Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» сьогодні офіційно з’явилося на мапі України

Після багаторічної роботи Громадська спілка «Виноградарі і винороби Закарпаття» офіційно отримала статус географічного зазначення  (ГО) – «Закарпаття/Закарпатське вино», та відповідне свідоцтво державного зразка.


Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ) повідомляє, що географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» може бути присвоєне  білим, рожевим і червоним винам, які виробляються на території південно-західної частини Закарпатської області, де закінчується Паннонська рівнина та переходить у схили Карпатських гір Закарпатської області. Мова йде про землі Берегівського, Ужгородського, Хустського та Мукачівського районів».

Використовувати дану назву зможуть виноробні, які матимуть ліцензію та є членами ГС «Виноградарі і винороби Закарпаття». Наразі це: Chateu Chizay та, як щойно повідомила редакції D+ винна експертка Ольга Тоїчкіна, буквально сьогодні долучилися винороби Олександр Шаталов (Kohanovska Winery), Мілан Беринець (Фермерське господарство Терруар), Андрій Фечора та Крістіан Шош (Sass K. Winery). Пані Ольга прокоментувала цю подію: “Наша волонтерська команда працювала протягом п’яти років і нарешті сьогодні ГС «Виноградарі і винороби Закарпаття» після багаторічної роботи офіційно отримала географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» та відповідне свідоцтво державного зразка.

Процес формування географічних зазначень на території Украни триває, відкриваючи нам чарівні куточки нашої країни, теруари та імена виноробів. Нагадаємо, що Асоціаціїя виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття сьогодні працює над оформленням ще одного, неймовірно цікавого ГЗ – Вина Срібної Землі.

Географічне зазначення

Отже, свідоцтво на ГЗ «Закарпаття/Закарпатське вино» – лише перший крок на шляху цього захоплюючого процесу. «Це крок до визнання та збереження унікальної виноробної спадщини нашого регіону», – написав на своїй сторінці в соцмережі Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА. Пан Геннадій Гутман, засновник ГС «Виноградарі й винороби Закарпаття» і власник зразкового українського господарства Chateau Chizay  поділився подальшими планами: «Тепер новий етап: триватиме практична робота з втілення. Уже зараз розробляємо чіткі правила надання права позначати географічним зазначенням вина виробників Закарпаття. Запитали детальну методику у французьких й угорських колег, щоб використати найкращі практики. Звісно, що це будуть тільки легальні виробники. Наша команда має намір надати виноробам максимально детальну і зрозумілу «дорожню карту» з отримання права використовувати географічне зазначення. Абсолютно прозоро. Радує, що одразу після отримання географічного зазначення заяву на вступ до нашої Громадської спілки написали п’ять «малих» виробників. Запрошуємо всіх! Робимо спільну справу для області і вин Закарпаття. Об’єднуємо закарпатців!»

Географічне зазначення

Відповідне свідоцтво державного зразка було передано Геннадію Гутману. Для вручення свідоцтва до ОВА прибула делегація на чолі з Богданом Падучаком, першим заступником директора державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій».

Джерело: ukrpatent.org, nta.ua
Фото: facebook.com/profile.php?id=100040194801912, Сергій Гудак для Chateau Chizay

Після багаторічної роботи Громадська спілка «Виноградарі і винороби Закарпаття» офіційно отримала статус географічного зазначення  (ГО) – «Закарпаття/Закарпатське вино», та відповідне свідоцтво державного зразка. Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ) повідомляє, що географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» може бути присвоєне  білим, рожевим і червоним винам, які виробляються на території південно-західної частини Закарпатської області, де закінчується […]

Французькі виноградарі борються з негодою

Початок вегетаційного сезону 2024 став справжнім випробуванням для французьких виноградарів, більшість виноробних регіонів країни зіткнулися з важкими погодними умовами. Шаблі, Каор, Юра та Бержерак постраждали від граду та заморозків.


Виступаючи перед Національною Асамблеєю – нижньою палатою французького парламенту, Орельєн Пради (Aurélien Pradié), який представляє перший виборчий округ департаменту Ло, заявив, що морози загрожують «виживанню виноградників в апелясьйоні Каор». Він повідомив, що через морози у регіоні у Каорі може бути втрачено до 80% урожаю регіону.

Схожа ситуація спостерігалася і в інших регіонах, включаючи Юра, там деякі виробники заявили, що вони вже втратили від 60% до 70% свого врожаю після сильного похолодання у квітні та на початку травня, незважаючи на використання протиморозних свічок, у спробі врятувати виноград.

Французькі виноградарі борються з негодою

Крім того, проливні дощі в Божоле та Бургундії загрожують появі плісняви, торік цвіль завдала великих втрат виробникам Франції. Цієї весни в деяких районах кількість опадів перевищувала 40 мм на день, на листі з’являлися плями цвілі, але обприскування утруднялося все через ті ж опади. За таких умов ускладнювалася робота сільськогосподарської техніки, за словами виробників, по вологому грунту важко було доставити трактори на виноградники. Однак деякі виробники заявляють, що дощ призвів до утворення запасів води у землі, що в літній сезон може стати корисним для сільськогосподарських культур.

У CIVC (організація, яка об’єднує суб’єктів виробництва та торгівлі шампанським) повідомляють, що морози вплинуть на врожайність та як наслідок – виробництво шампанського.

Представники Виноробної ради Бургундії (BIVB), підтвердили, що у Шаблі постраждало близько 1000 га виноградників, це становить близько шостої частини апелясьйону та охоплює близько 5800 га та включає 20 сільських комун.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: edition.cnn.com

Початок вегетаційного сезону 2024 став справжнім випробуванням для французьких виноградарів, більшість виноробних регіонів країни зіткнулися з важкими погодними умовами. Шаблі, Каор, Юра та Бержерак постраждали від граду та заморозків. Виступаючи перед Національною Асамблеєю – нижньою палатою французького парламенту, Орельєн Пради (Aurélien Pradié), який представляє перший виборчий округ департаменту Ло, заявив, що морози загрожують «виживанню виноградників […]

World Cocktail Championship-2024. Мадейра

З 31 жовтня по 3 листопада у чудовому місті Фунчал, відбудеться Чемпіонат Світу з Коктейлів та Міжнародний Конгрес Барменів.


Цього року World Cocktail Championship організований IBA (Міжнародною Асоціацією Барменів) разом з Португальською Асоціацією Барменів, а також за спеціальної підтримки Асоціації Барменів Мадейри, Регіонального Секретаріату Туризму Мадейри, Мадейри Промоушн-Буро, Фуншальської Міської Ради та Міської Ради Мачіко.

Міжнародна Асоціація Барменів була заснована 24 лютого 1951 року в готелі Grand у місті Торкі (Англія). Сьогодні 24 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний День Бармена.

У World Cocktail Championship-2024 участь візьмуть представники всіх 67 країн IBA.

Протягом року змагання з коктейлів проводяться на національному рівня, кожна з 67 країн IBA нагороджує своїх національних чемпіонів, які у подальшому представляють свою країну на світовому змаганні.

До зустрічі на Мадейрі 2024 року!

З 31 жовтня по 3 листопада у чудовому місті Фунчал, відбудеться Чемпіонат Світу з Коктейлів та Міжнародний Конгрес Барменів. Цього року World Cocktail Championship організований IBA (Міжнародною Асоціацією Барменів) разом з Португальською Асоціацією Барменів, а також за спеціальної підтримки Асоціації Барменів Мадейри, Регіонального Секретаріату Туризму Мадейри, Мадейри Промоушн-Буро, Фуншальської Міської Ради та Міської Ради Мачіко. […]

Дари фракійських лоз у Києві

21 травня Болгарська асоціація виноробства та експорту (BWEA) провела у Києві бізнес-конгрес «Фракійські лози: підвищення кваліфікації у світі вина». На захід, де відбулася дегустація болгарських вин, були запрошені представники винної галузі України та спеціалізованих медіа.


Три роки тому BWEA запустила масштабний проєкт з просування болгарського вина в Україні. Відтоді було проведено низку заходів, які знайомили українських споживачів з винами Болгарії. Завдяки зусиллям голови BWEA Галини Ніфору, амбасадорки болгарських вин Анастасії Сидоренко та Дмитра Сидоренка, засновника та першого президента Асоціації сомельє України, відбувся нинішній бізнес-конгрес «Фракійські лози: підвищення кваліфікації у світі вина».

Тож під супровід класичної музики дуету KBA ensemble (Катерина Бойчук, Ольга Шадріна-Личак) на камерній дружній зустрічі дегустували вина від  Katarzyna Estate, Aya Estate Vineyards, Minkov Brothers Wine Cellar та Bononia estate, а також слухали лекцію від Анастасії  та Дмитра Сидоренка.

Фрагментарно спробуємо відтворити найбільш цікаві озвучені факти. Отже, виноробство на землях сучасної Болгарії нараховує 6 тисяч років. Саме тут, у  Стародавній Фракії виник культ бога вина Діоніса. Для фракійців вино було священним елементом релігійної практики. До наших часів збереглися витвори мистецтва з болгарського золота та срібла, які зображують ритуальне винопиття. Стародавні письменники описують фракійські вина як густі, солодкі та ароматні. Вважається, що деякі з найпопулярніших лоз – Памід, Червоний Міскет, Дім’ят, Гамза, Мавруд та Широколистий Мельник – культивували ще за часів фракійців!

Дмитро Сидоренко докладно розповів про сорти винограду, що вирощують на сонячних землях Болгарії, де 55% виноградників займають червоні і 43% – білі сорти. Присутні мали змогу познайомитися з найвідомішими титулованими виробниками болгарського вина, як от Bononia estate – одна з найстаріших виноробень Болгарії, заснована в 1895 році в Кошаві. Орієнтуючись на якість, в наші часи компанія інвестувала у виноградники, сучасне обладнання та готельний комплекс, це одна з тих зіркових виноробень, що збагачують болгарський винний туризм.

Katarzyna Estate знаходиться в одному з найстаріших болгарських виноробних регіонів – Фракійській низині, і втілює багату спадщину, засновану на стародавніх фракійських виноробних традиціях. Тут вирощують різні сорти винограду, міжнародні та автохтонні. А у 2023 році «Катаржина Естейт» відкрила п’ятизірковий винний готель L’Ambassade de Katarzyna. До речі, він прийматиме Балканський міжнародний конкурс вин у 2024 році.

Zlaten Rozhen Winery розташована в долині річки Струма, на південному заході Болгарії, яка відома своїм теплим кліматом та невисокими, скелястими пагорбами. Господарство культивує Мерло, Каберне, Сіра, Мельник 55, Мельник, Рубін. Виноробня має повністю замкнутий цикл виноробства з сучасним обладнанням і переробляє понад 150 тонн винограду на рік. Виноробня має тризірковий бутік-готель, розташований поблизу Роженського монастиря, та пропонує досвід винного туризму.

Aya Estate Vineyards чекає вайнловерів у долині річки Струма, на вершині мальовничого пагорба. Має понад 80 років досвіду  виноробства. «Aя Естейт» підтримує біорізноманіття виноградників та дотримується біодинамічних практик. Винороби надають перевагу гравітаційним пресам та мінімальному втручанню в процеси, спеціалізуються на сорті Широколистий Мельник, PDO. А ще тут пропонують номери преміум-класу з приголомшливими панорамними краєвидами.

Minkov Brothers Wine Cellar знаходиться у північний частині Фракійської низовини – там, де колись процвітали найстаріші виноградники Карнобатської долини. Льох може похвалитися двома музейними зонами, що демонструють сімейну спадщину та історію виноробства регіону. Палітра традиційних і сучасних сортів винограду включає вина з автохтонних та міжнародних сортів.

Дегустаційні нотатки

Від Bononia estate з регіону Долина Дунаю, Gomotartzi, Sauvignon Blanc 2022, збалансоване та м’яке вино з соковитим ароматом стиглих жовтих яблук, свіжого імбиру та лайму.  Елегантний, свіжий і м’який смак порічок заступає приємна м’якість посмаку. Рекомендують вживати як аперитив, поєднуючи з канапе з слабосолоним лососем. Або салатом зі свіжих овочів зі шматочками філе курки на грилі. Також гарно смакуватиме з річковою карпатською форелью, запеченою з овочами та рисом. Вино отримало нагороди від Balkan International Wine Competition 2020 – СРІБЛО, урожай 2019.

Gomotartzi, Syrah & Cabernet Franc, 2022 з Долини Дунаю. Це соковите та елегантне вино зі складним кольором стиглої ожини, насиченого мокко та елегантним ароматом димних акордів, коли пасічник збирає мед. Смаки лісових червоних ягід додають глибини та стабільності фінішу. Рекомендують поєднувати з витриманою Гауда, хамоном,  запеченим з овочами кроликом.

Katarzyna Estate з регіону Фракійська низина, Mezzek, Sauvignong Blanc & Pinot Gris, 2023. Насичений колір стиглої конюшини, з легким відтінком весняних трав. Аромат свіжих цитрусових та білих фруктів. Тонкий, елегантний смак порічок та агрусу, з приємною свіжістю та відчуттям об’єму. Рекомендують поєднувати з салатом зі свіжих овочів та шматочками лосося на грилі. Пасуватиме філе сібаса, запеченого в солі з прованськими травами.

Cheval de Katarzyna, Mavrud 2022. Яскравий, іскристий рубіново-червоний колір.
Аромат – мікс прянощів, червоних ягід з відтінками шляхетної шкіри. Смак пестить піднебіння своєю м’якістю, солодкістю, елегантністю та вишуканим об’ємом суміші лісових ягід. Фініш тонкий і стійкий з довгим посмаком. Рекомендують поєднувати з особукко або різотто з білими грибами та трюфелем. Нагороди: Balkans International Wine Competition 2018 – CРІБЛО, урожай 2016.

Zlaten Rozhen Winery з регіону Долина Струми (Санданський), Sauvignon Blanc & Sandanski misket 2023. Блискучий світло-жовтий колір зі смарагдовими вкрапленнями. Інтенсивний аромат цитрусових та білих квітів. Смак добре збалансований з хрусткою свіжістю аґрусу, доповнений цитрусовими нотками кумквату. Рекомендують поєднувати з салатом зі свіжих овочів та шматочками філе індички, смаженого у соусі карі. А також з філе тріски, смаженим на грилі, поданим на подушці зі шпинату.

41 Parallel, Syrah 2022. Насичений, темно-рубіновий колір. Аромат ягодний – ожина, чорниця та малина в поєднанні з відтінком прянощів, в яких відчувається нота білого перцю. Ягоди надають вину неповторний смак. Посмак солодкуватий та соковитий, тривалий зі фруктовим фінішем. Рекомендують поєднувати з каре ягня.

Aya Estate Vineyards з регіону Фракійська низина, Colorito, Marsanne, Roussane, Viognier 2022. Вино блідо-жовто-солом’яного кольору з зеленими відтінками. Спочатку аромат розкривається в квітковій гамі смаків, за якою слідують ноти нектарину, груші, манго. Смак свіжих фруктів, а приємний об’єм і щільність ідеально поєднуються з його свіжістю. Посмак мінеральний, з відтінками смажених лісових грибів. Рекомендують поєднувати з річковим судаком на грилі, та картоплею, запеченою з травами у фользі. Нагороди: Balkans International Wine Competition 2020 – CРІБЛО, Balkans International Wine Competition 2021 – CРІБЛО, Decanter 2020 – БРОНЗА.

AYANO, Merlot & Shiroka Melnik 2022. Насичений, блискучий, прозорий, колір стиглої вишні, з рубіновим блиском. Насичений аромат стиглих лісових червоних ягід. З нотками айви та коробки від кубинських сигар. Смак легкий, лісових ягід, який приправляється у посмаку ліщиною та лісовими грибами. Щільне, свіже та розвинене вино з довгим потенціалом. Рекомендують поєднувати з  філе міньйон, або медальонами з телятини, з овочами гріль. Як дижестив, буде смакувати з витриманою Гауда, Чедером та Грано Падано.

Рекомендаціі D+:

Bononia estate, Gomotartzi, Sauvignon Blanc 2022

Zlaten Rozhen, Winery Sauvignon Blanc & Sandanski misket 2023

Katarzyna Estate, Cheval de Katarzyna, Mavrud 2022

Aya Estate Vineyards AYANO, Merlot & Shiroka Melnik 2022.

Це була професійно організована і проведена цікава презентація: інформаційно насичена лекція, вина з історичних фракійських виноградників, дружнє спілкування за вечерею, безумовно сприяли налагодженню ділових контактів. Що для болгарських вин неабияк актуально – адже проєкт поставки вин з Болгарії в Україну був заморожений через війну. Галина Ніфору, керуючий директор Balkans International Wine Competition, медіа-партнером якого традиційно виступає Communication Media Group Drinks+, висловлює сподівання, що попри всі виклики воєнного часу, він буде втілений в життя. І українська винна спільнота це сподівання гаряче поділяє.

Тим часом нагадуємо, що українських виноробів болгарські колеги запрошують на престижний винний конкурс Balkans International Wine Competition.

Фото: Олександр Зубко

21 травня Болгарська асоціація виноробства та експорту (BWEA) провела у Києві бізнес-конгрес «Фракійські лози: підвищення кваліфікації у світі вина». На захід, де відбулася дегустація болгарських вин, були запрошені представники винної галузі України та спеціалізованих медіа. Три роки тому BWEA запустила масштабний проєкт з просування болгарського вина в Україні. Відтоді було проведено низку заходів, які знайомили […]

Новий регламент ЄС для ГЗ

В ЄС набрав чинності новий регламент про географічні зазначення для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв. 

Оновлений Регламент про географічні зазначення (ГЗ) для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв, який пройшов відповідні читання та редакції, нарешті був опублікований в Офіційному віснику Європейського Союзу 23 квітня 2024 року, а вже 13 травня 2024 року офіційно набрав чинності.

Про що ж йдеться? Останнє законодавче оновлення спрощує попередні процедури і об’єднує їх в єдину структуру,  що підвищує ефективність процесу реєстрації ГЗ і є чітким свідченням про пріоритети ЄС, зокрема – захист прав інтелектуальної власності виробників на території Союзу. Оскільки регламент про ГЗ вже діє, Офіс інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) стає головною відповідальною структурою за створення та підтримку Реєстру ГЗ Союзу.

Регламент спрямований на покращення охорони сільськогосподарського сектору шляхом консолідації процедур, які раніше містилися в окремих документах, в єдину комплексну систему.

Він передбачає:
  • посилення захисту географічних зазначень в інтернеті шляхом географічного блокування;
  • деталізацію використання в назві, маркуванні або рекламних матеріалах переробленого продукту географічного зазначення, яке є інгредієнтом такого продукту;
  • надання більших прав групам виробників, включаючи право протидіяти знецінювальним маркетинговим практикам та зниженню цін.

Очікується, що вищезазначені зміни спростять процес реєстрації географічних зазначень, зробивши його доступнішим та ефективнішим для виробників.

Ще одне нововведення: згідно нових правил, Відомство з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) відіграватиме активну роль у правовій реформі схеми захисту географічних зазначень, а також набуває функцій компетентних органів для управління реєстрації цих географічних зазначень у ЄС разом із державами-членами.

EUIPO вже приступило до нагляду над аспектами захисту географічних зазначень сільськогосподарської продукції, такими як створення та підтримка повної пошукової бази даних географічних зазначень GIview, яка незабаром включатиме географічні зазначення як ремісничих, так і промислових продуктів.

EUIPO планує розширювати свої знання про географічні зазначення за допомогою заходів з підвищення обізнаності та навчання, а також сприяти розвитку географічних зазначень через міжнародне співробітництво у сфері ГЗ в цілому.

Ухвалений Регламент є частиною ширших змін ЄС щодо захисту ідентичності та традицій сільськогосподарської продукції, а також підвищення довіри споживачів і розвитку сільських районів. Вони спрямовані на розширення використання географічних зазначень ЄС, зміцнення економіки сільської місцевості та забезпечення вищого рівня охорони назв продуктів/товарів.

Більш детальні дані про регламент та його вплив на галузь можна одержати з Офіційного журналу Європейського Союзу. Щоб бути в курсі подій у сфері географічних зазначень, радимо звертатися до центру ГЗ EUIPO.

Досьє D+

Географічне зазначення (ГЗ)  є об’єктом інтелектуальної власності. Воно захищає назву продукту, який має певне географічне походження і зобов’язаний своїми якостями та/або репутацією конкретному походженню.

Відповідно до законодавчої бази ГЗ ЄС, захист ГЗ розрізняє «захищене найменування походження» («PDO») або «захищене географічне зазначення» («PGI») залежно від того, наскільки сильним є зв’язок між якостями продукту та його географічним походженням. Наприклад, підпадає під регламент, яка частина сировини для продукту повинна надходити з даної місцевості, або яка частина виробничого процесу повинна відбуватися в конкретному регіоні.

В ЄС захист як географічних зазначень зарезервовано для назв в наступних сферах:
  • Реміснича та промислова продукція – лише «PGI», якою керує EUIPO
  • Сільськогосподарська продукція та продукти харчування, вино (як «PDO» або «PGI») та спиртні напої (лише «GI») під управлінням Європейської комісії

Ця відмінність, однак, не впливає на сферу захисту імені, захищеного як GI [PDO/PGI/GI].

Для цілей цієї інформації термін «географічне зазначення» (ГЗ) використовується для позначення PDO, PGI  та ГЗ загалом.

В ЄС набрав чинності новий регламент про географічні зазначення для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв.  Оновлений Регламент про географічні зазначення (ГЗ) для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв, який пройшов відповідні читання та редакції, нарешті був опублікований в Офіційному віснику Європейського Союзу 23 квітня 2024 року, а вже 13 травня 2024 року офіційно набрав чинності. Про що ж йдеться? Останнє […]

ABK6 Artist Collection: коньяк як мистецтво

Компанія ABK6 Cognac презентувала свій новий мистецький напій Cognac RESERVE Artist 4. Це нове поповнення в унікальній Artist Collection, що уособлює альянс між мистецтвом і коньяком – двома пристрастями Френсіса Абекассіса.


Artist Collection, запущена власником ABK6 Cognac Френсісом Абекассісом у 2019 році, щорічно демонструє талант одного з місцевих художників на етикетці, пропонуючи творчу інтерпретацію духу ABK6 та її коньяку Single Estate. Етикетка сколихнула галузь, представивши молодий і сучасний дух у традиційний напій високої якості.

Пляшки, випущені лімітованим тиражем, – справжні твори мистецтва, що ілюструють автентичність і сучасність коньяків ABK6. Artist Collection втілює унікальний сенсорний досвід, де насолода від споглядання картин зливається зі смаковим задоволенням. Кожен коньяк Artist Collection розповідає власну унікальну історію – це справжня насолода мистецтвом та Single Estate.

Щоб відкрити нову пляшку Artist Collection, гостей запросили на презентацію до маєтку Chez Maillard у Кле, У підвалах були виставлені роботи трьох художників, які брали участь у проекті: Одрі Седано, Лео Алькараса та Матильди Комбо. Після теплої вступної промови Френсіса Абекассіса гості зібралися навколо художниці Одрі Седано, чию творчість було обрано для нового релізу, і вона підписала кілька пляшок, таким чином додавши особистого штриху цьому незабутньому вечору.

ABK6 Cognac RESERVE Artist 4 з інтенсивним і елегантним ароматом, що поєднує ноти яблука, груші, сливи, кориці, ванілі з ніжними деревними відтінками, має прекрасний баланс між округлістю і структурою, пряні, ванільні і деревні аромати, що розкривають стійкі фруктові ноти.

Теруар: маєток Chez Maillard в Cru Fins Bois та маєток Drilhon  в Cru Petite Champagne.

Сорт винограду: 100% Ugni-blanc, середній вік лоз: 40 років.

«Ми переконані, що купаж eaux de-vie з виняткових маєтків надає коньяку унікальний характер і міцність, – каже про свій мистецький витвір Френсіс Абекассіс.

Досьє D+

Компанія ABK6 Cognac, що належить Франсісу Абекассісу (Abecassis – омонім ABK6 у французькій вимові), є відносно молодим брендом, cтвореним у 2005 році.

«Цей бренд, який носить прізвище нашої родини, є фірмовим знаком Domaines Francis Abécassis», – каже пан Абекассіс. – Глибоко прив’язані до теруару, ми вирішили виробляти різні коньяки відповідно до їх походження. Таким чином, наша філософія може бути підсумована одним виразом: «Single Estate Cognac». Single Estate Cognac — це концепція коньяку від виноградної лози до келиха. Всі етапи виробництва здійснюються у наших садибах».

Висококваліфікована команда ретельно контролює кожен етап виробництва: вирощування виноградної лози, виніфікацію, дистиляцію, витримку, купаж і розлив.

Зараз компанія є одним з найбільших незалежних виробників коньяку, а також володіє брендами Leyrat, Reviseur і Grands Domaines. Увага до деталей приділяється кожному окремому аспекту виробництва в ABK6 із застосуванням екологічних методів вирощування, шарантської дистиляції та точного змішування. Не дивно, що за останні роки компанія отримала понад 60 нагород на різних міжнародних конкурсах.

Компанія ABK6 Cognac презентувала свій новий мистецький напій Cognac RESERVE Artist 4. Це нове поповнення в унікальній Artist Collection, що уособлює альянс між мистецтвом і коньяком – двома пристрастями Френсіса Абекассіса. Artist Collection, запущена власником ABK6 Cognac Френсісом Абекассісом у 2019 році, щорічно демонструє талант одного з місцевих художників на етикетці, пропонуючи творчу інтерпретацію духу […]

Bottle Collection Initiative сприяла створенню International Reuse Ready Charter

22 травня в останній день London Wine Fair 2024 команда Bottle Collection Initiative оприлюднить свої результати дослідження проведеного на основі минулорічної ініціативи зі збору пляшок на ярмарку. Ініціатива, яку Drinks+ та WTA висвітлював як міжнародний інформаційний партнер,  була результатом співпраці між The Porto Protocol, Sustainable Wine Solutions і London Wine Fair.


The Porto Protocol, місія якого полягає в стимулюванні кліматичних дій у світі вина, разом із Sustainable Wine Solutions, британськими експертами з багаторазового використання винних пляшок, кинув виклик LWF створити цю ініціативу ще на початку 2023 року. Згодом у звіті було створено заклик до світової виноробної промисловості: кількість вироблених пляшок має зменшитися. «Статут про готовність до повторного використання» розглядатиме пункти дій, які галузь може прийняти. Намір полягав у тому, щоб оцінити можливість багаторазового ланцюжка поставок, і як це втілити в життя.

Початкові висновки були засновані на 20 000 порожніх пляшок, зібраних від експонентів LWF. Повний аудит було проведено на 1017 пляшках з аудитом видалення етикетки на 2000 пляшках. Решта 18 000 пляшок були повторно використані або перероблені компанією Sustainable Wine Solutions, яка імпортує оптом і в пляшках до Великої Британії для розповсюдження на ринку.

Дослідження малює тривожну картину для світової виноробної промисловості: понад 32 мільярди пляшок вина виробляються щорічно, і кожна пляшка виділяє в середньому 600 г CO₂, загальні викиди вуглецю становлять 19,8 мільйонів тонн на рік. Лише Велика Британія споживає в середньому 1,77 мільярда пляшок вина на рік, більшість з яких одноразові.

Оскільки виноробна промисловість переходить до екологічної стійкості, широке впровадження багаторазових винних пляшок стає вирішальним, особливо враховуючи, що на одноразові скляні пляшки припадає 35% вуглецевого сліду, пов’язаного з кожною пляшкою вина. Ця зміна спрямована на суттєве зменшення загального викиду CO₂ в галузі та застосування цілісної циклічної моделі в усьому ланцюжку створення вартості. З іншого боку, багаторазове скло пропонує найбільший потенціал для зменшення впливу на навколишнє середовище: багаторазові скляні пляшки виробляють на 85% менше викидів вуглецю, ніж одноразові аналоги; на 75% менше викидів вуглецю, ніж пластик (PET); і на 57% менше викидів вуглецю, ніж алюмінієві бляшанки. (Zero Waste Europe).

Доброю новиною є те, що напрямок швидко змінюється, і зараз зростає консенсус щодо того, що повторне використання має стати золотим стандартом. Майкл Джаннузі, генеральний директор компанії Verallia (провідного європейського виробника скляних пляшок для індустрії напоїв), позитивно оцінив такі зміни: «Як експерти зі скла, ми не можемо дозволити собі самовдоволення виробництвом матеріалу, який нескінченно переробляється. Це чудова відправна точка для нашої галузі. Але скло є екологічно чистим лише тоді, коли воно використовується повторно, коли і де це можливо, і фактично переробляється». (Verallia white book).

Однак широке різномаїття розмірів і ваги пляшок є суттєвою перешкодою, ускладнюючи масштабованість схем, необхідних для втілення в життя ланцюга поставок повторного використання. За словами Мюріель Шатель з Sustainable Wine Solutions, результати показують «хаос у великих масштабах». У вибірці з 1047 пляшок було 947 різних типів, що відрізнялися за формою, вагою та дизайном. Оскільки лише 7% пляшок однакові, це створює значну проблему для повторного використання. Доброю новиною є те, що 73% пляшок можна використовувати повторно, що дає значні можливості для галузі.

Оскільки такі ключові світові фігури, як Дженсіс Робінсон MW OBE, виступають за легші пляшки та альтернативні формати для повсякденних вин, а молоді покоління дедалі більше вимагають протиударні упаковки, скляна пляшка ризикує втратити свій центральний статус. ПЕТ-пляшки вже все більше присутні на полицях супермаркетів; існує реальний ризик того, що пляшка втратить свій головний статус.

Висновки будуть представлені на центральній сцені London Wine Fair з 12:45 до 13:45 у середу, 22 травня: «Розкриття результатів звіту про відпрацьовані пляшки та представлення проекту «Reuse Ready»», організовані Мюріель Шатель (Sustainable Wine Solutions) і Мартою Мендонса (The Porto Protocol). Розклад сесії на 2024 рік (londonwinefair.com). Партнерство закликатиме зацікавлених сторін галузі до дій у трьох ключових сферах: відкритий лист до виробників скла із закликом прислухатися до глобальної виноробної промисловості, її найбільшого клієнта; посилення корпоративної відповідальності; та створення Міжнародної хартії повторного використання (Reuse Ready International Charter ).

Голова London Wine Fair Ханна Тові зазначила: «Цей звіт надає життєво важливу інформацію для світової виноробної промисловості. Споживання скла в промисловості просто нестабільне, і хоча рішення не прийдуть миттєво, Хартія готовності до повторного використання надає цінний інструмент для виноробів, виробників скла, покупців – усіх у галузі, бажаючих (і здатних) внести зміни».

Адріан Брідж, генеральний директор The Porto Protocol, прокоментував: « Bottle Collection Initiative 2023 на London Wine Fair підкреслюють нагальну потребу в боротьбі зі змінами кліматуу виноробній промисловості. З мільярдами пляшок, що виробляються щорічно, вплив на навколишнє середовище є значним, що підкреслює нагальність екологічних практик. Наше партнерство з Sustainable Wine Solutions і London Wine Fair демонструє нашу відданість справі сприяння змінам у всій галузі для більш сталого майбутнього. Беручи участь у подібних ініціативах, ми спільно вирішуємо ці виклики та спонукаємо до важливих кліматичних заходів у світі вина»

Мюріель Шатель, керуючий директор Sustainable Wine Solutions, прокоментувала: «Багаторазова пляшка — це срібна куля, яка гарантує, що скляна пляшка збереже свій статус ємності вибору протягом тривалого часу через її низький вплив, а не просто через романтичність і традиції. Ініціативи піонерів підприємництва в усьому світі вже показують, що багаторазовий ланцюжок поставок можливий, але лише співпраця в усій галузі дозволить його масштабувати».

22 травня в останній день London Wine Fair 2024 команда Bottle Collection Initiative оприлюднить свої результати дослідження проведеного на основі минулорічної ініціативи зі збору пляшок на ярмарку. Ініціатива, яку Drinks+ та WTA висвітлював як міжнародний інформаційний партнер,  була результатом співпраці між The Porto Protocol, Sustainable Wine Solutions і London Wine Fair. The Porto Protocol, місія […]

Українські вина у світовій столиці: Wines of Ukraine на London Wine Fair 2024

London Wine Fair — найбільший та найвідоміший у Великій Британії виставковий майданчик для професіоналів винної та алкогольної індустрії. 20-22 травня 2024 двері шикарного залу Olympia London відкриються для 400+ учасників та 10 000+ відвідувачів. Виноробні з усього світу представлять свої вина найвідомішим винним критикам, Masters of Wine, журналістам, байєрам  великих мереж, імпортерам, міжнародним рітейлерам, сомельє, рестораторам і готельєрам. 


Wines of Ukraine третій рік поспіль беруть активну участь у цій події. Чому саме London Wine Fair? «По-перше, це одна з найбільших міжнародних винний подій світу, — коментує Світлана Цибак, представниця Wines of Ukraine і співзасновниця компанії Uawines UK. — По-друге, британський винний ринок є надзвичайно відкритим до всього нового. За рік, що минув, ми створили тут Uawines UK — компанію з імпорту найкращих крафтових вин України до Британії. Тепер у самому центрі світу є можливість скуштувати українські вина — це має величезне стратегічне значення для українського виноробства».

Цього разу Wines of Ukraine представлять 15 виробників з різних куточків України, а також українські бренди в Британії:

Beykush Winery (Миколаївщина)

Kolonist Wine (Одещина)

Frumushika Nova (Одещина)

Biologist Winery (Київщина)

Stakhovsky Wines (Закарпаття)

Villa Tinta (Одещина)

SHABO Family Winery (Одещина)

Chateau Chizay (Закарпаття)

Big Wines (Київщина)

Grande Vallee (Одещина)

Honey Badger (Київщина)

Медовий Спас (Київщина)

Bolgrad Winery (Одещина)

Dima’s Vodka (Житомирщина)

Token Wine

22 травня в рамках виставки Wines of Ukraine проведуть майстер-клас «Discover the taste of Ukraine» з дегустацією шести вин, шо представлять різні регіони України та продемонструють різну стилістику й теруарні ознаки. Ведучий дегустації — Master of Wine з Великої Британії Річард Бампфілд, один із провідних міжнародних експертів у галузі сталого виробництва, один із співзасновників міжнародної ініціативи Sustainable Wine Roundtable, консультант, викладач, член журі багатьох дегустаційних конкурсів, у минулому — європейський амбасадор вин Шампані.

Коли: 22.05

Де: Education Zone (лекторій виставки)

Wines of Ukraine запрошують всіх, хто планує відвідати London Wine Fair, завітати на стенд D26. Дегустації вин та міцного алкоголю, цікаве спілкування з українськими виноробами і теплі обійми гарантовано!

Участь Wines of Ukraine у London Wine Fair здійснюється завдяки підтримці програми міжнародної співпраці ReACT4UA, що фінансується урядом Німеччини. Стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма націлена на підтримку економічної стабільності, відновлення та розвитку України, створення кращих умов для розвитку малих та середніх підприємств, особливо зважаючи на перспективи вступу України до ЄС. 

London Wine Fair — найбільший та найвідоміший у Великій Британії виставковий майданчик для професіоналів винної та алкогольної індустрії. 20-22 травня 2024 двері шикарного залу Olympia London відкриються для 400+ учасників та 10 000+ відвідувачів. Виноробні з усього світу представлять свої вина найвідомішим винним критикам, Masters of Wine, журналістам, байєрам  великих мереж, імпортерам, міжнародним рітейлерам, сомельє, […]

Be Wine calls: тут зароджується любов до вина

Drinks+ та Wine Travel Awards, раді повідомити, що  Be Wine International Wine Show – масштабна винна подія, яка об’єднує поціновувачів винної культури, локальних та міжнародних виробників вина, імпортерів, сомельє та представників HoReCa  – 25-26 травня запрошує гостей. Захід відбудеться у Києві, КВЦ «Парковий».


На винній мапі нашої країни Be Wine з’явилась у 2021 році. Захоплююча подорож у світ винної культури разом з BE WINE International Wine Show триває попри всі виклики воєнного часу. Адже Україна – це країна, де цінують гарне вино, вміють його створювати та ним насолоджуватись!

Що чекає вас на Be Wine 2024:

  • 2 дні унікального досвіду та якісного дозвілля;
  • 5 залів дегустацій, Wine Zone, Food & Lounge Zone;
  • понад 200 видів вина
  • понад 100 дегустацій за два дні;
  • ком’юніті сомельє, кавістів, імпортерів, виробників вина, рестораторів та готельєрів.

Be Wine International Wine Show – це не лише майданчик для зустрічі гравців винного ринку, але й величезна спільнота, яка об’єднує любителів вина з усього світу. Ця подія дає унікальну можливість познайомитися з різноманітними брендами та виробниками, знайти нових партнерів і сформувати оновлений портрет кінцевого споживача.

Be Wine докладає багато зусиль для розвитку винної індустрії. Це місце, де фахівці та ентузіасти можуть не лише насолодитися чудовими смаками вина, але й поглибити свої знання, дізнавшись більше про культуру, історію та філософію виноробства. Тут кожен може відчути себе частиною цієї чарівної галузі.

Допомагаємо разом

Експерти подій гостинності компанія Hoteliero, організатори Be Wine International Wine Show, не лише створюють неймовірні винні події, але й зробили благодійність невід’ємною частиною своєї місії. Компанія підтримує  Superhumans Center, передаючи частину прибутку від продажу квитків на Be Wine, а також 100% прибутку від інтерактивів Be Wine, що спрямовуються на підтримку центру.

Тим самим, кожен учасник Be Wine, насолоджуючись вином та спілкуванням на заході, автоматично стає частиною цієї благородної справи. Ця подія не лише розвиває винну індустрію, але й робить маленькі добрі справи, щоб підтримати великих людей нашої країни.

Запрошуємо всіх поціновувачів вина та прихильників благодійності приєднатися до Be Wine International Wine Show. Нехай кожен келих вина буде символом доброти та спільної підтримки!

Придбати квиток можна за посиланням.

Instagram події: https://www.instagram.com/bewine.show/

Facebook події: https://www.facebook.com/bewineshow

Drinks+ та Wine Travel Awards, раді повідомити, що  Be Wine International Wine Show – масштабна винна подія, яка об’єднує поціновувачів винної культури, локальних та міжнародних виробників вина, імпортерів, сомельє та представників HoReCa  – 25-26 травня запрошує гостей. Захід відбудеться у Києві, КВЦ «Парковий». На винній мапі нашої країни Be Wine з’явилась у 2021 році. Захоплююча […]

Grillo DOC Sicily – амбасадор сицилійського вина у світі

DOC Sicily Wine Consortium на останньому Vinitaly презентував «феномен Grillo». Доповідь «Grillo DOC Sicily, історія успіху» була в центрі уваги конференції.


Антоніо Ралло (Antonio Rallo), президент DOC Sicily Wine Consortium (Consorzio di Tutela Vini Doc Sicilia), розповів про значне зростання продажів Grillo, як за обсягом, так і за вартістю: «Серед понад 70 місцевих сортів регіону  власне Grillo виділяється як символ зростаючого престижу вин Sicilia DOC, це спостерігаємо як в Італії, так і за кордоном. Це, можна сказати, знак сицилійської енологічної якості на глобальному рівні».

Згідно з даними Nielsen, споживання Grillo повернулося до рівня 2019 року, що спочатку було ознакою сильної стійкості ринку, а потім пішли реальні піки зростання: Grillo зріс на +20% за обсягом, +19% за вартістю та +15 % продажів в упаковці у 2023 році порівняно з попереднім роком, зауважимо – таких значень вино з сицилійського автохтону ніколи не досягало в минулому. Важливі та надзвичайно значні цифри також отримані в результаті аналізу даних, зібраних на німецькому ринку: враховуючи лише продажі GDO (велика роздрібна торгівля), Sicilia DOC вдалося продати майже 3 мільйони пляшок Grillo у цьому сегменті ринку у 2023 році.

Те, що видно з цих даних, є справді показовими цифрами, які говорять про зростання популярності сорту винограду, що заслужив звання беззаперечного головного героя серед автохтонів Сицилії.

Успіх Grillo на внутрішньому та міжнародному ринках є результатом низки цілеспрямованих та багаторівневих стратегій, реалізованих Консорціумом DOC Sicily протягом останніх років. Ці стратегії були спрямовані не лише на популяризацію сорту винограду, а й на сицилійську територію, посилюючи її унікальну ідентичність за допомогою інноваційних та ефективних рекламних заходів. Варто також зазначити, що, з точки зору території, Сицилія сьогодні є одним із ключових регіонів у ландшафті італійських білих вин DOC, демонструючи невикористаний потенціал для Grillo.

Grillo і надалі має потенціал для подальшого розширення своєї присутності як на національному, так і на міжнародному рівнях. Перспективи зростання значні, зокрема за рахунок розширення дистрибуції та збагачення асортименту в торгових точках. Ця розробка не тільки зміцнить роль Grillo як лідера серед білих вин DOC, але й позицію на зовнішніх ринках, де вже демонструються багатообіцяючі ознаки.

Висока якість, сильна ідентичність, цілеспрямовані маркетингові стратегії та ефективна рекламна кампанія: ось елементи, які формують шлях та історію Grillo DOC Sicilia. Історію, якій судилося зберегти свій статус енологічного явища, що відображає здатність передавати традиції водночас втілюючи сучасність, притаманну сицилійському вину.

Досьє D+

Консорціум DOC Sicily був створений у 2012 році з метою представлення вина Сицилії та просування найменування Sicilia DOC, підвищення впізнаваності символічного бренду. Майже 8000 виноробів і близько 500 ботлерів є промоутерами контрольованого найменування походження, що є вагомим внеском для представлення кращих сицілійських вин, а також для поліпшення та захисту виробництва вина на острові. Система Sicilia DOC забезпечує стійку досконалість: багато з понад 24 тисяч гектарів виноградників тут вирощуються відповідно до правил сталого виноградарства Фонду SOStain Sicilia.

Фото: @ConsorzioDocSicilia

DOC Sicily Wine Consortium на останньому Vinitaly презентував «феномен Grillo». Доповідь «Grillo DOC Sicily, історія успіху» була в центрі уваги конференції. Антоніо Ралло (Antonio Rallo), президент DOC Sicily Wine Consortium (Consorzio di Tutela Vini Doc Sicilia), розповів про значне зростання продажів Grillo, як за обсягом, так і за вартістю: «Серед понад 70 місцевих сортів регіону  […]

X
Украина