Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Фракійські лози

Дари фракійських лоз у Києві

23.05.2024, Маркетинг

21 травня Болгарська асоціація виноробства та експорту (BWEA) провела у Києві бізнес-конгрес «Фракійські лози: підвищення кваліфікації у світі вина». На захід, де відбулася дегустація болгарських вин, були запрошені представники винної галузі України та спеціалізованих медіа.


Три роки тому BWEA запустила масштабний проєкт з просування болгарського вина в Україні. Відтоді було проведено низку заходів, які знайомили українських споживачів з винами Болгарії. Завдяки зусиллям голови BWEA Галини Ніфору, амбасадорки болгарських вин Анастасії Сидоренко та Дмитра Сидоренка, засновника та першого президента Асоціації сомельє України, відбувся нинішній бізнес-конгрес «Фракійські лози: підвищення кваліфікації у світі вина».

Тож під супровід класичної музики дуету KBA ensemble (Катерина Бойчук, Ольга Шадріна-Личак) на камерній дружній зустрічі дегустували вина від  Katarzyna Estate, Aya Estate Vineyards, Minkov Brothers Wine Cellar та Bononia estate, а також слухали лекцію від Анастасії  та Дмитра Сидоренка.

Фрагментарно спробуємо відтворити найбільш цікаві озвучені факти. Отже, виноробство на землях сучасної Болгарії нараховує 6 тисяч років. Саме тут, у  Стародавній Фракії виник культ бога вина Діоніса. Для фракійців вино було священним елементом релігійної практики. До наших часів збереглися витвори мистецтва з болгарського золота та срібла, які зображують ритуальне винопиття. Стародавні письменники описують фракійські вина як густі, солодкі та ароматні. Вважається, що деякі з найпопулярніших лоз – Памід, Червоний Міскет, Дім’ят, Гамза, Мавруд та Широколистий Мельник – культивували ще за часів фракійців!

Дмитро Сидоренко докладно розповів про сорти винограду, що вирощують на сонячних землях Болгарії, де 55% виноградників займають червоні і 43% – білі сорти. Присутні мали змогу познайомитися з найвідомішими титулованими виробниками болгарського вина, як от Bononia estate – одна з найстаріших виноробень Болгарії, заснована в 1895 році в Кошаві. Орієнтуючись на якість, в наші часи компанія інвестувала у виноградники, сучасне обладнання та готельний комплекс, це одна з тих зіркових виноробень, що збагачують болгарський винний туризм.

Katarzyna Estate знаходиться в одному з найстаріших болгарських виноробних регіонів – Фракійській низині, і втілює багату спадщину, засновану на стародавніх фракійських виноробних традиціях. Тут вирощують різні сорти винограду, міжнародні та автохтонні. А у 2023 році «Катаржина Естейт» відкрила п’ятизірковий винний готель L’Ambassade de Katarzyna. До речі, він прийматиме Балканський міжнародний конкурс вин у 2024 році.

Zlaten Rozhen Winery розташована в долині річки Струма, на південному заході Болгарії, яка відома своїм теплим кліматом та невисокими, скелястими пагорбами. Господарство культивує Мерло, Каберне, Сіра, Мельник 55, Мельник, Рубін. Виноробня має повністю замкнутий цикл виноробства з сучасним обладнанням і переробляє понад 150 тонн винограду на рік. Виноробня має тризірковий бутік-готель, розташований поблизу Роженського монастиря, та пропонує досвід винного туризму.

Aya Estate Vineyards чекає вайнловерів у долині річки Струма, на вершині мальовничого пагорба. Має понад 80 років досвіду  виноробства. «Aя Естейт» підтримує біорізноманіття виноградників та дотримується біодинамічних практик. Винороби надають перевагу гравітаційним пресам та мінімальному втручанню в процеси, спеціалізуються на сорті Широколистий Мельник, PDO. А ще тут пропонують номери преміум-класу з приголомшливими панорамними краєвидами.

Minkov Brothers Wine Cellar знаходиться у північний частині Фракійської низовини – там, де колись процвітали найстаріші виноградники Карнобатської долини. Льох може похвалитися двома музейними зонами, що демонструють сімейну спадщину та історію виноробства регіону. Палітра традиційних і сучасних сортів винограду включає вина з автохтонних та міжнародних сортів.

Дегустаційні нотатки

Від Bononia estate з регіону Долина Дунаю, Gomotartzi, Sauvignon Blanc 2022, збалансоване та м’яке вино з соковитим ароматом стиглих жовтих яблук, свіжого імбиру та лайму.  Елегантний, свіжий і м’який смак порічок заступає приємна м’якість посмаку. Рекомендують вживати як аперитив, поєднуючи з канапе з слабосолоним лососем. Або салатом зі свіжих овочів зі шматочками філе курки на грилі. Також гарно смакуватиме з річковою карпатською форелью, запеченою з овочами та рисом. Вино отримало нагороди від Balkan International Wine Competition 2020 – СРІБЛО, урожай 2019.

Gomotartzi, Syrah & Cabernet Franc, 2022 з Долини Дунаю. Це соковите та елегантне вино зі складним кольором стиглої ожини, насиченого мокко та елегантним ароматом димних акордів, коли пасічник збирає мед. Смаки лісових червоних ягід додають глибини та стабільності фінішу. Рекомендують поєднувати з витриманою Гауда, хамоном,  запеченим з овочами кроликом.

Katarzyna Estate з регіону Фракійська низина, Mezzek, Sauvignong Blanc & Pinot Gris, 2023. Насичений колір стиглої конюшини, з легким відтінком весняних трав. Аромат свіжих цитрусових та білих фруктів. Тонкий, елегантний смак порічок та агрусу, з приємною свіжістю та відчуттям об’єму. Рекомендують поєднувати з салатом зі свіжих овочів та шматочками лосося на грилі. Пасуватиме філе сібаса, запеченого в солі з прованськими травами.

Cheval de Katarzyna, Mavrud 2022. Яскравий, іскристий рубіново-червоний колір.
Аромат – мікс прянощів, червоних ягід з відтінками шляхетної шкіри. Смак пестить піднебіння своєю м’якістю, солодкістю, елегантністю та вишуканим об’ємом суміші лісових ягід. Фініш тонкий і стійкий з довгим посмаком. Рекомендують поєднувати з особукко або різотто з білими грибами та трюфелем. Нагороди: Balkans International Wine Competition 2018 – CРІБЛО, урожай 2016.

Zlaten Rozhen Winery з регіону Долина Струми (Санданський), Sauvignon Blanc & Sandanski misket 2023. Блискучий світло-жовтий колір зі смарагдовими вкрапленнями. Інтенсивний аромат цитрусових та білих квітів. Смак добре збалансований з хрусткою свіжістю аґрусу, доповнений цитрусовими нотками кумквату. Рекомендують поєднувати з салатом зі свіжих овочів та шматочками філе індички, смаженого у соусі карі. А також з філе тріски, смаженим на грилі, поданим на подушці зі шпинату.

41 Parallel, Syrah 2022. Насичений, темно-рубіновий колір. Аромат ягодний – ожина, чорниця та малина в поєднанні з відтінком прянощів, в яких відчувається нота білого перцю. Ягоди надають вину неповторний смак. Посмак солодкуватий та соковитий, тривалий зі фруктовим фінішем. Рекомендують поєднувати з каре ягня.

Aya Estate Vineyards з регіону Фракійська низина, Colorito, Marsanne, Roussane, Viognier 2022. Вино блідо-жовто-солом’яного кольору з зеленими відтінками. Спочатку аромат розкривається в квітковій гамі смаків, за якою слідують ноти нектарину, груші, манго. Смак свіжих фруктів, а приємний об’єм і щільність ідеально поєднуються з його свіжістю. Посмак мінеральний, з відтінками смажених лісових грибів. Рекомендують поєднувати з річковим судаком на грилі, та картоплею, запеченою з травами у фользі. Нагороди: Balkans International Wine Competition 2020 – CРІБЛО, Balkans International Wine Competition 2021 – CРІБЛО, Decanter 2020 – БРОНЗА.

AYANO, Merlot & Shiroka Melnik 2022. Насичений, блискучий, прозорий, колір стиглої вишні, з рубіновим блиском. Насичений аромат стиглих лісових червоних ягід. З нотками айви та коробки від кубинських сигар. Смак легкий, лісових ягід, який приправляється у посмаку ліщиною та лісовими грибами. Щільне, свіже та розвинене вино з довгим потенціалом. Рекомендують поєднувати з  філе міньйон, або медальонами з телятини, з овочами гріль. Як дижестив, буде смакувати з витриманою Гауда, Чедером та Грано Падано.

Рекомендаціі D+:

Bononia estate, Gomotartzi, Sauvignon Blanc 2022

Zlaten Rozhen, Winery Sauvignon Blanc & Sandanski misket 2023

Katarzyna Estate, Cheval de Katarzyna, Mavrud 2022

Aya Estate Vineyards AYANO, Merlot & Shiroka Melnik 2022.

Це була професійно організована і проведена цікава презентація: інформаційно насичена лекція, вина з історичних фракійських виноградників, дружнє спілкування за вечерею, безумовно сприяли налагодженню ділових контактів. Що для болгарських вин неабияк актуально – адже проєкт поставки вин з Болгарії в Україну був заморожений через війну. Галина Ніфору, керуючий директор Balkans International Wine Competition, медіа-партнером якого традиційно виступає Communication Media Group Drinks+, висловлює сподівання, що попри всі виклики воєнного часу, він буде втілений в життя. І українська винна спільнота це сподівання гаряче поділяє.

Тим часом нагадуємо, що українських виноробів болгарські колеги запрошують на престижний винний конкурс Balkans International Wine Competition.

Фото: Олександр Зубко

X
Украина