Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківВсьоме відбувся традиційний Всеукраїнський конкурс «Сорт і теруар. Мікровиноробство» з суттєвими змінами – до назви додалося ємне слово «Незламні», що відзеркалює стан кожного учасника цьогорічного конкурсу під час війни, а до мікровиноробства доєдналися дистиляти.
В перший день квітня на базі Першої в Україні Школи сомельє «Майстер-клас» 12 членів професійного журі конкурсу, під головуванням Рікардо Нуньєса, президента міжнародної виноробної групи Vinos de la Luz продегустували та оцінили 114 взірців вин та міцних напоїв. Цього року конкурс зібрав 30 учасників із 13 областей України – Київська, Черкаська, Кіровоградська, Вінницька, Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Чернігівська, Полтавська, Закарпатська, Хмельницька, Житомирська, Харківська. Нововведення конкурсу – вперше оцінювалися дистиляти від українських виробників.
Треба відмітити, що саме такий формат конкурсу – оцінка вин та дистилятів тільки від українських крафтових виробників – єдиний в Україні. За правилами організаторів, кожен учасник може стати членом журі та поспілкуватися з професіоналами галузі. Оцінка проводилася на високому професійному рівні, за всіма правилами міжнародних винних конкурсів. «Ми пропонуємо учасникам стати членом журі кожного року, і вже багато з них спробували себе в цій ролі. Така практика дає можливість учаснику побачити конкурс зсередини, оцінити об’єктивність оцінок, відчути себе дегустатором, а наприкінці конкурсу – поспілкуватися з іншими запрошеними на церемонію нагородження учасниками», коментує секретар журі, президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє Наталія Благополучна.
За словами Наталії, минулого року проведення конкурсу довелося відкласти, однак все було вже чітко сплановано. «В цьому році вирішили спробувати, зробили анонс за місяць, і відразу пішли заявки. А номінація «Дистиляти» була додана за проханням самих учасників».
І дійсно, вони мали рацію, такі взірці необхідно оцінити! Адже представлені міцні напої, а їх насправді було 8, виявилися першокласними представниками кожного типу продукції. Персонально хочеться відмітити грапу з сорту Одеський Чорний від ТМ «Винодел Винокур», «Грапа Мускат» від ТМ «Славія».
«Всі члени професійного журі відмітили високу якість дистилятів, представлених в конкурсній програмі. Окремо Гран-Прі отримала “Грапа Мускат” від ТМ “Славія”. Інші виробники отримали срібні медалі», коментує Наталія Благополучна.
У цьому році організатори конкурсу відмічають появу значної кількості нових виробників, які вперше взяли участь у конкурсі, але представили свої вина на достойному рівні. Кожен винороб має свій особливий стиль. Як приклад, для виготовлення червоних вин працюють не тільки з міжнародними сортами, такими як Каберне Совіньон, Мерло, Каберне Фран, Сапераві, але й з українським флагманом Одеським Чорним, а ще такими сортами як Лівадійський Чорний, Кодрянка, Кефесія!!! Серед учасників були й експериментатори, які виготовляють з натуральними винами. Результати насправді були цікаві, а рівень вин показав, що крафтовики при правильних зусиллях і технологіях можуть виробляти досить якісні і цікаві вина. І стати орієнтиром та стимулом для інших крафтових виробників. Таким прикладом став винороб Валерій Наровило – рекордсмен з отриманих медалей.
«Дуже цікаві результати. Винороб Валерій Наровило – це відкриття цього року! Його вина отримали 3 золотих медалі, а бленд з червоних сортів – Гран Прі Конкурсу та 100 балів від голови журі – Рікардо Нуньєса! Ці вина можуть скласти конкуренцію відомим європейським зразкам!», не стримує свої емоції Наталія Благополучна.
Не можем не погодитися, вина дійсно чудові, першокласні, рекомендуємо!
Цього разу cорт Одеський Чорний в руках українських крафтовиків виступав в різних іпостасях: Одеський Чорний із різною формою витримки (в дубі і на осаді), Ice Wine з Одеського Чорного методом штучної заморозки, чача з Одеського Чорного, вино з Одеського Чорного по стилю Амароне… Всі достойні, із своєю особливістю, смаком, характером. Але, як то кажуть, є одне але. Деякі винороби використовують назву Аліберне і цю тему окремо прокоментував доктор Рікардо Нуньєс. І з його думкою неможливо не погодитися. «Дві назви в одного українського вина. Такого не може бути. І просимо виробників дослухатися і взяти це до уваги. Назва має бути одна. Через те що представляти на міжнародному ринку українське вино із автохтонного кросу має Одеський Чорний, який і асоціюєтеся з Україною і її виноробством. І цей сорт для нас вже не Чорний, а жовто-блакитний!».
Оцінка крафтових виробників це дійсно неоціненний досвід для винних профі. Винороби мають змогу експериментувати, а ми – відчути ці експерименти, оцінити, порівняти та вчути результати цих експериментів))).
Цей квітневий день роботи професійного журі закінчився вже ввечері дружнім спілкуванням з виноробами, які з нетерпінням чекали на оцінки та коментарі від винних фахівців. Всі присутні винороби були нагороджені дипломами, а золоті медалісти оголошені одразу після дегустації.
«Дуже радіємо, що якість вин від малих виноробів зростає з кожним роком! Адже мікровиноробство – це майбутнє України! Ми дякуємо всім учасникам та членам журі, а особлива подяка – беззмінному голові журі конкурсу пану Рікардо Нуньєсу, який дуже підтримує і любить Україну! Дякуємо ЗСУ, що ми мали можливість провести Конкурс!», резюмує Наталія.
В свою чергу, ми також хочемо подякувати організаторам конкурсу, що в такий складний для країни час провели такий важливий для українського виноробства захід! Вітаємо всіх переможців та учасників! Слава Україні! Слава українському виноробству!
Ми зібрали коментарі від деяких членів журі конкурсу та учасників:
Валерій Наровило, винороб: «В цьому конкурсі я беру участь в третій раз, конкурси ці потрібні, з кожним разом там збирається все більше зразків і з кожним разом представлено все більша кількість регіонів. Думаю, що оцінюване йде абсолютно адекватно, доволі потужний склад дегустаційної комісії, авторитетний склад. Ці конкурси потрібні щоб бачити куди рухається наше мікровиноробство і мале виноробство».
Євгенія Пустовіт, головний винороб 46 Parallel Wine, ТМ Шато Піно: «В конкурсі брали участь багато виробників без ліцензії, ті хто тільки починає свій розвиток у винному направлені. Працювали всі злагоджено, конкурс пройшов на висоті. Продегустувала багато нових для себе виробників, деякі вразили не дуже приємно, деякі – вразили дуже, і головне, що з’являється багато маленьких крафтовиків, які починають робити перші кроки в цьому напрямку і ці кроки впевнені».
Ольга Гірман, «Український сомельє – 2021», засновниця проекту «Винні вечорниці»: «Виробників, яких дегустували декілька років поспіль, їхня якість була посередньою, але зараз вони стають все краще й краще. Здивували експерименти з Одеським Чорним у всіх його проявах – червоний по білому, рожевий Одеський Чорний, ice wine з Одеського Чорного, чача, якість дистилятів. Авжеж щось виходе дуже круто і вдало з першого разу, а над деякими позиціями потрібно ще попрацювати. Але як я говорила всьому свій час, не потрібно зупинятися, а потрібно йти далі і далі і ставати все краще з року в рік.
Олександр Ковач, винороб: «Конкурс був добре організований та підготовлений. Все пройшло по нормам та 100 бальній системі оцінювання Роберта Паркера. Враження приємні, все на високому професійному рівні!»
Олег Кравченко – «Кращий сомельє України -2011», співвласник та шеф-сомельє винного бару «Win bar»: «Відкрив для себе нові імена. Закарпаття було дуже класно представлене Конкурс дійсно дав змогу українським виробникам показати себе, працівникам галузі зустрітися ще раз, подивитися, відчути, що галузь працює, живе, і що українське виноробство буде розвиватися. Знову ж таки, через різні перепони воно не так швидко розвивається, я не бачу сильної динаміки, але вона є. Ми віримо в нашу Перемогу і віримо в розвиток виноробства і винної культури в Україні».
Інформація щодо переможців у всіх номінаціях та членів журі конкурсу розміщена нижче.
Номінація «Ігристі вина»
Номінація « Кращий Рислінг»
Номінація «Краще Шардоне»
1.«Шардоне, 2022», ТМ «Babchuk Winery»- золота медаль
2.«Шардоне, 2020», ТМ «Mon Crafto» – срібна медаль
3.«Шардоне, 2021», ТМ «Дукат-Агро- бронзова медаль
Номінація «Білий місцевий сорт»
2.«Аліготе, 2020», ТМ «Wine Valley» – срібна медаль
3.«Соляріс, 2022», Георгій Самсонюк – бронзова медаль
Номінація «Помаранчеві вина»
1.«Оранж, 2021» , ТМ «Вина Ковача» – золота медаль
2.«Тельті-Курук, 2022», ТМ « Ofiussa Winery»- срібна медаль
3.«Ркацителі, 2020», ТМ «Дрюківські вина» – бронзова медаль
Номінація « Рожеві вина»
Номінація «Кращий Піно Нуар»
Номінація «Краще Мерло»
Номінація «Кращий Каберне Совіньон»
Номінація «Червоний місцевий сорт»
Номінація «Червоний бленд»
Номінація «Десертні вина»
Номінація «Дистиляти»
Професійне журі Конкурсу:
Фото: Олександр Авраменко
20.11.2024