Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківЦьогорічна виставка VieVinum продемонструвала, що виноробна Австрія стає дедалі привабливішою для світової професійної спільноти: 16 000 відвідувачів, 1200 винних експертів з 58 країн відгукнулися на запрошення та приїхали до віденського палацу Hofburg, встановивши новий рекорд відвідуваності виставки. В числі запрошених з усього світу міжнародних журналістів була й оглядачка Drinks+.
Ніколи раніше VieVinum не приймав таку значну кількість винних байєрів, експертів зі сфери дистрибуції та продажу, роздрібної торгівлі та гостинності, інфлюенсерів та журналістів. Серед гостей можна було бачити представників еліти міжнародної винної спільноти. В кулуарах виставки мені пощастило зустрітися з Раймондом Томсонcом (Raimonds Tomsons) – 2023 Best Sommelier of the World, та нарахувати серед знайомих облич не менше шести Master Sommeliers та пару десятків Masters of Wine. І, зрозуміло, це лише індивідуальні спостереження, офіційна ж статистика демонструвала ще виразніші цифри.
Цьогорічний форум у Відні зробив прорив в міжнародному реноме. Сьогодні можна стверджувати, що VieVinum 2024 – не лише найбільш представницький виставковий форум Австрії (понад 550 експонентів!), це ще й одна з найелегантніших винних виставок у світі.
Віденський імператорський палац Hofburg, як і інші локації для супутніх заходів, – це архітектурні перлини, залучення яких до проведення виставки демонструє, наскільки важливим для австрійців є вино. Елегантний Hofburg не потребує додаткових декорацій. Тут були б недоречні звичні на великих форумах сучасні стенди зі складними конструкціями.
Ми цієї весни вже писали про подібний, імпонуючий нам формат, коли всі експоненти мають рівні можливості для візуального прояву, працюючи за столами як у форматі walk around tasting, де головну роль відіграє вино. Але в Відні такий формат мав ще й естетичну місію: демонструвати вино та шедеври архітектури на рівних. Це було дійство, на яке можна ходити, як в театр. І на нього ішли! Попри досить високі ціни на квитки: на один день – стандартний 75 EUR, для trade visitor 55 EUR, для сомельє та Weinakademiker 45 EUR; на три дні – стандартний 190 EUR, для trade visitor 140 EUR. І уявіть – усі три дні івенти віденської виставки збирали аншлаг!
Зауважимо, що кожна складова VieVinum, як візуальна, так і змістовна, – результат титанічної роботи, яку проводить команда Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine, AWMB). Зізнаюся, мені не з першої спроби вдалося поспілкуватися на виставці з Крісом Йорком (Chris Yorke), CEO AWMB, але, попри неймовірну завантаженість, він прокоментував для Drinks+ результативність події: «VieVinum цього року побив усі рекорди! Це дуже важливо для наших виробників, оскільки економічна ситуація у них зараз непроста. Це також показує, наскільки зросла популярність наших вин в усьому світі». Як і більшість виноробних господарств Австрії, компанія-організатор виставки MAC Hoffmann є сімейним бізнесом. А цей VieVinum виявився для Alexandra Graski-Hoffmann, його СЕО, особливим – MAC Hoffmann відзначила 30-річний ювілей.
На честь цієї події за день до відкриття виставки Austrian Wine організували два, без перебільшення унікальних, заходи. Перший – Flight Tasting „International Heroes and Rising Stars”. У розкішному віденському палаці Palais Niederösterreich з 9.00 24 травня пропонувалося кілька слотів дегустацій по півтори години кожна.
Учасники індивідуально могли вибирати з 18 майстерно складених флайтів, які загалом включали 76 вин із категорії International Heroes та 26 із Rising Stars. International Heroes – це видатні вина Австрії, які отримали у 2022-2023 роках понад 95 та 18 балів (відповідно оціночної шкали у 100 або 20 балів) на міжнародних конкурсах та рейтингах, організованих шановними міжнародними виданнями та авторитетними дегустаторами. Rising Stars були відібрані шістьма національними експертами (сомельє, трейдерами та представниками профільної преси).
Дозволю собі кілька цитат із дегустаційних нотаток до 54-х продегустованих мною вин.
International Heroes:
Sekt Extra Brut “Grand Cuvee” 2013, A-Nobis, Sektkellerei Norbert Szigeti 40% Pinot Noir, 60% Chardonnay
Елегантний тонкий перляж, квітковий аромат з тонами меду та цитрусових і нотами свіжої бріоші. Смак комплексний, сухий та свіжий, висока елегантна кислотність, фруктові ноти, тривалий фініш.
2021 Südsteiermark DAC Sauvignon Blanc Ried Welles „GSTK“, Lackner-Tinnacher
Аромат стиглих ягід – чорної смородини, агрусу, з легким тоном квіткового меду та мінеральними нотами. Потужне, тільне та елегантне, з відмінною структурою та кислотністю, багатим смаком та тривалим посмаком.
Rising Stars:
2021 Traisental DAC Grüner Veltliner Ried Neusiedler Hochschopf “1ÖTW”, Dockner Tom
В ароматі зелене яблуко та груша. Свіже, повнотіле, округле з нотками фруктів та спецій. Посмак тривалий з мінеральними тонами.
2021 Burgenland Blaufrankisch Alte Reben, Ceel
Аромат приварених лісових чорних ягід, з нотами трав, тютюну, лакриці та шоколаду. У смаку соковита вишня, ноти спецій, шовковисті таніни, елегантне. Тривалий посмак.
Другим унікальним заходом напередодні виставки став Welcome Event, організований у Музеї прикладного мистецтва. Це було неймовірно гарно! Розкішні зали та коридори музею, столи для дегустацій та столики для гостей були прикрашені квітковими композиціями з півоній, дзвіночків, наперстянок та інших принад літніх європейських садів.
Освітлення залів мало власний дизайнерський сценарій, що надавало більшої урочистості. Австрійські вина вишикувалися окремими барами, що відповідали різним регіонам: Відень, Нижня Австрія, Штирія та Бургенланд.
Також функціонував бар з альтернативними винами та тематичний, присвячений коктейлю Spritz. Центральне місце відведено вінтаж-бару, де можна було продегустувати виняткові вантажі: Grüner Veltliner 2013 і 2006 Weinviertel DAC, 2010 Kremstal DAC Reserve, 2008 Kamplal DAC Reserve, 1996 Weinviertel; Riesling 2009 Kremstal DAC Reserve, 2006 Wachau Smaragd, 2001 Thermenregion, 1997 Kremstal; Roter Traminer 1997 Südsteiermark; Weissburgunder 2005 Kamptal; Marillon 1995 Südsteiermark; Blaufränkisch 2015 Burgenland, 2013 Burgenland Reserve,1995 Mittelburgenland; Sankt Laurent 2013 Burgenland Reserve, 2004 Thermenregion; Pinot Noir 2004 Burgenland Reserve, 2003 Burgenland; а також солодкі Weissburgunder 2001 Burgenland TBA та Grüner Veltliner 1994 Burgenland Strohwein.
Розважальна та культурна програма вечора була наповнена музикою бенда Monito, гості могли відвідати експозицію музею з виставкою робіт Гюнтера Конрада, присвячених Австрії.
У фотозоні, оздобленій величезним диваном, можна було зробити фото на згадку або прикрасити себе тимчасовим тату в одного з двох фахівців цього стародавнього і сучасного різновиду боді-арт.
Виставка VieVinum відкрилася 25 травня важливим івентом – доповіддю Кріса Йорка про ситуацію та перспективи австрійських вин у світі. Тезисно це звучало так.
Основи позиціонування австрійських вин – це преміальність, екологічна усвідомленість та поєднання традицій і сучасних підходів. Стратегічні цілі Austrian Wine – продовження зростання експорту із середньочасовою метою 250 млн євро, збереження високої частки на внутрішньому ринку та тісна взаємодія з виноробнями.
Виноградарство, відповідне до екологічної усвідомленості, є частиною ДНК Австрії: 25% виноградників сертифіковано програмою Sustainable Austria, 22% мають органічну сертифікацію та 3% (або 15% від органічно сертифікованих виноградників) ведуть біодинамічне виноградарство.
2023 рік показав фінансовий результат експорту австрійських вин у 238,2 млн євро при обсязі 65 млн літрів, що підтверджує тенденцію преміалізації експорту. Першість в десятці країн-імпортерів, як і раніше, займає Німеччина з 45,7% часткою ринку і з великим відривом від інших країн десятки, що включає Швейцарію і Нідерланди, США і Канаду, країни Північної Європи і Великобританію, що замикає десятку з 1,34% часткою. Винне законодавство Австрії продовжує вдосконалюватись. Система DAC, що стартувала 20 років тому ще 2003 року, тепер охоплює всю країну.
Thermenregion – це останній виноробний регіон, який у 2023 році набув статусу DAC. А на початку 2023 року було закладено законодавчу основу для національної системи класифікації виноградників, в якій кожен виноробний регіон зможе офіційно призначати окремим виноградникам – Ried спочатку статус Erste Lagen (premier cru), а потім Grosse Lagen (grand cru) – відповідно прописаним суворим критеріям. Очікується, що перші виноградники будуть класифіковані у 2025 році.
AWMB веде постійну глобальну мультиканальну освітню та інформаційну кампанію. Додатково до основної діджитал-платформи www.austrianwine.com було запущено нову www.austrianvineyards.com, що містить вичерпну інформацію про виробників та вина Австрії. За підтримки AWMB видаються книги та навчальні посібники, які, до речі, були у вільному доступі безкоштовно для журналістів та інших важливих гостей виставки в Austrian Wine Lounge.
Однак і цифрові, і традиційні комунікації про вино неможливі без особливих персоналій, фронтменів та амбасадорів. Вперше вручення Bacchus Prize Awards – нагороди, якою Austrian Wine Marketing Board відзначає професіоналів за видатні заслуги у поширенні знань про австрійські вина, відбулося на VieVinum 2024. Лауреатами 2024 стали Master of Wine Anne Krebiehl і відомий сомел’є Герхард Реттер (Gerhard Retter).
Міжнародна медіа-група Drinks+ та її проєкт Wine Travel Awards виступили інформаційними партнерами VieVinum 2024. В рамках цієї колаборації VieVinum отримала статус виставки-партнера WTA 2023-2024, була номінована у категорії Magnet of the Region номінації Enogastronomic Events та стала переможцем публічного голосування.
І цього ж року Австрія, згідно з оцінкою шановного журі міжнародної премії Wine Travel Awards, здобула вищий статус – Region of the Year.
Виставка у Відні відкрилася буквально через кілька днів після церемонії нагородження WTA 2023-2024 у Лондоні, і так вдало склалися обставини, що імператорський палац Hofburg став місцем вручення трофі та диплома переможця самому Крісу Йорку, чиї зусилля щодо просування вин цієї чудової країни неможливо переоцінити.
VieVinum надав можливість нашим оглядачам особисто зустрітися з австрійськими учасниками спільноти WTA та продегустувати вина на їхніх стендах: чудові Chardonnay Ried Pössnitzberg і Sauvignon Blanc Trockenbeerenauslese від Erwin Sabathi; Sauvignon Blanc і Weissburgunder (Pinot Blanc) від Tement; Sauvignon Blanc Ried Alter Kranachberg та Blau Burgunder (Pinot Noir) зі старих лоз від Sattlerhof (усі перелічені вина походять зі Штирії); Gruner Veltliner Federspiel Ried Kaiserberg від Domäne Wachau; а також лінійку, включаючи безалкогольні вина, презентовану представницею молодшого покоління сім’ї Joanna Rabl від Weingut Rabl, Кампталь.
До речі, усі австрійські номінанти, поряд з учасниками з 32 інших країн, були представлені в каталозі Wine Travel Awards Guide 2022-2023, який поширювався з медіа-стенду виставки.
Потішила мене цього разу присутність вин Греції – країни-гостя VieVinum 2024 – в окремій залі, а також на заході, організованому Greek Wine Federation “Wines of Greece – sustainability with a sense of place”. Грецькі виробники брали участь у виставці з розумінням, що це лише перший крок для виходу на ринок Австрії. Тим не менше, оскільки виставка залучила значну кількість міжнародних байєрів, журналістів, представників HoReCa, грецькі вина та вина інших закордонних учасників були у фокусі їхньої уваги поряд з австрійськими.
Серед них були і Wines of Ukraine, які отримали запрошення від Кріса Йорка для участі у VieVinum на безоплатній основі. Зауважимо, СЕО AWMB постійно підтримує виноробів України, передаючи досвід, допомагаючи в освітніх проєктах. Показово, що під час своєї доповіді у перший день виставки Кріс Йорк дав можливість представити Україну поважному зібранню, надавши слово Світлані Цибак, яка очолює Wines of Ukraine та Асоціацію крафтових виноробів України.
В Австрії Wines of Ukraine презентували на національному стенді кращі зразки українського виноробства. Біля стенду завжди юрмилися зацікавлені вайнловери. І усі відгуки були схвальними. За нашою рекомендацією стенд Wines of Ukraine відвідала Джин Смуллен (Jean Smullen0, винна журналісткою з Ірландії, яка згодом поділилася враженнями у своєму блозі https://jeansmullen.com/Blog/Index/2154: «Це була дуже цікава дегустація, і вина були різноманітні, як за якістю, так і за стилем. 2023 Beykush Winery Telti-Kuruk був дуже ароматним.
Я спробувала 46 Parallel Grand Admiral 2019 Brut Nature Rosé, виготовлений із Піно Нуар і витриманий у пляшці 46 місяців на осаді. Це був справжній сюрприз, чудові нотки бріоші у добре зробленій ігристій пляшковій ферментації, справжня знахідка! Нарешті, Chateau Chizay Late Harvest Furmint 2022 року – це було чудове вино, стигла айва, соковий персик, груша, ізюм та мед».
Географія VieVinum охоплювала з десяток країн, серед яких були також окремі виноробні Німеччини, Іспанії, Словенії, Чехії, Угорщини, Грузії та Азербайджану.
Паралельно з виставкою відбувалася широка програма івентів, об’єднана назвою «Школа вина». Майстер клас “Rare and Rarer – Thermenregion’s Pinot Noir & Zierfandler” провела Анн Кребіель (Anne Krebiehl MW), у процесі надаючи слово виноробам, вина яких були представлені у флайтах.
У наймолодшому австрійському DAC Thermenregion, який отримав назву від термальних вод, на які багаті ці землі, виробляють вина з автохтонного сорту винограду Центральної Європи Zierfandler. Це добре збалансовані, свіжі, фруктові, з нотами трав та мінеральності елегантні вина. Сорт добре виявляє себе на крейдяних ґрунтах Thermenregion DAC. До речі, як і Pinot Noir, якого тут пропорційно більше, ніж в інших австрійських регіонах, хоча на нього припадає лише 1,1% червоних сортів, що вирощуються в регіоні. Чудові піно нуари з окремих виноградників Thermenregion DAC різні за стилем, але завжди елегантні, відрізняються напрочуд демократичними цінами. Найвища із озвучених склала 32 євро на виноробні за Pinot Noir Ried Holzspur 2019 Winzerfamilie Gregor Schup.
Ще одну цікаву презентацію та тейстинг “The great vinyards of the Renowned Wineries of Burgenland” провели учасники RWB – асоціації, що об’єднує 12 сімейних виноробних господарств різних регіонів Бургенланду і яка оголосила своєю місією «відданість походженню з фокусом на натуральне виноградарство». На тейстингу було представлено по одному зразку від кожного учасника. Дегустаційну панель відкрили білі Furmint та Chardonnay. Особливе враження справило Chardonnay Ried Tatschler 2004 Kollwentz. Багатий інтенсивний букет – свіжий та насичений з нотами спецій. Жовті фрукти та квіти, ноти бріоші, чудово інтегрована бочка. Елегантне та повнотіле. Серед червоних превалював Blaufränkisch, але також були представлені чудові вина з Pinot Noir, Sankt Laurent, Cabernet Sauvignon. Винороби цієї невеликої асоціації можуть по праву пишатися своєю майстерністю та чудовими винами, відзначеними своєрідним знаком якості – значком RWB.
А загалом VieVinum цього року здійснив неймовірне: цій виставці вдалося продемонструвати і довести, що усі (!) 500 (!) австрійських виноробень-учасників відповідають найвищому рівню якості, гарантованому червоно-білим знаком Austrian Wine. Сьогодні він впізнаваний в усьому світі.
Наступний реліз VieVinum відбудеться у Відні 16-18 травня 2026 року.
Фото: Drinks+
07.10.2024
23.09.2024
16.09.2024