Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Виробникам не вистачає вуглекислого газу

16.08.2022, Новини Автор: Drinks+

Цьогорічний дефіцит CO₂ спричиняє хаос у виробництві газованих напоїв по всьому світі. Що сталося?


Поки вчені звинувачують у глобальному потеплінні надлишкові викиди вуглекислого газу (CO₂), виявляється, що там, де він необхідний, спостерігається його дефіцит.

Насправді, небагато напоїв (і не тільки газованих) можна виробити без використання CO₂ на якомусь з етапів процесу виробництва. Він використовується для створення пива та шипучих газованих безалкогольних напоїв та для їх розливу у барах і ресторанах, а також для зростаючого обсягу банок на ринку RTD. Винороби використовують CO₂ у замороженій формі (сухий лід), щоб захистити виноград після збору врожаю та уповільнити процес бродіння.

Дефіцит CO₂ у Великій Британії є проблемою протягом вже декількох років. Адже вуглекислий газ для промислових цілей виробляється на дуже небагатьох підприємствах, 60% CO₂ надходить від американського гіганта CF Industries, він виробляє CO₂ як побічний продукт основного виробництва – аміаку для добрив.

Оскільки ціни на енергоносії різко зросли через вторгнення росії в Україну та подальшого стратегічного скорочення поставок газу до Європи, CF заявив, що припинить виробництво, оскільки вартість CO₂ є непомірно високою. Поки що втрутився уряд Великої Британії, надавши короткострокову допомогу для покриття виробничих витрат, головним чином для забезпечення фермерів добривами.

Компанія Heineken, яка цього року підвищила ціни майже на 9%, щоб покрити витрати, готується скоротити виробництво пива на своїх європейських заводах, якщо наступної зими зіткнеться з серйозним дефіцитом газу.

ЄС хоче скоротити споживання газу на 15%, щоб запобігти російському газовому шантажу. Це вплине не лише на пивоваріння, але й на виробництво аміаку в Європі, а отже, і CO₂. У той час як споживачі захищені обмеженням цін на енергоносії, промисловість має платити за поточними тарифами, і вони стрімко зростають. 

У поєднанні з підвищеними витратами, з якими пивоварні вже стикаються щодо солоду, алюмінію та пакувальних матеріалів, проблемами зменшення викиду того ж CO₂, за які сплачують все більше, а ще й загрозою неможливості газувати та продавати стільки пива, скільки планувалося, є кризою для прибутку. Вже є докази того, що тиск на кишені споживачів має негативний ефект…

Наразі пивоварні компанії від Великої Британії до Нової Зеландії повідомили про проблеми з постачанням CO₂ у той самий час, коли світовий ринок пива, за прогнозами, мав зрости з 768,17 мільярдів доларів США у 2021 році до 989,48 мільярдів доларів США у 2028 році із загальним річним темпом зростання 3,68%. Та чи відбудеться таке зростання? Адже виробники алкоголю все більше стикаються з нестачею такого необхідного для їхнього виробництва вуглекислого газу.

Можливо, за прикладом компанії Torres треба навчитися збирати CO₂ від свого ж виробництва? Це принесе користь і оточуючому середовищу, і вирішуватиме проблему дефіциту CO₂ у виробництві.

За матеріалами: www.thedrinksbusiness.com

X
Украина