Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

П’ята річниця Wine Travel Awards: новий сезон, нові імена та нові горизонти

09.12.2025,

15 грудня 2025 року стартує П’яте ювілейне видання Wine Travel Awards (WTA) 2025–2026. Організаційний комітет продовжує захопливу подорож світом вина та гастрономічного туризму, зустрічаючи видатних особистостей, бренди та дестинації, що формують глобальну спільноту WTA.


Формування журі WTA цього року вийшло на фінальну стадію. Ми пишаємося кожним із видатних професіоналів у сфері еногастрономії, які приєдналися до комітету. З великим задоволенням оголошуємо нове ім’я – Крістіан Цехмайстер (Christian Zechmeister, Австрія). Решта членів журі вчергове підтримали наш проєкт – і це яскраво демонструє стабільність інтересу до винного туризму та силу дружньої спільноти, яку ми побудували за ці непрості для нас п’ять років у 45 країнах світу.

Ще одна важлива новина – зміна локації церемонії нагородження. Це буде грандіозно, але деталі оголосимо згодом.

WTA також залишається присутнім на ключових світових винних аренах: ProWein, Wine Paris та London Wine Fair.

Ювілей Wine Travel Awards є особливою віхою у розвитку міжнародної винної спільноти. Нові імена, нові локації та відданість темі винного туризму роблять цей сезон ще більш інтригуючим і перспективним.

І авжеж – кожен член журі представляє власну країну (а дехто і дві!) з активним розвитком винного туризму, що підтверджує глобальність і актуальність Wine Travel Awards.

Отже,  маємо честь представити Журі WTA 2025–2026:

Крістіан Цехмайстер (Christian Zechmeister, Австрія)

Christian Zechmeister

Керівник організації Wein Burgenland, офіційної маркетингової структури, що представляє один із провідних винних регіонів Австрії (Austria). Під його керівництвом Бургенланд (Burgenland) значно розширив свою глобальну впізнаваність та зміцнив репутацію виробника високоякісних червоних, білих та десертних вин, включно з міжнародно визнаним сортом Блауфренкіш (Blaufränkisch) та благородними солодкими спеціалітетами.

Маючи академічну освіту у сфері комунікацій та маркетингу, Крістіан Цехмайстер (Christian Zechmeister) володіє понад двадцятирічним досвідом у винному маркетингу, регіональному просуванні, міжнародних торговельних відносинах та дипломатії подій. Він успішно розробив стратегічні партнерства з глобальними винними заходами, туристичними радами та професійними асоціаціями, допомагаючи позиціонувати Бургенланд (Burgenland) як ключового гравця у сфері європейського преміального винного туризму.

Крістіан Цехмайстер (Christian Zechmeister) є членом Austrian Wine Marketing Board, постійним експертом та спікером на міжнародних винних конференціях, а також членом журі престижних глобальних винних конкурсів. Він відданий розвитку інновацій, сталості та досконалості у світовій винній спільноті.

Винний туризм Австрії: регіон Бургенланд активно розвиває винні маршрути, поєднуючи дегустації з культурними подіями. Австрія, що є переможцем премії WTA в номінації Region of the year приймає понад 250 тис. винних туристів щорічно, а Burgenland позиціонується як центр преміального винного туризму. Нагадаємо також, що Austrian Wine Marketing Board в 2025 році заснувала новий проєкт Rot Weiss Rosé (RWR) з метою поширити захоплення винною культурою серед покоління Z.

Марінела Арделіан (Marinela Ardelean, Румунія) 

Марінела Арделіан

Власниця ступеня Executive MBA та доктор філософії (PhD) у галузі маркетингу. Глобальна експертка з вин та міцних напоїв. Одна з найвідоміших промоутерів румунських вин. Має низку дипломів у сфері виноробства та бізнесу.

Вона є організаторкою фестивалю RO-Wine – Міжнародного винного фестивалю Румунії (International Wine Festival of Romania), який став першим румунським автохтонним винним фестивалем, орієнтованим виключно на преміальний та розкішний винний сегмент.

Вона також є авторкою книги, де поєднує румунські вина з італійською кухнею, демонструє інноваційний підхід до міжкультурних кулінарних поєднань та підкреслює її глибоку прихильність до італійської культури.

Серед її нагород:

  • Переможниця конкурсу «Найкращий сомельє Румунії» (Best Romanian Sommelier Award) у 2014 році (2014).
  • Лауреатка Gourmand Drinks Awards у 2015 році (2015).
  • Відзначена на гала-конференції CONAF «Жінки в економіці – Герої щодня» (Women in Economy – Day by day Heroes) у 2023 році (2023).

Винний туризм Румунії: кількість винних фестивалів зростає, а регіони Деалу Маре та Трансільванія стають все більш популярними серед туристів. Румунія активно інтегрує винний туризм у гастрономічні тури, залучаючи іноземних відвідувачів.

Доктор  Меттью Хоркі (Dr. Matthew Horkey, США) 

Метью Хоркі

Меттью Хоркі – відомий винний експерт, автор і засновник популярного винного каналу на YouTube.

Д-р Метью Хоркі є автором трьох книг про вино, сотень статей і тисяч відзнятих відео, які регулярно збирають сотні тисяч переглядів від любителів вина з усього світу. Його девіз: «Повернути веселощі у світ вина!»

Він входить до складу журі багатьох міжнародних винних конкурсів і щороку дегустує тисячі вин з усього світу. Наразі він подорожує світом, постійно відкриваючи для себе та своїх послідовників нові регіони, виноробні, сорти винограду та стилі вин.

Був запрошеним спікером в Американському університеті Риму, Life University та читав лекції в різних компаніях, включаючи Microsoft, TripAdvisor, Norton Rose та JP Morgan.

Винний туризм США: Каліфорнія залишається світовим лідером. У 2025 році винний туризм у США оцінюється у понад 20 млрд доларів, при цьому Napa Valley приймає понад 3 млн туристів щороку.

Доктор Рікардо Ф. Нуньєс (Dr. Ricardo F. Nunez) 

Рікардо Ф. Нуньєс

Голова міжнародної групи компаній Vinos de La Luz, яка об’єднує виноробні в Аргентині, Іспанії, Італії, США та Україні. Народився в Аргентині, у сім’ї виноробів, виріс серед виноградників Андських Кордильєр та досліджував кожен куточок Долини Уко (Uco Valley).

Доктор Нуньєс (Dr. Nunez) є інвестором, який бере участь у розвитку винного ринку України завдяки новій компанії Big Wines. Він постійно виступає на провідних світових конференціях та бере участь у міжнародних винних конкурсах.

У 2025 році він отримав нагороду OIV Merit Award за внесок у зміцнення зв’язків та інтеграцію українського виноробства у глобальну професійну спільноту.

Винний туризм Аргентини: регіон Мендоса та Долина Уко приваблюють понад 1 млн туристів щороку. Аргентина активно розвиває винні маршрутні програми, поєднуючи дегустації з екотуризмом.

Винний туризм в Іспанії: Іспанія має понад 900 тисяч га виноградників і десятки регіонів, де виноробство стало мистецтвом. Ріоха, Каталонія та Андалусія – це не лише вина, а й гастрономія, архітектура та пейзажі, що створюють унікальний досвід.

Винний туризм в Україні: Україна – новий, автентичний напрямок, що відкриває Європі свої гастрономічні скарби. В Україні, попри військову агресію росії, винний туризм стрімко розвивається: Закарпаття з його унікальними теруарами, Бессарабія з дунайськими виноробнями та Київщина з крафтовими господарствами формують нові маршрути для поціновувачів вина.

Річард Бампфілд MW (Richard Bampfield, Велика Британія) 

Річард Бемпфілд

Master of Wine, винний експерт та консультант компаній Lidl, Albert Bichot (Бургундія), Santa Rita Estates (Чилі) та Château Brown (Бордо).

Річард Бампфілд (Richard Bampfield MW) має багатий досвід у міжнародній винній освіті та консалтингу. Його рання кар’єра у роздрібній торгівлі проклала шлях до глибшої участі у винному бізнесі, особливо під час керівництва європейськими операціями Brown Brothers.

Він консультує численних клієнтів, включно з виноробами та ритейлерами. Є активним прихильником сталого розвитку, бере участь у глобальних ініціативах, таких як Sustainable Wine Roundtable, що спрямовані на посилення співпраці між усіма ланками винного ланцюга.

Винний туризм Великої Британії: у 2024–2025 роках кількість відвідувань виноградників зросла на 55%. Минулого року зареєстровано 1,5 млн відвідувань, що становить 25% доходу виноробень. В 2026 році британські винороби, як і номінанти WTA, будуть широко представлені на ювілейній, 45-й виставці The London Wine Fair.

Пол Вагнер (Paul Wagner, США) 

Пол Вагнер

Консультант Expedia Cruise Ship Centers, викладач Napa Valley College. Відомий лідер винної індустрії, відзначений за стратегічне мислення, маркетингові інновації та активну участь у винному туризмі й освіті. Викладає у Napa Valley College понад тридцять років.

Пол Вагнер також є запрошеним лектором у багатьох університетах, серед яких програма Wintour MBA у Європі, майстер-клас з винного маркетингу OIV у UC Davis та Culinary Institute of America at Greystone.

Нині він працює старшим радником з винного туризму для Expedia Cruise Ship Centers. Як засновник Balzac Communications & Marketing, зробив значний внесок у просування глобальних винних брендів завдяки креативним кампаніям. Його книга Wine Marketing & Sales, написана у співавторстві з Ліз Тач (Liz Thach) та Джанін Олсен (Janeen Olsen), аналізує складності насиченого ринку та встановлює галузеві стандарти.

Винний туризм США: крім Каліфорнії, зростає інтерес до винних маршрутів Орегону та Вашингтону, які приваблюють нові хвилі туристів.

Стефан Баде (Stéphane Badet, Франція) 

Стефан

Лектор ISVV – Інституту винограду та вина при Університеті Бордо. Професор, винний економіст та експерт Ministry of Agriculture and Food Sovereignty of France. Викладач Institute of Vine and Wine Science, ISVV при Університеті Бордо, одному з провідних освітніх закладів світу, а також викладач університету Bordeaux Sciences Agro.

Стефан Баде спеціалізується на винній економіці, управлінні галуззю, бізнесі, маркетингу та туризмі. Має великий досвід як експерт і консультант у програмах міжнародного співробітництва та сталого розвитку у сфері виноробства, співпрацюючи з Interco Nouvelle-Aquitaine, UN-FAO, Міністерством сільського господарства Франції, а також із французькими та німецькими дипломатичними установами.

З першого року заснування Wine Travel Awards Стефан Баде (Stéphane Badet) підтримує цей проєкт і є почесним членом журі.

Винний туризм Франції: Бордо залишається столицею винного туризму. У 2025 році регіон пропонує еко-вілли та винні тури у Сен-Емільйоні, Коньяку та на узбережжі Атлантики. Щосекунди у світі продається 21 пляшка бордоського вина. Не меншою популярністю користується оаза преміального виноробства – Бургундія, що за останній рік підтвердила статус одного з найпрестижніших винних регіонів світу. Вона приваблює туристів поєднанням винних дегустацій, історичних пам’яток та гастрономічних програм. Зростання інтересу до приватних турів і винних маршрутів Гран Крю свідчить про стабільний розвиток винного туризму в регіоні. Стимул розвитку винного туризму Бургундії надав новий музей Cité des Climats et vins de Bourgogne, що відкрився у 2023 році й має три локації – у Боні (Beaune), Шаблі (Chablis) та Маконі (Mâcon). Він присвячений культурі, історії та культурній спадщині регіону – збереженню унікальних кліма Бургундії, виноградних ділянок, внесених до списку ЮНЕСКО у 2015 році. А в 2025 році музей став переможцем премії Wine Travel Awards в номінації Education in Enotourism (Cultural Mission). 

За оцінками місцевих туроператорів, винний туризм у Бургундії зростає щороку на 12–15%. Середня вартість винного туру становить від 250 € (пішохідні маршрути по виноградниках), до 2990 € (повні гастрономічні програми з проживанням та харчуванням). Тривалість винних турів: найчастіше туристи обирають 5–7-денні подорожі з відвідуванням кількох виноробних домів та дегустаціями.

 Ґергей Солнокі (Prof. Dr. Prof. h.c. Gergely Szolnoki, Німеччина, Греція)

Sustainable Wine Tourism

Професор  Geisenheim University та почесний професор Wine and Beverage Management & Marketing в Університеті Західної Аттики (Athens/Greece). Його наукові інтереси охоплюють поведінку споживачів, комунікацію та соціальні медіа, органічні вина, аналіз ринку та винний туризм.

Крім наукової діяльності, Ґергей Солнокі (Gergely Szolnoki) є делегованим експертом International Organisation of Vine and Wine – OIV, де очолює експертну групу, а також у глобальній мережі Great Wine Capitals. Від початку діяльності Wine Travel Awards він є шанованим членом журі та поважним спікером на івентах проєкту.

Винний туризм Німеччини: у 2025 році винні регіони Рейнгау, Мозель та Пфальц прийняли понад 3 млн туристів, пропонуючи поєднання винних маршрутів із культурними фестивалями.

Винний туризм Греції: регіони Аттика, Пелопоннес (Немея) та Крит активно розвивають винні тури, інтегруючи їх із гастрономічними подорожами та античною спадщиною.

Пер Карлссон (Per Karlsson, Швеція, Франція) 

Пер Карлссон

Співзасновник BKWine, винний журналіст і фотограф, редактор BKWine Magazine. Разом із дружиною Брітт Карлссон він організовує винні тури по Європі, Південній Америці, ПАР та Новій Зеландії. Він є співавтором тринадцяти книг про вина, серед яких відзначена нагородами Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture та майбутня книга The Wine for the Future (2026), присвячена сталому розвитку.

Пер Карлссон (Per Karlsson) також виступає консультантом і спікером з питань винного туризму, є членом журі та дегустатором на численних міжнародних і національних винних конкурсах. Від першого року заснування Wine Travel Awards Пер Карлссон є активним членом цієї дружньої спільноти.

Винний туризм Швеції: країна розвиває невеликі виноробні у Сконе та на острові Ґотланд, що приваблюють туристів завдяки унікальному північному терруару.

Винний туризм Франції: Бордо, Бургундія та Шампань залишаються світовими центрами винного туризму. У 2025 році Франція прийняла понад 10 млн винних туристів.

Янг Шен (Yang Shen, Китай, Нова Зеландія)

Yang Shen

Керівник виноробні Cloudy Bay, однієї з найвидатніших виноробень країни, що входить до групи LVMH – світового лідера індустрії розкоші. Народився у Китаї, навчався енології в Університеті Монпельє (University of Montpellier) та винному маркетингу в Університеті Бордо Монтеcк’є (Montesquieu University Bordeaux).

Протягом кар’єри Янг Шен займав керівні посади у компаніях Moët Hennessy, Diageo та Chandon China. Його місія у Cloudy Bay – створювати вина виняткової якості, що відображають і підкреслюють унікальний терруар Нової Зеландії. Вже третій рік поспіль він є почесним членом журі Wine Travel Awards.

Винний туризм Нової Зеландії: країна має близько 700 виноробень у 13 винних апелласьонах. Найпопулярніші регіони – Marlborough, Hawke’s Bay та Central Otago. У 2025 році винний туризм охопив понад 40 тис. гектарів виноградників і став важливою частиною економіки.

Винний туризм Китаю: регіони Нінся та Шаньдун активно розвивають винні маршрути, інтегруючи їх із культурними подіями та гастрономією.

Фелісіті Картер (Felicity Carter) 

Фелісіті Картер

Засновниця Drinks Insider – подкасту, інформаційного бюлетеня та консалтингової платформи, що пропонує аналітику та огляд глобального ринку напоїв. Вона також є директоркою з редакційної роботи Areni Global – лондонського аналітичного центру, присвяченого винному бізнесу, та запрошеною лекторкою Вищої школи бізнесу Університету Кейптауна (Graduate School of Business, University of Cape Town).

Раніше Фелісіті Картер (Felicity Carter) була засновницею та виконавчою редакторкою The Drop at Pix, редакційною консультанткою Liv-ex та головною редакторкою Meininger’s Wine Business International, яке вона перетворила на провідне світове винне видання. Її статті публікувалися у The Age, Sydney Morning Herald та The Guardian US.

Вона є затребуваною спікеркою на конференціях про глобальні тренди у винному туризмі та винному бізнесі, а також членом журі численних європейських винних конкурсів. У 2024 році була названа Industry Leader за версією WineBusiness Monthly, а у 2025 році отримала премію 67 Pall Mall Global Communicators Award у категорії Audio.

Міжнародний винний туризм (International Wine Tourism): За даними Global Wine Tourism Report 2025, винний туризм став динамічним і прибутковим сектором світової винної індустрії. Він охоплює понад 47 країн та 1,310 виноробень, сприяє розвитку сільських економік, створює робочі місця та зберігає культурну спадщину.

  • Щорічне зростання винного туризму оцінюється у 10–12%.
  • Основні драйвери: сталий розвиток, інтеграція винних турів із гастрономією та культурними подіями.
  • Європа залишається лідером, але швидко зростають нові напрямки – Південна Америка, Китай та Грузія.

Роберт Джозеф (Robert Joseph, Велика Британія) 

Роберт Джозеф

Відомий британський винний експерт, консультант з технологічних питань, винороб та редакційний консультант Meininger’s Wine Business International. Автор численних книг, що стали бестселлерами, та винний критик, засновник багатьох винних конкурсів.

Роберт Джозеф (Robert Joseph) є шанованим членом журі престижних винних заходів, таких як London Wine Challenge та Decanter, а також від початку заснування Wine Travel Awards – постійним членом його журі та другом редакції.

Винний туризм Великої Британії: у 2024–2025 роках кількість відвідувань виноградників зросла на 55%. Минулого року зареєстровано 1,5 млн відвідувань, що становить 25% доходу виноробень. У 2025 році ринок винного туризму Великої Британії оцінюється у 15,5 млрд доларів США, з прогнозом зростання до 43,5 млрд доларів США до 2035 року (CAGR 10,8%). Кількість відвідувань виноградників зросла на 55% у 2024–2025 роках, досягнувши 1,5 млн відвідувань. Англійське ігристе вино стало ключовим магнітом для туристів, а винний туризм забезпечує близько 25% доходів виноробень.

Еногастрономічний туризм Грузії:

  • Туристичні доходи Грузії на завершення 2025 року прогнозуються на рівні 4,6 млрд доларів США, значну частку яких забезпечує винний туризм.
  • Регіон Кахетія (Kakheti) став центром преміального винного туризму, а кількість міжнародних туристів у першому кварталі 2025 року перевищила 1,3 млн осіб.
  • Винний туризм у Грузії зростає на 5–6% щороку, а експорт вина збільшився на 7% у 2025 році.
  • Грузія позиціонує себе як «колиска вина», пропонуючи унікальні тури з дегустаціями вин квеврі (qvevri) та поєднанням із традиційною кухнею.

До речі, в Грузії за участю Роберта Джозефа та Владіміра Кублашвілі (Vladimir Kublashvili) на виноробні Khareba виробляється лінійка унікальних купажних вин K’AVSHIRI, що були представлені на дегустації під час церемонії нагородження WTA London Wine Fair в травні 2025 року. 

Долучайтеся до п’ятого релізу премії WTA – вирушайте з нами у незабутню одіссею винного туризму, де кожен келих вина відкриває нову історію світу!



Приєднуйтесь до наших соцмереж

⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Украина