Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Виноробна галузь Норвегії

Зміна клімату може перетворити у майбутньому Норвегію на виноробну країну

26.08.2022, Вино

Виноробна галузь Норвегії знаходиться на початковій стадії, проте сьогодні все більше людей у цій північній країні починають вирощувати виноград, в порівнянні з тим, як це було ще кілька років тому. Чи може зміна клімату перетворити Норвегію на виноробну країну?


Клімат є найбільшою перешкодою для вирощування винограду та виробництва вина у Норвегії. Норвезький клімат з тривалою зимою означає, що тут можна вирощувати лише спеціальні сорти винограду, адаптовані до холоду.

«Сьогодні до нашого клімату адаптовані деякі гібридні сорти винограду, вони витримують морози до мінус 16 градусів, – говорить Штеффен Рііс Крістіансен (Steffen Riis Christiansen), менеджер компанії Vinmonopet. – Більш відомі сорти винограду, такі як Riesling та Pinot Noir, погано почуваються у норвезькому кліматі. Хоча ми й робили деякі спроби». За даними Асоціації постачальників вина та спиртних напоїв Норвегії (VBF), сьогодні в країні налічується близько 40 виноградників. Деякі з них є просто хобі для тих, хто їх обробляє.

Виноробна галузь Норвегії

«Виноробство у Норвегії знаходиться у початковій фазі. Є кілька людей, які зацікавлені у вирощуванні винограду та виробництві вина, але через наш клімат традиції вирощування винограду в країні відсутні, – розповідає Інгунн Йордхейм (Ingunn Jordheim), генеральний секретар VBF.

Водночас Йордхейм каже, що все ж таки в Норвегії є хороша база для вирощування винограду, оскільки фермери в Согні, Хардангері та Телемарку досягали великих успіхів у вирощуванні яблук та ягід, з яких роблять сидр та фруктово-ягідне вино. «Ці фермери добре розуміються як на сільському господарстві, так і на технічних аспектах, що полегшує їм процес переходу до вирощування винограду, якщо вони того забажають, – коментує Йордхейм.

Рііс Крістіансен вважає, що кліматичні зміни, а саме потепління, дасть можливість вирощувати в Норвегії виноград і виробляти вина.

«Норвегія має хороші можливості стати в майбутньому виноробною країною і все це може бути ближчим, ніж здається, адже в Північній Європі ми бачимо непогані показники продажу як шведського, так і датського вина. Водночас відкриття виробника в Норвегії потребує великого власного капіталу. Таким чином, ті, хто намагається, повинні ставитися до цього відповідально, якщо вони хочуть досягти успіху», – резюмує Крістіансен.

На сьогодні головними виробниками виноградного вина в Норвегії є Lerkekåsa, компанія, що була заснована в 2007 році, Norsk Vin, яка має виноградники в декількох місцях країни, а також Egge Gård, до 2010 року компанія виробляла вина та інші спиртні напої з яблук та ягід (полуниця, малина ), у 2010 було посаджено перші 1000 лоз, у жовтні 2014 року Egge Gård зібрала перший урожай, 29 квітня 2015 року було випущено 500 пронумерованих пляшок ігристого білого вина Egge Gård ONE, виготовленого за методом шампанського.

Джерело: abcnyheter.no, lerkekasa.no, godt.no, lokalmat.no
Фото: godt.no

X
Украина