Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Каберне Фран

Каберне Фран – яскрава зірка Віллані

17.01.2022, Вино Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

«Згадуєш про Віллань, на думку одразу спадає Каберне Фран. Згадуєш Каберне Фран – одразу думаєш про Віллань». Це усталена фраза угорських виноробів, а також поціновувачів вин Віллані – найпівденнішого із виноробних регіонів Угорщини. Але сталими є лише слова, адже кожен винороб рухається до ідеалу, має власний стиль, а в найближчі роки вина Віллані прагнуть піднятися на п’єдестал найкращих вин Європи. Переконатися в цьому головний редактор Drinks+ Ольга Піневич-Тодорюк змогла, відвідавши Угорщину та Franc&Franc Forum and Tasting Day 2021 – шосту щорічну головну винну подію у Віллані.


Коли у Віллані свято…

Дводенне свято Каберне Фран складається з міжнародної конференції, за якою слідує день дегустації, коли шанувальники сорту можуть ознайомитися з винним регіоном і моносортовими винами від різних виробників навколо Віллані.

Починаючи з 2015 року, коли вперше винороби з долини Луари (Франція) разом з угорськими презентували свої вина, конференція та дегустація стали щорічною еталонною подією сорту Каберне Фран. В програму заходу входили дегустації класичних, преміальних та суперпреміальних вин сорту Каберне Фран, а у Віллані його все частіше називають Віллані Фран, в інтерпретації визнаних експертів.

Віллань

Каберне Фран займає особливе місце у Віллані, де він знайшов свій дім, а вино з цього сорту стало одним із флагманів винного регіону. Згідно офіційних даних, загальна площа найпівденнішого регіону Угорщини з її субсередземноморським кліматом становить 4500 га, з яких лише 2500 га засаджені лозами. Завдяки особливим кліматичним умовам, унікальному ґрунту та завзятій роботі виноробів вина з сорту Каберне Фран у  Віллані демонструють мистецьку елегантність, баланс, чудову структуру, є досить універсальними, дають змогу підкреслити роботу кожного винороба, щоб надати їм індивідуальних характеристик.

Щодо законодавчих особливостей, то категорії преміум і суперпреміум продаються під визнаним брендом Villany Franc. Каберне Фран витримується в дубових бочках щонайменше рік, а також отримує свої найкращі характеристики від витримки у пляшках. Суперпреміум Villany Franc має бути зроблений зі 100% сорту Каберне Фран, витриманий не менше року у бочці та пляшці. Вперше такі правила були введені у 2015 році.  Слід зазначити, що фактично Угорщина стала п’ятим за величиною виробником вин з сорту Каберне Фран у світі (після Франції, Італії, США та Чилі) з 1458 га виноградників, з яких 341 га знаходяться у Віллані, і площі цього сорту постійно зростають.

Franc&Franc Forum в деталях

У 2021 році конференція була задумана як своєрідний огляд вин з сорту Каберне Фран по всьому світу, оскільки регіон улітку 2022 готується прийняти перший міжнародний конкурс Franc du Monde. Слід також зазначити, що сам захід проходив на території виноробні та готельного комплексу у центрі Віллані – 4-зірковому готелі Bock Hotel Ermitage.

F&F2021 conference

Розпочали з дегустації віллані фран з усіх трьох категорій – класичної, преміальної та суперпреміальної, під назвою «Єдність у різноманітті». Ця панель передбачала тейстинг дванадцяти вин Віллані Фран: трьох класичних, шести преміальних і трьох суперпреміальних.

конференция МW

Існувала очевидна різниця в стилі між трьома категоріями: класичні вина демонстрували більшу фруктову яскравість, чітку сортову типовість, преміальні стилі демонстрували насиченість та силу вина, якому потрібен час стати ще більш витонченими та елегантними. В той же час вина суперпреміум-класу чітко відповідають інтернаціональному стилю з тривалішою витримкою, більшим впливом дуба, темними увареними фруктами, спеціями.

Особисто хотілося б відмітити виноробні Jackfall Bormanufaktura, Lelovits Tamas Pinceszete, Heumann Pinceszet, Sauska Boraszat, Bock Pince, Gere Attila Pinceszete.

Каберне Фран – інтернаціональна збірна

Учасники міжнародної конференції мали чудову нагоду прослухати майстер-класи від запрошених володарів титулу Master of Wine – Деметрі Уолтерс MW (Demetri Walters MW) та Пітер Мак Комбі MW (Peter Mc Combie MW).

рассказ о блюдах на конференции

Деметрі Уолтерс провів учасників конференції Старим Світом через центри Каберне Фран у Луарі – Бургей (Bourgeuil) і Шинон (Chinon), винами з Бержераку (Bergerac) і Тоскани (Toscana). В той час, як Пітер Мак Комбі очолив подорож навколо Нового Світу Каберне Фран через Аргентину, Нову Зеландію, Південну Африку та Чилі. Ми також познайомилися з різними терруарами, на яких висаджують Каберне Фран у Віллані, дізналися про експерименти з управління підрізками та ефекти видалення листя на кущах сорту Каберне Фран, відкрили деякі переосмислені традиції швабських страв, люб’язно представлені Золтаном Гьорфі (Zoltan Gyorffy) на прикладі ресторанів Bock Óbor Mandula і Sauska 48.

День дегустації

Другий день міжнародної конференції пройшов під знаком дегустацій на більш як 30 виноробнях, які презентують свої вина в 5 різних локаціях, включаючи виноробні Csányi, Gere A Winery, Gere Tamás & Zsolt Winery, Heumann и Vylyan Vineyard and Winery.

Наш шлях був прокладений через наступні.

Jammertal Wine Estate

Виноробне господарство розташоване в селі Віллань, засноване в 2001 році і складається з двох виноробень. Власні виноградники займають 75 га. Крім того, 25 га винограду закуповують у виноградарів-підрядників, які повинні дотримуватися суворих правил виробництва.

Червоні вина – сортів Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мерло, Піно Нуар, Блауфренкіш і Блауер Португізер.Вина дозрівають у обладнаній відповідно до останніх технологій та дизайнерських рішень будівлі винниці у великих дерев’яних бочках або барріках, після ферментації з контрольованою температурою.

Великий асортимент продукції складається з брендів Cassiopeia, Koh-I-Noor, Wunderlich Classic та Wunderlich 4U. Екскурсію виноробнею та дегустацію провела талановита й обізнана, незважаючи на юний вік, Zsófia Kövesdi.

Jammertal Cellar

Особливим подарунком стали відвідани винниці Jammertal, яка  відкривається для гостей регіону лише в особливих випадках. Родина Бок (Bock) володіє винним погребом з 1850 року.

У 1946 році його було відібрано у родини, зрештою льох викупив у 1958 році Антал Бок (Antal Bock) і повернув до сімейної династії. У 1970-х роках його поглибили, переобладнання тривало до 1994 року.

Наразі погріб може вмістити 400 гектолітрів вина, втім на сьогодні в ньому зберігаються лише особливі вина родини Бок. У Jammertal Cellar можна побачити особливі музейні експонати – релізи, починаючи з 1981 року. Ми були удостоєні честі продегустувати вина  1991, 1992, 1995 вінтажів.

Csányi Winery

У далекому 1881 році виноробня була відома як Chateau Teleki Winery завдяки Жигмонду Телекі (Zsigmond Teleki), ім’я якого прославилося в Європі під час епідемії філоксери. З того часу виноробня перенесла безліч змін і наразі це масштабне виробництво з власними виноградниками площею понад 380 га та своїм власним брендом під назвою Teleki, а річний продаж становить 2 мільйони пляшок на рік.

Csányi Winery

Виноградники розташовані на живописних схилах околиць містечка Віллань, прославленого у винному світі тим, що тутешній клімат часто порівнюють із знаменитим Бордо. Пагорби Віллані захищають виноградні лози від поривчастого вітру, а температурні умови забезпечують особливості ґрунту.

Вина Csányi представлені декількома лінійками: Teleki Gasztro складається з моносортових вин і була створена для сектору HoReCa з міжнародних сортів. Teleki Selection представила три вина найкращих вінтажів. Chateau Teleki Villany – це вина преміум класу, створені на честь засновника виноробні Жигмонда Телекі. Kovilla Selection – назва лінійки пов’язана з віллою Kovilla, яка розташована посеред моря виноградників і стала свідком найважливіших історичних подій цього регіону. Csányi Selection – лінійка преміальних вин найкращих вінтажів, що мають нагороди національних та міжнародних конкурсів.

Bock Estate

Це підприємство можна назвати сімейним концерном. Родина Бок вирощує виноград і виробляє вино у виноробному регіоні Віллань з 1850 року. Любов до вина та виноробного ремесла передається від батька до сина протягом дев’яти поколінь.

bock wineryНа початку своєї кар’єри Йожеф Бок (József Bock) працював на ділянці трохи більше 0,5 га, а наразі родина культивує 145 га виноградників, виробляючи 36 видів вина, 6-7 тисяч гектолітрів в рік.

Перлиною Bock Hotel Ermitage можна впевнено назвати винний льох, який знаходиться під самим готелем – Circular Cellar. Його будівництво розпочалося в 1994 році і було завершено в три етапи (1994-1996, 1998-1999, 2002-2003). У 2008-2012 роках відбулися нові інвестиції, в ході яких для переробки та зберігання вина було побудовано ряд приміщень, переробний цех, два крила погребу (одне 30, інше 100 метрів) та каплицю – круглу винницю.

bock winery льохНа даний момент в погребі розташовано 1400 бочок, а також сталевий контейнер, придатний для зберігання 2300 гектолітрів вина. Назвати це погребом – нічого не сказати – це низка довгих тунелів, заповнених величезними винними бочками.

Bock Estate

В кінці 100-метрової винниці знаходиться особлива архітектурна композиція – каплиця Бок. Завдяки особливій акустиці, технології освітлення та атмосфері, це чудове місце для проведення концертів та весільних церемоній на 100-120 осіб.

Gere A Winery

Це сімейне підприємство, яке започатковано в 1991 році і зараз є однією із найславетніших виноробень Угорщини. Виноградники розташовані на 70 гектарах на схилах Kopar, Konkoly, Ördögárok и Csillagvölgy. Нині відомими винами виноробні є флагманське вино Kopar Cuvée, Solus і Attila Cuvée.

Виноробний регіон Віллань – неосяжна скарбниця червоних вин. Його порівнюють то з французьким Бордо, то з італійською Тосканою. Однак його аутентика полягає не у порівняннях, а у цілеспрямованому русі та масштабному просуванні вин регіону Віллань в усьому світі. І коли наша інтернаціональна делегація винних журналістів підняла келихи каберне фран – за те, щоб зустрітися разом у наступному році, ми всі розуміли, що невдовзі зустрічатимемо вина Віллані серед переможців найгучніших конкурсів і в картах ресторанів найвищого рангу. Бо вони того варті!

Фото: Zoltán ’Gadget’ Kiss та Ольга Піневич-Тодорюк 

X
Украина