Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Concours Mondial du Sauvignon

Підсумки 13-го Concours Mondial du Sauvignon

09.05.2022, Вино Автор: Вероніка Бусел

Комунікаційна медіагрупа Drinks+ отримала запрошення взяти участь у Concours Mondial du Sauvignon ще до 24 лютого 2022 року і, звісно, була рада участі у такій значній винній події та можливості зустрітися з винними професіоналами з усього світу. Але сталося 24 лютого… і український прапор на дегустаційному столі, серед усіх інших міжнародних прапорів, символізував набагато більше, ніж просто країну на винному конкурсі. І ми гордо його несли.


Гордість і репутація вин Совіньон Блан. Значення конкурсу

Совіньон Блан, що входить до ТОП-3 найбільш поширених міжнародних білих сортів винограду в світі, привернув до себе таку велику увагу за останнє десятиліття і настільки завоював визнання винного світу, що винороби з усього світу почали експериментувати набагато більше у своїх підвалах, щоб урізноманітнити пропозиції та задовольнити потреби найвибагливіших споживачів.

Цілями Concours Mondial du Sauvignon є визнання та нагородження вин, виготовлених з винограду сорту Совіньйон Блан, демонстрація різноманітності цього сорту, а також популяризація якості та різноманітності вин з сорту Совіньон та його найвидатніших стилів, їхня популяризація серед споживачів та ринків. Цей конкурс є найбільш великим та найбільш значущим міжнародним конкурсом, повністю присвяченим винам Совіньйон Блан.

Concours Mondial du Sauvignon

У 2022 році у конкурсі взяли участь 1120 вин з 23 країн-виробників, включаючи Францію, Італію, Австрію, Нову Зеландію, Південну Африку та Чилі. Зростання популярності Concours Mondial du Sauvignon у Східній Європі підтверджується збільшенням кількості заявок з Чехії, Румунії, Угорщини та Хорватії.

Concours Mondial du Sauvignon

За останнє десятиліття конкурс проходив у регіонах виробників Совіньон по всій Європі, включаючи Бордо, Турень, Штирію, Руеду та Фріулі. У 2022 році Concours Mondial du Sauvignon відбувся з 17 по 20 березня в Торриш-Ведраш, невеликому красивому містечку, розташованому приблизно за годину на північ від Лісабона. У 2018 році за різноманітність вин цього виноробного регіону Торриш-Ведраш був нагороджений RECEVIN як «Європейське винне місто».

Судді та оцінки Concours Mondial du Sauvignon

Щоб гарантувати неупереджений та збалансований підхід, а також різноманітність знань – процес оцінювання проводили судді вищого класу з понад двадцяти країн, включаючи представника України. До складу журі увійшли MW, виробники, винороби, сомельє, дистриб’ютори, винні автори та журналісти, інфлюєнсери галузі з багатим дегустаційним досвідом.

Сліпі дегустації з понад 80 зразками були розділені між 2 конкурсними днями. Під час дегустацій вина групують з урахуванням походження, категорії, пропорцій купажу та ціни.

Concours Mondial du Sauvignon

Щоб домогтися правильності оцінок та убезпечити споживачів, після конкурсу організатори проводять перевірку переможців шляхом порівняння обраних продуктів з анонімно придбаними зразками з тієї ж партії.

Цього року за допомогою новітніх технологій усі оцінки були подані в цифровому форматі, кожен суддя мав гаджет – оціночний планшет з заздалегідь встановленими характеристиками вина, а також вільну форму для обґрунтування особистої оцінки судді. Кожна група суддів мала свого керівника для обговорення можливих сумнівів та досягнення спільного розуміння того, чи варте конкретне вино особливого визнання.

Медалі та визнання

Головними показниками успіху на конкурсі стали золоті та срібні медалі в окремих категоріях. Крім того, журі присудило спеціальні нагороди зразкам, які отримали найвищі бали в спеціальних категоріях, таких як Sauvignon Blend, Sweet Sauvignon, Oaked Sauvignon, Best Sauvignon in the Competition.

Concours Mondial du Sauvignon

Рейтинг медалей у 2022 році: цьогоріч лідером стала Франція з 143 медалями, а найбільш нагородженим регіоном – Долина Луари, зі 100 медалями. Далі йде Австрія з 75 медалями (варто відзначити, що 39 золотих і 32 срібнні медалі, а також 2 спеціальні нагороди отримали вина зі Штирії). Третьою найбільш визнаною винною країною на конкурсі стала Італія з 31 медаллю.

Concours Mondial du Sauvignon

Понад 96% австрійських вин у конкурсі були зі Штирії, регіона-виробника Совіньон, який за останні кілька років отримує все більше світового визнання. І навіть незважаючи на те, що дегустації проводилися наосліп, незабаром, коли з’явилися результати, я зрозуміла, що найвищі виставлені мною бали були саме винам, виробленим у Штирії.

Австрійські відкриття

Спробувавши наосліп стільки зразків Совіньйон Блан, я переконалася в правильності ідеї про великий терруар, особливо для цього сорту винограду – безперечно, це австрійський регіон Штаєрмарк. Совіньйон Блан – це одна з «фірмових страв» Штаєрмарку, де вина часто демонструють свіжість, потужність, гарний баланс, об’єм, пряну або солону мінеральність, аромат стиглих фруктів і, перш за все, хороший потенціал витримки.

Штаєрмарк (Steiermark), відомий англійською мовою як Styria, знаходиться у південно-східній та центральній Австрії, межує зі Словенією на півдні та Bundesländer Kärnten (Каринтія) на півдні, Зальцбургом на заході, Oberösterreich і Niederösterreich (Верхня та Нижня Австрія) на півдні і Бургенландом на сході.

Concours Mondial du Sauvignon

Штирія зібрала також найбільше нагород в категорії «Дуб» – 42 (причому майже 60% відзначених вин Штирії були дубовими), а також нагороду Revelation Oaked Sauvignon 2022 року, присуджений Peter Skoff Sauvignon blanc Ried Kranachberg Reserve 2015.

Вина світового класу з сорту Совіньйон Блан виготовляють в усіх 3 виноробних регіонах Штирії з позначкою DAC (Districtus Austriae Controllatus). Коли так багато провідних виноробів зосереджуються на одному сорті, успіх неминучий. Слід зазначити, що терруар виноробного регіону Штирії призначений саме для цього сорту, а варіанти Styrian Sauvignon Blanc, витримані в дубі, були особливо успішними на Concours Mondial Sauvignon.

Concours Mondial du Sauvignon

Вина Штирії відіграють важливу роль на світовій арені Совіньон, вони регулярно представлені на великих конкурсах, в тому числі, таких як Concours Mondial Sauvignon. Деякі з найшановніших світових експертів з вина включили Совіньон Блан зі Штирії до переліку найкращих сухих білих вин у світі.

Програма

Крім двох днів офіційних дегустацій, члени журі відвідали майстер-клас із Совіньон Блан та майстер-клас з регіональних вин приймаючого міста. Якщо ви опинитесь тут, знайдіть час, щоб відвідати 4 місцеві виноробні з об’єктами винного туризму: Adega Mãe, Quinta de Almiara, Quinta da Boa Esperança та Quinta da Folgorosa. Всі 4 виноробні показали високу якість гостинності, сервісу та автентичності.

Concours Mondial du Sauvignon

Організатори намагались продемонструвати деякі португальські традиції, використовуючи автентичну музику фаду, смачну місцеву їжу та вина, і все це увінчувала безліч захоплюючих краєвидів: ви мали  можливість безкінечно спостерігати за красою португальської землі, наприклад, медитувати на заході сонця в Санта-Клауса – частині муніципалітету Торриш-Ведраш.

Concours Mondial du Sauvignon

Усі культурні заходи були організовані таким чином, щоб краще пізнати Португалію та налаштувати особливий зв’язок з цією чудовою виноробною країною.

2022 Concours Mondial du Sauvignon Revelations

Одним з ключових спостережень суддів стала безпрецедентно велика кількість дубових Совіньон Блан, що взяли участь у конкурсі цього року: 225, або п’ята частина від загальної кількості заявок. Більшість дубових вин Совіньон походили зі Штирії та Бордо. І вони продемонстрували себе надзвичайно добре, 35% з них отримали медалі.

Підсумки Concours Mondial du Sauvignon 2022:

Dubourdieu Trophy (Best Competing Sauvignon)

Domaine Jean-Christophe Mandard Blanc 2020
Touraine Chenonceaux, Loire Valley, France

Tonnellerie Sylvain Trophy (Oaked Sauvignon Revelation)

Peter Skoff Sauvignon blanc Ried Kranachberg Reserve 2015
Styria, Austria

Sauvignon Blend Revelation

Ktima Biblia Chora White 2021
Mt Panego, Macedonia, Greece

Sweet Sauvignon Revelation

SKALÁK Sauvignon Slámové Víno 2015
Slovacka, Moravia, Czech Republic

Loire Revelation

Caillottes 2020, Joël & Sylvie Cirotte
Sancerre, Loire Valley, France

Austria Revelation

Wruss Sauvignon Blanc Gamlitz DAC 2020
South Styria, Austria

New Zealand Revelation

Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2021
Marlborough, South Island, New Zealand

Italy Revelation

Cantina Rauscedo Sauvignon 2020
Venezia Giulia IGT, Friuli Venezia Giulia, Italy

South Africa Revelation

Diemersdal The Journal Sauvignon blanc 2021
Cape Town, Coastal Region, South Africa

Повний перелік результатів тут.

X
Украина