Tenuta Manoylo: «Ми прийшли, щоб повернути світові смак часу»
Ще колись зірка Tenuta Manoylo лише з’явилася на небосхилі Італії – оглядачі D+ знали: цей бренд матиме довгу і практично вертикальну траєкторію зльоту. І дійсно, нова виноробня, що взялася за створення Grande Vino Rosso на півдні стародавнього регіону Марке, мала бурхливий старт і рухається темпами, притаманними лише яскравим, видатним виробникам. Можливо, тому причина – унікальний терруар, давні традиції, розумні інвестиції в сучасне обладнання та у винороба вищого класу? А можливо, працювало таке явище, щось, що піднімається світом – як MADE BY UKRAINIANS? Проаналізуємо складові рушійних сил цього неординарного бренду, здатного виділитися навіть на тлі такого чисельного сузір’я, як виноробство Італії.
Вина, народжені з мрії та терруару
Регіон Марке перебуває в самісінькому центрі винного сузір’я Італії, пліч-о-пліч з Тосканою, Абруццо та Емілія-Романья. Його вина знані ще з часів Римської імперії, але згодом були дещо затьмарені блискучими іменами сусідніх всесвітньовідомих провінцій. А в самому серці Марке, серед пагорбів, що обіймають середньовічне село Мореско та береги річки Асо, у 2021 році була заснована виноробня Tenuta Manoylo – проєкт, що поєднує глибоку історичну повагу до терруару з сучасним баченням виноробства. Саме тут пристрасть українського подружжя Манойло знайшла ідеальний ґрунт – для втілення мрії про повільніше, спокійніше життя в гармонії з природою та ритмами землі. Як висловлюються самі засновники, вони розпочали проєкт з Tenuta Manoylo, щоб повернути світові смак часу.

Розташована між горами та морем, у зоні з унікальним мікрокліматом, компанія щороку на 24 га вирощує близько 165 т винограду – різних сортів, адаптованих до особливостей місцевого терруару. Загальний обсяг виробництва – максимум 150 000 пляшок на рік – кожна з них є відображенням складових філософії засновників: повага до природи, ручна робота та виноробство без компромісів. Правила українських виноробів диктують лімітованість релізів: вказана цифра – то припустимий максимум. На виноградниках Tenuta Manoylo свідомо проводять зелений збір, приносячи майже 50% врожаю – в жертву заради якості. І що прикметно: члени родини власноруч беруть участь практично у всіх етапах створення вина.

Після десятиліття кропіткої роботи з виноградниками, будівництва нового підприємства, численних експериментів з сортами і смаками, власники Tenuta Manoylo зрештою три роки тому вивели власні вина у світ і презентували лінійку, що втілює дух місцевості – з її м’яким кліматом, впливом Адріатичного моря та унікальними ґрунтами. Тут весна лагідна, осінь тривала, а літо – тепле, але врівноважене морським бризом, що створює ідеальні умови для вирощування автохтонних сортів винограду.
Енологія з автографом Луїджі Костантіні
Ключову роль у формуванні стилю вин Tenuta Manoylo відіграв Луїджі Костантіні – один із найвпливовіших енологів Італії, президент Assoenology Marche. Народжений у цих краях, він понад 45 років присвятив роботі з локальними сортами, вбачаючи в них винятковий потенціал. Співпраця з виноробнею Tenuta Manoylo дозволила реалізувати амбіційний проєкт: створити лімітовану серію вин, що поєднують глибину терруару з елегантністю сучасного стилю. Ці вина – не просто продукт, а втілення філософії місця, де історія, природа і майстерність зливаються в кожному келиху.
І ось трапилося неймовірне: два покоління українських підприємців (причому молодих – Generation X та зумерів), які заснували Tenuta Manoylo, буквально за перші три роки вивели вина Марке на міжнародну орбіту і встали в перших рядах давно знаних у світі видатних італійських найменувань.
Перший же міжнародний конкурс, у якому взяли участь вина Tenuta Manoylo, завершився тріумфом – дві найвищі нагороди на престижному MUNDUS VINI 2024. Нагадаємо характеристики відзначених вин та особливості терруару, що сформував їхній стиль.

Крім того, виноробня одержала на Mundus Vini the Best of Show Marche за своє чудове 2021 Marche IGT Sangiovese. За цією гучною перемогою пішли інші. «Відкриттям року» стала італійська Tenuta Manoylo в міжнародному проєкті Wine Travel Awards, що об’єднав найперспективніших операторів з 45 країн.
Серед нагород 2025 року чергові висоти: Rosso Piceno 2022 – срібло Concours Mondial de Bruxelles 2025, Pecorino 2022 та Rosso Piceno 2022 – дві золоті медалі на Mundus Vini 2025 Spring Tasting.

І ось настав момент, коли Tenuta Manoylo зібрала пул нагород, яким безапеляційно довела вищий клас, приналежність до преміальної світової ліги. Своєрідним сигналом стало і те, що преміальні вина тенути почали ставити в свою карту найпрестижніші ресторани, відмічені гідом «Мішлен». Винороби відчули: час рухатися далі…
Проєкт Privat Label Modi. Стратегічне партнерство з Partesa Heineken
А далі стався проєкт Privat Label Modi. Це було справді геніальне рішення – створити спільний бренд із лідером європейського ринку gruppo Partesa Heineken. Нагадаємо, Partesa є частиною групи HEINEKEN Italia – потужної дистриб’юторської мережі, що спеціалізується на продажах, логістиці, консалтингу та навчанні для каналу HoReCa. З понад 25-річним досвідом і базою з 40 000 клієнтів, компанія має широкий, ретельно сформований портфель якісних продуктів. Її стратегія зосереджена на категоріях високої цінності та виборі найкращих партнерів. Компанія має широку присутність по всій Італії – 46 складів.
Як же почалося співробітництво молодої виноробні, заснованої родиною українців, і одного з найпотужніших дистрибуторів Європи? У червні до виноробні завітали експерти з усієї Італії, щоб продегустувати лінійку Modi. Усі були вражені рівнем технічного оснащення Tenuta Manoylo, – а це найсучасніше обладнання, техніка останнього покоління. Навряд чи помилюся, стверджуючи, що це єдина виноробня в регіоні Марке з подібним рівнем технологій. Звісно, це закладає основу якості: ручний збір винограду, оптичний контроль і відбір ягід тощо. Логічно, що саме сучасна база плюс шанобливе ставлення до традиційного виноробства справили сильне враження на представників групи Partesa Heineken – компанії, що славиться вмінням ретельно обирати виробників-партнерів.
Приватна марка Modi від сімейної виноробні Tenuta Manoylo стартувала з випуску чотирьох вин, які доповнили вишукане та медальоване портфоліо виноробні більш демократичними позиціями. Нова лінійка створена спеціально для цієї колаборації – вона доступніша за ціною та орієнтована на молодіжну аудиторію. Це відзеркалене навіть у дизайні пляшок – сучасна естетика з яскравими елементами, смайликами тощо.
І ось що феноменально: попри цінову доступність, якість вина залишається на високому рівні, практично така, як у преміальної, флагманської лінійки Tenuta Manoylo. Винороби зуміли знайти компромісні рішення: приміром, рожеве вино виготовляється з поширеного сорту Гренаш. Отже, вся лінійка позиціонується як легкі, але якісні вина і наразі включає: Marche Rosso IGT, Marche Passerina IGT, Falerno Peccorino DOC, Marche Rosato IGT.
Між Tenuta Manoylo та групою Partesa Heineken підписано контракт на ексклюзивну дистрибуцію на теренах усієї Італії, за виключенням регіону Марке, де представники виноробні мають власну дистрибуцію. Безумовно, такий потужний партнер здатен вивести нову амбіційну компанію Tenuta Manoylo на нові обрії.

Втім, родина Манойло завжди пам’ятає і власну Батьківщину: пропонуючи свої вина українцям через заклад преміум класу SHELEST (SHELEST.hotel). Також вина від Tenuta Manoylo можна знайти у Олега Кравченка в київському WinBar.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
MARCHE IGT SANGIOVESE 2021
- Нагорода: Grand Gold – MUNDUS VINI 2024
- Сорти: Санджовезе – Каберне Совіньон – Гренаш – Сіра – Мерло
- Колір: рубіново-червоний з м’якими фіолетовими відблисками
- Ніс: інтенсивний, складний букет – ефірний підлісок, стиглі червоні фрукти, пряні ноти. Елегантний і гармонійний – з легкими бальзамічними тонами витриманої деревини
- Смак: сухий, пікантний, теплий і фруктовий – м’який, вишуканий, з елегантними та збалансованими танінами. Низький вміст залишкового цукру забезпечує пікантність і тривалий післясмак – з бальзамічним та пряним третинним ароматом
- Алкоголь: 15%
- Район виробництва: Мореско
- Висота виноградників: 100–200 м над рівнем моря
- Дозрівання: 8–9 місяців у цементних резервуарах, потім 14 місяців у дерев’яних ємностях
- Розлив: не раніше, ніж через рік після виробництва, витримка в пляшці – мінімум 3 місяці
FALERIO DOC PECORINO 2021
- Нагорода: Silver – MUNDUS VINI 2024
- Сорт: 100% Пекоріно
- Алкоголь: 13,50%
- Область виробництва: Мореско
- Висота виноградників: 100–200 м над рівнем моря
- Витримка: спочатку – у сталі, потім – частково в цементі та 20% – у дерев’яних бочках
- Розлив: через рік витримки
_________________
Досьє D+
Tenuta Manoylo взяли участь в Milano Wine Week, в рамках якої командою Partesa for Wine було організовано дегустацію Wine lab di Milano (6.10.2025, Mariott Hotel) під гаслом – для усіх поколінь вайнловерів.
Серед дегустаторів, які надали схвальну оцінку новим винам Tenuta Manoylo, були такі видатні персони, як Александро Россі (Alessandro Rossi), CEO gruppo Partesa, та Ерос Тебоні (Eros Teboni) – «Кращий сомельє світу 2018» за версією Worldwide Sommelier Association (W.S.A.), «Кращий сомельє Італії 2021», Cortof Master Sommelier (London).
Приєднуйтесь до наших соцмереж
⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!![]()
Ще колись зірка Tenuta Manoylo лише з’явилася на небосхилі Італії – оглядачі D+ знали: цей бренд матиме довгу і практично вертикальну траєкторію зльоту. І дійсно, нова виноробня, що взялася за створення Grande Vino Rosso на півдні стародавнього регіону Марке, мала бурхливий старт і рухається темпами, притаманними лише яскравим, видатним виробникам. Можливо, тому причина – унікальний […]















































































