Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Shumi Winery

10 вин від Shumi Winery в компанії знавців на чолі з Робертом Джозефом

25.08.2023, Вино

Сьогодні – про подію, яка схожа на виграш в лотерею: редакція Wine Travel Awards в рамках поїздки до Грузії відвідала на запрошення власника виноробню, що одержала перемогу одразу в трьох номінаціях нашої премії, – Shumi Winery. А подарунком виявилася влаштована господарем відомої в усьому світі енотуристичної локації дегустація унікальних вин.


Взагалі, то був всебічно неординарний візит на виноробню. По-перше, нас пригощав та диригував тейстингом сам власник (що само по собі фантастична подія, бо він – особа не публічна і на біс до туристів не виходить). Ну, і остаточно улюбленцями долі наші журналісти себе відчули, коли стало зрозуміло, що тестуватимемо вина в компанії славетного автора та винного критика Роберта Джозефа (Robert Joseph), (до речі, згідно нашої інсайдерської інформації, містер Джозеф запустив випуск власного вина в Грузії, тож сподіваємося найближчим часом повідомити про цю подію детальніше).

Shumi Winery

Крім того, до компанії редакторів Drinks+ приєдналися такі досвідчені дегустатори, як популярна грузинська блогерка і знавець вина Софія Нікабадзе та знана українська сомельє і бізнес-леді Євгенія Ніколайчук.

Shumi Winery

Тейстингу передував не такий вже й легкий аперитив з кількох зразків та подальше знайомство з численними атракціями Shumi – ефектним марані і його величезними квеврі, з винницею, де витримується диво-дивне – Zigu (напій, назва якого з давньогрузинської перекладається як «серце сонця», і який, крім вина з 320 сортів винограда, включає чачу та бренді, настояні на високогірних квітах; втім його міцність лише 19%). Далі був музей артефактів «Вазіоні», огляд ампелографічної колекції (понад 900 сортів винограду) тощо.

Під час розкішного традиційного грузинського застілля з многоголоссям відбулася дегустація десятьох зразків вина. В тому числі таких унікальних, як перші в світі ігристе та айсвайн в квеврі (102 сорти). Учасники, на прохання нашої редакції, поділилися враженнями, а містер Роберт Джозеф навіть надав робочі дегустаційні замітки з виставленими балами (звернемо увагу, що це має рідкісну цінність, адже записи експерти робили для себе і аж ніяк не з маркетингових міркувань). Сподіваємося, ці дописи надихнуть наших читачів якщо не сісти просто завтра в літак до Тбілісі, щоб все це побачити та відчути особисто, то принаймні – зваблять завітати до найближчої крамниці з грузинським вином та придбати одну чи кільканадцять (не обмежуйте себе!) пляшок  Shumi.

Shumi Winery

Роберт Джозеф:

Tsinandali 2021  (Rkatsiteli /15% Kakheti Mtsvane)

Насправді найкращий приклад подібної стилістики. Свіже і яскраве, в ароматі нотки груші, кремова текстура. Дуже добре зроблено, хоч мені дещо забракло комплексності.

89 балів.

Kisi Qvevri 2019 Akhmeta

100% контакт зі шкірою винограду протягом 6 місяців, в квеврі – 6-8 місяців, 2й-3й рік в бочці.

Насичене, в ароматі трохи квітів та імбир. Гарне, з нотками фруктів, відчувається груша. Злегка важкуватий фініш. Але має гарний баланс – дуже добре збалансоване.

91 бал.

Shumi Winery

«Шобілі», ігристе, 70% сорту Chinuri\30% Kakheti Mtsvane 2017

3 місяці у квеврі, 22 місяці на дріжджах.

Цікавий тип вина, в ароматі характерні нотки перцю та притаманні тони червоних фруктів. Посмак має середню тривалість із злегка гіркуватою нотою, та мене це не  бентежить.  Фініш дещо сухуватий, це дуже хороше вино, що справляє враження.

94 бали.

!!! Примітка редакції: «Шобілі» – біле сухе ігристе вино, створене з використанням квеврі за унікальною технологією Shumi Winery. За даними D+, це перше в світі ігристе в квеврі.

Shumi Iberiuli Aladasturi Qvevri Red Dry 2019, 12.5%

Не можу надати опис через відчутний корок. В ароматі  вчуваю сиру сливу та пелюстки троянди, але я не впевнений, що це типовий приклад цього вина.

Shumi Winery

Simonaseuli 2019 – 100%, Qvevri 4 місяці

Цікавий сорт, в ароматі характерні нотки перцю та притаманні тони червоних фруктів. Посмак має середню тривалість з відтінком гіркоти, але це не псує враження.  Фініш трохи сухуватий, чудове, цікаве вино.

89 балів.

Mukhuzani 2020 – витримане в дубі

Насичене червоне вино з хорошими соковитими нотами, ароматом темних плодів, сливи та чорної вишні та досить гарним відтінком витримки у дубі. Трохи брутальне, але посмак та його довжина зразкові. Гарне, хоч і не надто комплексне.

89 балів.

Shumi Winery

Salome 2020

100% Сапераві, ферментація в дубі, батонаж, витримка на осаді, перший вінтаж 2005 рік.

Це хороше насичене вино, в ароматі темні фрукти, дуже гарна текстура від батонажу. Довгий, приємний посмак.

93 бали.

!!! Примітка редакції: На конкурсі London Wine Competition вино SALOME 2020 одержало золоту медаль та було визнано «Кращим вином Грузії».

Khvanchkara 2020, напівсолодке

Традиційне напівсолодке, з характерними нотами сливового варення. Гарне.

88 балів.

Shumi Winery

Lazare 2017 – вино з 450 сортів винограду (білих та червоних)

Це насичене, інтенсивне вино з цікавим пряним, перцевим характером, до того ж в складному ароматі поєднані оливки та полуниця. На етикетці вказано 14%. Враження, що рівень більше. Злегка гіркуватий посмак.

92 бали.

!!! Примітка редакції: деякі грузинські сомельє стверджують, що в букеті цього вина 10 тисяч ароматів.

Barbale, перше qvevri icewine, 102 ароматичних сорти

Вино насичене, інтенсивне та солодке, з пелюстками троянд в ароматі, трохи гіркувате. Я не зовсім впевнений, що саме ці 102 сорти дали цьому вину привабливість. Як на мене, ігристе в квеврі лідує в уподобаннях.

89 балів.


Софія Нікабадзе:

Ігристе вино «Шобілі» – врожай 2017 року

Ферментується у квеврі частково з мезгою, вторинне бродіння проводиться у пляшці класичним методом. Відмінний та насичений смак, аромат тропічних фруктів та цитрусових, що характеризується тривалою грою.

Tsinandali 2021  – біле сухе – мікрозона Цинандалі

Зеленувато-жовтого кольору – класичне – характеризується чудовим букетом та фруктовими тонами.Насичений та елегантний смак – з приємним свіжим посмаком та збалансованою кислотністю.

Shumi Winery

Kisi Qvevri 2019 Akhmeta

Бурштинове, традиційне сухе, вино з квеврі, 6 місяців контакт з мезгою та 4 місяці у французькому дубі.

Вино вишукане та округле, добре виражені тони сухофруктів та меду. Після аерації – шафран, рослинні тони, ваніль, легкі сліди дуба. Гармонійний, м’який та стійкий смак.

Аладастурі, червоне сухе вино – урожай 2019 – квеврі,  виготовлено з винограду сорту Аладастурі – Гурія, муніципалітет Озургеті.

Виноградник розташований на висоті 120 метрів над рівнем моря. Вино ферментоване, відчутна смородина, з ароматами малини та полуниці. Має середні, м’які танини і живу кислотність з довгим післясмаком.

Shumi Winery


Евгенія Ніколайчук:

«Шобілі». Вино ігристе, 3 місяці в квеврі. Надзвичайно свіже приємне ігристе. У цьому вині не відчувається старіння квеврі. І це вино однозначно варто спробувати! Стиглі яблука та бріоші в ароматі.

Tsinandali 2021. Свіжий, але не кислий. Чудовий прояв Цинандалі. Приємне для щодня біле літнє вино. Чудове співвідношення ціна/якість. Хороший вибір для великих гучних вечірок, коли плануєш не зупинятися після одного-двох келихів.

Квеврі айсвайн. Легкий, насичений смаком цитрусових. Люблю баланс солодкості та кислотності! Аромат багатий, повний стиглих тропічних фруктів. Чудовий вибір як дижестив!

Shumi Winery

X
Украина