Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Штучний інтелект навчили дегустувати вино

20.07.2022, Новини

Дослідники з Національного інституту стандартів і технологій (NIST), що базується в Меріленді (США), створили систему штучного інтелекту, здатну віртуально «дегустувати» і визначати вино з точністю понад 95%.


Коли любителі вина куштують нове вино, нейронні мережі обробляють масив даних з кожного ковтка. Синапси в наших нейронах спрацьовують, зважуючи важливість кожного біта даних — кислотності, фруктовості, гіркоти — перед тим, як передати їх наступному шару нейронів у мережі. Коли інформація надходить в повному обсязі, мозок визначає тип вина. 

Тренування віртуального смаку системи штучного інтелекту команда вчених розпочала із  148 вин, виготовленних з трьох сортів винограду. Кожне віртуальне вино мало 13 характеристик, які програмі слід було враховувати, включаючи рівень алкоголю, колір, флавоноїди, золу, лужність і магній. Кожній характеристиці було присвоєно значення від 0 до 1, яке мережа враховувала, коли відрізняла одне вино від інших. Віртуальний тест на дегустацію повного набору даних, система пройшла з точністю 95,3% і допустила лише дві помилки на винах, яких вона ніколи раніше не бачила, що дослідники вважають хорошим знаком.

Проте слід зазначити, що технологія для дегустації вина була розроблена не в якості «штучного сомельє», а щоб довести, що подібні пристрої потенційно можна збільшити та використовувати для створення нових систем. Штучний інтелект наздоганяє людський мозок у багатьох завданнях, але зазвичай споживає набагато більше енергії, щоб виконувати ті самі дії. 

Нова система заснована на магнітних пристроях, відомих як магнітне тунельне з’єднання (MTJ), яке добре справляється з математикою, яку використовує нейронна мережа, і потребує набагато менше енергії, ніж попередні. Цей новий підхід може бути використаний в таких програмах, як «розумний» одяг, мініатюрні дрони або датчики, які обробляють дані в мережі.

За матеріалами: www.thedrinksbusiness.com

X
Украина