Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківВ Україні відбулася унікальна дегустація локальних вин, проведена для військових ЗСУ, які наразі захищають країну від російської агресії. Ініціатором та модератором тейстингу став Іван Перчеклій (Ivan Percheklii), – «Кращий сомельє України 2017», віце-президент Асоціації сомельє України, який також служить у лавах Тероборони. Ця подія, на нашу думку, не просто дегустація з винятковою аудиторією – то черговий прояв дивовижної сили духу українців.
За задумом автора, дегустація повинна була нести інформацію про українську культуру виноградарства і виноробства, історію, локальні сорти та провідних українських виробників.
Отже, перший сет, за логікою жанра, складався з ігристих вин.
У ролі свого роду аперитиву виступив цікавий тандем легкого та зрозумілого брюту ТМ «Лелека» (сорт Аліготе) та «Брют Натюр» 2018 (сорт Шардоне, 49 місяців на осаді) від 46 Parallel Wine Group – багаторічного номінанта та переможця міжнародної премії Wine Travel Awards. Другий зразок відрізнявся складною органолептикою, з хлібними тонами та свіжістю, що, попри витримку, була виразною, приємною та гармонійною.
Наступний сет – білі вина України.
«Сухолиманський», вінтаж 2023 від «Вілла Тінта». Присутні на дегустації оцінили легке вино, де виразно відчуваються аромати лугових трав – до учасників ніби долинув подих вільних чарівних степів України, порослих очеретом заток і волошкових галявин…
«Альбаріньо» врожаю 2023 року від виноробні «Бейкуш» виявилося достатньо складним зразком, який змусив дегустаторів поміркувати над розкриттям профілю. Але коли на восьмій хвилині вино розкрилося, то здивувало витонченим поєднанням легкої фруктовості та кремовості, що нагадує про абрикосові сади півдня України, аромати літа, зокрема стиглої айви. Гастрономічність «Альбаріньо» стала відкриттям, адже вино ідеально пасувало закускам, запропонованим учасникам тейстингу.
Далі Іван Перчеклій представив сет ароматних вин, який складався з
«Йоханітер» 2023р. від Father’s wine – вишукане вино з тонким ароматом білих фруктів, легким тілом та приємною кислотністю. Вино, яке всі оцінили як синонім літа – затишного, мирного, де тишу порушує лише політ джмеля… Ех!..
«Мушля» 2023 (Совіньон Блан, Мускат) від молодої виноробні Bakоta Bay однозначно оцінене учасниками як найароматичніше вино вечора. Його присутність справила враження ароматотерапії, адже воно навіювало дитячі спогади про льодяники, про вечори на дачі, сповнені запахами білих квітів, про мрії мирних часів щодо відпустки в тропічних країнах, де на пляжах подають ананаси, дині, лічі.
На завершення Іван підготував сет складних вин, яким був потрібен час подихати в бокалі. А поки коментатор приділив особливу увагу поясненню і опису цих вин.
«Піно Блан» 2021 (6 місяців в дубі) від 46 Parallel Wine Group – складне та розвинене вино, з характерним ароматом ванілі та кісточкових, мʼяке на смак та з довгим посмаком.
«Феєрія» 2022 (сорт Мускат Голодриги, настоювання на вижимках більше 4 місяців) – витвір львівської виноробні «Янчинські пагорби». Вино, що має святковий яскравий мускатний аромат, спілий смак з легкою танінністю. Колезі Івана Перчеклія з Колумбії воно нагадало Різдво на Батьківщині.
А Різдво – то час, коли трапляється диво. Диво, що так потрібне Україні. І така різдвяна нота – найоптимістичніша для завершення цієї особливої дегустації. Дякуємо, ЗСУ, за кожен наш ранок!
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
10.07.2025
27.06.2025
26.06.2025