Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
У долині Сент-Босвелс, серед мальовничих пагорбів на півдні Шотландії, подружжя фермерів здійснило амбітну мрію: перетворило колишнє картопляне поле на виноградник і створило перше в історії країни ігристе вино, виготовлене за класичною технологією шампанізації.
Сьогодні експеримент Лорни та Тревора Джексон (Lorna/Trevor Jackson) перетворився на історичний прорив: їхнє господарство, розташоване в регіоні, який ще недавно вважався занадто холодним для вирощування винограду, тепер доводить протилежне. Потепління клімату та нові агротехнології відкрили Шотландії двері у світ виноробства.

Фермери висадили сорти винограду, стійкі до північного клімату, і після кількох років експериментів отримали свій перший врожай. Ігристе вино, виготовлене за традиційним методом, вирізняється яскравою кислотністю та свіжим ароматом, що, на думку виноробів, відображає унікальний шотландський теруар. Перші тисячу лоз різних сортів було висаджено ще у 2016 році, щоб визначити, які з них найкраще пристосуються до місцевих умов.
«Ніхто не повірив би, що з колишнього картопляного поля вийде ігристе вино, – жартує власниця виноградника. – Але ми завжди вірили, що північ теж може дарувати великі вина».
Поки що виробництво невелике, але подружжя планує розширювати виноградник і зробити «шотландське ігристе» впізнаваним брендом на мапі британського виноробства.
Приєднуйтесь до наших соцмереж
⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!![]()
Джерело: bbc.com
Фото: bbc.com
12.11.2025