Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

У Бордо скорочують площу виноградників

08.12.2022, Новини

Голова організації з торгівлі вином Бордо (CIVB), Аллан Сішель (Allan Sichel) підтримав пропозицію уряду Франції  викорчувати 10 відсотків лози у регіоні, що складає 108,00 га загальної площі виноградників. Водночас він звернувся до влади за урядовою допомогою для виноробів в розмірі 10000 євро за гектар.


До таких непопулярних заходів у Франції вдалися в результаті надлишку вина, зміни клімату, зниження споживання червоного вина та падіння експорту до Китаю. 

Винороби Бордо, особливо дрібні виробники, постраждали від зростаючих витрат на виробництво, інфляції, перевиробництва (витрати зростали, а ціни на вино падали) та, що найважливіше, слабкого попиту з боку найбільшого експортного ринку азіатських країн, який ще не повністю відкрився.

Бордо, якому давно віддавали перевагу китайські любителі вина, в останні роки постраждав від надмірних запасів і жорсткої конкуренції з боку бургундських і дешевших австралійських вин. Крім того, тривалі та повторювані локдауни останніх років, особливо в заможних і головних центрах споживання вина в Шанхаї, Шеньчжені та Ченду, значно порушили продаж вина.

Експорт до Китаю та решти Азії повністю зупинився під час пандемії, а у 2022 році виноробам додала проблем війна в Україні.

Сішель надає перевагу закликам до французького уряду субсидувати вирощування виноградної лози, враховуючи, що вартість викорчування виноградника є відносно високою. Під час попереднього викорчовування в регіоні в 2006 році виробникам було надано субсидію в розмірі 15000 євро на гектар. Поточні запити на субсидії були запропоновані в районі 10000 євро (або 100 мільйонів євро для відповідних 10000 гектарів). Однак за останні 16 років погляд ЄС на викорчовування змінився.

«Викорчовування без винагороди коштує дорого (близько 2000 євро за гектар), крім того, виробнику заборонено залишати свою землю під паром, – пояснив Сішель. – Для тих, хто закриває магазин, бонус працюватиме як «національний соціальний план». Іншим компенсація може допомогти перелаштувати свою землю на інше використання».

Однак після реформи спільної сільськогосподарської політики в 2008 році Європа більше не субсидує знищення продуктивних земель. А уряд Франції не може компенсувати втрати виноробам Бордо.

Через це 6 грудня винороби та чиновники у знаменитому французькому виноробному регіоні вийшли на вулиці з вимогою урядової субсидії у розмірі 10000 євро на гектар виноградників, які збираються викорчувати.  Винороби Бордо влаштували найбільшу акцію протесту за майже два десятиліття. Останній масштабний протест, який спалахнув у Бордо, був у 2004 році, коли регіон зіткнувся з перевиробництвом, падінням цін на вино та урядовим планом викорчувати 350 гектарів виноградників.

За матеріалами wine-searcher.com

X
Украина