Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Дорогою вина П’ємонту

09.09.2024, Статті Автор: Катерина Карамфіліду

Грецька журналістка Катерина Карамфіліду на запрошення Asti DOCG здійснила подорож італійськими винними дорогами – до витоків знаменитих вин Асті. Вона поділилася з читачами ресурсів parallaximag.gr та drinks.ua своїми свіжими – як місцеві ігристі – враженнями.


П’ємонт – яскравий діамант, що розкинувся між італійськими Лігурією, Емілією Романією, знаменитою долиною Падана та гірськими масивами Швейцарії і Франції. Цей регіон Італії вабить та домінує в планах кожного журналіста, що пише про подорожі та вино. І серед усіх інших причин відвідати ці оповиті романтикою землі, звичайно, кожен назве вина Асті. Завдяки своїм винам П’ємонт здобув всесвітню славу своєї назви, яка вказує на унікальне розташування місцевості – біля підніжжя гір. Його широко відомі кліматичні умови ідеальні: з холодними ночами, туманними ранками та сонячними днями. То чудові умови для видатного вина. Тому П’ємонт славиться сухими і солодкими винами, ігристими і тихими – як легкими та свіжими, так і потужними витриманими.

Біля підніжжя Альп з півночі і майже до Лігурійського моря простягаються пологі пагорби і лагідні схили з особливим мікрокліматом, створюючи зелений пазл із виноградників на родючому ґрунті цієї популярної серед гурманів провінції. Це дозволяє лозам процвітати в ідеальних умовах та дає можливість винограду максимально виразити свої ароматичні якості. Досконала геоморфологія, вапняні ґрунти та мікроклімат регіону є одними з головних факторів для включення локальних вин до списку одних із найкращих у світі. До того ж, сучасні технологічні та функціональні виноробні регіону роблять П’ємонт настільки передовим у виноградарстві порівняно з іншими регіонами Італії.

П’ємонт є одним із найважливіших виноробних регіонів Італії та одним із найвідоміших у світі своїми червоними винами – унікальними неббіоло та барбареско. Принагідно нагадаю, що Неббіоло з півночі та Санджовезе з Центральної Італії є двома найважливішими сортами країни.

Це найкраще місце для любителів вина в Європі. Але справа не лише у вині. Візити туристів з усього світу до місцевих маєтків, підвалів, виноробень відбуваються протягом усього року і за будь-якої погоди. Згадаю неймовірний досвід відвідування підземних споруд Canelli – справжніх соборів з аркадами та коридорами, виритими під пагорбами. Завдяки своїй унікальній історичній та архітектурній цінності ці підземні підвали, де сьогодні зберігаються вина, були визнані об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Однак, окрім садиб, чудова сільська місцевість та історичні міста, тихі села – ідеальне місце для особливих трапез із залученням страв із трюфелями, унікальних сирів, холодних страв, які супроводжують чудові місцеві вина. Звичайно, кульмінація настає під час основної страви з рідкісними видами італійської пасти, чудовою телятиною, домашньою полентою, запіканками, які справляють враження на будь-який смак!

Тратторії, ресторани з дивовижною оновленою винною картою, виноробні, які ідеально підлаштовані для дегустацій, є, навіть не беручи до уваги природний ландшафт, принадою для чудового винного туру.

Поряд із зірковими винами регіону, про які я згадала вище, в П’ємонті є ще одна перлина – натурально солодке, насичене ароматами літа, біле ігристе вино сорту Moscato, яке виробляється здебільшого в регіоні Asti,  – унікальне Moscato D’Asti!

Зазирнемо в історичне коріння: сорт Москато культивується протягом 1000 років у регіоні П’ємонт і переважно на виноградниках у регіонах Асті, Кунео та Алессандрія. Батьком Moscato d’Asti вважається міланський ювелір Джовані Баттіста Кроче (Giovanni Battista Croce), який в XVII  столітті зумів виготовити слабоалкогольне вино і при цьому зберегти природну солодкість сусла і ароматику. Відтоді минуло чотири століття – до 1993 року, коли Asti Spumante і Moscato d’Asti були позначені статусом DOCG. Сьогодні фірмовими ознаками Asti можна вважати фруктові ноти з домінантою квітів, тендітними грайливими бульбашками та алкоголем в ідеально низькій дозі, що є головним путівником у світі гастрономічної насолоди.

Сорт Moscato Bianco дає два різних вираження в Asti spumante (до речі, найвідоміше солодке ігристе вино у світі) і Moscato D’ Asti. У цих двох винах на основі  Moscato аромат і усі органолептичні якості винограду залишаються незмінними і передаються безпосередньо в келих завдяки м’якому пресуванню винограду та неповному спиртовому бродінню, що дозволяє залишати у вині частину природних цукрів.

Обидва вина походять з виноградників регіонів Асті, Кунео та Алессандрія. Альпи та Апеннінські гори створюють чудовий мікроклімат для виробництва одного з кращих виноробних продуктів Європи! Інші вважають, що відносна близькість Аллесандрії до прибережної культури також впливає на молодий, свіжий стиль вин.

Asti Spumante DOCG виходить зі 100% Moscato Bianco, це ігристе з ароматним смаком, добре збалансованою солодкістю та помірним вмістом алкоголю (6-12%). Це дуже приємний аперитив, який переважно супроводжується першими стравами, м’ясними виробами, свіжим сиром і молюсками, а також фруктами та ніжними солодощами. Область виробляє 60 мільйонів пляшок на рік.

Moscato D’ Asti DOCG​​ – особливо вишукане вино, з ароматами стиглого винограду і трохи солодше вино, з більш легкою та витонченою грою, з квітковими ароматами і нотками шавлії та стиглих фруктів. І що робить його сьогодні особливо актуальним – з низьким вмістом алкоголю (4,5-6,5%). Moscato D’ Asti DOCG ідеально підходить для супроводу легких десертів або як аперитив чи діжестив в кінці їжі. Обсяг виробництва становить 40 мільйонів пляшок на рік.

Фото: Альваро Фернадес Прієто, parallaximag.gr


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

X
Украина