Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Україна на 46-му World Congress of Vine and Wine

21.06.2025, Маркетинг Автор: Олександра Бантишева

Вже третій рік поспіль Україна, за ініціативою ГС «УКРСАДВИНПРОМ», презентує свої вина та виноробні регіони світовій професійній спільноті в рамках провідних форумів OIV – World Congress of Vine and Wine. Минулого року в Діжоні (Франція), під час ювілейного, 45-го конгресу Міжнародної організації винограду та вина (OIV) українська делегація представляла флагманський сорт Одеський Чорний. Цьогорічна подія відбувалася у місті Кишинів та стала справжньою сенсацією. Акцент було зроблено на білі вина з сортів української селекції, попередньо обрані авторитетним журі під час національної дегустації, організованої зусиллями «УКРСАДВИНПРОМу».


 

Завдяки фінансовій підтримці заходу від ГС «УКРСАДВИНПРОМ», в конгресі взяла участь широка представницька делегація від України, що включала виноробів – авторів вин-переможців національного тейстингу – та науковців. Також до спонсорства участі групи українських освітян  долучився знаний український інвестор та меценат Доктор Рікардо Ф. Нуньєс, власник Vinos de La Luz.

 

17 червня в рамках 46-го Міжнародного конгресу винограду і вина, що відбувався у столиці Республіки Молдова, ГС «УКРСАДВИНПРОМ» спільно зі своїми учасниками провели чергову блискучу дегустацію українських вин для гостей конгресу, що з’їхалися з найвіддаленіших куточків планети. Модератором дегустації виступила Наталія Бурлаченко, заступниця з міжнародних питань голови ГС «УКРСАДВИНПРОМ», амбасадор Vinos de La Luz та СЕО Big Wines.

«Захід вперше проходив в атмосфері музею (Національний музей етнографії та природної історії – прим.ред.) – унікального місця, що додало глибини, історичності та особливого настрою. Дегустацію відвідали делегати з різних країн, представники урядів, поціновувачі виноробства та всі, кому близька душа українського вина. Серед почесних гостей були: Людмила Катлабуга, міністерка сільського господарства і харчової промисловості Республіки Молдова; Андріян Діголян, державний секретар того ж міністерства; Джон Баркер, Генеральний директор OIV; Штефан Яманді, очільник Національного Офісу вина Республіки Молдова; делегати з міжнародних організацій і установ. Загалом близько 100 осіб були присутніми на цій події», – розповідає Володимир Печко, голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ».

Пані Наталія Бурлаченко також поділилася інформацією про подію: «Наш захід ми розпочали з хвилини мовчання за всіма полеглими внаслідок російської агресії. Міністерка аграрної політики та продовольства Республіки Молдова пані Людмила Катлабуга виголосила промову зі словами підтримки українському народу в боротьбі з російською агресією та загиблими у місті Києві та інших містах після жахливої атаки. Генеральний директор OIV пан Джон Баркер та очільник Національного Офісу вина Республіки Молдова Штефан Яманді також висловили свою підтримку Україні».

Для дегустації було обрано шість найкращих білих вин, які здобули найвищі бали у національній дегустації:

• «Таїровське біле», марочне столове сухе, ІВіВ ім. В.Є. Таїрова

• «Сухолиманське», ординарне сортове сухе, ТМ FRUMUSHIKA-NOVA famili winery

• «Цитронний Магарача», ТМ ZELENYTSI

• «Тельті Курук Гранд Резерв», витримане, ТМ Shabo

• «Цитронний Магарача», ТМ FRUMUSHIKA-NOVA famili winery

• «Загрей», ТМ «Крушинки» Narovylo

У другій частині заходу свої колекції представили:

• Наталія Бурлаченко (ТМ BIG WINES)

• Костянтин Тінтулов (ТМ Villa Tinta)

• Володимир Зелениця (ТМ ZELENYTSI)

OIV

Гості протестували ігристі, тихі білі та червоні вина, зокрема з українського фронтлайнерського сорту Одеський Чорний. Легким пейрінгом до українських вин стали традиційні українські сири, а також домашній хліб кількох видів: гречаний, пшеничний, чорний – щоб максимально розкрити глибину смакових відтінків. Окрему увагу гостей привернула запропонована на тейстинг горіхова олія від ТМ ZELENYTSI – ароматна та ніжна, вона ідеально доповнила палітру дегустації.

Допомагала проводити дегустацію Олександра Міненко-Декамп, амбасадор Dijon Bourgogne та Переможець премії Wine Travel Award 2024–2025 в категорії Top Guide.

OIV

«Дегустація мала приголомшливий успіх! Більше двох годин я розповідала про українські регіони, виробників та місцеві сорти. Наші науковці з Інституту ім. Таїрова, представники школи сомельє «Майстер-клас» та ГС «УКРСАДВИНПРОМ» мали змогу розповісти про свій досвід та досягнення. Оскільки гості хотіли отримати максимум інформації, тому кожен мав змогу поділитися, провести нетворкінг та отримати необхідні контакти. Впевнена, що всі проведені заходи дадуть свій позитивний результат в найближчому майбутньому!», – ділиться важеннями Наталія Бурлаченко.

 Цьогорічна дегустація українських вин на 46-му конгресі OIV мала яскраву дипмісію – та відповідний завершальний акорд. На завершення, натхненний минулорічною дегустацією місцевих вин Кіпру, Володимир Печко зробив презент делегату з Республіки Кіпр, який має передати це привітання від України – власному уряду. Голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» так прокоментував цей дипломатичний крок: «Я зробив символічний подарунок делегату з Республіки Кіпр – пляшку легендарного вина Commandaria 1927* року зі своєї колекції. Цей жест став несподіваним і яскравим фіналом вечора, що викликав щиру підтримку присутніх».

Подібні заходи на вищому світовому рівні, до яких в тому числі все активніше і грамотніше вдається ГС «УКРСАДВИНПРОМ», красномовно свідчать, що українське вино сьогодні – це більше, ніж продукт, що пропонується на ринках. Це – інструмент міжнародної дипломатії, завдяки якому наша країна не лише розповідає світовій спільноті про гідний рівень українського виноробства, але й – про мужність українського народу, який продовжує захищати власну країну та підтримувати її економіку. І у кожному келиху українського вина, який сьогодні піднімають люди з різних країн на таких заходах, – наша надія на мир, вільне життя нації, на перемогу.

Досьє D+

*Командарія (грец. Κουμανδαρία) – найстаріший з нині існуючих типів вина з назвою (цей рекорд навіть записаний у книзі Гіннесса), його пили на Кіпрі ще в IX столітті до н.е. Cвоїм ім’ям завдячує хрестовим походам XII століття та місцевості Кіпра. Це бурштиново-золотисте солодке десертне вино, що виготовляється в тому самому однойменному винному регіоні (наразі має контрольоване найменування), з винограду сортів Ксіністері та Мавро. Завдяки особливостям технології (сучасні винороби досі суворо дотримуються античної рецептури) вино виходить міцним, близько 15%, при цьому його нерідко додатково кріплять спиртом.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

X
Украина