Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Новий рекорд експорту австрійського вина

17.03.2023, Новини

Австрійські вина користуються незмінним успіхом на міжнародних ринках. У 2022 році експорт досяг нового рекордного рівня сягнувши 231 мільйон євро. Найбільше зростання вартості показали білі вина та Sekt. Австрійське вино користувалося особливо високим попитом у Канаді, США та Північній Європі.


Згідно з останніми даними Статистичного управління Австрії, у 2022 році країна експортувала 67,7 мільйона літрів вина, що еквівалентно 231,3 мільйонам євро у вартісному вираженні. Хоча обсяг був дещо нижчим, ніж у попередньому році (-3,5%), вартість зросла на 6,4%. В результаті експортна ціна за літр досягла рекордного рівня – 3,42 євро. «Успіх на експортних ринках, а особливо рекордна середня ціна, дуже важливий для нашої виноробної галузі. Нинішня хвиля інфляції також сильно б’є по наших виноробах, саме тому ми повинні зосередитися на зростанні їхньої доданої вартості», – підкреслює Кріс Йорк, генеральний директор Austrian Wine (Австрійська рада з маркетингу вина).

Експортні показники 2000-2022 рр., станом на березень 2023 р., джерело: Статистичне управління Австрії

Біле вино та Sekt користуються найбільшим попитом

Австрійське біле вино Qualitätswein користувалося особливо високим попитом (+7,9% у вартісному вираженні). «Ми помітили, що наші білі вина дійсно користуються попитом у міжнародних споживачів, і попит на них постійно зростає», – розповідає Йорк. Попит на Sekt також продовжує зростати (+19,3%).

Потужне зростання в Канаді, США та Північній Європі

Щодо конкретних експортних ринків, Йорк пояснює: «Вже на минулорічному VieVinum, найбільшому винному ярмарку Австрії, ми почали помічати, що наші вина користуються дуже високим попитом у певних країнах, таких як Канада, США та Північна Європа. Споживачі на цих ринках шукають високоякісні, екологічно вироблені вина, а також сплачують за них хорошу ціну. Це ідеальний збіг для нас!»

Канаді знову вдалося забезпечити хороший ріст, вартість збільшилася на 46,7% до 10,7 млн євро. За останні п’ять років вартість експорту на канадський ринок зросла більш ніж у сім разів. У 2022 році США також знову були на підйомі, зафіксувавши зростання вартості на 11,2%. Значне зростання також спостерігалося в Нідерландах (+17,0% у вартісному вираженні) та Скандинавії, наприклад, у Швеції (+7,2% у вартісному вираженні), Данії (+29,4% у вартісному вираженні) та Фінляндії (+62,3% у вартісному вираженні). Швейцарія, другий за важливістю експортний ринок Австрії, також продемонструвала значне зростання на 8,6%. На найбільшому експортному ринку Австрії, в Німеччині, експорт дешевшого вина наливом збільшився на шкоду вину в пляшках, що призвело до незначного падіння вартості експорту (-1,3%).

Втрати у Великобританії та Китаї

У 2022 році експорт у Сполучене Королівство впав на 38% у вартісному вираженні. Внаслідок Brexit робота на цьому ринку стала більш складною та проблематичною. Після значного зростання у 2021 році (+77,9%) волатильний китайський ринок знову дещо знизився (-15,8% у вартісному вираженні).

Японія та Корея на підйомі

Після кількох років стагнації престижний японський експортний ринок значно зріс (+61,3%). Сильне зростання (+26,4% у вартісному вираженні) було зафіксовано також у Південній Кореї, яка стає перспективним ринком збуту австрійських вин у майбутньому.

Топ-10 країн-експортерів 2022 року (частка від загального обсягу продажів); станом на березень 2023 року;
джерело: Статистичне управління Австрії

Наступна мета експорту – чверть мільйона євро

«Ми бачимо, що цілеспрямовані спільні зусилля як Austrian Wine, так і виноробів країни приносять свої плоди. Ми на шляху до досягнення наступної експортної мети у чверть мільярда євро», – підсумовує Йорк.

Фото: © Austrian Wine 

X
Украина