Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Санторіні

«Час, Ґрунти, Люди Санторіні»: знайомство з винами містичного острова

12.01.2024, Винні дороги Автор: Вікторія Макарова

«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської письменниці Ясміни Михайлович «Сніданок у Цитураса». І, як на мене, вона ідеально характеризує містичну, заворожуючу чарівність острова.


Санторіні — одне з найвідоміших туристичних місць у світі. Щороку 15 550 жителів Санторіні приймають у середньому 5 мільйонів туристів. «Туризм — наш друг і наш ворог водночас», — каже Маттайос Аргірос (Matthaios Argyros), власник виноробні Estate Argyros, що представляє четверте покоління виноградарів і виноробів Санторіні. 

Санторіні

Місцеві вина є одним зі справжніх скарбів острова. Саме їх нещодавно презентувала Каро Маурер (Caro Maurer), відома німецька Master Of Wine, у серії майстер-класів та коментованих дегустацій Time, Soil, People of Santorini («Час, ґрунти, люди Санторіні), ініційованих Volcanic Agriculture of Europe та організованих німецькою агенцією Organize Communications.

Санторіні

 

Ось кілька цікавих фактів про острів та його вина.

  • Санторіні, вулканічний острів в Егейському морі, належить до архіпелагу Кіклади і фактично розташований на ребрі величезного кратера.
  • Кальдера, басейн, який утворився під час одного з ранніх вивержень, має довжину близько 11 км, ширину 7 км і площину 83 квадратних кілометри.
  • У цьому районі є два населених острови — Санторіні (колишня назва Тіра) і Тірасія, а також — крихітний безлюдний острів Аспроніссі. Посередині басейну є два невеликих безлюдних острова — Камені.

Санторіні

Цей острів є одним із найбільш сюрреалістичних винних регіонів у світі. Крім активного вулкана, перші виверження якого відбулися приблизно 650 000 років тому, він має надзвичайно молоді та неродючі ґрунти, з майже нульовим вмістом калію та менш ніж 8% вмістом глини (ця остання характеристика забезпечує виноградникам Санторіні імунітет до філоксери). Сіро-коричнево-бежеві шаруваті стіни кратера піднімаються на 300 метрів майже вертикально над водою. Ґрунт складається з вулканічного попелу (цей шар досягає товщини до 60 м), пемзи та базальту (так званої «аспи»). Характеристики ґрунту пояснюють низьку врожайність виноградників Санторіні, тоді як відсутність філоксери дозволяє власнокореневим лозам жити й плодоносити надзвичайно довго, іноді сотні років.

Санторіні

Клімат острова надзвичайно вітряний і сухий, опадів випадає 313 мм на рік (хоча були вже й вінтажі, що отримали лише 100 мм на рік). Середня літня температура становить 29 C, а максимальна температура перевищує 30 C. Без туману, що піднімається із кальдери щоранку, дуже мало рослинності могло б вижити на Санторіні.

Виноробство Санторіні швидко розвивається. Зараз на острові працює 20 виноробень (30 років тому їх було лише шість).

Виноградні лози Санторіні, мабуть, найстаріші у світі. Деякі з них мають вік до 500 років. Загалом площа виноградників становить близько 1200 га. Острови Санторіні, Тіра і Тірассія утворюють зону PDO Санторіні. Виноградники розкинулися по всьому архіпелагу. Через своєрідний ландшафт обробляють виноградники та збирають врожай тут виключно вручну.

Санторіні

Ассіртіко — місцевий білий сорт №1 на Санторіні та один із найвідоміших грецьких сортів із 300 автохтонних сортів країни. Він займає близько 85% оброблюваної площі острова (приблизно 1100 га): близько 40% усіх грецьких плантацій Ассіртіко ростуть на Санторіні. Вина з сорту Ассіртіко демонструють відмінну структуру і дуже специфічні сортові органолептичні характеристики.

Типові аромати для цього сорту — білі квіти, лимон, лайм, маракуйя, кремінь. У смаку, крім стиглого цитрусу, яскраво  відчутні ноти солі, мокрого каменю, мушлі устриці та зелених трав. Вина, виготовлені з цього сорту, мають тенденцію до поєднання високого вмісту алкоголю (до 15,5% об.) і високої кислотності.

Стилі вина з сорту Ассіртіко відрізняються за своєю класифікацією.

PDO Santorini включає:

  • сухі білі невитримані вина;
  • вина Ніктері (від грецького nycta — «ніч», традиційний метод обробки: збір вдень, обробка вночі; ці вина зазвичай витримуються в дубі не менше 3 місяців);
  • Вінсанто.

Інші білі та червоні відносяться до PGI Cyclades.

Отже, кілька слів про коментовану дегустацію від Каро Маурер. Усі 13 зразків були білими винами, переважно сорту Ассіртіко, іноді в купажах з іншими автохтонами Санторіні (Атірі, Айдані).

Санторіні

Дегустація складалася з 4 рейсів:

  • свіжі невитримані вина;
  • вина з окремих виноградників (single vineyard);
  • вина Ніктері;
  • вина Vinsanto.

Кілька нотаток про моїх фаворитів з кожного флайту:

Santo Wines Santorini 2022 (Santo Wines) — сухе біле, Ассіртіко 100%.

  • Ароматика: білі квіти, зелені цитрусові, екзотичні фрукти, лемонрас з легкими медовими нотами.
  • Смак: середнє тіло, середня кислотність.
  • Посмак: солонуватий, дуже свіжий, приємний і збалансований.

Santo Wines Kontarades 2020 (single vineyard) — сухе біле, 100% Ассіртіко, skin contact протягом 6 годин, ферментація й витримка в сталі.

  • Ароматики: білі й жовті квіти, гречаний мед, зелень, свіжий цитрус, яблуко Голден.
  • Смак: середнє тіло, висока, але дуже добре збалансована кислотність.
  • Посмак: приємний, довготривалий, мінеральний.

Nycteri by Gaia 2020 (Gaia Wines) — сухе біле, 100% Ассіртіко, ферментація в новому французькому дубі, витримка частково в дубі з Невера (Франція), частково у французькій акації.

  • Ароматика: квіти білої акації, стиглі жовті яблука, ноти ванілі та дуба.
  • Смак: насичений, зі збалансованою кислотністю.
  • Посмак: приємний і кремовий.

Estate Argyros Vinsanto Late Release 2002 (Estate Argyros Winery) — натуральне солодке біле вино, чудовий купаж винограду Ассіртіко (80%), Атірі та Айдані, вирощеного на висоті 500 м над рівнем моря. Це вино демонструє чудовий колір темної карамелі з медом.

  • Аромат: сушений інжир, ліщина, сушені трави і квіти, цукати, родзинки, вершкова карамель.
  • Смак: багатий, складний, чудовий баланс кислотності та солодкості. Вміст алкоголю 13,5% — зовсім непомітний.
  • Посмак: елегантне та довге, з легкою мінеральністю.

Санторіні

Жодна подорож до виноробного регіону не буде достатньою, якщо не познайомитися з його винною культурою. Плануючи поїздку на Санторіні, обов’язково варто включити в програму відвідування найкращі виноробні острова і дегустації чудових вин. Для тих, хто хоче дізнатись більше про винну культуру острова, є також Музей вина Куцогіаннопулоса (Koutsogiannopoulos Wine Museum), де можна дізнатись все про виноробство одного з найунікальніших куточків світу. Музей розташований у стародавньому лабіринті природних печер на глибині 8 метрів і має довжину 300 метрів. Насолоджуйтесь зануренням у давню історію та вишуканими смаками вин Санторіні!

Фото: Organize Communications, Estate Argyros Winery, Santo Wines, Gaia Wines, Volcanic Agriculture of Europe, Вікторія Макарова.

Drinks+ рекомендує
X
Украина