Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Tastevinage

У 112 раз у Бургундії відбувся Tastevinage – Burgundy Tasting Cup

18.09.2023, Новини Автор: Олександра Григор'єва

8 вересня в культовому замку Château du Clos de Vougeot відбулася традиційна зустріч бренду бургундських вин Tastevinage. До журі увійшла Олександра Григор’єва, кореспондентка Drinks+, яка живе в Бургундії.


Початок осені має свою чарівну принадність: золотаві відтінки на зелених кронах дерев, туманна димка свіжих ранків і ще досить теплі дні в променях лагідного сонця… Рухаючись знаменитою дорогою Route des Grands Crus, ви потрапляєте в оточення виноградників Кот-д’Ор, який незабаром стане справжнім золотим узбережжям, успадкувавши прекрасні осінні барви. У Бургундії вже розпочався збір врожаю. Можна побачити припарковані вздовж дороги машини та вантажівки, робітники зрізають грона винограду та невеликими партіями везуть на переробку. Справді чарівна пора!

Tastevinage

В один із таких сонячних осінніх днів, 8 вересня, 118 професіоналів виноробства – сомельє, виноробів, комерсантів, торговців вином і журналістів – зібралися разом у Château du Clos de Vougeot, щоб продегустувати 400 бургундських вин, які подали заявку на Tastevinage. Вільям Воутерс (William Wouters), президент Міжнародної асоціації Sommellerie (ASI), приєднався до 112-го Burgundy Tasting Cup як почесний гість.

Tastevinage

Два основних сорти винограду (Піно Нуар і Шардоне), різні найменування, різні кліматичні умови та урожай створюють цю складність і мозаїку бургундських терруарів. Tastevinage, організований Confrérie des Chevaliers du Tastevin з 1950 року, має на меті, перш за все, забезпечити високу планку якості вина, оскільки тільки вина з рейтингом 13 з 20 і вище отримали кваліфікацію. Отже, це винагорода виробнику за якість вина, яку він розвинув завдяки тривалій праці та високому досвіду. Також завдання полягає в просуванні чудових зразків бургундського вина та регіону в цілому, одночасно наближаючи бургундське вино до споживача. Нерідко ви можете знайти пляшку crémant de Bourgogne, Pinot Noir або Chardonnay з етикеткою Tastevinage у супермаркеті, винному магазині чи безпосередньо на домені. Таким чином, це стає етикеткою як якості, так і довіри, створюючи зв’язок між виробником і споживачем для найбільшого задоволення кожного.

Tastevinage

За моїм столом меню сліпої дегустації складалося з двох crémant de Bourgogne, двох Bourgogne white 2022, Côte de Nuits-Villages white 2022, Marsannay white 2021, Marsannay white 2019, Bourgogne Côte d’Or red 2020, Nuits-Saint-Georges 1er Cru red 2022, Nuits-Saint-Georges 1er Cru red 2019 та Nuits-Saint-Georges 1er Cru red 2013. Під час оцінювання журі має враховувати фактичні якості вина, його можливу еволюцію та те, чи добре представляє вино його вінтаж та назва. Ще один цікавий момент, на я кий я мала звернути увагу, – чи буду я особливо пишатися, пропонуючи цю пляшку своєму другові.

Tastevinage

Якщо я можу виділити пару вин, які я спробувала, то це Bourgogne Côte d’Or red 2020 і Nuits-Saint-Georges 1er Cru red 2022.

Bourgogne Côte d’Or red 2020

Колір: вишнево-червоний з червоним рубіновим відблиском. Інтенсивний аромат з нотами вишні, чорної смородини, ожини та спецій. Ніжний смак з тонкими танінами, обволікуючими нотами малини, вишні та чорного перцю. Свіжий і легкий фініш.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru red 2022

Молодий, повний і потужний, з великим потенціалом старіння. Колір: сутінковий фіолетовий з вишнево-червоним відблиском. Ніс дарує прекрасний аромат троянди та солодки, вишні та чорної смородини. Енергійний смак з нотами вишні, чорної та червоної смородини, відтінками чорного перцю, з досить тривалим посмаком.

Зрештою, можна запропонувати багато чудових пляшок: 132 вина, 33% від загальної кількості представлених вин, були відібрані на цьому осінньому випуску Tastevinage. 46 регіональних апелясьонів, 50 сільських апелясьонів, 36 апелясьонів Premier Cru та Grand Cru переконали смак професійних дегустаторів. З повним списком лауреатів можна ознайомитись на офіційному сайті тут.

X
Украина