Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківНаталія Благополучна, яка разом з чоловіком Миколою заснувала Всеукраїнську асоціацію виноробів і сомельє, а також Першу в Україні Школу сомельє «Майстер-Клас», що працює з 2000 року, поділилася з D+ своїми враження від перемоги у міжнародній премії Wine Travel Awards та розповіла про діяльність, яку Благополучні ведуть попри війну.
Школа сомельє «Майстер-Клас» стала переможцем WTA у номінації Education in Enotourism у категорії Unique program. Прийміть наші найщиріші вітання! Що для вас означає ця перемога?
Коли мені повідомили, що наша Школа сомельє перемогла, – просто сльози на очах з’явилися! Я, чесно кажучи, не сподівалася, що ми станемо переможцями. Адже, якщо не помиляюся, у премії взяли участь понад дві сотні номінантів з провідних і знаних у світі виноробних країн – Франції, Вірменії, Грузії, Молдови… Я вважаю, це сталося завдяки чесному і незаангажованому ставленню авторитетного журі, до якого входили судді міжнародного рівня… Мене вразило те, що Фелісіті Картер, провідний спеціаліст у винній журналістиці, людина, з якою ми особисто не знайомі, віддала перемогу нам. Це велике досягнення і висока оцінка нашої багаторічної праці.
Нам відомо, що ви продовжуєте свою діяльність і зараз, під час війни. Як ідуть справи? Чи користуються попитом заняття?
Зараз ми проводимо лекції в онлайн-форматі. Ми намагалися це робити ще під час карантину… Тепер, через війну, яка невідомо ще скільки триватиме, ми успішно працюємо онлайн і вже провели вступний теоретичний курс по теруарах, країнах, сортах. Ми обіцяємо студентам, що як тільки буде можливість, зробимо офлайн-дегустації по темах, що пройшли. Адже ніхто через екран монітора не може навчитися розрізняти вина. Навіть якщо людина купить собі по той бік екрану вино того ж сорту і року врожаю, хтозна де і як воно зберігалося, а це може дуже вплинути на його характеристики. Тому така навчальна дегустація через монітор – це абсолютна профанація. Тож восени плануємо семінари і практичні заняття. Тільки після цього, а також після складання іспитів наші студенти зможуть отримати документи.
Хто наразі ваші студенти? Це люди, які мають відношення до виноробства, винних бутиків, HoReCa?
У нас завжди багато слухачів, які жодним чином ніколи не були пов’язані з цими сферами. Зараз це в основному жінки, які знаходяться в різних країнах, куди виїхали після початку війни, шукаючи прихистку і безпеки. Перебуваючи у Швеції, Германії, Польщі, Болгарії тощо, багато хто розуміє, що можна використати цей час на навчання. Дехто це робить просто для того, щоб краще розумітися на винах, а хтось прагне працювати у цій сфері, стати професіональним сомельє.
Також хочу зазначити, що всі наші випускниці попередніх років, які виїхали за кордон, працюють по спеціальності! Наприклад, в Португалії є три людини, які влаштувалися на виробництво портвейнів. В Польщі мама трьох діток працює у ресторані, ще одна з наших випускниць працює у барі у Франції. Таким чином, наша освіта і документи державного зразку стали їм у нагоді в ці важкі часи. Дуже сподіваємося, що у вересні зможемо відкрити нашу школу офлайн.
Ми бачили повідомлення в ФБ, що ви проводите ще й корпоративні тренінги. Це справді подвиг – у такий час читати лекції.
Так, навіть зараз, окрім онлайн-курсів, ми проводимо офлайн-тренінг для персоналу дистриб’юторської компанії «Приват-Алко», менеджери якої проходять у нас інтенсивний курс навчання. Нам є що робити, аби тільки був мир і тиша за вікном. Важко підлаштовувати лекції під сирени, але якщо скласти руки – саме це нас і доб’є.
Наша оптимістична редакція повністю розділяє ваш підхід – не здаватися і не зупинятися! Які проєкти плануєте втілити найближчим часом?
У цьому році, сподіваємося, у нас буде ювілейний XX Всеукраїнський конкурс сомельє, який зазвичай проходить у листопаді. Ми до нього повністю готові. Готові і партнери, серед яких наші давні друзі група Vinos de La Luz та постійний інформаційний партнер Drinks+, є майданчик, є нові фішки та ідеї, цікаві конкурсні тури… Хай тільки настане мир! Поки що все на паузі. В тому числі і Всеукраїнський дегустаційний конкурс вин «Сорт і теруар», який мав відбутися ще в березні в Одесі. Але ми від планів не відмовляємося і сподіваємося, що все заплановане здійснимо ще в цьому році. Пишаємося тим, чого вже досягли і не збираємося зупинятися!
Ви часто наголошуєте, що сомельє – найкраща професія в світі. Розкажіть, чому так вважаєте?
Так, сомельє – найкраща професія! Ця професія не має ні кордонів, ні вікових обмежень. У нас навчалися люди за 60 років, різних професій, з різних країн. Одного разу студентом був венеролог з Тбілісі, який на пенсії вирішив змінити професію і стати управляючим готелем в Іспанії. А років зі пять тому у нас навчалася вчителька молодших класів, яка згодом відкрила винний бутік. Вона змінилася зовнішньо і внутрішньо, стала справжньою бізнес леді.
Крім того, ця професія прекрасна тим, що все життя ти маєш займатися самоосвітою, яка спонукає на подорожі, знайомства з новими країнами і цікавими людьми. Яка ще професія дозволяє подорожувати світом, милуватися його красою, дегустувати прекрасні вина і кухні різних народів, а потім, застосовуючи свій досвід на практиці, ще й отримувати достойну оплату?! Так, стати досвідченим сомельє непросто, але варто, адже сьогодні цей фах у тренді. Навіть під час страшних випробувань цього року всі наші випускники працюють – хто в Україні, хто за кордоном.
Скажіть, будь ласка, чи можна зараз записатися у Школу сомельє «Майстер-Клас»?
Набір до онлайн-школи триває нон-стоп. Можна приєднатися будь-коли. Про найближчий курс можна дізнатися на нашому сайті wines.org.ua
Бажаємо вам втілення всіх планів і здійснення найамбітніших мрій! А головне – Перемоги і миру!