Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

MUNDUS VINI

MUNDUS VINI: найцікавіше з весняної дегустації 2024 

15.03.2024, Вино

Протягом шести днів у Нойштадті, Німеччина, відбувалась велика дегустація, яка залучила понад 250 винних експертів із 55 країн. Цей конкурс, що проходить двічі на рік у самому серці Пфальца, другого за величиною виноробного регіону Німеччини, презентував цього разу вина з 45 країн, серед них — вина з маловідомих виноробних країн, таких як Узбекистан (одна срібна медаль), Польща (золота медаль, це вже вдруге для польського вина), а також Казахстан, Колумбія та Марокко.


Східноєвропейські вина захоплюють своїм виразним смаком і чудовою якістю, залишаючи незабутнє враження на весняній дегустації MUNDUS VINI. Від пагорбів Румунії до мальовничих виноградників Молдови та України, ці вина демонструють багату виноробну спадщину регіону та інноваційні технології. Тим часом провідні виробники з усього світу також вражають своїми винятковими творіннями, демонструючи різноманітність і досконалість світової винної індустрії. 

MUNDUS VINI

Отже, оголошено результати 34-ї Великої міжнародної винної премії MUNDUS VINI: найкращі виноробні цього року включають R&A Pfaffl (Найкращий виробник Австрії), DGB (Південна Африка), Vinaria Purcari (Молдова), Anecoop (Іспанія) і Fantini Group ( Італія). Разом їхні вина отримали 163 нагороди в категоріях «Срібло», «Золото» та «Гранд Золото».

MUNDUS VINI

Італійські вина досягли надзвичайного успіху, отримавши загалом 639 нагород (12 гранд-золотих, 370 золотих, 257 срібних) від вимогливого журі, демонструючи беззаперечну якість. Іспанія йде на другому місці з 535 нагородами (7 гранд-золотих, 302 золоті, 226 срібних), за нею йдуть Португалія (352 нагороди), Франція (296 нагород), Німеччина (193 нагороди) та Австрія (105 нагород). Постійний успіх країн Нового Світу знову очевидний: Південна Африка отримала 95 нагород, Чилі — 55 нагород, а Австралія — 50 нагород, довівши загальну суму до 288 нагород. 

Останніми роками MUNDUS VINI спостерігає значне підвищення якості вин із країн Східної Європи. Цього року молдавські вина особливо виділялися, отримавши 3 «гранд-золота», 56 золотих і 37 срібних нагород, у той час як Грузія, Румунія та Північна Македонія йшли з 83, 71 і 42 нагородами відповідно.

christian_wolf_

Крістіан Вольф (Christian Wolf), директор дегустації, коментує: «Як вважаю, що весняна дегустація є чудовим показником якості вин останнього урожаю, які виходять на ринок. Під час головної світової виставки вин і алкогольних напоїв ProWein у Дюссельдорфі відвідувачі мали можливість скуштувати приблизно 350 вин, відзначених нагородами. У перший день виставки організатори MUNDUS VINI провели церемонію нагородження виробників вина, чиї вина отримали престижні нагороди, такі як Best of show або Best producer. Цей момент мав велике значення як для ради Mundus Vini, так і для мене особисто, тому що під час дегустації має значення лише якість вин. Журі отримує мінімум інформації — вінтаж і сорт винограду, тому вони зосереджуються виключно на оцінці якості». 

MUNDUS VINI

У цьогорічному конкурсі в журі взяли участь чотири українки, три з яких представляли Drinks+ і Wine Travel Awards.

MUNDUS VINI

Ольга Піневич-Тодорюк, головний редактор журналу Drinks+: «У моїй комісії ми з колегами з Португалії, Греції та Німеччини отримали незабутні враження від дегустації унікальних вин із винограду Гувейо та Віозіньо. Ці маловідомі сорти винограду продемонстрували чудові ароматичні та смакові характеристики. Ще одна дегустація грецьких вин, зокрема Mavrodaphne та Xinomavro, на MUNDUS VINI була чудовою пригодою! Ці грецькі сорти справді виділялися своїми багатими смаками та унікальними профілями, пропонуючи зазирнути в різноманітність терруару та традицій виноробства Греції. Соковита солодкість Mavrodaphne і сміливий характер Xinomavro залишили незабутнє враження, продемонструвавши надзвичайний потенціал грецьких вин на міжнародній арені. Дослідження глибини та складності цих виняткових вин стало справжнім задоволенням! І, звісно ж, більшість із них були нагороджені золотими медалями. Дякуємо родині Mundus Vini за цей чудовий досвід і ідеальну організацію дегустацій і заходів».

MUNDUS VINI

Ірина Дьяченкова, співзасновниця Drinks+ Media Group: «MUNDUS VINI – це еталон відмінної організації та професіоналізму. Але найголовніше – це особливо теплі людські стосунки, повага та увага до всіх учасників конкурсу з боку організаторів, які високо цінують працю кожного винороба, міжнародного журі та власної команди. У MUNDUS VINI є чудова традиція представляти всіх членів команди суддям і вітати цих дивовижних людей на сцені. А на 34-й Весняній дегустації MUNDUS VINI народилася нова церемонія нагородження суддів, які співпрацюють із конкурсом понад 15 років». 

MUNDUS VINI

Загальнолюдські цінності, культура і гуманізм невіддільні від вина. У своєму вітальному слові Крістоф Майнінгер (Christoph Meininger), засновник Meininger, висловив підтримку Україні та Ізраїлю. Особливо цінні ці слова в нинішній неспокійний час, коли світ роздирають військові конфлікти. 

MUNDUS VINI

У весняній сесії Mundus Vini 2024 взяли участь 250 винних експертів з усього світу. До складу моєї комісії входили представники різних країн: Німеччини, Швейцарії, Франції, Тайваню та України. Наші флайти переважно складалися з дуже якісних європейських вин з Австрії, Німеччини, Італії, Іспанії. Усі вісім Chenin Blanc з Південної Африки також були передбачувано добрими. Але справжніми фаворитами серед білих тихих вин для мене стали витончені австрійські вина 2023 року, виготовлені з мускатних сортів із залишковими цукрами до 4 г/л і від 4 до 12 г/л. Також добірка чудових Темпранільо різних урожаїв 2019-2023 років від Рібера-дель-Дуеро, де вісім із дев’яти вин отримали оцінки понад 90 балів і заслужене золото Mundus Vini, може бути предметом гордості для іспанських виноробів. 

MUNDUS VINI

Останній день конкурсу був для нас особливою суддівською місією: кілька комісій дегустували безалкогольні вина. Це важливий зростаючий сегмент, представлений на дегустації двома категоріями: безалкогольне тихе вино та ігристі напої з безалкогольного вина. Типи вина: біле, рожеве, червоне. За залишковим вмістом цукру кольорові вина поділяються на менше і більше 40 г/л.

MUNDUS VINI

Органолептичні показники, за якими оцінюють безалкогольні вина, дещо відрізняються від традиційних. Наприклад, оцінюють ступінь маскування зелених присмаків в ароматі та смаку, рівень винності смаку, не вітають аромат вареного виноградного соку.

За статистикою моєї комісії, Німеччина безперечно є європейським лідером у безалкогольному сегменті; Іспанія, Італія та Франція були представлені кількома зразками, а Швейцарія та Люксембург показали по одному вину. Ці вина продемонстрували, що велика увага приділяється загальній якості продукту. Тому серед 39 зразків безалкогольного, які продегустувала наша комісія, багато вин отримали оцінки, що відповідають срібній медалі, а кілька отримали бали на рівні золотої медалі».

MUNDUS VINI

Вікторія Макарова, дописуючий редактор Wine Travel Awards: «На MUNDUS VINI дійсно відчуваєш себе, як у сім’ї, де до того ж маєш справу з першокласними професіоналами буквально з усього світу — науковцями, професорами, енологами, сомельє, виноробами, байерами та імпортерами, журналістами та інфлюенсерами. Це дивовижний міжкультурний досвід, де ви можете поспілкуватися, обмінятися думками та ідеями та знайти нових друзів у винному співтоваристві. Мої щирі компліменти чудовій команді MUNDUS VINI та її лідеру Крістіану Вольфу: все, що вони робили, було ідеально організовано, чітко та без зайвого стресу (принаймні так здавалося). 

Моїй комісії пощастило з кількома чудовими флайтам італійських білих (Pinot Grigio, Garganega, Fiano, Cataratta, Insolia), свіжими, фруктовими та витонченими рожевими ігристими від DO Cava, чудовими Альбаріньо та дуже елегантними Темпранільо з Ріохи, а також надзвичайно різноманітними та високоякісними винами з Португалії, де мої абсолютні фаворити – купажі з Alicante Bouschet, котрий є «батьком» важливого українського червоного сорту Одеський чорний. 

SHABO

Згадуючи українські вина, хочу привітати наших медалістів: виноробню SHABO Winery, одного із лідерів українського виноробства, що отримала кілька нагород: Limited Edition Muscat Ottonel натурально напівсолодке 2021 — золота медаль; Cabernet Reserve 2022 — золота медаль; Grande Reserve Cabernet-Merlot — 2022 золота медаль та Best of Show Ukraine; Limited Edition Cabernet-Merlot (кахетинська технологія / витримано в квеврі) 2022 — срібна медаль. Шато Чизай, чудова виноробня із Закарпаття, здобула золото за особливе десертне вино Троянда Карпат 2021 (витримка 24 місяці) та срібло за новий випуск Троянда Карпат Червоне. Молода й талановита одеська виноробня Odesos Winery здобула золото за Cabernet Sauvignon Reserve 2021. 

MARCHE IGT SANGIOVESE

Також хотілося б відзначити італійську виноробню з Марке Tenuta Manoylo (Societa Agricola Morescо), що отримала Grand Gold і титул Best of show Marche за Marche IGT Sangiovese 2021 та срібло за Falerio DOC Pecorino 2021. Ми особливо раді відзначити успіх цієї виноробні, оскільки вона є номінантом Wine Travel Awards, а також тому, що нинішніми власниками цього маєтку є родина Манойло з України. 

Я сподіваюсь, що в майбутньому все більше українських виноробень братимуть участь у конкурсах MUNDUS VINI і принесуть Україні ще більше нагород. Мені було дуже приємно зустріти моїх дорогих колег з команди та журі конкурсу на стенді Wines of Ukraine на ProWein та організувати для них експрес-дегустації наших вин. Їхня думка, поради та оцінки є надзвичайно важливими для українських виноробів. Щиро дякую, сімʼя MUNDUS VINI!»

MUNDUS VINI

Photo Credit: AD LUMINA

X
Украина