Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Tenuta Manoylo

Луіджі Костантіні про grande vino Tenuta Manoylo

11.03.2024, Персона Автор: Юлія Шафранська

Один з найавторитетніших винних консультантів Італії, президент Assoenology Marche, Луіджі Костантіні (Luigi Costantini) знайшов в своєму напруженому графіку можливість відповісти на запитання директора Drinks+ International Communication Media Group. Луіджі Костантіні народився в регіоні Марке і вже 45 років працює виключно з місцевими винами. Об’єднавши зусилля з власниками Tenuta Manoylo та унікальними даними її терруару, Луїджі Костантіні вдалося створити пул блискучих вин на цій виноробні. І з перших кроків на міжнародній арені ці вина здобули вищі нагороди авторитетного міжнародного конкурса. За яким рецептом здобувався успіх, яким вектором рухаються винороби Марке – про все це ми розпитали в цьому інтерв’ю.


D+: Ми знаємо, що все ваше життя присвячене розвитку виноробства Марке, відродженню місцевих сортів і міжнародному визнанню вин цього історичного регіону. П’ять років тому зокрема ви, як енолог, розпочали співпрацю з Tenuta Manoylo над ідеєю виробництва «grande vino rosso». Просимо пояснити, який зміст вкладаєте в це словосполучення. Якими мають бути такі вина?

(Примітка редакції: виноробня є номінантом міжнародної премії Wine Travel Awards, проголосувати за Tenuta Manoylo можна тут до 31 березня включно).

Tenuta Manoylo

Луіджі Костантіні: Сенс досить простий і виражає ідею проєкту отримання червоних вин зі специфічними характеристиками, які є оптимальним вираженням певного сорту та кліматичного середовища, з відмінностями, хоч і мінімальними, пов’язаними з кліматичною тенденцією. Ці червоні вина повинні мати нішеві характеристики, щоб задовольнити клієнтів, здатних оцінити та зрозуміти грані, які підкреслює терруар, з відмінностями, пов’язаними з вінтажем, але з однаковим, спільним лейтмотивом. Отже, це – довговічні, складні, елегантні, глибокі та потужні червоні вина, які викликають гострі емоції у дегустатора.

D+: В цьому році ми вже бачимо плоди цієї колаборації. У 2024 Tenuta Manoylo здобула від конкурсу Mundus Vini найвищі нагороди: Grand Gold – 2021 Marche IGT Sangiovese; Срібло – 2021 Falerio DOC Pecorino та Best of Show Marche за чудове вино 2021 Marche IGT Sangiovese. Можете прокоментувати конкретні видатні характеристики та особливості кожного вина, відміченого поважним суддівським журі?

Луіджі Костантіні

Л.К: Дійсно, цього року ми нарешті починаємо бачити результати роботи, розпочатої у 2020 році: все це стало можливим завдяки власникам виноробні, які повірили в нас – я кажу «в нас», тому що я співпрацюю з колегами: Лучіаріні Вінченцо (Lucciarini Vincenzo), який керує аналітичною лабораторією, і Лучіаріні Маттео (Lucciarini Matteo). Спробую коротенько описати кожне з цих вин. Причому зауважу, що серед нагороджених – не лише червоне, але й дуже вдалі білі.

Луіджі Костантіні

Marche IGT Sangiovese 2021 – це уособлення історії Санджовезе, одного з найважливіших італійських виноградних сортів, який має давнє походження, і відомого ще з етруських часів. Пов’язані з ним перші задокументовані повідомлення датовані 1500 роком і стосуються центральних Апеннін, регіону між Umbria, Marche, Romagna та Toscana. Санджовезе здатний найкращим чином передати особливості кліматичних мікрозон. Якщо описувати зовнішній вид цього вина, то відмічу рубіново-червоний колір зі слабкими фіолетовими відблисками. Аромат інтенсивний, складний, тонкий, обволікаючий та ефірний, з нотками підліску, з відтінками стиглих червоних фруктів, сливи, ожини і вишні, з пряними і бальзамічними тонами. Ці особливості доповнюють один одного і надають вину балансу, елегантності та гармонії. Помітна присутність третинних ароматів, таких як підсмажені, ванільні або пряні відтінки. Легкі бальзамічні відтінки завершують складну ароматну картину. Смак: сухий, гострий, теплий і фруктовий, надає вишуканості вину та демонструє еволюцію. Завдяки елегантним та збалансованим танінам і низькому вмісту цукру, він набуває пікантного та стійкого смаку з бальзамічними кінцевими нотами та пряним третинним ароматом.

Falerio DOC Pecorino 2021

Місцева виноградна лоза цього давнього сорту була заново відкрита в районі Arcquatano del Piceno da Guido Cocci Grifoni у 80-х роках. 90-ті ознаменувалися відродженням Пекоріно, чудового вина з виразним зовнішнім виглядом і потужною кислотністю, але лише в 2000-х, після експериментів у полі та на винограднику, було створено DOC. А з 2011 року його можна виробляти в тому числі на територіях Moresco, Falerio DOC Pecorino. Пекоріно сьогодні є символічним вином і амбасадором області Piceni Fermani: його визначають як «червоне в білому вбранні». Воно має красивий солом’яно-жовтий колір, що тяжіє до золотистого, з ніжними зеленуватими відблисками. Аромат глибокий, складний букет, з елегантною структурою з інтенсивними нотами білих квітів і стиглих фруктів і з легкими нотами ванілі і бальзаміку. Пекоріно демонструє гарну гаму з дуже помітними та чіткими ароматами, з переважанням тонів трав і шавлії. Це вино з чудовою структурою, хорошою кислотністю, повне, пікантне та приємно мінеральне, зі стійким смаком.

Marche IGT Passerina 2021

Вино “Passerina” – одне з найвідоміших вин Marche та Abruzzo, вироблене з винограду однойменної лози. Причина, чому це вино називається “Passerina”, полягає в тому, що горобці особливо полюбляють клювати виноград на лозі, від якої і походить назва вина. Цю лозу дуже цінували винороби, і називали її такими синонімами, як Cacciadebiti, Scacciabebito, Pagadebito та Uva d’Oro, чітко вказуючи на здатність сорту гарантувати хороший урожай кожного року та надійну прибутковість. Passerina має гарний солом’яно-жовтий колір із золотистими відблисками. Інтенсивний аромат середньої складності з сильними квітковими нотами лайма та глоду, з широкими фруктовими нотами, переважно груші; закривають ароматний шлейф нотки кедра і стиглого грейпфрута та елегантні мінеральні відтінки. Близькість виноградників до моря додає характерний смак – свіжий, приємний і м’який, з гарною структурою. Він чіткий і стійкий, з легкими цитрусовими і ароматними трав’яними нотами.

Tenuta Manoylo

D+: Нам і, напевно ж нашим читачам, хотілося б більше дізнатися про унікальне вино Peconero, біле вино з червоними властивостями, створене шляхом мацерації винограду сорту Пекоріно на шкірці Petit Verdot за допомогою амфор, виготовлених із місцевої вулканічної глини. Прокоментуйте, будь ласка, цей задум – як співпрацюють ці два сорти, як виноматеріал розвивається в амфорі? Яких характеристик набуває таке вино?

Л.К: Проєкт створення Peconero народився з того – мною вже згаданого – факту, що Pecorino завжди визначали як «червоне в білому вбранні». Сорти: Pecorino не менше 90%, Petit Verdot максимум 10%. Урожайність забезпечується агротехнікою і становить близько 70 центнерів з гектара. Збір врожаю, який починається на початку вересня для обох лоз, коли виноград досягає оптимального і потрібного рівня стиглості, проводиться вручну. Очищений і злегка віджатий виноград мацерується і ферментується при 15-20 °C у сталевих цистернах із заливкою, щоб сприяти вилученню антоціанового компонента з червоної шкірки та ароматичного компонента з Pecorino; мацерація припиняється, як тільки досягається оптимальний колір. Після завершення бродіння вино залишається на дрібному осаді не менше 20 днів. Тут зауважу, що яблучно-молочне бродіння не можна проводити, щоб не втратити типову свіжість Pecorino. Потім вино переходить на фазу дозрівання в дерев’яній тарі та амфорі протягом 2-4 місяців. Після розливу Peconero не потребує подальшого доопрацювання. Pecorino дозріває рано; дає вино з чудовою структурою, з дуже помітними і чіткими ароматами, з переважанням трав’янистих нот, шавлії. Вино з чудовою структурою, хорошою кислотністю, повне, пікантне та приємно мінеральне, зі стійким смаком. Petit Verdot, навпаки, дозріває пізно, але ми збираємо його рано, щоб мати рубіново-червоний колір, свіжий і злегка кислий, з фруктовими та квітковими ароматами, які роблять його схожим на Pecorino. Ці два сорти винограду доповнюють один одного, і ми все ще маємо рубіново-червоний колір зі складністю у носі, який чекає, щоб його відкрили. Це вино дуже в цьому сенсі збалансоване на смак, навіть якщо Pecorino має трохи переважати. Його обов’язково потрібно споживати свіжим. Це, так би мовити, «літній, рибний червоний».

D+: До речі про амфори – це традиційний посуд для витримки вин в вашому регіоні?

Л.К: Амфори – дуже стародавні ємкості, датовані 6000 роком до нашої ери, використовувалися перш за все греками та римлянами для транспортування вина та інших сільськогосподарських продуктів харчування. Не випадково історія амфор, вироблених в Адріатичному регіоні, від Pedaso до зони пагорбів, починається з греків, продовжується мешканцями Piceni і римлянами, про що свідчать деякі археологічні знахідки, навколо гирла та по берегах річки Aso, римські руїни, які свідчать про виробництво амфор для транспортування вина. Відповідно до цих артефактів, наші амфори виготовлені з вулканічної глини  в районі di Monteleone Fermano, за кілька кілометрів від Moresco. Саме тому вони унікальні і мають об’єм від 100 до 500 літрів. Насправді, це унікальний матеріал – оскільки глина пориста, амфори дозволяють помірно наситити киснем подрібнений виноград або сусло, а згодом і саме вино, що надає ароматичним і органолептичним компонентам вина помітну типізацію та територіальну характеристику.

Tenuta Manoylo

D+: Як відомо, ви – професор виноградарства та виноробства і така глибока та всебічна освіта дозволяє проводити дуже результативні експерименти як  із сортами, так і з різною тарою для бродіння та витримки вин: сталевими цистернами та дубовими бочками, бетонними яйцями та глиняними амфорами, щоб створити вина з найкращим відображенням терруару Марке. Наші читачі – здебільшого професіонали, тож не могли б ви трошки зупинитися на цій темі і розповісти, яка тара як саме впливає на органолептику вина? Можливо, на прикладі вищеназваних нагороджених вин?

Л.К: Я хотів би зазначити, що наша компанія дуже чутлива до проблем навколишнього середовища, з раціональним управлінням від виноградника до льоху. Ми досягли успіху, щоб отримати сертифікацію EQUALITAS, яка є стандартом, що визначає вимоги відповідно до трьох стовпів екологічної та соціально-економічної усталеності в ланцюгу постачання вина. Ми також використовуємо біотехнологію в льоху для витримки, максимально уникаючи використання хімікатів. У компанії ми використовуємо різні типи тари: резервуари з нержавіючої сталі, бетонні резервуари, дубові бочки, тонно, барріки та амфори. Очевидно, що використання цих різних контейнерів залежить від кінцевої мети – продукту, який ви хочете отримати. Наш виноград, промитий і висушений, вініфікується окремо, за винятком DOC ROSSO PICENO, з використанням резервуарів з нержавіючої сталі, вініфікатора Ganimede і rotovinificator; вся тара обладнана пристроями для контролю температури. Ми також використовуємо дерев’яні чани. Мацерація та ферментація відрізняються за часом, залежно від типу винограду та продукту, який ви хочете отримати, і оскільки існує багато змінних – від збору врожаю до кінця бродіння, необхідно вміти зрозуміти та спланувати всі етапи виноробства. Червоні вина, які завжди зберігаються окремо, після певного періоду часу на тонкому осаді переміщуються в цементну або дерев’яну тару  та/або амфори, завжди і в будь-якому випадку залежно від самого продукту та бажаного результату. Тривалість перебування варіюється від мінімум 2 місяців до 12-14 місяців. Ретельні та періодичні аналітичні та органолептичні перевірки дозволяють нам визначити оптимальний час для будь-якого запланованого змішування та розливу. Фактично кінцеві органолептичні властивості не завжди однакові, вони залежать від усіх змінних, починаючи від збору врожаю до дозрівання та старіння.

Луіджі Костантіні

D+: Отже, ви не тільки відроджуєте та застосовуєте в практиці старі традиційні технології виноробства за участю сортів регіону Марке, але і, як бачимо, експериментуєте з міжнародними сортами та інноваційними методами виноробства. Можете поділитися планами – що саме відбувається сьогодні за лаштунками Tenuta Manoylo, яких інноваційних вин слід чекати найближчими роками від цієї потенційної виноробні?

Л.К: Безумовно, сорти нашого винограду є традиційними для нашої території: Sangiovese, Montepulciano та Alicante, а також міжнародні виноградні сорти для червоних вин, виключно місцеві для білих Pecorino і Passerina. Це правда, ми впроваджуємо на практиці сучасні технології виноробства, такі як використання вініфікатора Ganimede або роторного вініфікатора, але ми також заново відкриваємо старі технології виноробства, насамперед вініфікація під водою та цільного винограду. Результати цих методів виноробства можна передбачити, але для отримання остаточних висновків потрібно чекати кілька місяців. Тоді ж ми почали дослідження та селекцію диких дріжджів: ця робота буде досить довгою, але ми сподіваємося отримати фірмові дріжджі, які ще більше характеризуватимуть нашу продукцію. На наступні кілька років у нас є кілька проєктів червоного вина,  і ми раніше говорили про Peconero. Ще один проєкт, який ми ведемо з 2023 року, присвячений Alicante. Ця виноградна лоза присутня на нашій території з 1800 року, виноград вініфікуємо за старовинною технологією, яку я не хотів би поки що розкривати. Крім того, ми вже працюємо над вином в міжнародному стилі з використанням традиційного винограду з нашої території, Montepulciano. Обидва останні проєкти будуть реалізовані, припускаю, у 2025 році.

Tenuta Manoylo

D+: Ви розпочали свій професійний шлях в тому ж регіоні Marche, в Ascoli Piceno. І залишаєтеся вірним цьому регіону. Але Marche, на жаль, не такий широко знаний регіон у винному світі, як цілий перелік інших італійських виноробних територій. Ви ж доводите своєю роботою – і успіх Tenuta Manoylo тому найкраще свіже підтвердження! – що вина Марке заслуговують більшої уваги шанувальників вина та професіоналів. Розкажіть про його особливості. І чому так склалося, що в якийсь момент він незаслуженно опинився на узбіччі слави?

Л.К: Я потрапив в цю професію в далекому 1973 році, як тільки одержав диплом за спеціальністю «Виноробство та виноградарство» Інституту Ulpiani в Ascoli Piceno. Я завжди працював виключно в цьому регіоні до 2005 року. Але відтоді я почав працювати за кордоном, переважно в Албанії. На жаль, це правда, регіон Марке не дуже відомий, хоча його виноробний потенціал високий. Безсумнівним є те, що середнє виробництво вина не перевищує одного мільйона гектолітрів, як можна побачити в 2022 році, коли ця цифра склала 93 000 гл. Однак палітра вина різноманітна та цікава, фактично у нас є 5 DOCG (Conero  10.000,  Castelli  di Jesi Verdicchio Riserva 8700, Offida 35200, Verdicchio di Matelica Riserva 2100, Vernaccia di Serrapetrona 900), IGT Marche та 15 DOC: Bianchello al Metauro 11700, Colli Maceratesi 8000, Colli Pesaresi 7200, Esino 1400, Falerio 33000, Lacrima di Morro d’Alba 13800, Terre di Offida 1200, Rosso Conero 8700, Rosso Piceno 72000, Verdicchio dei Castelli di Jesi 148000, Verdicchio di Matelica 26800, Serrapetrona 1000, I Terreni di Sanseverino 97, Pergola 460, San Ginesio 370, La I.G.T. Marche 268600. Безперечно флагманським продуктом нашої території є Verdicchio для білих і Rosso Piceno для червоних.

D+: Наскільки взагалі ви приділяєте значення теруару і який потенціал мають виноградники Tenuta Manoylo? Адже не даремно фахівець такого рівня як ви взявся за цей проєкт!

Tenuta Manoylo

Л.К: Хотів би зазначити, що в управлінні виноградником я співпрацюю з  моїм колегою Джузеппе Каміллі (Giuseppe Camilli), одним з найбільш обізнаних агрономів в Marche. Що стосується терруару, то це поняття дуже важливе, справді базове. Виноградник компанії різноманітний, він складається з різних ділянок, віддалених одна від одної. Ця різноманітність означає, що є можливість одержати вино з одного і того ж винограду, але який виражатиме відмінності теруару: в кожному келиху відчуєте різні грунти тощо. Зараз ми тестуємо різні сорти, щоб оптимізувати стилістику, якість продукції. Щоб краще зрозуміти виноградник господарства, наведу таблицю.

Сорт винограду Площа m2 Рік посадки
Alicante 33925 22
Cabernet Sauv. 33514 20-21-22
Merlot 18430 20
Montepulciano 60238 21-22-23
Sangiovese 6831 18-20
Syrah 25161 18-20
Petit verdot 26921 20
Passerina 16267 20
Pecorino 14314 22

Всього: 23,5646 га

Луіджі Костантіні

D+: З висоти ваших посад – екс-президента Assoenologi regione Marche та дійсного президента Harvest Group Centro Ricerche Enologiche – вам, мабуть, добре видно, що сьогодні мають робити винороби Marche, щоб вийти переможцями в боротьбі за впізнаваність їхніх вин в світі, яку сьогодні розпочали такі виноробні, як Tenuta Manoylo. Яка може бути в тому роль Harvest Group? Можете стисло викласти дорожню карту: в якому стилі варто рухатися, з якими сортами, як просуватися тощо?

Л.К: Складне питання… Безумовно, винний сектор регіону повинен створити власну систему, відмовитися від обмеженості, зосередитися на конкретних проєктах, щоб створити можливість розробити синергетичну стратегію між усіма компонентами ланцюга постачання та територією. Щоб нарешті подолати критичні проблеми та покращити ситуацію на ринку. Однією з головних проблем, що визначають слабкість регіонального виноробного та агропродовольчого сектору, є надзвичайна фрагментація виробничої та, насамперед, комерційної системи. У провінціях Ascoli та Fermo за останні кілька років агропродовольчий сектор, зокрема виноробний, інвестував у покращення якості виробництва понад 130 мільйонів євро за останні 10 років, розподіливши бюджет між модернізацією переробних структур, оновленням виноградників, диверсифікацією сільськогосподарської діяльності тощо. Але досі відсутня адаптація цих зусиль до рекламної та комерційної політики, які все ще є слабкою ланкою в нашій системі виробництва.

D+: Дорогий сеньйоре Луіджі ! Дуже дякуємо за час, приділений відповідям на наші запитання, успіху вам і вашим винам та заслуженої слави – регіону Marche!

X
Украина