Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles. Мехіко. Red & White Wines Session

18.06.2024, Вино

Днями в Гуанахуато завершився 31-й реліз Concours Mondial de Bruxelles. І ось вже оприлюднені результати. Країна-господар Мексика увійшла до п’ятірки лідерів за кількістю здобутих медалей. Серед нагороджених вин, які відмічає премія  Wine Travel Awards, – від номінантів з Молдови, Італії, Румунії тощо. Головний редактор медіа-групи Drinks+ Ольга Піневич-Тодорюк  взяла участь в конкурсі в якості судді – більш детальна стаття про  візит до CMB Mexico незабаром буде оприлюднена на сайті.


З 7 по 9 червня найбільший у світі винний конкурс-«мандрівник» зібрав експертів з усього міжнародного винного сектору в  одному з міст мексиканського штату Гуанахуато, щоб продегустувати майже 7500 червоних і білих вин з 42 країн. Усі вина були продегустовані наосліп групою винних експертів (трейдерів, журналістів, байєрів вина, енологів тощо), ретельно відібраних Concours Mondial de Bruxelles. З усіх представлених вин 30% повезли додому медалі. Переможцями стали вина з усіх п’яти континентів, включаючи як історичні виноробні країни, так і деякі більш несподівані країни походження, такі як, наприклад, Болівія, Казахстан, Ліван і Перу.

«Це справжнє задоволення – зібрати стільки зразків для цього чергового конкурсу, незважаючи на складний глобальний контекст. Це доводить, що виробники довіряють нам, і це для нас честь», – прокоментував подію Томас Костенобл (Thomas Costenoble), директор CMB.

Від себе додамо, що  цьогорічний Concours Mondial de Bruxelles став справжнім відкриттям – як для суддів, так і для учасників. Найкращим білим вином цьогорічного CMB Red & White Wines Session виявилося  Issa Chardonnay Barrique 2022 – румунське біле вино, вироблене в Трансільванії компанією Crama La Salina. Червоне вино з найвищим рейтингом походить з Уругваю – Balasto 2017 Everest Wines and Spirits.

Сегментарно пройдемося по тому, що особливо вразило під час літньої сесії.

The No Low Revelations

Однією з новинок CMB Red & White Wines Session 2024 року стали no-low (повністю або частково деалкоголізовані вина, деалкоголізовані напої на основі вина). Переможцями вийшли Divin – Sauvignon Blanc 0,0% 2023 від Divin No-Low (Луара, Франція) та португальське вино Lagosta з низьким вмістом алкоголю від Enopnort Wines.

Organic та Oaked Revelations

Sylvain Trophy дістався італійському wooded wine Starderi 2020 від Collina Serragrilli. Другий рік поспіль найвищу оцінку має органічне вино з Іспанії: цього разу це вино з Наварри Arínzano Merlot Agricultura Biológica 2019 Pago de Arínzano.

Бордо лідує

Серед основних виноробних регіонів Франції Бордо є найбільш представленим і нагородженим, 189 вин здобули медалі. French Red Wine Revelation отримало вино з Жирони Cuvée Carpe Diem 2022 з Château Terres Blanches. Ще одна Grand Gold Medals дістається вину Бордо, Château Le Bonalguet Cosecha 2023 від Bonalgue Saint-Germain.

Молдова – 20 золотих медалей

Безперечним лідером на теренах сучасної виноробної Східної Європи є Молдова. Сьогодні ця порівняно невеличка країна не лише демонструє величезний виробничий потенціал, але й здобуває першість на винних дорогах світу, грамотно і цілеспрямовано розвиваючи таку перспективну галузь як винний туризм. Зауважимо, що, за версією Wine Travel Awards 2023-2024, в номінації Івент року Магнітом регіону було названо The National Wine Day of Moldova. Зрозуміло, молдавські виноробні – одна з потужніших дестинацій, представлених в комьюніті Wine Travel Awards за три роки роботи. І, природньо, що серед медалістів літнього Concours Mondial de Bruxelles, де у Молдови 20 золотих медалей, – значна частина наших номінантів. Назвемо їх вина: Radacini Reserve Chardonnay – Pinot Grigio 2020 (Radacini Wines S.R.L.), Castel Mimi Negru de Bulboaca 2018, Castel Mimi Chef Cuvée Blanc 2022, Castel Mimi Chef Cuvée Rouge 2020, Castel Mimi Viorica de Bulboaca 2023, Castel Mimi Merlot 2020 – від переможця голосування WTA Castel Mimi, Taraboste Rosu Reserva 2018, Taraboste Chardonnay Barrique 2022 (Château Vartely), Negru de Purcari 2021 (IM Vinaria Purcari SRL) тощо.

Марке виходить вперед!

Італійська провінція Марке – привабливий і в минулому уславлений виноробний регіон, що в якийсь момент поступився славою північнішим посестрам, сьогодні робить гучну заявку на великий успіх. Молода виноробня Tenuta Manoylo лише в цьому році вийшла на міжнародну арену і після тріумфів на міжнародних конкурсах цієї весни, в Мексиці здобула чергове золото для свого вина The Red 2021 Tenuta Manoylo, Passo del Borgo, Marche IGT Sangiovese. Команда Drinks+ відверто вболіває за цю виноробню, адже вона – член дружнього міжнародного комьюніті Wine Travel Awards  та цьогорічний переможець в категорії Progressive Approach .

Румунія продовжує долати вершини

Ця країна, за нашим переконанням, має усі шанси найближчими роками стати лідером серед виноробних країн Європи. І літній конкурс в Мексиці став красномовним підтвердженням того. З Румунії походить не лише найкраще біле вино, а й ціла низка переможців. Відзначимо принаймні переможця публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 в категорії Must Visit – приголомшливо привабливу виноробню Jidvei Srl, розташовану в середньовічному замку – Castle Bethlen-Haller, що також здобув лідерську позицію під час голосування в категоріі Progressive Approach. В Мексиці цей видатний румунський виробник одержав золото за біле вино Iluziv Sauvignon Blanc – Riesling – Muscat Ottonel 2023; срібло – за Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2023.

Китай, Мексика, ПАР

Ці три країни продовжують демонструвати свою динамічність у цифрах. З 663 вин, представлених мексиканськими виробниками, 152 отримали медалі (в тому числі 9 Grand Gold Medals), що є рекордом. Південноафриканські вина продовжують покращувати якість зі значним збільшенням кількості Grand Gold Medals (6) і Gold Medals (35). Що стосується Китаю, то не менше 40% представлених вин отримали медалі, в тому числі 6 Grand Gold Medals та 83 Gold Medals.

Наступна сесія Red & White Wines Concours Mondial de Bruxelles відбудеться в червні 2025 року в Нінся, Китай. Це буде другий раз, коли Concours проводиться в Китаї після випуску 2018 року.

Більш детально ознайомитись з результатами можна тут.

X
Украина