Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

WTA-Prowein-2024

Кругосвітня подорож усталеним світом: Італія, Румунія, Грузія, Португалія, Україна

22.03.2024, Вино

Tasting Around the Sustainable World на ProWein 2024: шість зразків, п’ять унікальних регіонів.


З усіх видів туризму команда Wine Travel Awards, зрозуміло, обирає винний. Отже своїх однодумців – тих, хто замість медичного, спортивного чи, ще гірше, пляжного туризму віддає перевагу виснажливим подорожам винними дорогами світу, – редактори WTA запросили 12 березня на Tasting Around the Sustainable World. Зізнаємось, зібрати релевантну аудиторію було не важко, адже прогулянка з бокалом по п’яти куточках планети сталася на цей раз в рамках ProWein (Düsseldorf).

Щоправда, гостям довелося попередньо пройти такі випробування, як страйк транспортників, напруженість останнього дня виставки та спокуса відвідати ще низку важливих івентів, що припадали на цю дату. Але тема лекції – sustainable wine tourism – від професора Гергея Сольнокі (Dr. GergelySzolnoki) з Geisenheim University,  члена журі WTA – в топі  актуальних питань. А його практичні рекомендації, вироблені на базі дослідження практик більше ніж 1,500 виноробень з 42 країн – однозначно унікальні.  Отже, івент зібрав повний зал. Беззаперечно, принадою презентації від WTA став і сам тейстинг. Команді премії вдалося підібрати напрочуд привабливий склад учасників, які представили справжні перлини виноробного світу.


1. Номером першим в дегустаційному листі стало біле вино Passo del Borgo Falerio DOC Pecorino 2021 – з земель, відомих своїми виноробними традиціями ще з часів Піценума та Давнього Риму. TenutaManoylo – з регіону Марке на півночі Італії представила своє моносортове вино з молодих (6 років) лоз стародавнього сорту Pecorino. Витримка спочатку в металевих, а потім цементних танках, згодом 20% в дерев’яних tonneaux. Це вино вперше було виставлено на міжнародній арені під час весняної сесії конкурса MUNDUS VINI 2024 і здобуло срібну медаль.

До 31 березня є можливість проголосувати за талановитих виноробів:  Tenuta Manoylo.

Tenuta Manoylo

Відгуки гостей:

Пол Бонарріго (Paul Bonarrigo), США, генеральний директор і головний винороб Messina Hof Winery, член правління Техаської асоціації виноробів і виноградарів (TWGGA) та Консультативної ради з питань вина Департаменту сільського господарства Техасу:

Блискуче, чисте, свіже біле вино. Чудовий баланс!

Санкет Чаван (Sanket Chavan), Німеччина,  Global Food Procurement Category-Wine в Metro AG:

Вино має тонкі квиткові ноти і середню, приємну кислотність, що створює дивовижний контраст із сильним тілом. Має довгий посмак.

Анн-Віс ван Остен (Anne-Wies van Oosten), Нідерланди/ Румунія, фуд-журналіст, WSET level 4:

Квітковість аромату, білі фрукти, спеції, пружне тіло, легкі ноти дубу, гарна структуроване і гармонічна кислотніть.

Томаш Вітковський (Tomasz Witkowski), Польща/Угорщина, винний амбасадор, імпортер 2Bratanki/Węgierskie wina:

Таке приємне, добре структуроване вино, виготовлене з Пекоріно — автохтонного винограду з регіону Марке. Гарна кислотність і мінеральність, в носі аромат персика, груші, абрикоса, свіжого і хрусткого. Я б із задоволенням скуштував його з різотто з кабачків або морепродуктами.

Анна Горкун (Anna Gorkun), Польща/Україна, співвласниця бренду 46 Parallel:

Аромат ніжніший і без того приємного смаку, кислотність гарна,  з пряним посмаком.

Детлеф Келер (Detlef Köhler), винний письменник:

Дбайливо зроблене, крафтове вино з багатошаровим складним смаком, має вершкові та воскові нотки.

Луркерич Світлана (Lurkerych Svitlana), Німеччина, сомельє:

Ідеально придатний  для пейрінгу, має нотки деревини.

Костянтин Драган (Constantin Drăgan), Румунія, головний сомельє виноробні Jidvei:

Справжньою визначною пам’яткою цієї подорожі став Passo del Borgo Falerio 2021 від Tenuta Manoylo, експансивне вино з квітковими та фруктовими нотами, органічно поєднаними з ніжними ванільними відтінками, одержаними в процесі витримки дуба. Його насичений характер і добре структурований смак, наповнений ароматами персиків, абрикосів і стиглих яблук, зробили його ідеальним компаньйоном для гастрономічної насолоди.

Tenuta Manoylo


2. Другим пунктом подорожі став регіон Румунії, з давніх часів поіменований як Weinland. Звідси номінант Wine Travel Awards в двох категоріях – Jidvei, authenticity from the heart of Transylvania. Jidvei – це сімейні традиції виноробства довжиною в 75 років. І це казковий замок Bethlen-Haller (1560 – 1624), який пройшов 20-річну реставрацію, відкрив двері туристам лише в минулому, 2023 році, і пропонує не менш казкові вина.

За цю неймовірну локацію можна проголосувати тут: Jidvei – Wine Travel Awards та Jidvei – Wine Travel Awards. До речі, це перша румунська виноробня, що увійшла в TOP 100 Premium Wine and Spirits Brands of the World 2023 від Luxury Lifestyle Awards. Ця видатна виноробня, що прямує курсом усталеності і у виробництві, і в туристичному векторі, представила під час The Tasting Around the Sustainable World два унікальні зразки, що здобули золото на останній весняній сесії Mundus Vini: брют розе та айсвайн. Між іншим, на Mundus Vini 2024 вина Jidvei були нагороджені 11 медалями – 6 золотими та 5 срібними. Усього ж  у скарбничці румунської виноробні понад 1000 медалей. Але найвагоміше, що це господарство активно впроваджує комплекс прогресивних технологій, які мають вектор усталеності.

Jidvei

Mysterium Rosé Brut Vintage 2021 – вино, зроблене з винограду Піно Нуар за традиційним методом. Відрізняється специфічною кислотністю, характерною для теруару Târnave Vineyard, квітковими нотами та ягідною палітрою ароматів. Присутні на дегустації гості, немовби прогулюючись лісистими пагорбами Трансільванії, зазирнули в кошик із  ягодами, зібраними місцевим дівчиськом: ніжні смаки полуничного тарту переходять в тонкі нотки пружної малини, змішуючись із ароматом ранніх, блискучих на сонці вишень. Колір м’який, лососево-рожевий, з гарним елегантним перляжем.

Вина видатного румунського виробника представляв на тейстингу Костянтин Драган (Constantin Drăgan),  головний сомельє Jidvei Winery. Він так оцінив участь в івенті Wine Travel Awards під час ProWein 2024:

«Участь у дегустації Wine Travel Awards була водночас почесною роботою та задоволенням. Мені випала честь продемонструвати два культових вина Jidvei Winery: Mysterium Rosé Burt Vintage 2021, виготовлене традиційним методом, і Eiswein Jidvei 2018, чудове десертне вино. Бути свідком захоплення, яке викликали наші вина у професіоналів з усього світу, було надзвичайно приємно. Було очевидно, що наші пропозиції викликали в учасників глибокий резонанс. І, між іншим, сам я був вражений пропозицією інших представлених на тейстингу чудових напоїв.

Участь у Wine Travel Awards – дегустації-подорожі куточками екологічно безпечного світу – стала для мене корисним досвідом, який дозволив продемонструвати виняткові вина Jidvei Winery та представити румунське вино на світовій арені. Ми відзначаємо 75 років існування бренду Jidvei з наміром створювати досконалі румунські вина.

Підтримаємо голосами неймовірних сусідів: Jidvei — Wine Travel Awards and Jidvei — Wine Travel Awards.

Відгуки гостей:

Томаш Вітковський:

Я ніколи не подумав би, що мені сподобається ігристе вино з Румунії, але це сталося! Зроблено Jidvei – одним з найкращих румунських виробників з Трансільванії. Традиційний спосіб виробництва, блідо-рожево-лососевий колір, дуже ніжний в носі (вишня, полуниця), приємна кислинка, але кремова структура. Ідеально підходить для сонячних днів навесні та влітку.

Санкет Чаван:

Має свіжий і ягідний аромат, особливо виразні суничні нотки.

Пол Бонарріго:

Квітковий, чистий, свіжий, неймовірний баланс.

Анна Горкун:

Аромат був закритий на початку, але добре розвинений в кінці. Смак має складну структуру. Посмак неймовірно насичений, з переважаючою гірчинкою абрикосової шкірки.

Фулёп Лансж (Fulöp Lanszh), Німеччина, представник Університету Гайзенхайма:

Вино має жваву кислотність. Я відчуваю потужні аромати родзинок і також приємний смак бріошу.

Детлеф Келер:

М’яке, з легкою кислинкою вино з нотками смородини, та місцевих порід. Має гармонійний посмак.

Анн-Віс ван Остен:

Елегантний мус, сухе, в ароматі червона вишня та полуниця, відтінок бріошу.

Луркерич Світлана:

Солодкі нотки в ароматі, легка гірчинка.

Mysterium Rosé Brut Vintage 2021


3. ShumiWinery – частина фантастичного, сповненого дивовижними атракціями туристичного комплексу Shumi Estate, Цінандалі, Грузія – наступна зупинка тейстингу. Ця місцевість – серце країни, яку називають колискою світового виноробства.

Власники Shumi представили видатне вино, що зібрало низку золотих медалей міжнародних конкурсів – Salome Single Vineyard 2013. Терруар вартий окремої зупинки, адже розташований в історичній місцевості Дідкуре (Napareuli PDO), яка в минулому належала царям Грузії та князю Олександру Чавчавадзе. Ці 1,9 га складаються з 25 YO виноградних лоз Сапераві, зі щільністю 2650 лоз/га, з максимальною продуктивністю 30 HL/га. Виноградник розташований на південному схилі Кавказьких гір, на лівому березі річки Алазані, на висоті 450 м над рівнем моря, в оточенні дикої природи. Лози культивуються біодинамічними методами, всі операції виконуються вручну, застосовується «зелений врожай». Для цього вина грона частково очищаються від плодоніжки перед початком спиртового бродіння у Vicard Foudre, спеціально створеному з дуба 250 YO, із середнім тостом. Вино розвивається в цих бочках протягом 11 місяців. Вино насиченого фіолетового кольору з цегляним обідком. Аромат червоної та чорної вишні з нотками ожинового варення. Вино має насичене тіло, добре збалансоване, з еволюцією смаків соковитих чорних ягід та червоних фруктів, зі стиглими, повністю інтегрованими танінами, добре збалансованою кислотністю, що забезпечує тривалий посмак. Представив цей видатний зразок грузинського виноробства Saba Kitiashvili, шеф-сомельє SHUMI Winery.

Підтримку Грузії проявіть в голосуванні:  SHUMI Winery.

SHUMI Winery

Відгуки гостей:

Пол Бонарріго:

В ароматі відчуваються темні ягоди. Вино повнотіле, з сильними танінами.

Санкет Чаван:

Такому вину потрібен час витримки перед відкриттям. Відчуваю аромат темних ягід. Це вегетативне та повнотіле, гарне вино зі збалансованою кислотністю та виразними танінами.

Костянтин Драган:

Цим вином я був просто вражений! Salome Single Vineyard 2013, дивовижне червоне вино, виготовлене з сорту винограду Сапераві. Це вино, що походить з відомого виноробного підприємства Shumi у Грузії, захоплювало оксамитовою текстурою та насиченим ароматом стиглих чорних фруктів, доповненим тонкими відтінками прянощів та тютюну. Його довгий і ароматний посмак справді продемонстрував щедрий терруар Грузії.

Анна Горкун:

Аромат і смак приємні.Вино має приємну кислинку з відчутними танінами.

Томаш Вітковський:

Ідеальне сапераві з Грузії, з вишуканими танинами, м’якою структурою, дуже приємними ароматами сливи, темних ягід, вишні. Процес витримки проводився в часткою нових і партією вживаних бочок з французького та угорського (!) дуба.

Анн-Віс ван Остен:

Вершковий аромат, темні фрукти, оксамитово-м’які таніни, помірний фініш.

Детлеф Келер:

Червона соковита стигла слива з нотками тютюну і гармонійними танінами.

Фулёп Лансж:

У смаку присутній чорний перець та інші благородні нотки. Це вино з повним тілом, добре збалансоване і одночасно хрустке.

Salome Single Vineyard 2013


4. І знову, Румунія, виноградарська Трансільванія, Weinland, Jidvei. На цей раз айсвайн. Користуючись можливістю, ще додамо кілька фактів про Jidvei: ця виноробня володіє найбільшою плантацією виноградників у Румунії, а може і в Європі – 2500 га.Зрозуміло, така площа виноградника складає надзвичайно різноманітну екосистему та виразний терруар, і це відображається на широкому спектрі продуктів, які виробляє Jidvei, – від тихих до ігристих вин, бренді та мюста. Маючи в своєму портфоліо понад 70 марок, Jidvei виробляє вина, згруповані загалом у дві категорії: вина Geographical Indication – Transylvanian Hills (1958) та вина Protected Designation of Origin Jidvei.

Eiswein Jidvei 2018 — шедевр виноробного мистецтва, символічний продукт для Jidvei. Виноград сорту Трамінер Рожевий з пагорбів долини Тарнаве збирався вручну 2 грудня 2018 року. Збір проводився швидко, за суворих температурних умов, нижче -7°C. Таким чином, здоровий, але приморожений виноград в найкоротші терміни потрапляв на виноробню, де його одразу пресували. Готове вино має тонкий смак з відтінками стиглого меду, золотистий та яскраво-янтарний кольорір. А в ароматі – ноти жовтого кавуна, манго, абрикосів і айви. Рекомендоване як десертне вино, Eiswein Jidvei призначене для особливих моментів.

jidvei

Відгуки гостей:

Анна Горкун:

Взривний аромат: мед, акація, абрикос. Смак дуже добре збалансований. Молодці винороби!

Пол Бонарріго: 

Просто чудово!

Анн-Віс ван Остен:

Розкішний фруктовий (виноградний) ніс і смак у поєднанні з тропічними фруктами. Чудовий баланс між залишковим цукром і кислотністю.

Фулёп Лансж:

Я відчуваю квіти бузини в носі та фруктову гаму.

Санкет Чаван:

Має приємний і потужний аромат з медовим смаком.

Томаш Вітковський:

Новий і модний тренд айсвайнів прийшов і в Румунію! І  цей зразок – блискучий приклад того, як це має виглядати! Аромати стиглих фруктів, меду, мигдалю… солодкі та смачні, ідеальні для яблучного пирога!

Детлеф Келер:

М’який, але складний смак з переважаючими нотами меду і жовтими фруктами.

Eiswein Jidvei 2018


5. Наша п’ята зупинка в немовірній долині річки Дору, в Португалії. І один з найкращих зразків місцевого виноробства – Taylor’s Historical Collection III The Mallet.

Цей особливий портвейн Reserve Tawny Port створений із суміші винограду червоних сортів, вирощеного в долині Дору, та витриманого в невеликих дубових бочках. Цей унікальний портвейн представлено в історичній пляшці 18 століття та доставляється в майстерно виготовленому дерев’яному коробі. Цей купаж ретельно складено з відібраних портвейнів із вражаючої колекції вин Taylor, витриманих у дубі Tawny, і має унікальний характер зі знайомою повнотою та посмаком, якими славиться бренд Taylor’s. Портвейн має глибокий, цегляно-червоний колір з червонуватим відтінком і стиглий складний аромат, який містить ніжні нюанси сливи, інжиру, марципану та ірису. Він також пропонує елегантний відтінок сигарної коробки, кедра та шкіри, що надає аромату екзотичний відтінок. Смак інтенсивний і вишуканий, зі спокусливою повнотою, м’якістю і округлістю, а також нотами фруктового торта і свіжої сливи. Ці аромати супроводжуються тонкими, добре інтегрованими танінами та тривалим приємним посмаком. Taylor’s портвейни витримуються десятиліттями і отримали високу оцінку від Роберта Паркера. Бренд Taylor’s також відомий своїми старовинними портвейнами особливих вінтажів, створених для святкувань світового масштабу: наприклад Very Very Old Tawny Port для платинового ювілею королеви Єлизавети II. Провів дегустацію Chris Forbes, директор з продажів Fladgate Partnership, компанії-власниці бренду Taylor’s.

Не забудьте до 31 березня проголосувати за WOW,  один з найбільших світових музейних комплексів, що пропагують культуру споживання вина і є найяскравішою туристичною атракцією Португалії.

Відгуки гостей:

Томаш Вітковський:

Що тут казати – просто ікона, один з найстаріших Винних Домів, повністю присвячений виробництву портвейну. І, звісно, дехто може сказати, що порто буде найкращим на смак лише тоді, коли його смакуєш у долині Дору, але я знайшов його чудовим навіть далеко від Португалії, на дегустації в Дюссельдорфі…

Санкет Чаван:

В носі відчуваю нотки родзинок і сухих ягід. Вино тонке і м’яке.

Пол Бонарріго:

Чудовий зразок портвейну і симпатична пляшка!

Костянтин Драган:

The Taylor’s Historical Collection III – The Mallet, вино, що залишило незабутнє враження своїм інтенсивним і стійким характером, що може похвалитися складними ароматами сливового варення, інжиру та фініків, переплетених з тонкими нотами солодкої деревини та кедру. Його оксамитова текстура та елегантне завершення є вищим втіленням якісного порту.

Манфред Уллемейер (Manfred Ullemeyer), Німеччина, амбасадор культури і вина:

Це вино – №1 цієї подорожі. Мій фаворит дегустації.

Детлеф Келер:

Досить міцний смак, з фруктовим бальзамічним і горіхово-карамельним відтінком.

Анна Горкун:

Аромат дуже добре збалансований. Відчуваю аромат сухої чорної черешні, що стоїть з букетом з відчутним горіховим посмаком.

Анн-Віс ван Остен:

Вершковий початок, ароматна курага, копчений фундук, спеції. Гарна пляшка!

Taylor’s


6. Насправді, класична трапеза мала б завершитися тим неймовірним портвейном. Але до нашої дегустації Aroundthe Sustainable World приєднався ще один екстраординарний напій – бальзам ботанікал з України. Його міцність та виразний смак і потужний аромат продиктували закрити цією гарячою точкою – в усіх сенсах слова – нашу дегустацію. І хоча допоки на території України іде війна, ця чарівна та гостинна країна не може запросити енотуристів, вона користується винною дипломатією, щоб продемонструвати свій високий потенціал, здобути власне місце в європейській сім’ї виноробів. У 2023 році бренд RUTA взяв участь у  міжнародному конкурсі CRAFT SPIRITS AWARDS, який проходив у Лондоні і отримав золоту медаль. Бальзам RUTA – це крафтовий бальзам на 96 рослинах, зібраних в різних куточках України. Багато з цих рослин здавна відомі своїми магічними властивостями, які дарують силу і захист. Деякі з них є ендеміками. Бальзам виготовлений шляхом спиртової мацерації ягід, квітів, трав, коренів і прянощів. Далі йде процес купажування з додаванням підготовленої води, високоякісного спирту та цукрового сиропу. Алкоголь – 36% обертів. Бальзам не містить барвників і ароматизаторів.

Презентувала гостям дивовижний український напій головна редакторка Drinks+ Ольга Піневич-Тодорюк.

Проявіть солідарність з українським виробником, що зробив фурор на дегустації в Німеччині, віддавши голоси за бренд RUTA balm  та його амбасадора Оксана Левченко та RUTA – Wine Travel Awards.

Відгуки гостей:

Томаш Вітковський:

Велике відкриття для мене! Чудовий трав’яний бальзам з 96 (!!!) трав, зібраних по всій Україні. Вражає контрастом: вміст алкоголю 36%, а він такий ніжний, легкий і делікатний!! Як на мене, мене фантастично універсальний: або як аперитив, або після обіду – для кращого травлення. «Рута» абсолютно виняткова, її варто спробувати!

Фулёп Лансж:

Справив враження аромат цього бальзаму – ніби ідеш лісовою галявиною, порослою луговими квітами!

Санкет Чаван:

Це дуже ароматний напій з рослинними нотками. Смак ягідний в поєднанні з м’ятою та польовими квітами.

Костянтин Драган:

Бальзам «Рута» з України став для мене справжнім відкриттям. Його інтенсивний букет, що надають ароматичні трави, спеції та квіткові ноти, одразу полонили мої почуття. Інформація про його унікальний склад, що він містить екстракти майже зі ста інгредієнтів, включаючи ароматичні та лікарські рослини, фруктові витяжки, ще більше додала йому привабливості.

Пол Бонарріго:

Виразний рослинний аромат. Відчувається орегано, помірносолодкий, алкогольний.

Манфред Уллемейер:

Бальзам по моїй системі оцінки зайняв друге місце серед напоїв дегустації, які мене вразили.

Tasting Around the Sustainable World на ProWein 2024

X
Украина