Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Consorzio dell’Asti DOCG

Найкращі виноробні Consorzio dell’Asti DOCG 

23.03.2023, Премія

Вина Spumante і Moscato d’Asti народжені на тій самій території, де зародилася сама Італія. 2022 року Consorzio dell’Asti відсвяткувала своє 90-річчя. Цю захоплюючу історію творили найвідоміші італійські виробники ігристих вин, з якими ми вас хочемо познайомити.


Розташовані на родючій землі П’ємонту, на північному заході Італії, лише за кілька кілометрів від передгір’я Альп, берегів Середземного моря у долині річки По, райони Asti Spumante і Moscato d’Asti протягом століть є колискою сорту Москато Б’янко. Це стародавня лоза, що росте в багатьох частинах світу, але виявляє особливу пристрасть до клімату і ґрунту П’ємонту.

П’ємонт народжує виноград, що вражає рідкісними та унікальними ароматами і смаками, які не проявляються при вирощуванні цього сорту в інших місцях.

Сорт Moscato Bianco, чиї золоті грона – єдині, яким судилося стати Asti Spumante і Moscato d’Asti, вирощують приблизно на 10 тисячах гектарів виноградників, що розкинулися на пагорбах у провінціях Алессандрія, Асті та Кунео. Джерелом місцевого ґрунту є стратифіковані відкладення первісного океанічного басейну, що надає цій місцевості особливого геологічного профілю і створює строкате середовище, яке рука людини сформувала, не порушуючи його краси.

Пропонуємо познайомитися з виноробнями, які входять до складу Consorzio dell’Asti DOCG і пропонують не тільки свої неперевершені вина, які експортуються по всьому світові, а й запрошують до себе в гості. Саме тому цього року вони стали новими членами нашого закоханого у вино і подорожі співтовариства Wine Travel Awards.

Agricola Teresa Soria di Emanuele Contino одна з небагатьох, якщо не єдина, яка виробляє Moscato d’Asti Vendemmia Tardiva (різновид passito). Родина виноградарів іде дуже складним шляхом, зберігаючи традиційні методи культивування лоз, і вже третє покоління сім’ї  вирощує лозу на схилах з нахилом 40 градусів.

Тут на туристів чекає чимало яскравих вражень, різноманітні дегустації, в тому числі на природі – на неймовірно мальовничих схилах Vigna Moncucco. Територія, на якій розташовані підвал і виноградники, у 2014 році була визнана ЮНЕСКО об’єктом Всесвітньої спадщини.

Це неймовірно мальовничі виноградники, де спонтанно ростуть орхідеї! З цієї причини з 2022 року Agricola Teresa Soria di Emanuele Contino офіційно опікується орхідеями від імені Legambiente Lombardia в рамках європейського проекту Lifeorchidis. Ви можете насолоджуватися чудовим краєвидом навколишніх пагорбів, сидячи на гігантських стільцях Sorì Eroici з Монкукко.

Arione SPA може пишатися століттям виробництва вин і значним визнанням, як в Італії, так і за кордоном, що свідчить про тверду прихильність до прагнення і досягнення постійно зростаючих стандартів якості. Це єдина виноробня, що входить до Consorzio dell’Asti DOCG, виробляє Extra Dry у версії BIO. 

Історичний сімейний виноградник – це чарівне місце, де організовуються приватні екскурсії та дегустації з можливістю залишитися на ніч, щоб якнайкраще відкрити та оцінити вина і мальовничі краєвиди цієї чудової землі.

Cuvage Winery заснована у 2011 році в місті Акві Терме, що в провінції Алессандрія. Це зовсім молода виноробня, але розташована в унікальному теруарі – колисці італійських ігристих вин преміум-класу. Саме тут створили ароматне ігристе вино ASTI Spumante “Acquesi”, яке було визнане найкращим у світі в конкурсі “Champagne & Sparkling Wine World Championships”. 

Виноробня інтерпретує старовинну традицію ігристих вин, що народилася в П’ємонті в 1895 році, в сучасному ключі, і виражає свою досконалість у вишуканому балансі між історією, інноваціями та технологіями. 

У Cuvage Winery розробили Cuvage des Artistes – проект, який поєднує фірмове вино Cuvage з мистецтвом і благодійністю, де прибуток йде на медичні дослідження. Роботи художників можна побачити на сайті, а також вони прикрашають етикетки пляшок.

Casa Gancia – виноробня  в Канеллі, де в 1865 році народилося перше італійське ігристе вино – Spumante. Трапилось це завдяки Карло Ганчіа, який разом зі своїм братом у 1850 році заснував там виноробню Fratelli Gancia. Використовуючи та переосмислюючи концепції, засвоєні ним під час роботи на виноградниках у Франції, та застосовуючи їх до винограду Москато, типового для своєї місцевості, Ганчіа створив новий тип шампанського, який назвав Spumante Italiano. Таким чином, Карло став депозитарієм і автором офіційних правил першого італійського класичного методу шампанізації, яких дотримуються і сьогодні. Безперечно, ця виноробня заслуговує на увагу туристів.

Marenco. Історія компанії почалася в 1925 році, коли Мікеле Маренко вирішив виробляти вино в самому серці долини Баньяріо (її внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО), місцевості, яка має давні традиції виробництва Москато. Тут цей сорт винограду має унікальний аромат і тонкий баланс між цукром і кислотністю. Сьогодні виноробня знаходиться у жіночих руках – нею керують внучки засновника: Мікела, Патриція і Доретта, які особисто контролюють всі етапи виробництва – від винограду до пляшок. “Ми черпаємо натхнення з нашої землі. Навіть логотип компанії – дві дикі качки в польоті – був натхненний нашою землею, озером в маєтку Бассіна у Фонтанелле”.

Marenco приймає туристів і любителів вина у своїх маєтках цілий рік.

Matteo Soria Winery існує з ХІХ століття і передається від батька до сина. Виноробня має міцний зв’язок із історичними землями та традиціями Фраціоне-Сан-Мартіно. Виробництво вина тут досягло надзвичайного рівня якості завдяки поширенню сучасної енологічної технології, що дозволяє зберегти аромати та смак винограду у вині. Matteo Soria Winery є провідним виробником Moscato D’Asti. Слід зазначити, що це єдина виноробня, що виробляє Moscato D’Asti Brut.

Також Matteo Soria Winery була внесена до списку виноробень П’ємонту, які варто відвідати. Туристи можуть насолодитися дегустацією вин у поєднанні з багатою тарілкою місцевих продуктів.

Michele Chiarlo з 1956 року «виніфікує душу П’ємонту», турботливо і з любов’ю розвиває найнеймовірніший виноробний регіон у світі. «Будьте терплячими і жертвуйте, купуйте тільки чудові виноградники, щоб створювати чудові вина», – заповідав засновник виноробні П’єтро Кьярло. Сьогодні такими винами з чудових виноградників стали вина Moscato d’Asti Canelli Docg і новий сорт “P Nivole” зі старих виноградних лоз – перший, який був зібраний із нижчою врожайністю, ніж у традиційного Moscato. 

Для всіх, хто цікавиться історією унікального виноробного регіону, створено особливий простір – Wine Club Michele Chiarlo, де можна ознайомитися з винами та спеціальними пропозиціями.Також туристів запрошують до Palas Cerequio. Це амбітний готельний проект є ідеальним місцем для тих, хто хоче насолодитися відпочинком у світі, де головним героєм є вино.

MONGIOIA займається виноробством в Lanhe del Moscato вже протягом 6 поколінь. Винний льох MONGIOIA – це творча лабораторія, де були розроблені методи, які заново відкривають мудрість минулого та повертають її до сучасного світу. Наприклад, метод витримки у амфорах – тисячолітня спадщина стародавніх римлян, яка завдяки мікрооксигенації надає винам гармонії, вишуканості, балансу і питкості.

Або старовинний метод тканинної фільтрації з використанням так званих «голландських мішків» – історичний метод виробництва мускату, який надає йому структуру та аромат.

Ріккардо Б’янко – власник MONGIOIA, енолог, агроном виготовив колекцію мускатних вин і перетворив підвал на ремісничий бутік, який відкритий для зацікавлених відвідувачів.

Torelli очолює Джанфранко Тореллі – представник четвертого покоління відомої династії виноробів. Виноробня прославилася на весь світ визначними смаками та органолептичними букетами своїх органічних вин. І, до речі, встановила рекорд: перше вино BIO, сертифіковане з винограду органічного землеробства в Італії, народилося саме в цих підвалах – виноробня першою в Італії, в січні 1993 року отримала сертифікат T000001 для свого Moscato d’Asti 1992.

Серед еногастрономічних туристів надзвичайною популярністю користується не лише вино цієї виноробні, а й свято на виноградниках Torelli  під назвою Vignette in Vigna. На виноробні Torelli також можна відвідати Музей вина, що знайомить з виноробною історією родини і регіону, дегустацію вин та залишитися на ніч в апартаментах з розкішними панорамними видами на виноградники та пагорби Langa Аstigiana.

X
Украина