Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківГід найзахопливішими винними дорогами Італії.
Навіть найзапекліші диванні енотуристи, які віддають перевагу пізнанню винного світу за келихом вина та переглядом телепрограм Тревел & Лівінг, знають, що мапа Італії нагадує чобіток. І той чобіток повний, як келих, по вінця неймовірними виноробнями і еногастрономічними подіями. Уявіть тільки, в країні, частина якої недаремно іменувалася греками Енотрією, або «Країною вин», на сьогодні 36 DOC и 76 DOCG. Тож, якщо раптом ви належите до більш активної категорії, прагнете особисто знайомитися з виноробами і пейзажами та вирішите приміряти на себе той чобіт, вам, як і аутлетним шопоголікам, знадобиться гід, який порадить, як зорієнтуватися в тому італійському всесвіті.
Саме таким гідом слугує досить молодий, але вже популярний на усіх континентах проєкт – Wine Travel Awards. Він об’єднує найцікавіші виноробні 46 країн, музеї вин, освітні заклади, гідів, амбасадорів та інфлюенсерів, що заточені на вині. Тож, якщо ви збираєтеся цього року відвідати Італію, – welcome, знайомтеся з найбільш гостинними, талановитими, видатними номінантами – обирайте, до кого завітати, до чиїх порад дослухатися або у кого замовити коментовану дегустацію чи екскурсію.
Їхні якості перевірені досвідченою командою винних журналістів Drinks+, медіа-групи, що і заснувала цю оригінальну премію і об’єднує щороку нове прогресивне ком’юніті, яке знадобиться вам в вашій подорожі. До речі, зараз триває голосування – заразом можете увійти до нашого ком’юніті, відзначивши лайком власних фаворитів та підписавшись на наші соцмережі.
Тож оглянемо нашу добірку з півночі на південь, з халяви чобітка до підборів!
Північна Італія, і та її частина, що належить Венето, насичена м’якими пейзажами долин та пагорбів, архітектурними шедеврами – стрункими храмами з фресками Тиціана та Джотто, розкішними палацами, аристократичними віллами (особливо ж мені до душі роботи Палладіо). Звичайно, якщо ви потрапили на північ країни, то маєте побувати в зонах, де виробляють просекко, франчакорту, соаве тощо. Але неможливо охопити неосяжне. Тому почнемо з краю, де створюють славетне амароне, точніше Amarone della Valpolicella DOCG – запаморочливо гарне і всесвітньо відоме вино, зроблене зі зів’яленого винограду за старовинною технологією апассіменто. Втім, у кожного виробника в портфоліо знайдуться такі вина, як Recioto della Valpolicella DOCG, Valpolicella Ripasso DOC та Valpolicella DOC. Останнім часом винороби Вальполічелли (яка за підтримки свого Консорціуму номінується на Регіон року), почали випускати спуманте та інші ігристі вина – тож їхня наявність на дегустації стане приємним сюрпризом. Підтримуйте цю чарівну дестинацію! Лише обирайте, куди саме завітати. Ми ж радимо усіх!
Рекомендації:
І ще одна принада Вальполічелли, яку важко переоцінити, – значна частина виноробень пропонує весь спектр гостинності – крім дегустацій вина, ще й тейстинги оливкової олії, їжу, яка вам буде згодом снитися, та казкове проживання. Провести вечір за дегустацією при свічках, а прокинутися під щебетання птахів і зрозуміти, що ви ночували на виноробні, – що може бути експресивнішим?
Рекомендації:
Ці два готелі мають родинні зв’язки зі 100-річною виноробнею Fasoli Gino Winery, і тут ви знайте як вино, так і приголомшливі дизайнерські рішення, а також обслуговування, гідне королів.
До речі, про монархів, – привілей пожити в стінах аристократичних вілл, більше схожих на палаци, надають такі виноробні:
Наступний наш номінант – одна з провідних виноробень Вальполічелли, що має дуже затишний невеличкий готель, який не так просто забронювати – тож попіклуйтеся про це заздалегідь!
Розташована за півгодини від Венеції Venissa Estate не може похвалитися багаторічною історією, але належить давній династії італійських виноробів, яку сьогодні представляють батько – Жанлука Бісол (Gianluca Bisol) та син Маттео (Matteo). І це місце – маст візіт! Адже винороби відродили лози колись зниклого стародавнього сорту Дорона (Dorona) і роблять вино золотавого кольору, яке ви не зможете скуштувати ніде інде.
По-друге, повторимо, цю перлину не можна пропустити у вашій подорожі: Venissa розташована на острівці Mazzorbo поруч з Венецією, звідки регулярно курсують вапоретто, і буквально через місточок від острова Бурано з його багатокольоровою гамою будиночків та музеєм мережива. І по-третє, тут ви знайдете остерію, ресторан, дегустаційний зал і сучасне комфортне проживання.
Без історичних натяків та паралелелей, – але запрошуємо зміститися на захід і відвідати острів Ельба, відомий перш за все як місце заслання імператора Наполеона. Його найвідоміша цитата того періоду: «Able was I ere I saw Elba», що можна перекласти як «Міг все я, перш ніж я побачив Ельбу». Але запевняємо: те, що ви побачите на острові, наврядчи могли зустріти ще десь. Неймовірна атракція чекає на вас на Azienda Agricola Arrighi, розташованій в Порто Аззурро, в межах парку Тосканського архіпелагу. До речі, парк є частиною біосферного заповідника ЮНЕСКО «Острови Тоскани».
У 2019 році місцевий винороб Антоніо Аррігі представив світу «підводне вино» Nesos, що пройшло витримку на глибинах моря.
Ті, кому пощастило спробувати vino marino, стверджують, що його органолептичні властивості не схожі ні на що раніше створене. Не дивно, рецепту більше 2000 років!
Насправді, не таке воно і солодке – вино з пагорбів Асті! Ці природно «солодкі», за технічним визначенням, вина в реальності цілком питкі, з гармонійним балансом кислотності, завдяки чому вони, як і деякі рислінги, неймовірно універсальні в своїй перйрінгоздатності. Вони пасують на аперитив, до блюд з риби, морепродуктів, блюд з пташиного м’яса. Якщо додати, що це традиційно вина з низьким вмістом алкоголю (в середньому 7.5 – 9.5), стає зрозумілим, чому популярність асті викликає легку заздрість навіть у титулованих сусідів – виробників вин з культового сорту Неббіоло – славетних Barolo и Barbaresco. Але для допитливого мандрівника-дегустатора таке сусідство – від преміальних «важковиків» до легких мускатів – черговий аргумент на користь регіону.
Тож беремо курс на Пьємонт, який номіновано з легкої руки Консорціуму Asti на Region of the year. Позначення Asti DOCG походить від сорту Moscato Bianco, який вирощується в 51 населеному пункті в провінціях Асті, Алессандрія та Кунео. Два вина цього позначення, Asti Spumante і Moscato d’Asti, мають унікальний ароматичний профіль. Тому, коли будемо блукати мальовничими виноградниками зони Асті, не дивуйтеся, що вас буквально переслідуватиме аромат муската. На те є пояснення. Перше – Італія займає друге, після США, місце за насадженнями лоз сорту Мускат (на третьому Австрія, якщо що), і навіть під час цвітіння грона випромінюють потоки цього поширеного аромату, не кажучи вже про стійкий букет в бокалі. По-друге, мускатний аромат притаманний дуже багатьом рослинам – ви відчуєте його, коли пройдете повз кущ квітучого жасміну або троянд, впізнаєте в принесених на готельний сніданок полуниці або лічі, м’яті чи базиліку. Усі вони завдячують цим одній і тій самій сполуці з назвою ліналоол.
Словом, лози Мускату тут правлять бал. Сорту навіть присвячена окрема Винна дорога, яка також фігурує в нашому пулі місць, обов’язкових для відвідування:
Не проминіть виноробні, що розташовані в дивовижній місцевості з природними підземними сховищами для витримки вин – Canelli:
Ці території, як в цілому і виноградники Ланге, Роеро і Монферрато, отримали статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Особливу відмітку в маршруті ставимо біля виноробень з музеями:
Втім, наш рекомендаційний список охоплює усі закутки території Asti DOCG. Вивчайте пропозицію винарень – і насолоджуйтеся!
Рекомендації:
Рік тому ми зробили для себе відкриття – Grande Vino Rosso з регіону Марке. І радимо це знайомство кожному. Регіон Марке розташований в самому серці центральної Італії, на східному адріатичному узбережжі і поступається в популярності своїм сусідкам – Тоскані та Емілії-Романії.
У часи Середньовіччя ці території були частиною Папської держави – і сьогодні вина Марке з’являються в келихах на офіційних прийомах самого Папи. В комьюніті WTA Марке гідно представляє молода, але вже титулована вищими нагородами міжнародних конкурсів виноробня Tenuta Manoylo. Візит сюди і стане справжнім відкриттям!
Якщо вздовж італійського чобітка спуститися на південь і перебратися на західне узбережжя в напрямку Везувія, то на підступах до вулкану розташована провінція Салерно. І тут ми радимо завітати до виноробні San Salvatore, яка базується в самому центрі Національного парку Чіленто.
Місцева природа настільки чарівна, що нагадує рай. І власник San Salvatore вважає обов’язком тій природі слідувати. Отже, завітайте до раю, де вино створюють з особливою філософією, а землю під лозами не обробляють, – про землю тут піклуються. І це буде логічною точкою завершення нашого чудового маршруту.
Хіба що остання порада: закупіть вина на виноробнях, які відвідаєте, – і після «Сан Сальваторе» прогуляйтеся найчарівнішим узбережжям Італії – Амальфі. Ми по-білому заздримо вам!
P.S. Усім, хто збирається в подорож, або зацікавлений в італійських винах, можна звернутися задля консультацій до компетентних персон:
– щодо нюансів виноробства та виноградарства
– за порадами, інформацією
– або для бронювання екскурсій
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
15.03.2025
14.03.2025
11.03.2025
10.03.2025