Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Богданом Павлюхом

Той, для кого wine is easy 

23.11.2020, Інтерв’ю

Текст: Анна Горкун, СЕО і власниця компанії 46 Parallel Wine Group, ведуча авторської програми на каналі WineHub та організатор однойменного бізнес-форуму.

Горкун


Досьє D+
Богдан Павлюх – український сомельє, який отримав «Золотий диплом» Міжнародної асоціації сомельє (ASI), переможець конкурсу «Український сомельє 2019», віце-чемпіон конкурсу «Кращий сомельє Литви 2018», засновник школи “Wine is Easy School”, блогер та дописувач журналу Drinks+.

Скільки інвестувати в себе, щоб стати одним із кращих сомельє у світі? Як розвивають винну культуру в Західній Україні та чи сприяють тому освітні проєкти та дегустаційні конкурси? Про все це і не тільки – Анна Горкун, СЕО і власниця 46 Parallel Wine Group, поспілкувалася з Богданом Павлюхом – першим і єдиним українським сомельє, який отримав «Золотий диплом» Міжнародної асоціації сомельє (ASI), головою львівського осередку Асоціації сомельє України і просто талановитим провайдером винної культури.


Анна Горкун: Богдане, як вино прийшло у твоє життя?

Богдан Павлюх: Мушу зізнатися, все відбулося спонтанно. Адже за освітою я комп’ютерний інженер. Так, програміст, магістр, і, мабуть, міг би заробляти великі гроші десь у Силіконовій долині, але між 2 та 3 курсом мені захотілося трохи підзаробити – тут і зараз. Якраз тоді я почав зустрічатися із своєю майбутньою дружиною і прагнув гідно виглядати в її очах. Почав з офіціанта.


Для мене вино – це точно не робота, це вже стиль життя. Вино і я – поруч йдемо вже 11 років. Навіть усі сусіди це знають та приходять за порадами.


А.Г.: Тобто любов до вина прийшла згодом?

Б.П.: Саме так. Любов до вина виникла поступово, десь через 3 роки. На той час, не повірите, про вино не знав нічого, ба – більше: я вина навіть не пив! Я пропрацював півроку офіціантом і став супервайзером. Ставлення до вина у споживачів почало змінюватися, а відтак – почала змінюватися й винна карта, я занурився із цікавості у цю тему, став читати про вино багато матеріалів, заглиблюватися. Одного разу до Львова приїхала «Школа сомельє Віталія Ковача». І я вирішив піти навчатися, проінвестував у знання дві свої місячні зарплати і не пошкодував. Склав диплом на 4, а потім пересклав на 5 – тут моє аlter ego спрацювало. Було досить важко, але я впевнено пішов шляхом сомельє. В один чудовий момент я зробив остаточний вибір – і обрав вино справою свого життя.


Горкун и Павлюх2

А.Г.: Свого часу ти багато інвестував у власну освіту, а чи готовий ти інвестувати у розвиток освітнього рівня суспільства щодо вина? І що вже робиш для цього?

Б.П.: Після закінчення одних курсів були інші, але якось 4 роки тому, як я змінював роботу, з півроку в мене був час на творчість, тож, користуючись нагодою, я запустив власний проєкт – перший україномовний блог про вино Wine is Easy. На той час він був єдиним. Заради монетизації з’явилися дегустації. Почалося із класичних, потім підтягнув міцну групу, так з’явилися Spirits is easy, Beer is easy, Champagne tock.


Одного разу до Львова приїхала «Школа сомельє Віталія Ковача». І я вирішив піти навчатися, проінвестував у знання дві свої місячні зарплати і не пошкодував.


А.Г.: Цільова аудиторія – професіонали чи любителі?

Б.П.: Цей проєкт – як для суто професіоналів, так і винолюбів та поціновувачів вина. Зараз через карантин динаміка трохи зупинилася. Але мушу запевнити, що за останні 4 роки для суспільства винна тема стала дуже актуальною. Люди все частіше цікавляться якісним вином, і що приємно, – саме українським.


А.Г.: А чи є інші інструменти, в які ти віриш, що можуть підняти культуру споживання українського вина на якісний рівень?

Б.П.: Так, таких інструментів бачу декілька. Зокрема, особисто я ось запустив перед карантином освітній проєкт – школу вина. Точно так, як мене колись навчали, так і я тепер, маючи певний досвід і базу знань, можу ділитися ними із усіма охочими розбиратися у вині. Плюс – дуже класна річ – виставки та фестивалі. Наприклад, для професіоналів відвідання виставок – обов’язкова опція. Як на мене, кожен сомельє, з огляду на ресурс і час, має відвідувати найавторитетніші виставки, аби підтримувати свою базу знань, спілкуватися з професіоналами та розуміти сучасні тренди, за короткий термін скуштувати купу старих та нових релізів, кому як пощастить. Серед обов’язкових назву ProWein та Vinitaly.


Після закінчення одних курсів були інші, але якось 4 роки тому, як я змінював роботу, з півроку в мене був час на творчість, тож, користуючись нагодою, я запустив власний проєкт – перший україномовний блог про вино “Wine is Easy”.


Горкун и Павлюх

А.Г.: У тебе історія з вином набагато глибша, ніж просто робота. Тобі подобається процес постійного навчання?

Б.П.: Вірно, для мене вино – це точно не робота, це вже стиль життя. Вино і я – поруч йдемо вже 11 років. Навіть усі сусіди це знають та приходять за порадами. Але так, після того, як я отримав диплом, пішов перевірити себе на конкурс «Кращий сомельє» 2012 року. Тоді отримав лише 3 місце – для «золота» забракло знань.


А.Г.: Але ж прагнув стати першим, чи не так?

Б.П.: Ой, я довго йшов до першого місця. На одному із конкурсів лише один рух рукою завадив перемогти.


А.Г.: Ти серйозно?

Б.П.: Авжеж, під час декантування я невірно взяв пляшку з кошиком.


А.Г.: Розкажи про саму механіку конкурсів.

Б.П.: Перше – це відбіркові тури, перевірка теоретичних знань. Все письмово, це за рівнем як WSET 3-4. Півфінал – сліпа дегустація, декантація. Під час сліпої дегустації ти зосереджений на продуктах, а от під час декантування тебе перевіряють на кмітливість: маєш дати відповіді на лавину запитань. Тебе питають будь-що. Це чудовий досвід та особиста перевірка знань. Так було на конкурсі «Кращий сомельє України», який організовує АСУ.  А є ще конкурс «Кращий український сомельє», який проводить Наталя Благополучна. На цьому змаганні я почав з третього місця. Мене «завалив» етап сигар – тоді я не палив. 🙂 І хоч готувався, але не зміг розкурити сигару, тому йдучи першим, опинився на 3 місці. Через 4 роки, у 2019-му, я був кращим і став першим. Усі коментували мою перемогу однаково: «Ну, нарешті!»🙂


А.Г.: Чи фінансують для сомельє виїзди на виставки чи конкурси?

Б.П.: Не всі, але є така практика. На щастя, у мене збігається бачення з інвесторами та моїм рестораном стосовно моєї участі у конкурсах чи виставках різних рівнів.


А.Г.: Виставки – це все ж В2В формат, а якщо говорити про В2С, фестивалі, чи віриш ти в них?

Б.П.: Безумовно. Сьогодні в Україні є декілька фестивалів – Kyiv Food & Wine Festival та «Свято сиру та вина» у Львові. Фестивалі – це унікальна можливість кінцевому споживачу зануритися у дивовижну атмосферу, підійти до винороба на стенді, познайомитися із власниками, отримати консультацію від технолога. А передусім – отримати енергію та емоції від вина.


Ваше вино, що завоювало медаль на Concours Mondial de Bruxelles 2020, безумовно, знакова нагорода, яка популяризує українські вина на весь світ. Тому це викликає гордість. Тож нехай кожна нова пляшка змінює винний світ. Адже у кожного, точно, є така пляшка, яка змінює життя.


А.Г.: Ти знаєш, як це – отримувати перемоги від конкурсів, власне, як сомельє. А як ти ставишся до конкурсів, на яких вина отримують нагороди? Кому віриш, кому ні?

Б.П.: Конкурсів, які пов’язані з вином, та роздають нагороди, – безліч. І тут треба розуміти, який то є конкурс, треба зважати на те, хто оцінює, як, за яких умов. Деколи, якщо я бачу вино, яке обклеєне медальками, то, швидше, це мене насторожило. Але, якщо ти бачиш лейбл і розумієш, який бекграунд у конкурсу та виробника, то це зовсім інша річ. Тому якоїсь радикальної позиції немає, треба підходити із розумінням. Ваше вино, що завоювало медаль на Concours Mondial de Bruxelles 2020, безумовно, знакова нагорода, яка популяризує українські вина на весь світ. Тому це викликає гордість. Тож нехай кожна нова пляшка змінює винний світ. Адже у кожного, точно, є така пляшка, яка змінює життя.

павлюх и горкун


Досьє D+

Association de la Sommellerie Internationale (ASI) – найавторитетніша організація світу для професії «сомельє». Диплом ASI – найважливіший для кожного сомельє у світі.

Щоб надати уявлення про те, на які питання потрібно було відповісти в анкеті конкурсу «Кращий сомельє світу 2019» під час чвертьфіналу, ми публікуємо деякі з них. При цьому 66 учасників повинні були відповісти на 60 таких питань, і у них було всього 60 хвилин.

♦ Що означає «квеврі»?

♦ Дайте визначення позначенню врожаю на етикетці австралійського вина.

♦ У вас є два напівсухих вина з однаковими показниками алкоголю, залишкового цукру, кислотності і SO2. Вино номер один було вироблено шляхом припинення бродіння, вино номер два було вироблено шляхом додавання концентрату сусла. Яке вино викликає більш солодке враження і чому?

♦ Які типи ґрунтів складають теруар на виноградниках Люксембургу?

♦ Для Мадейри в чому різниця між Colheita і Frasqueira?

♦ В якій країні знаходиться кожна з наступних виноробень?
• Château des Brumes
• Ch
âteau Indage
• Shandong Taila winery
• Miolo
• Concha y Toro
• Clos de los Siete
• Mars winery
• J. Hofst
ätter
• Hatten Wines
• Casa de Vinuri Cotnari
• Muga
• Cloudy Bay

♦Назвіть села, в яких дозволено вирощувати виноград для Коммандарії на острові Кіпр. Будь ласка, дотримуйтесь алфавітного порядку.

♦ Назвіть країну для кожної з наступних виноробних областей:
• Drama
• Maipo
• Primorska
• Cinti
• Trasimeno
• Serra Ga
úcha
• Istra
• Posavje
• M
érida
• Azuay
• Monterey
• Montevideo

♦ Процитуйте AOP Crus, починаючи з букви C правого берега долини Північної Рони (з півночі на південь).

Розташуйте чотири апеласьйона Португалії з урахуванням їх географічного положення з півночі на південь країни: Лагоа, Дау, Порту, Алентежу.

Вина з найменуванням «шампанське» повинні дозрівати і продаватися в тій самій пляшці, в якій відбувалося повторне бродіння. Які формати є винятком з цього правила?
♦ Назвіть синонім сорту винограду Танат в кожній з наступних країн:
• Франція
• Іспанія
• Уругвай

♦ Які два сорти винограду дозволені до вживання в DOP Goumenissa?

♦ Яка виноробня виробляє вина в Сальті на висоті 3111 м над рівнем моря?

♦ Який знаменитий винороб Бордо помер 11 грудня 2018 року, а який каліфорнійський винороб покинув нас 2 березня 2019 року у віці 94 років?

♦ Що означають японські назви Nihonsuh і Seishu?

♦ Як на латині називається кава Робуста?

♦ В якому місяці цього року відбудеться винний ярмарок Vinexpo Bordeaux?

♦ Вкажіть формат кожної з кубинських сигар, перелічених нижче:
• Hoyo de Monterey Epicure No. 2
• Монтекрісто № 2
• Cohiba Siglo III
• Ромео і Джуль
єтта Кулебрас
• Partagas Lusitania

Джерело: http://asi.info/

Фото надані компанією 46 Parallel Wine Group

X
Украина