Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Ukrainian Wine Festival

Місто Лева, місто вина!

25.06.2021, Маркетинг Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

У багатьох мандрівників Львів здебільшого асоціюється з кавою та унікальною архітектурою: в цьому місті особливо приємно прокрокувати стародавніми вулицями, відпочити в затишних рестораціях, відчути дух попередніх століть.

Ольга Пиневич

Однак проведення Ukrainian Wine Festival дозволило цей стереотип дещо відкоригувати, бо на три дні подвір’я Львівської картинної галереї, більш відомої як Палац Потоцьких, перетворилося на винну Мекку: найзавзятіші вітчизняні виробники вина – великі та малі – презентували свої вина, а фермерські господарства – гастрономічні витвори.

Відкриття із сабражем

Офіційне відкриття Фестивалю українського вина стартувало з нагородження учасників конкурсу «Краще українське вино», яке відбувалося напередодні. Вітали переможців куратор конкурсу, засновник проєкту «Блог про вино «Wine is Easy», сомельє ресторану «Park. Art of Rest», переможець конкурсу «Український сомельє-2019» Богдан Павлюх та голова журі дегустаційного конкурсу, співвласниця винного бару Like a local’s wine bar Євгенія Ніколайчук.

Переможців визначали в чотирьох категоріях – червоне сухе вино, біле сухе вино, рожеве сухе вино та ігристе вино класичним методом. 12 членів журі – винні професіонали, запрошені організаторами конкурсу, продегустували 128 зразків українського вина. Як згодом зазначав Богдан Павлюх: «За правилами OIV медалі можуть отримувати лише 30% від поданих вин, а якби цього правила не було, то із 128 номінантів медалі б отримав десь 121 зразок 🙂 ».

Результати конкурсу «Краще українське вино»

Отже, на сцені оголошували лише перші 3 місця. Інші дипломи переможців були передані на стенди учасників фестивалю.

В категорії «Червоне сухе вино» найвищі оцінки отримали:

  • 1 місце – Артанія Резерв 2017, Beykush winery
  • 2 місце – Cabernet-Merlot Grande Reserve 2017, SHABO
  • 3 місце – Cabernet Grande Reserve 2017, SHABO

Категорія «Рожеве сухе вино»:

  • 1 місце – El Capitan Rose 2019, 46 Parallel Wine
  • 2 місце – Сапераві-Піно Нуар Преміум. Азнаурі 2019, винокурня «Аккерман»
  • 3 місце – sur lie Pinot Noir Rose 2020, AXIS Winery

Категорія «Біле сухе вино»:

  • 1 місце – Chardonnay Grande Reserve 2014, SHABO
  • 2 місце – Рислінг Рейнський 2016, Prince Trubetskoi Winery
  • 3 місце – Telti Kuruk Grande Reserve 2014, SHABO

Категорія «Ігристе вино класичним методом»:

  • 1 місце – Grand Cuvee zero dosage 2008, SHABO
  • 2 місце – Extra Brut Classic 2017, SHABO
  • 3 місце – Extra Brut Grand Reserve 2015, SHABO

Слід зазначити, що практично всі 40 переможців отримали золоті медалі – це вкотре демонструє високий рівень вітчизняних вин, а різниця між оцінками становила в основному лише півбала.

Завершилася офіційна частина переможним сабражем у колективному виконанні міського голови Львова Андрія Садового, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі, CEO і засновниці 46 Parallel Wine Group Анни Горкун, директора  Фестивалю українського вина Андрія Сидора, солістки гурту Go_A Катерини Павленко та інших почесних гостей і учасників фестивалю.

Гострі дискусії

Після видовищного відпрацювання техніки «сабраж» розпочалася не менш цікава винна дискусія. Обговорювалися найгостріші для українського виноробства проблеми: ліцензування, відміна акцизних марок, конкуренція, розвиток галузі та її підтримка. Модератором дискусії була Євгенія Ніколайчук, а активними учасниками – Міхеіл Саакашвілі, Максим Кичма, голова спілки галицьких виноробів, власник та винороб сімейної виноробні «Янчинські пагорби», Анна Горкун, CEO і засновниця 46 Parallel Wine Group, Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром», Світлана Цибак, голова Асоціації крафтових виноробів України, винний експерт, керівник відділу розвитку Beykush Winery, Сергій Стаховський, перша ракетка України, власник виноробні Stakhovsky Wines.

Дискусії

Дискутували щодо законопроєктів, які пропонують скасувати ліцензію для малих виробників вина (які виробляють не більше 10000 декалітрів), дозволити малому виноробу виробляти вино з придбаного винограду виключно українського походження, надавати щорічну звітність про діяльність, розливати вино також в алюмінієві банки та кеги, висаджувати виноград не лише у виноробних місцевостях, відмінити акциз.

Думки розділилися, коли мова пішла про ліцензування та контроль якості. Так, голова корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко зазначив: «Ми легко дали доступ іноземним виробникам на наш ринок. Україна надала всі можливості і права, анулювала мито і відмінила вхідний контроль на якість. Я наголошую, необхідно сприяти розвитку і допомагати нашому вітчизняному виробнику».

Засновниця компанії 46 Parallel Wine Group Анна Горкун закцентувала увагу на іншому: «Проєкт закону – це ще не затверджений документ. Однак, як правило, закони пишуть ті люди, які не працюють у винній галузі. Можуть бути помилки і прорахунки. Законопроєкт має бути продуманим для всіх, а не тільки для малих виноробів. Я за те, щоб малі винороби працювали, їх було якомога більше, але якість продукту, контроль якості та атестація для споживача має бути забезпечена. Зараз цю редакцію треба доопрацювати, бо вона може бути ризикованою для споживача і для іміджу українського вина».

А от Міхеіл Саакашвілі, голова Виконавчого комітету Національної ради реформ, вважає, що найкращим контролером є тільки споживач і «жоден ресторан не буде зацікавлений в отруєнні своїх споживачів», всі проблеми пов’язані із контролем якості у державній системі, в якій ми живемо і яку підтримуємо.

Дійсно, український винний ринок чекає на зміни і, бажано, на позитивні, які гратимуть на користь не лише державі (сплата податків), а й самим виробникам. Поступово зміни відбуваються, росте якість українського вина і разом з тим культура його споживання в цілому. Свідченням цього є численні дегустації, винні фестивалі, розвиток внутрішнього винного туризму.

Коментовані дегустації та енергійні танці

Протягом трьох днів 12000 відвідувачів фестивалю мали змогу продегустувати вина українських виробників і особисто поспілкуватися з першими особами та представниками вітчизняних винних компаній 46 Parallel Wine Group, SHABO, Beykush Winery, Cotnar, Stakhovsky Wines, Chateau Chizay, Koblevo, Виноробне господарство князя П.М. Трубецького, Kolonist, Leleka та інших.

Крім того, на заході були широко презентовані й вина від малих виноробів: Axis, Graevo, Fathers Wine, Biologist, V. Petrov, Bohdan’s Winery, Авторські вина «Пан Белецький», Cімейна виноробня «Курінь», Friend’s Winery, Виноробне господарство ТОВ «ТРИ-ДЖИ», виноробня Віталія Маланчука, Peterwine та ін.

Сергій Стаховський

Окремо варто згадати коментовані дегустації, які винні поціновувачі змогли відвідати додатково: дегустація вин компанії 46 Parallel Wine Group з Анною Горкун, дегустація авторського вина від першої ракетки України Сергія Стаховського, дегустація «Українські вина» та «Ігристі вина України» від Євгенії Ніколайчук, дегустастація вин SHABO та Beykush Winery.

Анна Горкун

Про особливі факти і цікавинки гості дізнавалися з ефіру спеціального Radio Wine UA, яке протягом трьох днів наповнювало простір динамічною музикою та корисними для розуміння української винної індустрії інтерв’ю.

Енергійним акцентом завершення першого дня фестивалю став виступ учасників Євробачення 2021 – гурту Go_A. Подвір’я Палацу Потоцьких заполонили щасливі і сповнені оптимізму гості, вигляд яких якнайкраще підтверджував головне гасло фестивалю: «Ми вже гордимося українським вином! Українському вину бути!»

Фото надані організаторами

X
Украина