Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Виноградники Weinviertel

Niederösterreich: різноманітні теруари та чудові вина з берегів Дунаю

05.01.2023, Статті

Niederösterreich (Нижня Австрія) є найбільшим виноробним регіоном Австрії. Він славиться багатством стилів вина, виробленого з унікального місцевого винограду, а також міжнародних сортів. Niederösterreich охоплює вісім виноробних районів Qualitätswein – від Вахау на заході до Карнунтуму на сході.


Цей регіон можна розділити на три окремі кліматичні зони: Вайнфіртель на півночі, Дунайський регіон і долини на захід від Відня та Нижня Австрія з паннонським кліматом на південному сході.

Виноградники  Kremstal 

Регіон і вино

Величезний Вайнфіртель (Weinviertel) потрапив у заголовки газет у 2003 році, коли став першим виноробним регіоном в Австрії, де вирішили використовувати назву регіону для продажу свого найбільш типового вина, а саме флагманського Grüner Veltliner. Відтоді позначення Weinviertel DAC на етикетці гарантує, що вино, яке міститься в ньому, є ароматним, перцевим і освіжаючим Grüner Veltliner. Починаючи з урожаю 2009 року, під цим позначенням також випускаються потужні вина Reserve. Різноманітний асортимент сортів з Weinviertel включає освіжаючі білі вина, фруктові червоні вина та навіть декілька солодких вин, які мають позначку походження Niederösterreich.

Виноградники  Wachau

Уздовж Дунаю від Мелька до Клостернойбурга, а також вздовж приток Кремс, Трайзен і Камп, як нитка перлин, протягнуто кілька чудових виноробних сіл. Тут Рислінг зарекомендував себе як флагманський сорт поряд із Грюнер Вельтлінер. Ці два сорти виражають типові регіональні характеристики під назвами Wachau DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC, Traisental DAC і Wagram DAC.

 Виноградники  Carnuntum

Круті кристалічні схили долини Вахау переходять у лесові тераси у східній частині сусіднього Кремсталя (Kremstal), що також певною мірою впливає на характер вин у Трайзенталі (Traisental) та Кампталі  (Kamptal). Однак цей вплив особливо помітний у Ваграмі, де Ротер Вельтлінер став провідним поряд із Грюнером Вельтлінером. У Кампталі, особливо на горі Хайлігенштайн, конгломерат і невапняні ґрунти надають винам особливого характеру. Такі фірмові сорти як Піно Блан і Шардоне в цій частині Нижньої Австрії разом із елегантними червоними винами доповнюють барвисту пропозицію регіону.

Виноградники Weinviertel

Під впливом паннонського клімату Нижня Австрія – на південь і схід від Відня – є домівкою для деяких з найвидатніших австрійських червоних вин з сортів Цвайгельт і Блауфранкіш у Карнунтумі (Carnuntum), що є основою для відмінних вин цього регіону DAC. Тут також виробляють типові для регіону білі вина, в основному Шардоне, Піно Блан і Грюнер Вельтлінер. У Thermenregion червоним винам задають тон Піно Нуар і Сен-Лоран. Білі сорти Цирфандлер і Ротгипфлер є унікальними місцевими сортами, які зустрічаються майже виключно в цій місцевості. Niederösterreich – це величезний регіон, вина якого настільки ж різноманітні, як і видатні.

Виноградники  Kamptal 

Геологія

Niederösterreich включає такі геологічні одиниці: Молданубську зону, Моравську зону, Молассову зону та Віденський басейн, зону Вашберга, Флішову зону, Північні вапнякові Альпи та Центрально-Східні Альпи. Усі основні геологічні одиниці вкриті відкладеннями четвертинного періоду, такими як порошкоподібний лес і крупнозернистий терасовий гравій, які мають значний вплив на виноробство. Лес є вихідним матеріалом для більш ніж половини виноградників у цьому регіоні, що забезпечує гарну глибину вкорінення та ґрунт, що містить різні пропорції вапна та доломіту. Майже третина виноградників регіону росте на відкладеннях неогенового періоду в зоні Моласи та Віденського басейну. Крім конгломерату, вапняку Leitha, мергелю та пісковику, які утворилися в деяких місцях, домінуючі породи тут є неконсолідованими. Вони містять всі можливі комбінації глинистого мулу, піску, гравію та грубого гравію в різних пропорціях, а також можуть сильно відрізнятися за вмістом карбонатів.

Трохи більше 6% виноградників тут розташовані на ґрунтах, які перекривають тверду кристалічну породу Богемського масиву. У цих районах переважають кислі гнейси, граніти та грануліти. Особливо в районі, відзначеному великою кількістю листяного парагнейсу, поширені шари амфіболіту, а також випадковий шар мармуру. Варто окремо відзначити залишки першого циклу ерозії гірського хребта, які збереглися у формації Цьобінг з пізнього палеозою.

Досліджуйте Австрію! Austrianvineyards.com

Фото: © Austrian Wine

X
Украина