Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківЗ 14 по 18 жовтня 2024 року Франція приймала 45-й Всесвітній конгрес винограду та вина у Діжоні, місті, де зараз розташована нова штаб-квартира Міжнародної організації винограду та вина (OIV). У рамках святкування сторіччя OIV Україна з гордістю представила міжнародній спільноті свій унікальний автохтонний сорт винограду Одеський Чорний. Медіагрупа Drinks+ виступила медіа-партнером української делегації на Конгресі. Під час заходу відбулася презентація та дегустація вин з флагманського сорту України, а також дискусія на тему «Глобальний вплив зміни клімату на виноробні зони України».
Незважаючи на тривалі труднощі, спричинені війною, українська виноробна промисловість продемонструвала надзвичайну стійкість та зростання, посівши чільне місце у світовому винному ландшафті.
Завдяки євроінтеграційним зусиллям країни кількість виноробних підприємств за останні роки зросла на вражаючі 65%. Демонстрація цих досягнень на світовій арені є життєво важливою, особливо враховуючи, що українські вина продовжують отримувати визнання завдяки престижним міжнародним нагородам, створенню нових виноробень та просуванню бренду Wines of Ukraine.
Українська делегація справила велике враження на Конгрес. 16 жовтня представники України вийшли на сцену, щоб поділитися багатою історією виноробства України, викликами, з якими воно стикається, і можливостями, доступними на сучасному глобальному ринку. Основним моментом презентації стала дегустація вин з флагманського українського сорту винограду Одеський Чорний, які полонили поважну міжнародну аудиторію.
Знайомство гостей з винною сценою України почалось з келиха вітального вина BIG WINES Big Art Telti-Kuruk 2023.
Тон заходу задавав очільник офіційної делегації України, голова ГО «УКРСАДВИНПРОМ» Володимир Печко. «Сьогодні ми запрошуємо вас у подорож різноманітною географією України, щоб дослідити вплив глобального потепління на наші виноградники, а також законодавчі та рекламні кроки, які ми робимо. Наша мета – наблизити Україну до світової виноробної сім’ї та спільноти OIV», – зазначив він.
Наталія Бурлаченко, заступниця голови «УКРСАДВИНПРОМ» та CEO BIG WINES, виступила зі змістовною доповіддю «Глобальний вплив зміни клімату на виноробні зони України». Пані Наталія повідомила, що середньорічна температура повітря в Україні піднялася з приблизно +7°C у 1901-1910 роках до близько +9,5°C у 2011-2019 роках. Дослідження щодо оцінки та районування умов природного зволоження території країни показують, що південні регіони, включаючи Одеську, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку область та Крим, за останні 50 років стали більш посушливішими. У результаті глобального потепління виникли нові виноробні райони у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Чернігівській областях.
Після оглядової доповіді пані Бурлаченко провела коментовану дегустацію п’яти вин сорту Одеський Чорний, ретельно відібраних поважною експертною комісією від кращих українських виробників для цієї особливої події. Перелічимо ці вина.
Регіон: Житомирська обл., м. Андрушівка, Україна
Аромат: чорнослив, шоколад, нотки смородини та ожини
Смак: насичений, дубильний, багатогранний, з ноткою сухофруктів
Витримка: 6 місяців в дубових бочках
Спирт: 13%
Регіон: Вінницька обл., Україна
Аромат: розвинений, з тонами стиглого винограду, шовковиці та нотами солодкого червоного інжиру
Смак: насичений, помірно дубильний з тонами витримки та сухофруктів
Витримка: 12 місяців в дубових бочках
Спирт: 14,5%
Регіон: Одеська обл., Ізмаїльський район, м. Рені, Україна
Аромат: копчена вишня, ожина, чорна шовковиця, білий і чорний перець, чорнослив в шоколаді, темний шоколад, евкаліпт, легкі ноти смородини
Смак: збалансований, насичений, з оксамитовими танінами і тривалим посмаком
Витримка: 12 місяців у бочках з французького дуба
Спирт: 13,8%
Регіон: Одеська обл., Україна
Аромат: відчувається витримка в бочці, нотки чорносливу, інжиру, спецій (чорний і білий перець), копченої сливи, легкі нотки ванілі
Смак: вино округле, питке, з високими танінами, сушеною сливою, копченою сливою, чорними ягодами. Хороший потенціал для старіння в пляшці
Витримка: 10 місяців в дубових бочках
Спирт: 13,5%
Регіон: Одеська обл., с. Таїрове, Україна
Аромат: яскравий букет, сушена вишня, чорнослив, шоколад, вершки зі свіжого молока
Смак: повний, десертний, маслянистість, в’ялена вишня, чорнослив, шоколад
Витримка: 12 місяців в дубових бочках
Спирт: 12%
Цукор: 21%
Українську делегацію в Діжоні підтримав Доктор Рікардо Ф. Нуньєс, власник міжнародної групи компаній Vinos de La Luz та інвестор в українське виноробство, завдяки зусиллям якого Україна змогла відновити своє місце в OIV.
«Сьогоднішній день мене дуже вразив. Для мене, як для інвестора, наразі найважливіше говорити про майбутнє України. У цьому випадку ми, іноземні інвестори, і говоримо лише про майбутнє. Ви повинні бути там до перемоги, щоб насолоджуватися перемогою і розвивати власні виноградники, щоб потім мати можливість приїжджати сюди. Сьогодні це дешево, завтра буде дуже дорого», – сказав доктор Рікардо Ф. Нуньєс, заохочуючи іноземних бізнесменів інвестувати в майбутнє України.
Інтерес до українських вин стрімко зростає. Дегустаційний захід був повністю заброньований, і учасники прагнули дізнатися більше про винну сцену України. Допитлива аудиторія ставила численні запитання протягом усієї сесії. Українські вина здобули захоплені відгуки від міжнародних експертів, ще більше зміцнивши свою репутацію на світовій арені.
Ігнасіо Санчес Рекарт (Ignacio Sanchez Recarte), генеральний секретар CEEV – Comité Européen des Entreprises Vins (Бельгія): «Це була чудова дегустація. Завжди добре мати можливість подорожувати до України через вино. Я вражений еволюцією якості. Особисто я знаю, що глобальне визнання солодких вин падає, але десертне вино, яке ви представили, було чудовим. Неймовірним! Я вважаю, що вибір Одеського Чорного, як флагманського сорту України, є досить вдалим і перспективним кроком».
Паскаль Дюран (Pascal Durand), президент PNAcademy, професор l’Institut Agro Dijon (Франція), відвідав кілька українських виноробних регіонів у минулому та знайомий із деякими винами країни. Втім, сорт Одеський Чорний став для нього відкриттям під час цієї дегустації. Пан Дюран звернув увагу на розмаїття виноробень, регіонів і підходів до виноробства з використанням одного сорту винограду: «Аромати надзвичайно чіткі. Я не звик куштувати такі вина – фруктові, потужні, з багатою, насиченою текстурою. Але я розумію, чому це подобається багатьом. Одеський Чорний пропонує захоплюючий потенціал для пейрінгу».
Джулі Хескет-Лерд (Julie Hesketh-Laird), виконавчий директор FIVS, міжнародної федерації, яка працює задля загальної сталості світового сектору алкогольних напоїв, поділилася своїми враженнями: «Я була дуже рада почути сьогодні про українське вино, про яке я тільки зараз дізналася. Сьогодні ми спробували дивовижні зразки. Чудово дегустувати щось багатообіцяюче, що прославляє Україну, представляє її в міжнародних організаціях та виноробних спільнотах, до яких належиш».
У той час як Україна продовжує демонструвати свій виноробний потенціал на світовій арені, успіх Одеського Чорного на 45-му Всесвітньому конгресі винограду та вина знаменує важливу віху. Завдяки зростаючому міжнародному інтересу та визнанню, українські вина доводять, що навіть незважаючи на виклики, – вони можуть успішно просуватися. Світ починає помічати, як Україна посідає власне гідне місце на світовій виноробній мапі.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
14.10.2024
07.10.2024
23.09.2024
16.09.2024