Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Технологія VSL

INAO офіційно схвалив зміну правил щільності виноградників Шампані

22.09.2022, Новини

Технологія VSL дозволить знизити викиди парникових газів на 20%.


Національний інститут походження та якості (INAO) офіційно схвалив зміну правил щільності виноградників Шампані, які позиціонується, як спосіб допомогти регіону боротися зі зміною клімату. Асоціація виробників регіону (SGV) проголосувала за таке рішення ще у 2021 році, але нові правила все ще потребували схвалення INAO.

Технологія VSL

У регіоні Шампань діють особливі правила щодо відстані між виноградними лозами – їх не можна висаджувати понад 1,5 метра одна від одної. Проте, вже кілька десятиліть деякі виробники наполягають на технології VSL – vignes semi-larges – «напівширокі лози». Суть технології в тому, щоб лози знаходилися одна від одної на відстані 2,2 метри. Прихильники рекламують VSL як перевагу для клімату, глобальна зміна якого негативно впливає на виноградники, а також кажуть, що технологія полегшує догляд за виноградниками.

Під час голосування Максим Тубар (Maxime Toubart), президент асоціації виробників Шампані, заявив, що нижча щільність лоз може знизити викиди парникових газів на 20% за рахунок можливості використання кращого обладнання. «Це допоможе нам досягти наших цілей щодо відмови від гербіцидів, зменшення кількості пестицидів на 50% та скорочення викидів вуглецю на 25% до 2025 року», – сказав Тубар.

На основі цих потенційних переваг, асоціація виробників регіону схвалила VSL, передавши пропозицію до рук INAO. Але перш ніж цей захід міг бути офіційно затверджений, мала бути запущена двомісячна національна процедура заперечення. І опозиція існувала. Група, яка назвала себе NoVSL, стверджувала, що зниження щільності та пов’язаний з цим потенціал для збільшення механізації, можуть знизити якість шампанських вин.

Технологія VSL

Однак за даними Vitisphere, інформаційного порталу, присвяченого виноградарству та виноробній галузі, INAO відхилив ці побоювання, прийнявши рішення SGV та вказавши на дослідження в регіоні Шампань, проведені ще в 1995 році, які демонструють, що переваги VSL переважають будь-які побоювання з приводу втрати якості вина.

Разом з тим, нові правила не забороняють прихильникам NoVSL продовжувати підтримувати свої лози на поточному рівні щільності (або навіть на більш щільному рівні), якщо вони захочуть.

Джерело: foodandwine.com
Фото: wineloversvillage.com

X
Украина