Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

List of JC Viens

Список JC Viens

16.02.2025, Вино Автор: Юлія Шафранська

Amarone Opera Prima 2025, що співпала зі 100-літтям Valpolicella Consortium, відбулася у Вероні з 31 січня по 2 лютого. Урочисті заходи проходили в одній з найпрестижніших  локацій міста Palazzo della Gran Guardia, де організатори зібрали вина майже 80 виноробень та понад 100 журналістів від провідних спеціалізованих видань з 26 країн – Аргентини і Японії, Австралії та Канади, Китаю і Південної Кореї, Данії, ОАЕ, Фінляндії, Німеччини, Австрії, Норвегії, Гонконгу, Ізраїлю, Франції, Казахстану, Латвії, Польщі, Сінгапуру, Швеції, Великобританії, США тощо. Дякуємо Консорціуму вин Вальполічелла за  запрошення представників Drinks+ та WTA  доєднатися до світових медіа, обраних для висвітлення цієї видатної для усього винного світу події.

Ми плануємо детальніше  розповісти про усі ці яскраві, ідеально організовані, талановиті та по-італійськи душевні заходи. А почнемо по-порядку – з першого дня і першого тейстингу, який одразу задав високу ноту усього цього комплексного і грандіозного винного івенту.


Після яскравого вітального спічу до гостей Amarone Opera Prima 2025 президента консорціуму Крістіана Маркезіні, розгорнувся коментований відомим експертом JC Viens тейстинг, здатний збентежити найдосвідченішого експерта, – «Amarone: ікона вишуканої кухні в 50 найкращих ресторанах світу». Під диригуванням пана Вьєнса учасники презентації дослідили пейринг Amarone, представлених у винних картах семи найкращих ресторанів світу, за рейтингом британського журналу Restaurant.

JC Viens зробив огляд контексту, в якому розвивалося і сьогодні живе славетне вино Вальполічелли – амароне. Його виступ, так само як і вітальне слово президента консорціуму, був незвично для подібних заходів душевним, сповненим дотепів, від яких сміявся зал. Але разом з тим, це був дуже професійний коментар до дегустації семи легендарних вин, з аналізом пейрингу, що пропонується шефами кращих ресторанів світу.

Представимо нашого провідника:  JC Viens має WSET Diploma level 4 і протягом 12 років був сертифікованим WSET-викладачем вина, а згодом провайдером цих програм у Гонконгу, перш ніж переїхати до Верони в 2021 році, де він продовжує проводити курси рівня 1 – 3. Протягом кар’єри читав лекції з виноробства Бордо, Бургундії та регіонів Італії. Був акредитованим викладачем у L’École Du Vin De Bordeaux, а також амбасадором Vinitaly. Досвідчений винний суддя Decanter Asia Wine Awards і 5-Star Wines (Vinitaly), він також пройшов суворий шлях підготовки  суддів австралійських винних конкурсів Advanced Wine Assessment Course (AWAC).

Перш за все пан Вьєнс пояснив свій задум: продемонструвати потенціал амароне – як дуже космополітичного fine dining wine, здатного дружити з багатьма кухнями і продуктами світу. Спікер так прокоментував власне ставлення до амароне: «Коли я прожив у Вероні 6 років, зрозумів, що багато хрестоматійних речей потребують оновлення та переосмислення. Приміром, вважаю застарілим прикметником для амароне сполучення «медитативне вино» – воно виникло тоді, коли амароне було рідкісним вином. З тих часів і стиль амароне трансформувався, і підходи виробників змінилися. Час і нам змінювати погляди. Отже, цього року я відібрав вина з карт кількох закладів зі списку 50 The Best Restaurants, зв’язався з кожним, і утворив власний супер-список пейрінгу».

Чи варто казати, що ми рекомендуємо своїм читачам скористатися цим унікальним списком від JC Viens, занотувати його до щоденника подорожей і при нагоді завітати до цих закладів, щоб особисто переконатися в гармонії цих поєднань. А ми поділимося власними враженнями – принаймні від амароне та коментаря JC.

1. Meroni Il Velluto 2011 & Mountain

Першим продегустованим зразком став Meroni Il Velluto 2011 (35% Corvina, 30% Corvinone, 25 % Rondinella та 10% Molinara), що входить до винної карти одного з популярних ресторанів лондонського Сохо – Mountain (16-18 Beak Street,  W1F 9RD).

Це амароне посідає почесне місце серед сотні найкращих вин світу (обсяг винної карти – понад 30 сторінок), обраних для цього закладу з іспанською кухнею і рекомендованого Гідом Мішлен.  JC Viens прокоментував пейрінг з популярною стравою ресторану – Whole Lobster Caldereta (лобстером в соусі з бренді та часником).

І хоча Lobster Caldereta насправді досить неоднозначна пара до будь-якого червоного, амароне від Azienda Agricola Meroni виявилося гідним супутником норовливому і ароматному членистоногому. Присутні на тейстингу в Вероні змогли переконатися, як свіжий смак вина з відтінками стиглої, соковитої  сливи, з ідеальним кислотним балансом і ароматом, сповненим солодких фруктів, горіхових нот та складної гами прянощів, здатен скласти приязний тандем найгоноровитішій страві.

2. Cà La Bionda Vigneti di Ravazzol 2012 & Sezanne

Далі під орудою JC ми перемістилися до одного з преміальних ресторанів Токіо – відзначеного трьома зірками Мішлен Sezanne (100-6277 Marunouchi1 Chrome-11-1 Marunouchi, Chiyoda City, Pacific Century Place). І розібралися з дикою, але привабливою качкою в соусі з качиної печінки з діжонською гірчицею, яку жвава уява нашого спікера поєднала з амароне Cà La Bionda Vigneti di Ravazzol 2012 (70% Corvina, 20% Corvinone, 10%  – Rondinella та Molinara).

Пан Вьєнс повідав, що качка має благородне походження з давнього міста Toyohashi префектури Aichi, відомого з прадавніх часів як популярне місце для полювання на птахів. Страва складається з підв’яленої протягом кількох днів, а потім запеченої качки, шкірка якої попередньо змащена медом. Щедра порція соусу з качиної печінки має насичений смак, а діжонська гірчиця емульгована до шовковистої гладкості.

Якщо вам пощастить побувати в Токіо і потрапити в Sezanne, то зможете вочевидь побачити, як віртуозно інтегрована техніка приготування качки по-пекінськи в класичну страву з качки по-французьки. Ви ж не забудете замовити до неї Vigneti di Ravazzol 2012?

Виноград для цього вина надходить з виноградників, розташованих на однойменному пагорбі Ravazzol. Особливі характеристики грунтів цієї ділянки наділяють амароне  значною свіжістю та витонченістю, що є важливою запорукою потенціалу для тривалої витримки.

І виробники цим не нехтують: амароне витримується протягом 42 місяців у 3000-літрових дубових бутах. Аромат вина складний, а смак демонструє тони перцю та сушеного тютюну, що підкреслюються тонкими відтінками шкіри, маринованої вишні та виразними бальзамічними нотами.

Якщо ви будете в Токіо, не проминіть розташований на 7-му поверсі готелю Four Seasons Hotel Tokyo ресторан Sezanne – і переконайтеся, який чудовий тандем складає амароне від Cà La Bionda з озвученим паном Вьєнсом блюдом. До речі, на рахунку SÉZANNE численні престижні нагороди, зокрема: три зірки Michelin у Гіді Tokyo 2025, дві зірки – у Tokyo 2023 і 2024, одна зірка – у Michelin Tokyo 2022, а також: №1 у списку «50 найкращих ресторанів Азії 2024 року», №15 у списку «50 найкращих ресторанів світу 2024».

Шеф-кухар цього ресторану Деніель Калвер (Daniel Calvert) пройшлов свій поки недовгий, але зірковий шлях від тихого містечка на сході Англії до мішленівських ресторанів в Лондоні, Парижі, Нью-Йорку та Гонконгу. Він перетнув Атлантику, щоб відточити свої навички су-шефа в ресторані Per Se у Нью-Йорку, а потім працював у Epicure у Le Bristol у Парижі – до речі, обидва відомі заклади, максимально прикрашені зірками Мішлен. Життя та робота в кількох світових кулінарних столицях зробили Деніеля готовим сприймати різноманітні культурні впливи. Тож амароне з качиним філе та печінкою в його віртуозному виконанні – прозвучало космополітично і гармонійно. Саме те!

3. Monte dallOra Stropa 2013 & Le Calandre

Потім гості Amarone Opera Prima, за велінням JC Viens, знову повернулися до Італії, в чарівну Падую, де розташований тризірковий мішленівський ресторан Le Calandre (Padova, Via Liguria 1, 35030 Rubano), і розглянули Monte dall’Ora Stropa 2013 (50% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella, 10%  – Molinara, Croatina та Dindarella) в компанії сирої подрібненої яловичини в стилі тартар – блюда, що носить славетне ім’я видатної родини італійських рестораторів.

Зауважимо, що Le Calandre має три зірки Мішлен і понад 20 років поспіль входить до «Червоного гіду». До вина JC Viens обрав блюдо з царини знаменитого Массиміліано Алаймо,  про заклади якого не раз писали оглядачі D+. І, зізнаємося, при кожній нагоді намагаємося відвідувати ресторани цього ресторанного маестро.  Меню ресторану в Падуї розділене на три дегустаційні сети: «Classico», «Max» і «Raf». У «Класиці» ви можете знайти культові страви, створені Массиміліаном протягом багатьох років, тоді як меню «Max» і «Raf» змінюються залежно від сезону.

Майте на увазі, що тут можна спробувати як розкішний тартар від Массиміліано – з додаванням малини та смородини, так і легендарний тартар Erminio Alajmo, на який треба записатися, бо готують лише кожну останню середу місяця. Але то буде справжнє театральне дійство, адже створює його особисто сам патріарх Ермініо Алаймо прямо за вашим столом, а інгредієнтів, що входять до складу цієї страви, більше п’ятнадцяти і вони змішані в ідеальних пропорціях завдяки його багаторічному досвіду.

Представлене амароне також походить з особливої родини, яка виявляє пристрасть не просто до вина, а до землі в цілому, на якій цим людям випало жити. Кожне вино Monte Dall’ora – Single Vineyard, виготовляється з добірного винограду з одного виноградника, з урахуванням ступенів стиглості різних сортів винограду. Винороби сприймають свою землю як дар і практикують органічні та біодинамічні техніки вирощування лоз. Виноградник розташований на пагорбі Кастельротто, в районі Вальполічелла Класико, на висоті 150-200 м над рівнем моря, де вирощуються лози віком від 25 до 70 років. Витримка проходить в дубових бочках об’ємом 25 л протягом 4 років і в пляшці не менше 36 місяців. В результаті народжуються такі висококласні вина, як Stropa 2013, потенціал витримки якого 20 років.

Наш харізматичний спікер відмітив мускусні ноти та трюфельний аромат вина, що зароджуються в тандемі Stropa 2013 з тартаром. В ароматі амароне родзинки, що потім перекриваються витонченими пряними нотками з бальзамічними відтінками. Смак м’який, оксамитовий. Вино з дуже тривалим посмаком. Отже, ставимо в своїму путівнику галочку і наступного разу, як завітаємо до родини Алаймо в Падую, обов’язково спробуємо тартар від  Ермініо Алаймо з амароне Stropa включно.

4. Zymé 2013 & Cenci

Четвертим вином в списку пана Вьєнса стало амароне Zymé 2013 (35% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella, 5% Molinara, 5% Croatina  та 10% Oseleta), яке представлене в тризірковому мішленівському ресторані Cenci (Кіото) – з органічним власним садом та городом.

Якщо будете в Кіото – заходьте. Тут заправляє відомий шеф Кен Сакамото (Ken Sakamoto), який насолоджується тим, що демонструє італійську кухню у космосі японських інгредієнтів, роблячи акцент на ферментовані складові. Він ефективно використовує такі буденні  продукти, як ламінарія, бульйон пеламіди, але в результаті  досягає шедевральних висот. Zymé випало подружитися зі смаженим голубом з рисом, приготовленим в японському стилі – тобто не альденте, як диктує італійська традиція. Ще й приправленим чорним маринованим часником. Але видатне амароне, напевно ж, гідно витримало цей двобій: його жваві таніни та очевидні шоколадні ноти в смаку виявилися здатними відтінити усі чесноти японської страви.

Варто трохи більше розповісти про Azienda Agricola Zýmē (Сан-П’єтро-ін-Каріано)  – адже ця виноробня триумфально завойовує ринки, а головне – серця вайнловерів з усього світу. Назва Zýmē з грецької означає «дріжджі». Дріжджі, звичайно, є незамінним елементом у світі енології, але вони також мають символічне значення, оскільки є уособленням природності, головної цінності в роботі відомого винороба Челестіно Гаспарі (Celestino Gaspari). 

Відповідно до цієї філософії, логотип виноробні являє собою лист виноградної лози, в центрі якого розташований п’ятикутник, символ п’яти основних елементів, які поєднуються в процесі створення вина: людина-виноградна лоза-земля-сонце-вода. Сам пан Гаспарі про свої твори каже так: «Що я вимагаю від вина, так це, щоб воно було прозорим. Іншими словами, щоб ті, хто насолоджується ним, могли «читати» в кожному ковтку історію взаємозв’язку між моєю ідентичністю та землею, яку я люблю, захищаю, піклуюся та відновлюю». 

5. Buglioni Il Lussurioso 2016 & Single Thread

П’ятою точкою на карті нашої подорожі став ресторан Single Thread в Долині Сономи (131 North St, Хілдсбург, Каліфорнія 95448, США) – неймовірно цікавий заклад, відкритий подружжям Кайлом і Катіною Коннотон (Kyle & Katina Connaughton) з кухнею в японському стилі та філософією омотенасі.

Тут амароне Buglioni Il Lussurioso 2016 (Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina та Oseleta) рекомендують  у парі до яловичини в червоному соусі з червоним рисом. Майте на увазі, що блюда тут подають у властивому високій японській кухні стилі кайсекі – а це різновид кулінарного мистецтва, де панує рівновага у смаку, текстурі, формі блюда та навіть кольорах їжі.

Чи варто казати, що перша вимога – свіжість продуктів, для чого подружжя утримує власну ферму, де вирощують овочі, трави, квіти.

І в такій атмосфері амароне Buglioni  почувається як вдома – адже і саме вино має особливе походження. JC поділився дивовижною історією: це вино створила родина виноградарів, яка мала чудовий виноградник в серці Вальполічелли, але віддавала перевагу вирощуванню та продажу ягід. І лише в 2000 році Alfredo та його син Mariano Buglioni почали свої перші спроби робити вино, а перше амароне було створене з вінтажу 2004-го.

Втім, їхній доробок не сприйняв місцевий ринок – продавці, що звикли працювати з тенутами, історя яких налічувала мало не сотні років, відмовлялися брати вина Buglioni,  бо не вірили в те, що то буде бізнес вдовгу. І тоді сім’я зробила рішучий крок: відкрила у центрі Верони Osteria del Bugiardo, яка швидко стала успішною, а заразом піднесла і реноме виноробів.

Сьогодні Buglioni обробляє 50 гектарів виноградників у  зоні Вальполічелла Класіко, 5 у Лугано та ще 5 у районі Бардоліно. Усі виноградники мають статус органічних з 2019 року.

6. Tezza Brolo delle Giare 2016 & The Fat Duck 

 Наступне вино зі списку JC Viens – титуловане багатьма визначними нагородами Tezza Brolo delle Giare 2016 (Corvina, Rondinella,  Oseleta) представлене в винній карті дуже популярного та відомого своїми експериментами 3-зіркового мішленівського ресторану The Fat Duck в Лондоні (High Street, Bray, Berkshire, SL6 2AQ).

Це амароне JC спарував з парфе  з курячої печінки, маринованої  в коктейлі з мадери, бренді та портвейну. Блюдо має екзотичний вигляд справжнього яскравого мандарина. Насправді ж оболонку цитруса зроблено з мандаринового желе, а зміст складає – та сама просякнута алкоголем печінка.

Цитронні ноти, точніше сухої шкірки клементину у вині допомагають досягти ідеального смаку в такій приємній компанії. А властивий амароне аромат чорної вишні, маринованої  в алкоголі, природньо дружить з трьома напоями, використаними для маринаду печінки. Вино демонструє відмінну свіжість, бархатисті таніни і практично усі чесноти благородного амароне.

До речі, лондонська  качка не лише товста, але й стара та схильна відзначати разом з гостями власні ювілеї)): ресторан на честь свого 30-річчя, з лютого 2025 року вперше за останні два десятиліття повертає меню  à la carte – так що скористайтеся свободою вибору!

Крім того, гості можуть потрапити і  у світ гастрономічного театру The Top Seat at The Fat Duck – на ексклюзивний сольний обід. Сидячи практично в партері, ви побачите в дії  команду  славетного шеф-кухаря, нагородженого в 2006 році О.В.Е. від Її Величності Королеви за заслуги в Британській гастрономіїї,  – Хестона Блюменталя (Heston Blumenthal). Матимете змогу насолоджуватись меню Journey, спостерігаючи за дивовижним артистизмом і точністю, які вкладаються в новаторські страви від шефа, відзначеного трьома зірками Мішлен (між іншим, вже протягом 21 року).

Чи варто нагадувати тут про гастрономічну універсальність амароне?

7. Quintarelli & Eleven Madison Avenue

На завершення списку JC Viens із особливим задоволенням відзначимо презентацію вина від легендарної тенути, заснованої загальновизнаним «батьком амароне»,  – Quintarelli 2017, що прикрашає вайнлист (224 сторінки і колекція в 20 000 пляшок – на хвилинку!) 3-зіркового ресторану Eleven Madison Avenue (11 Madison Ave, New York, NY 10010).

Eleven Madison Park – вишуканий ресторан, розташований в самому центрі Нью-Йорка і має вид на парк Медісон-сквер. Заклад одержав 3 зірки Мішлен і належить шеф-кухарю Даніелю Хамму.

Отже,  EMP має чудове розташування, ризикового, але досвідченого на злетах та падіннях шефа, крутого директора-сомельє у особі Габріеля Ді Белла (Gabriel Di Bella) і меню, де, починаючи з 2021 року, немає жодного продукту тваринного походження.  Дегустаційний сет тут включає п’ять страв з рослинних інгредієнтів.

JC склав дивовижний тандем, в якому поєднав амароне Quintarelli та біт з ферментованого зеленого листя буряка, припущеного в вустерському соусі, де відчувається анчоус. Складне поєднання, але видатне вино з ним справляється. Виготовлене з винограду, вирощеного на легендарних виноградниках Джузеппе Квінтареллі, це Amarone 2017 року демонструє насичені аромати тютюну та чорної вишні, потужні смаки сушеного інжиру та ванільні відтінки. Вино також має в ароматі ноти зелені, смородинового листя, що дружньо зустрічаються зі смаком та ароматами блюда, де превалюють ноти ферментованої зелені та риби. Смак амароне округлий, збалансований. Дорогоцінне вино, що дарує задоволення! До того ж, в самому прямому сенсі дорогоцінне, адже в середньому на ринку  Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2017 коштує 450 долларів США. Реліз склав 12.900 пляшок.

…День перший Amarone Opera Prima 2025 логічно продовжився метаморфозами амароне у часі – історичною дегустацією видатних вантажів  «Пам’ять часу, подорож історичними винами Амароне» з коментарем віце-президента Консорціуму вин Вальполічелли Андреа Лонарді MW (Andrea Lonardi), а завершився в Teatro Filarmonico вишуканим обідом від відомого італійського шефа, що здобув 3 зірки Мішлен, Джанкарло Пербелліні (Giancarlo Perbellini). Але то вже буде окрема історія.

 



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

X
Украина