Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Що відбувається з цінами на елітні бордоські вина?

15.09.2022, Новини Автор: Drinks+

Wine-Searcher проаналізував світові ціни на вина Бордо. То ж пропонуємо ознайомитися з цими висновками.


Дані пошуку на сайті Wine-Searcher показують, що Бордо залишається найпопулярнішим регіоном, хоча його першість дедалі все більше оспорюють Бургундія, Напа та Італія. Однак шість із десяти вин, які найчастіше шукають, походять із Бордо.

Позиція Бордо як короля винних регіонів залишається незмінною, але зараз відбуваються деякі цікаві речі – принаймні, коли мова йде про вина вищого ешелону. З 10 найдорожчих вин цьогорічного списку лише три фактично підвищили світову середню роздрібну ціну за останні 12 місяців, і всі вони з одного субрегіону – Помероль. Проте середні роздрібні ціни на знамениті вина лівого берега (ті, на яких заснована репутація Бордо) впали.

Представляємо ціни на найкращі вина Бордо від Wine-Searcher:

Petrus, Pomerol (96 балів) – $4077 

Le Pin, Pomerol (95 балів) – $3966 

Liber Pater, Graves (93 бали) – $ 3866 

Liber Pater Blanc, Graves (93 бали) – $ 3649 

Chateau Lafleur, Pomerol (96 балів) – $1000 

Château Lafite Rothschild, Pauillac (95 балів) – $ 975 

Château Haut-Brion Blanc, Pessac-Léognan (95 балів) – $921 

Château Latour, Pauillac (96 балів) – $793 

Château Ausone, Saint-Émilion (96 балів) – $738 

Château Margaux, Margaux (96 балів) – $737

Проаналізуємо дані з цього списку. Рік тому Liber Pater гордо займав перше місце і ціна на його вина була вище 4000 доларів за пляшку. Цього року червоне подешевшало майже на 11 відсотків, а біле – на 15 відсотків. Однак, швидше за все, незабаром ці вина знову почнуть рости в ціні – минулорічний урожай був майже знищений весняними заморозками, тому вони залишатимуться рідкісними з точки зору глобальної доступності.

Середня роздрібна ціна Petrus зросла на 10 відсотків, а Le Pin – на 7 відсотків, а Lafleur здорожчав на 9 відсотків. Хоча це на вражаюче підвищення цін, воно є значним, особливо якщо порівнювати з іншими винами в списку.

В той же час середня роздрібна ціна Lafite впала на 2,5 відсотка, Latour – на 6 відсотків, Margaux подешевшав на 4 відсотки, Haut-Brion Blanc – на 3 відсотки, а Ausone – на 5 відсотків. Жодне з цих падінь не обов’язково є значним окремо для кожного, але вони вказують на загальну тенденцію до зниження цін протягом останніх кількох років. За винятком короткого піку в лютому цього року, ціни і надалі продовжують падати.

Чи це лише тимчасове явище в бурхливому морі світової торгівлі вином, чи серйозний вплив інших регіонів, які більше привертають увагу колекціонерів вина та інвесторів, ще належить з’ясувати, але це, безперечно, тривожний сигнал для раніше невразливих вин Бордо – і зокрема Лівобережжя.

За матеріалами: https://www.wine-searcher.com/

X
Украина