Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Ріст цін на вишукані вина уповільнюється

09.12.2022, Новини

Протягом останніх років ціни на елітні вина різко зросли на вторинному ринку. Але за останні кілька місяців продажі уповільнилися, а деякі ціни навіть впали, зазначає wine-searcher.


Такі дані надійшли від Liv-Ex, яка сьогодні опублікувала звіт за кінець року. На вторинному ринку продається більше вин з різних місць, ніж будь-коли, але найпопулярнішими є бургундське та шампанське, випереджаючи бордоські вина. Тим не менш, на даний момент на самій вершині ринку Бургундії спостерігається дефіцит покупців – не дивно, адже Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru зараз коштує близько 25 000 доларів за пляшку.

Ще в 2017 році на Бордо припадало близько двох третин угод на біржі Liv-Ex. Цього року Бордо впав до 35 відсотків, а Бургундія виросла до 26 відсотків. Ринок шампанського виріс більш ніж на 50 відсотків за рік, і зараз на нього припадає 14 відсотків угод.

Це відбулося, незважаючи на низку невеликих урожаїв у Бургундії, і стало результатом інтересу покупців за межами топового гран-крю. Роббі Стівенс, член виконавчої ради Liv-Ex, сказав, що покупці тепер зацікавлені не тільки в прем’єр-крю, але іноді у винах сільського рівня. Часи змінилися. Є виробники, які щойно вийшли на сцену, і стали культовими. Люди починають цікавитися новими винами. 

Але, незважаючи на це, ринок ринок вишуканих вин загалом – трохи охолонув. Стівенс, менеджер Liv-Ex на ринку США, сказав, що індекс Burgundy від Liv-Ex, серед 150 найбільш продаваних у світі, зріс у ціні лише на 4 відсотки за останні шість місяців після зростання на 68 відсотків за попередні два роки – і фактично впав на 0,9 відсотка у листопаді. Так само загальний індекс Liv-Ex 1000 зріс лише на 3 відсотки за останні шість місяців після зростання на 36 відсотків за попередні два роки. 

Що стосується шампанського, як приклад Стівенс навів Cristal 2014. «Ще у вересні ми продавали його за 1500 доларів за шість, — сказав Стівенс. «У жовтні вартість досягла піку в 1750 доларів. Останнім часом ціна знову наблизилася до 1500 доларів, оскільки на ринку з’являється або збільшена пропозиція, або попит трохи зменшується».

У звіті робиться короткий висновок: «Жоден ринок не зростає вічно, і нещодавні події свідчать про те, що деякі регіони, можливо, на даний момент досягли свого піку…» 

За матеріалами wine-searcher

X
Украина