Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Concours Mondial du Sauvignon

Concours Mondial du Sauvignon вперше за межами Європи

17.03.2023, Новини

Вперше у своїй історії Concours Mondial du Sauvignon відбувається за межами Європи. Чотирнадцятий CMS від Concours Mondial de Bruxelles відкрився у Франшхоєк (75 кілометрів від Кейптауна, Південна Африка). Захід триває з 14 по 16 березня.


Проведення Concours Mondial du Sauvignon у Південній Африці не випадкове. Sauvignon є сортом, що найбільше продається на внутрішньому ринку (14,3 млн. літрів у 2022 році) і самим експортованим сортом (67,7 млн. літрів). Південна Африка займає восьме місце серед найбільших виноробних країн світу, випереджаючи Німеччину та Португалію та поступаючись Австралії, Чилі і  Аргентині. Виробництво вина в Південній Африці в 2022 році склало 10,6 млн. гектолітрів, експорт склав 3,7 млн гектолітрів за обсягом та 506 млн євро за вартістю.

Concours Mondial du Sauvignon

«Наша мрія здійснилася! – каже Р. Дж. Бота (RJ Botha), голова Sauvignon Blanc South Africa. – Ми розпочали переговори з Квентіном Хаво (Quentin Havaux), директором Concours Mondial du Sauvignon, чотири роки тому. Після місяців обговорень, залучення партнерів та складання майже нездійсненних планів ми пожинаємо плоди нашої праці. Це сталося! І це чудова можливість для нашої виноробної промисловості та нашої країни».

50 професійних суддів, у тому числі – журналісти, винороби та баєри з 4 континентів оцінять 1210 вин із сорту винограду Sauvignon Blanc, що є рекордним показником для заявок.

Concours Mondial du Sauvignon

Південну Африку часто зараховують до виноробних країн Нового Світу, хоча її історія вирощування винограду походить від 17 століття, коли перший губернатор Капської провінції Ян ван Рібек (Jan van Riebeeck) посадив виноградник і зробив у 1659 році перші вина країни. Початок вирощування саме Sauvignon у Південної Африки може бути менш точно датовано, але відомо, що лози Sauvignon були посаджені в Groot Constantia наприкінці 1880-х років. Згідно з Sauvignon Blanc South Africa, перше комерційне сортове вино Sauvignon було виготовлено Verdun (зараз Asara) в 1977 році, а Backsberg і De Wetshof вступили в боротьбу у 1980 році. Наразі Sauvignon займає 12,2% загальної площі виноградників у Південній Африці і є другим за величиною сортом винограду в країні, незалежно від кольору.

Concours Mondial du Sauvignon

На Concours Mondial du Sauvignon 2023 домінує Франція – 40% вин. Потім йде Австрія з представленими 225 винами (18,6%). Країна, що приймає, представила майже 13% заявок, що є рекордним показником для Південної Африки. Італія та Нова Зеландія замикають першу п’ятірку країн-учасниць.

Підсумки конкурсу та церемонія нагородження відбудуться на ProWein, 20 березня, о 13.00: Hall 1, Room 14, CCD South. Результати будуть опубліковані на www.cmsauvignon.com

Джерело: cmsauvignon.com
Фото: cmsauvignon.com, facebook.com/sauvignonblancsa

X
Украина