Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Cité des Climats et vins de Bourgogne: три шляхи для знайомства з Бургундією

14.12.2023, Статті Автор: Олександра Григор'єва

Кореспондентка Drinks+ у Франції – Олександра Григор’єва проливає світло на місце, яке варто відвідати в Бургундії всім, хто хоче дізнатися більше про її історію та винну культуру – Cité des Climats et vins de Bourgogne.


Cité des Climats et vins de Bourgogne – черговий футуристичний місіонерський проєкт французького виноробства. Амбіційна ідея створення культурного та туристичного об’єкта, присвяченого популяризації історії, спадщини та винної культури Бургундії бере свій початок у 2010 році. 13 років пішло на створення вражаючих будівель – шедеврів сучасної архітектури, та на облаштування модернових експозицій із залученням найпередовішої техніки та технологій. Новий музей, без перебільшення, є унікальним за своєю концепцією, оскільки має одночасно три площадки, допомагаючи відвідувачам відкрити для себе славетну Бургундію з різних місцевостей і в різних проявах – Шаблі, Бон і Макон. І, що прикметно, і через різні види діяльності.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Сміливий проєкт відкрив двері для гостей прямо в туристичний сезон – у травні 2023 року, – і мав швидко адаптуватися до прийому великої кількості відвідувачів.

Сьогодні я запрошую вас разом з Drinks+ поринути у світ Cité des Climats et vins de Bourgogne. І розпочнемо знайомство з об’єкту, розташованого в Боні. По-перше, як ви можете дістатися до Cité des Climats et vins de Bourgogne, перебуваючи в Боні? Це виявилося дуже просто: від залізничного вокзалу (ще кілька зупинок ближче до центру) до паркінгу Cité курсує спеціальна автобусна лінія – А. Таким чином місто прагне полегшити маршрут не лише для туристів, а й для місцевих жителів.

Перше, чим ви, ймовірно, зможете помилуватися, коли приїдете сюди, це видатна архітектурна споруда Cité des Climats et vins de Bourgogne. Принаймні я саме так і зробила – кілька хвилин медитації перед експресивним фасадом якнайкраще налаштовують на сприйняття такої величної теми як вино Бургундії. То свого роду камертон для подальшого заглиблення, тож раджу не поспішати і детально оглянути будівлю. Його виразні спіралі здіймаються на висоту 24 метри і нагадують виноградні ліани, що звиваються навколо своїх решіток. Чи, можливо, то рівні еволюції винної культури? Втім, під час спілкування з працівниками Cité я дізналася, що дехто з туристів ідентифікують ці архітектурні спиралі і як виноградного равлика (то, мабуть, ті, хто попрямував на екскурсію, не пообідавши добряче). Трапляються й інші асоціації. Що ж, фантазії немає меж! У будь-якому разі не можна заперечувати – будівля привертає увагу та дає простір для уяви.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

З точки зору екологічної відповідальності також є деякі речі, про які варто згадати. Музей в Боні побудовано з біоматеріалів з використанням конопляного бетону для будівництва фасадів з дерев’яними каркасами та із залученням місцевих так званих geo-sourced матеріалів, що сьогодні в тренді. Тут також встановлено ретельно продумані ефективні системи виробництва відновлюваної енергії.

Ну, і перейдемо до внутрішнього облаштування, яке, маю зізнатися, неабияк потішило мій художній смак. Слідкуючи за сценографією музею, одразу потрапляєш у світ контрастів: яскраві кольори виноградників в золотавих осінніх шатах, охра землі та рубінове сяйво вина – вся ця розкіш на глибокому чорному тлі. Голос в аудіогіді вітає вас у світі Бургундії. Все починається з ґрунту. Саме тут, 200 мільйонів років тому, землі Бургундії перебували під водою. Саме в цей час надра формувалися – так починалася геологічна історія Бургундії. Прогулюючись маршрутом для відвідувачів, ви дізнаєтесь про історію виноробства регіону, Climats Бургундії, які, до речі, в липні 2015 року були включені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Звичайно, вам повідають докладно про два основні тутешні сорти винограду – Піно Нуар і Шардоне. Крім того, вас познайомлять зі святим Вінсентом, покровителем виноградарів (таке знайомство ні для кого не буде зайвим), і Confrérie des Chevaliers du Tastevin.

Cité des Climats de Beaune

Досвід, який я особливо відзначила, — це Cave aux aromes, де ви можете відточити своє сприйняття ароматів, натренувати ніс, готуючись до майбутньої дегустації. На вас чекають 12 сенсорних куль, що містять 12 сімейств ароматів вина. Цікаво, що всі представлені тут аромати натуральні: такі експоненти, як квіти, кава і лісова підстилка (sous-bois) регулярно замінюються, а, звичайно, такі, як шкіра та спеції вимагають менше догляду. Це сприяє чудовій інтенсивності та тривалості аромату.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Згодом відвідувач може взятии участь у сліпій дегустації в барі, щоб потренувати свої почуття та щойно отримані знання. Я, приміром, обрала Bourgogne Côte-d’Or Pinot Noir Bio 2021: зразок насичений червоними фруктами та ягодами, зокрема, вирізняються червона смородина та малина, з приємною кислинкою, яка додає свіжості. Також, попри молодість вина, відчувався винний маркер, який ми зазвичай знаходимо у витриманих винах – шкіра та су-буа. Отже, раджу не проминати цю пропозицію – приємного смакування!

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Окрім класичного візиту, Cité пропонує широкий вибір вражень: 45-хвилинні майстер-класи з комбінування їжі та мистецтва дегустації, нещодавно додані експресивні майстер-класи «Вино та парфуми» і «Вино та шоколад», а також тур на півдня, присвячений Grands Crus de Bourgogne. Доступно для поціновувачів вина усіх рівнів знань: від любителя до професіонала.

І не можу не згадати ще одну приємну атракцію: після дня, насиченого розвагами, ви можете насолодитися келихом вина з рекомендованою їжею в барі Discovery «Les Accords» на 4-му поверсі Cité та подихати свіжим повітрям на панорамній терасі, милуючись довколишніми виноградниками, що сягають небокраю.

Cité des Climats de Beaune

Передбачаю, саме тут, після келиха-другого, на вас може нахлинути безліч запитань. Хто проводить майстер-класи? Як обирається вино для представленості в барі? Звідки виникла ідея будівництва Сіте в Боні? І який зв’язок між трьома іпостасями Сіте – в Шаблі, Боні і Маконі?… У нас для вас гарна новина – ми про все дізналися і зможемо оприлюднити відповіді на ці та багато інших запитань у нашому інтерв’ю з Хлоєю Буте (Chloe Butet), директором відділу культури та комунікацій Cité, яке незабаром буде опубліковано на медіа-ресурсах Drinks+.

Фото: Олександра Григор’єва, citeclimatsvins-bourgogne.com

X
Украина