Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Бокальна дегустація від австрійського бренду Riedel

12.08.2021, Вино

Близько 60 років тому Клаус Рідель, представник 9-го покоління династії Рідель, виявив, що на смак і аромат вина впливає форма келиха, в якому його подають. Riedel – бренд кришталевого та скляного посуду для напоїв з 265-річною історією, над яким працює династія в 11-тому поколінні. Всесвітньо відомі вина – каберне, піно нуар, шираз, шардоне, рислінг – мають свій власний сортовий келих в лінійці Riedel.

Дегустація Riedel

Проте, чи дійсно теорія сортових бокалів працює? Й один і той же сорт вина по-різному смакує в залежності від келиха, в якому його подають? Щоб перевірити цю ідею і довести особисто, бренд Riedel зібрав представників української преси в MIRS Home, першому мультибрендовому магазині побутової техніки преміального сегмента, на незвичну дегустацію. Незвичну – тому що дегустували не вино, а келихи.

На заході були представлені сортові бокали для піно нуар, шираз та каберне й відповідне вино для них. Далі відбувалась магія: усі гості заходу зійшлись в єдиній думці, що в залежності від звуження чи розширення чаші, від її об’єму та форми вино дійсно по-різному розкриває свій букет. Вино каберне совіньон з келиха для піно нуар здавалось більш водянистим, менш текстурним і більш танінним – все тому, що за рахунок вузького горла келиха потік направляється на піднебіння і передні зуби – ці зони відповідають за відчуття танінності, що дає неприємне сприйняття напою. Проте, дегустуючи каберне з сортового келиха, аромат і смак був приємним. Це відмітили усі гості. Отже, теорія дійсно працює!

Дегустація бокалів Riedel

Чи лише французьке каберне совіньон найкраще смакує з келиха для каберне? На дегустації було також представлене українське вино з сорту винограду Одеський Чорний. Гостям було запропоновано підібрати з презентованих раніше той келих, з якого автохтонне вино смакує найкраще. Гості зійшлись на думці, що смак одеського чорного найбільш повно розкривається з келиха для каберне.

Костянтин Відоборенко

Костянтин Відоборенко, бренд-амбасадор Riedel в Україні й сомельє дегустації, прокоментував вибір гостей: «Одеський Чорний походить з двох класичних європейських сортів винограду — Алікант Буше та Каберне Совіньон. Тому ваш вибір ще раз підтверджує теорію сортових келихів. Адже Одеський Чорний містить в собі ДНК сорту винограду Каберне Совіньон. Тому келих для каберне в даному випадку проявив себе найкраще».


Riedel – компанія з 265-річною історією, власниками якої є 11 поколінь династії Рідель. Це світовий лідер у виробництві кришталевого та скляного посуду для напоїв. 60 років тому компанія першою в історії відкрила, що на смак та аромат вина впливає форма келиха, в якому його подають. Riedel випускає декантери та келихи для різних напоїв, які допомагають їм повністю відкритися. Бренд широко представлений в країнах Європи, Азії, Америки. «Традиції та інновації» — так можна коротко сформулювати кредо компанії.

X
Украина