Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
Французька виноробня Maison Chapoutier, відома своїм глибоким зв’язком із теруаром, робить несподіваний, але стратегічний крок: на землях регіону Гар, де історично культивували виноград, тепер висаджують агаву. Причина – посуха, яка щороку змінює правила гри для виноробів. А, можливо, й дискус між європейцями щодо скорочення площ виноградників.
Так чи інакше, у червні 2025 року команда Maison Chapoutier під керівництвом Карела Обіно (Karel Obino) розпочала проєкт із висадки 2000 агав на гектарі землі у Вальіг’єрі, поблизу Ремулена. Це одна з перших агавових плантацій у Франції. Мета – створити локальну, органічну версію текіли, адаптовану до французького клімату.
«Нам доведеться чекати 10-15 років на перший врожай, – пояснює Обіно. – Я вивчав мексиканські методи вирощування агави, щоб відтворити їх тут».

У відповідь на кліматичні виклики, Maison Chapoutier інвестує в експеримент у регіоні Гар, де ще у 2015 році придбав садибу площею 35 гектарів. Сьогодні задіяні площі скорочено до 20 га – зміна клімату змусила виноробів шукати альтернативи висадці лоз. Агава, яка потребує мінімум води та добре почувається на сухих ґрунтах, стала логічним вибором.
«Ці землі більше не підходять для винограду, але ідеальні для агави. Єдине, що нас турбує – зимові заморозки», – додає винороб.
Як і у випадку з виноградною лозою, Maison Chapoutier планує вирощувати агаву органічно. Це продовження філософії дому – повага до природи, теруару та часу. Якщо експеримент виявиться вдалим, Франція може отримати власну версію текіли – з південного Гару, з французьким характером.
Згідно спостережень D+, це не перше відхилення Maison Chapoutier від традиційного вектору: варто згадати Le Gin SOTHIS Batch 4 від Maxime Chapoutier – джин, правда, все ж натхнений місцевими теруарами, дистильований з органічного винограду.
Виноробня також відома тим, що першою у Франції почала використовувати шрифт Брайля на етикетках своїх вин — ініціатива, започаткована у 1994 році.
Приєднуйтесь до наших соцмереж
⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!![]()
Фото: chassons.com, facebook.com
24.10.2025
21.10.2025