Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Роберто Чіпрессо

Роберто Чіпрессо – мрійник і творець 

22.11.2021, Премія

Харизматичний, яскравий та захоплений своєю працею Роберто Чіпрессо став одним з перших номінантів Wine Travel Awards у номінації Ambassador, категорія Ambassador of the Year. Спонсором номінанта виступає Vinos de La Luz, а спонсорами номінації є «Національна асоціація внутрішнього та в’їзного туризму» ANTRIM, Invest Moldova Agency та USAID. 


Блискучий енолог Роберто Чіпрессо (Roberto Cipresso) – учасник грандіозного міжнародного проекту Vinos de La Luz та вина Пангеї (що походить з вин п’яти континентів і обіцяє стати сенсацією року!), засновник компанії Winemaking (консалтингова група з енології та агрономії), творець інноваційного проєкту Winecircus – експериментального льоху, де проводяться дослідження та вивчаються аспекти виноградарства. Серед досягнень Winecircus – особливе кюве, створене спеціально для Папи Іоанна Павла ІІ у 2000 році. Також Роберто Чіпрессо є власником бутік-виноробні Fattoria La Fiorita, яка виробляє вина Brunello та La Fiorita, відзначені безліччю престижних нагород, що мають 99, 98 та 97 балів за Паркером.


Краще гір може бути лише вино

Роберто народився у старовинному італійському містечку Бассано-дель-Граппа. У 1987 році він здобув енологічну освіту, але його великою пристрастю були гори. Чіпресо вважав, що альпінізм – це те, чим він буде займатися у житті. На жаль, стався нещасний випадок, і загинув його найкращий друг… Намагаючись подолати депресію, Роберто вирушив до Тоскани, до Монтальчино і, почавши працювати на виноробні, поринув у чарівний світ – світ вина. І тут став у нагоді досвід виживання в горах, який навчив його поважати природу та розпізнавати її знаки. Саме там він розвинув здатність спостерігати, вловлювати запахи, отримувати сигнали та швидко аналізувати їх. Всі ці безцінні знання Чіпрессо застосував на виноградниках Тоскани.

Роберто Чіпрессо

Іншою пристрастю молодого енолога були подорожі. Він досліджував, знайомився, пробував вина, зустрічав людей, розпитував та навчався. Збагатившись знаннями, Роберто Чіпрессо став відомим, співпрацюючи з такими виробниками як Case Basse, Poggio Antico та Ciacci Piccolo mini d’Aragona. Незабаром його стали запрошувати як консультанта у виноробні по всьому світу.


У променях Vinos de La Luz

Працюючи в Аргентині, Роберто Чіпрессо познайомився з доктором Рікардо Нуньєсом, який висунув революційну ідею поєднати єдиною філософією та протоколами різні виноробні в Аргентині, Іспанії, Італії, Каліфорнії. Так, у житті італійського енолога з’явилися Vinos de La Luz. Він прийняв на себе керівництво командою енологів компанії, місія якої – робити високоякісні вина з існуючими брендами в кожній країні, де є виробництва Vinos de La Luz, створити вина-ікони, в основі яких були б місцеві сорти.

Чипрессо и Нуньес

Так спільними зусиллями двох геніальних умів почали виробляти вина зі своїм характером та індивідуальністю на старих виноградниках Альтаміра в Аргентині, Гуміель де Ізан у Бургосі, у Рібера дель Дуеро, та у Монтальчино, Тоскана. Також було здійснено проект створення ще одного Vinos de La Luz у Каліфорнії, в Санта-Барбарі. Наступний етап – Грузія, де росте виноград Сапераві, який надихає та розбурхує фантазію енологів. Сьогодні бренди різних країн, що належать Vinos de La Luz, відзначені безліччю нагород.

Чипрессо

Натхненний успіхом Роберто Чіпрессо запропонував доктору Нуньєсу ще більш амбітний проєкт – створити «Планетарне» вино. Сам Роберто говорить про нього як про мрію, бажання, божевілля, але впевнений, що втілить у життя цю ідею: «Ми зможемо створити вино, яке є емоцією всіх континентів – вино Пангеї, що походить з вин п’яти континентів. Ми візьмемо Сапераві з Грузії, яке додасть спецій та динаміки бленду; Темпранільйо, яке буде тілом і кров’ю; Санджовезе з Монтальчино – для структури та кислотності; надзвичайний аргентинський Мальбек надасть йому фруктовості та бальзамічних відтінків, і, нарешті, каліфорнійська Сіра, що має неймовірну пристосованість, поєднає всі аромати в єдине ціле». Це вино планують створити в США, де зберігатимуться бочки з винами, з яких буде створено цей бленд. Прем’єру очікують у 2022 році.


Безцінні знання

Роберто Чіпрессо часто читає лекції у винних школах та університетах у всьому світі, виступає на міжнародних винних форумах. У 2018 році він взяв участь у першій Міжнародній виставці Wine&Spirits у Києві, де прочитав лекцію про терруар та дав рекомендації українським виноробам щодо методики дослідження на шляху до досконалості. Досвід, яким поділився енолог світового класу, що розкриває всі нюанси роботи з локальним сортом Одеський Чорний – як він може себе проявити в різних умовах, його переваги та недоліки – воістину безцінний! Адже саме на цей сорт багато енологів та власників виноробень в Україні роблять зараз ставку, а сам Чіпрессо експериментував з ним на виноробні в Словенії.


Книги про вино

Роберто Чіпрессо є автором чотирьох книг про вино: Il Romanzo del Vino, Vinosofia, Vineide та Vino, il romanzo segreto.

Книга Чипрессо

Один із розділів своєї останньої книги: «Вино. Секретний роман» Роберто присвятив планетарному вину і пояснив, як його планують створювати – від технічних моментів до філософії та сповненого пристрасті змісту.

Про свої роботи Чіпрессо каже: «В своїх книгах мені хотілося знайти досить легку, пряму, зрозумілу мову, говорити про технічні параметри, але популярно, щоб усі розуміли та читали, як роман. І, звичайно, щоб усе написане мною досягло максимально широкої аудиторії. Ми повинні думати про виноградарство майбутнього, залишаючи знання у спадок для наступного покоління».

Запрошуємо завітати на сайт міжнародної премії з винного туризму Wine Travel Awards, який вже почав свою роботу! Профілі номінантів будуть відкриті 10 грудня.

X
Украина