Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Ірландія

Ірландія запровадить попередження про шкоду здоров’ю на етикетках алкоголю

05.06.2023, Новини

Про ризики онкологічних захворювань та захворювань печінки, про шкоду вживання алкоголю під час вагітності, а також калорійність та вміст алкоголю – вся ця інформація буде нанесена на етикетки з алкогольними напоями.


Ірландія увійшла в історію, ставши першою країною у світі, яка запровадить маркування про шкоду здоров’ю на алкогольних напоях. Новаторський закон, підписаний міністром охорони здоров’я Стівеном Доннеллі (Stephen Donnelly), спрямований на інформування споживачів про різноманітні ризики вживання алкоголю, а також вказувати калорійність продукту та кількість грамів алкоголю. Цей крок покликаний дати споживачам краще розуміння ризиків для здоров’я, пов’язаних із вживанням алкоголю, що дозволить їм приймати обґрунтовані рішення.

Закон набуде чинності у травні 2026 року. Протягом цього періоду постачальники алкогольних напоїв мають оновити упаковку своєї продукції, щоб відображати необхідну інформацію та попередження. Для отримання додаткової інформації буде вказано посилання на веб-сайт Health Service Executive Ірландії.

Стівен Доннеллі повідомив, що упаковки інших продуктів харчування та напоїв вже містять інформацію про шкоду для здоров’я тих чи інших інгредієнтів та відповідні попередження. «Цей закон приводить алкогольну продукцію у відповідність до цих правил».

Ірландія

Експерти в галузі охорони здоров’я підтримують запропоноване маркування. Ірландське онкологічне товариство (Irish Cancer Society) підтримало закон, заявивши, що маркування, що сповіщає про шкоду здоров’ю, дозволить людям робити усвідомлений вибір щодо алкоголю і підвищить обізнаність про його потенційні ризики для здоров’я. Eurocare – мережа неурядових організацій, які працюють над запобіганням і зменшенням шкоди, пов’язаної з алкоголем, також високо оцінила рішення Ірландії запровадити маркування на алкогольних напоях.

Однак SpiritsEurope – організація, яка представляє виробників спиртних напоїв у Європейському Союзі, подала офіційну скаргу до Європейської комісії, стверджуючи, що новий регламент Ірландії порушує законодавство ЄС. В асоціації стверджують, що закон створить торговий бар’єр, що потенційно перешкоджатиме вільному переміщенню товарів. Згідно з SpiritsEurope, закон обмежить легальний продаж алкогольних напоїв з інших країн-членів ЄС в Ірландії, якщо тільки ці продукти не будуть перемарковані, щоб включити додаткову інформацію про вміст алкоголю, кількість калорій та попередження про шкоду здоров’ю.

Стурбованість щодо нового закону висловив і посол Італії в Ірландії. Виробництво вина залишається основною експортною галуззю Італії. Руджеро Корріас (Ruggero Corrias) сказав, що в самих попередженнях немає нічого поганого, але суть у тому, що попередження мають бути пропорційними. Пан посол вважає, що якщо говорити про вино і стверджувати, що вміст алкоголю в пляшці вина викликає захворювання печінки – це непропорційно.

У свою чергу ініціатори закону сподіваються, що інші країни наслідують приклад Ірландії, «оскільки проблеми охорони здоров’я, як і раніше, залишаються пріоритетними в усьому світі».

Джерело: packaging-gateway.com, bbc.com/news
Фото: bignewsnetwork.com, packaging-gateway.com

X
Украина