Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

системи географічних зазначень

Система географічних зазначень в Україні – реальна перспектива!

07.05.2021, Новини Автор: Ольга Пиневич-Тодорюк

Drinks+ взяв участь у фінальній онлайн-презентації проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».


3 роки і 8 місяців представники іноземної делегації проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» разом з українською владою, вітчизняними виробниками та експертами розробляли та впроваджували законодавчі норми, які б регулювали принципи географічних зазначень в Україні та вдосконалювали їх згідно положень та норм Європейського Союзу. Фіналізували закінчення проєкту коротким оглядом досягнень та онлайн-дегустацією вже зареєстрованих або тих, які плануються до реєстрації, географічних зазначень України. У самій же онлайн-дегустації взяли участь представники влади, керівники та учасники проєкту, спеціалізована преса.

досягнення

Спершу хотілося б відмітити, що команда вітчизняних та іноземних спеціалістів провела колосальну роботу, щоб зареєструвати або підготувати до реєстрації українські спеціалітети. Згідно правил, продукція, яка матиме офіційний знак захищеного географічного зазначення України, проходить 2 основних етапи реєстрації: на державному і європейському рівнях. Процес складний – це і юридична підтримка, адміністрування, маркетингова діяльність, навчальні семінари, ребрендінг так званих «чутливих продуктів», розробка доріг вина та смаку та інше.

Тож за час роботи проєкту першопроходцями, які вже реєструються на рівні Європейського Союзу, стали гуцульська овеча бриндза (PDO Hutsul Cow Brynndza), гуцульська коров’яча бриндза (PDO Hutsul Sheep Brynndza) та мелітопольська черешня (PDO Melitopol Cherry). Вже майже готовий переходити на найвищий рівень реєстрації й херсонський кавун (PDO Kherson Watermelon). Готуються також закарпатський мед (PDO Zakarpattia Honey) з декількома специфікаціями для цього продукту та баранина Фрумушика-Нова (PGI Frumushyka Nova Sheep Meat). Щодо важливої для нас винної теми, то на черзі національна реєстрація географічних зазначень для вин PDO wine Yalpuh, PGI wine Prydunaiska Bessarabia, PDO wine Chabag та PGI wine Zakarpattia після затвердження певної законодавчої бази.

Тарас Висоцький

Тарас Висоцький

Як зазначив пан Тарас Висоцький, Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: «Мета проєкту розвиток бренду України у світі, підтримка, визнання та реєстрація географічних зазначень. Всі наші напрацювання протягом цих років і закладений фундамент треба якнайшвидше реалізувати. Можемо тепер розвивати інші ГЗ та популяризувати Україну у світі».

І наша редакція цілком згодна! Україна має позиціонувати себе на міжнародному рівні, виходити на світові ринки та міжнародний виставковий простір з власними винами та спеціалітетами, однак мати підтримку не тільки Євросоюзу, а й власної держави! 🙂

Наші твердження підтримав і Маркус Клінглер, керівник групи з питань політики у галузі сільського господарства, Група підтримки України, Генеральний директорат з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR, Брюссель): «Україна – сільськогосподарська колиска Європи і має автентичну продукцію. Цей проєкт фінансується єврокомісією, наше завдання – дати юридичну рамку, яка буде загальним кістяком і розвиватиме експортний напрямок».

Маркус Клінглер

Маркус Клінглер

Однак є одне «але», яке має бути вирішене якнайшвидше. Це так званий ребрендінг «чутливих продуктів», які були ще досі не перейменовані: коньяк, шампанське, а також фета. Щодо фети, то українські виробники вже використовують визнану старовинну назву «Набіл», яка вже зареєстрована як ТМ. Деякі виробники ігристого вже не користуються назвою «шампанське» і не вказують на етикетці «вироблено з використанням методу шампанізації», однак, як зазначає Саверіо Савіо, керівник проєкту та перший ключовий експерт: «Коньяк – це наша найбільша поразка. Назви, які ми запропонували, були відхилені виробниками. Ми розуміємо тепер, що лише рішення міністерства може вирішити це спірне питання».

Саверіо Савіо

Саверіо Савіо

Чимала робота, яка була проведена за майже 4 роки, призвела й до запровадження незапланованих розробок 🙂 . Так, на певному етапі проєкт став досить успішним, і це дало змогу на базі вже визначених географічних зазначень, використовуючи міжнародний досвід, створити перший інноваційний туристичний продукт «Дорога вина та смаку української Бессарабії». На даний час триває розробка аналогічних проєктів на Херсонщині, Закарпатті, Слобожанщині, Прикарпатті, Криворіжжі, Чернігівщині, Буковині, Полтавщині тощо. А учасники «Дороги вина та смаку української Бессарабії» й «Дороги смаку Прикарпаття» вже встигли заснувати Національну еногастрономічну туристичну мережу «Дороги вина та смаку України».

Бесарабія

Приємним моментом стала дегустація продукції вже зареєстрованих та майбутніх географічних зазначень України, які були доставлені кожному учаснику онлайн-зустрічі особисто. Серед них гуцульська овеча бриндза, гуцульська коров’яча бриндза, набіл, закарпатський мед, Фрумушика-Нова з бараниною Гран Філе та Маханом та інші. І, звичайно, вина від компаній Шабо, Chateau Chizay та Колоніст.

Презентацію продуктів з потенціалом до реєстрації в якості географічних зазначень та гарантованих традиційних особливостей від виробників «Доріг вина та смаку української Бессарабії», «Доріг вина та смаку Херсонщини», «Дороги Смаку Криворіжжя Urban Taste Route», «Дороги смаку Прикарпаття» провели Президент Національної еногастрономічної мережі «Дороги вина та смаку України» Олена Мотузенко, національний експерт проєкту ЕС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Валерія Бондаренко та Національний експерт Проєкту ГЗ з правових питань, патентний повірений України, Голова Наглядової Ради Національної еногастрономічної мережі «Дороги вина та смаку України» Юлія Прохода.

Прикарпаття

Визначальними в запровадженні проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» стали й законодавчі зміни. Так, у 2019 році були ухвалені законодавчі зміни, які вдосконалюють систему правової охорони географічних зазначень. Завершується підготовка підзаконних актів, які сприятимуть розвитку системи національних географічних зазначень, гарантованих традиційних особливостей та інших систем якості для сільськогосподарської й харчової продукції, вин та спиртних напоїв.

Чекаємо схвалення Урядом та передачі на розгляд Верховної Ради трьох важливих для цих секторів законодавчих ініціатив, що регулюють використання та охорону географічних зазначень.  Адже, якщо не зрушить король, оточення теж залишиться на місці 🙂 .

X
Украина