Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

11.01.2022, Вино

Провідний винний консультант коментує підхід, який називає «регенеративним виноградарством».


Італійський енолог та винний консультант Альберто Антоніні (Alberto Antonini), власник виноробні Poggiotondo, яка розташована в регіоні Кьянті, нещодавно в одному зі своїх інтерв’ю розповів «покроковий рецепт» вирощування здорового високоякісного винограду для виробництва виразних яскравих вин.

Ключовим аспектом для Антоніні є перехід до виноградарства «без синтетичних матеріалів», будь то хімічні добрива або гербіциди та пестициди. «Але, на жаль, не кожен може це зробити», – наголошує знаменитий енолог. Альберто Антоніні каже, що він збирається пояснювати власникам виноробень, з якими співпрацює, чи можуть вони переходити до органічних методів вирощування винограду, чи ні. «Деякі райони не можуть оброблятися без синтетичних матеріалів, а отже, не повинні використовуватися для виноградарства. Органіка вчить нас тому, де ми повинні, а де не повинні вирощувати виноград».

Серед головних проблем промислового землеробства Антоніні називає обіцянки того, що можна робити все де б то не було. «Але це не так, можна безрезультатно намагатися вирощувати виноград, і через 20 років хтось один із двох помре – виноградар чи виноградник».

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

Ще одна проблема для фермерів, які вибрали органічний шлях – хибна борошниста роса. «Якщо ви по-справжньому за стійке виноробство і, разом з тим, перебуваєте у боротьбі з цією грибковою хворобою, можливо, вам слід робити щось інше. Інакше кажучи, якщо винороб не можете дотримуватись правил органіки там, де знаходиться – це місце не підходить для вирощування винограду і слід використовувати цю землю якось інакше».

Наступне, на чому загострює увагу винний консультант – безпосередньо сам перехід від традиційних методів ведення сільського господарства до органічних, Антоніні порівнює рослину з наркоманом і вважає, що коли виноградар «перестає годувати її синтетикою» – виникає проблема.

Але, разом з тим, Альберто Антоніні окреслює ознаки регенерації ґрунту – він стає пористим, такий ґрунт енолог описує як «протилежність ущільненню, яке ви отримуєте за традиційного землеробства». За його словами ґрунт без синтетики – пористий ґрунт, і це дозволяє глибоко проникати воді, а також кисню та органічним речовинам, які живитимуть мікроби у ґрунті, «їм потрібна вода для пиття, кисень для дихання та їжа для зростання». У свою чергу, ці мікроби «дозволяють тонкому корінню виноградної лози поглинати мінерали з ґрунту, а це означає, що ґрунт матиме набагато більш високу родючість».

Винний консультант запевняє, що «ущільнений ґрунт із поверхневим корінням – родючий лише на 1/3, порівняно з пористим ґрунтом із розгалуженою кореневою системою». Виноградні лози з поверхневим укоріненням «більше страждають від посухи, таким чином винороб потрапляєте у погану ситуацію: краплинне зрошення та штучні добрива – і це жахливо, це повна протилежність тому, як усе має відбуватися».

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

Антоніні з жалем говорить про те, що з часів його навчання у Флоренції, Бордо та Каліфорнії мало, що змінилося, сьогодні всім, хто навчається сільському господарству, не викладають «основні принципи родючості». З часів свого навчання він згадує величезні таблиці з переліком добрив «і це те, з чим я стикаюся, спілкуючись із молодими виноробами, їх вчать тому ж самому…»

Найкращим прикладом продуктивної екосистеми для Антоніні є ліс, який, за його словами, дає гарний урожай щороку, ніколи не удобрюється та живе вічно. Що стосується виноградника, яким керують, енолог каже, що життєво важливо усунути шкоду, яку завдали ґрунту тракторами та іншою технікою, й це можна зробити шляхом щорічної аерації землі після збирання врожаю. Це включає «розпушування» ґрунту, посадку покривної культури для збільшення кількості біомаси в ґрунті, у разі необхідності додавання органічного добрива з коров’ячого гною, «який має бути ферментований». Такий підхід спонукає виноградну лозу глибоко вкорінюватися в підґрунті, «поміщаючи коріння в материнський ґрунт, що розклався».

Цей підхід Альберто Антоніні називає «регенеративним виноградарством», і таке управління виноградниками дає більш здоровий виноград, не вимагає сертифікації і може допомогти врятувати планету.

Підготувала О.Бантишева за матеріалами thedrinksbusiness.com
Фото: thedrinksbusiness.com, vinobythesea.com, viator.com

X
Украина