Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Табор Іштван: «Я думаю, що настав час дізнатися більше про українські вина. Winelovers Wine Award готова зробити ваші вина більш впізнаваними!»

21.05.2024, Персона

Drinks+ поспілкувався з Табором Іштваном (István Tábor ), виконавчим директором Winelovers Wine Awards. Як і минулого року,  головний редактор Ольга Піневич-Тодорюк запрошена до команди суддів конкурсу, а для українських виноробів організатори нагадують, що участь  безкоштовна. Захід відбудеться у Будапешті 28-30 червня.


Враховуючи всю інформацію, наведену на вашому веб-сайті, чи можете ви особисто визначити особливості Winelovers Wine Awards? Чим він відрізняється від інших міжнародних конкурсів?

Winelovers Wine Awards — це не лише змагання, а широкий проєкт, який включає міжнародний конкурс вин, кілька супутніх подій, пов’язаних з торгівлею, зосереджених на країнах Центрально-Східної Європи, а також онлайн-журнал про вино та соціальні мережі. Ця зосередженість на країнах Центральної та Східної Європи є нашою особливістю, і в майбутньому вона стане все більше втіленою. Скажу відверто: перші два роки у нас були шикарні теми майстер-класів (супутніх заходів конкурсу), і виномани, і члени журі із задоволенням дегустували шампанське чи інші високоповажні вина. На цьогорічному заході майстер-класи представлятимуть лише вина Центрально-Східної Європи, наприклад вина Румунії або місцеві сорти з 10 країн регіону.

Майстер-клас на заході проведе Пьотр П’єтрас MS

Чи є у ваших змагань механізм регулювання кількості наданих медалей? Як це працює на практиці?

Наш конкурс є так званим «англосаксонським», тому ми не обмежуємо кількість медалей для виробників. Вина оцінюються за шкалою в 100 балів, а суддівство приймає рішення на основі незалежної сліпої дегустації та колективного обговорення. Однак оцінювання займає півдня, тому ми включили цей елемент із системи OIV, Internationale de Vin.

Які найбільш значні переваги учасники отримують від вашого конкурсу? Які умови для тих, хто не виграє медалі?

Переможці будуть представлені різними способами: від наших цифрових і друкованих журналів до публікацій у соціальних мережах і участі в подіях. Можливо, цифрова публікація є найбільш актуальною для нових виробників: вина, які отримали нагороди, будуть представлені в англомовному цифровому виданні, інформація буде розповсюджена серед понад 4000 ключових міжнародних фахівців, які приймають рішення (імпортери, сомельє, виноторговці та винні письменники). Про них писатимуть видання – інформаціцні партнери конкурсу, як от  Drinks+.

Що стосується тих, хто не отримав медалі, то вони можуть повчитися на результатах, оскільки журі складається з відомих професіоналів вина з усієї Європи. Чи можете ви згадати якісь конкурси вин, де члени журі представлені перед конкурсом? Є кілька, але не багато. Ми хочемо бути максимально прозорими. На веб-сайті виробники вина можуть побачити, які експерти дегустували їхні вина. Ви винороб, виробляєте рожеве? Цього року Jonas Röjerman MW буде спеціалістом дегустаційного столу рожевих вин. Якщо ваше вино не виграє медаль, ви скажете, що він не досвідчений дегустатор? Чи ви переглянете спосіб виготовлення свого рожевого вина?

Винна карта світу розширюється в останні 10-15 років. Як це впливає на ваше змагання (учасників, суддів)? Які країни, крім Угорщини, представлені серед учасників та членів журі?

Ви маєте рацію: в останньому виданні Всесвітнього атласу вина представлені країни, які раніше не називалися виноробними. З’являється все більше виноробних країн, наприклад, Тайвань – до речі, у нас вже зараз будуть гості з Тайваню, правда, не як члени журі, а як баєри. Ця програма для покупців є новинкою та додатковими можливостями для виробників вина та об’єднань представити свої вина потенційним імпортерам.

Що стосується вашого другого запитання, то частка іноземних експертів значно вища, ніж минулого року.

Цього року у нас 30 іноземних членів журі, серед яких 17 угорців, а наступного року місцевих експертів буде ще менше. Члени журі – представники кількох країн: Фінляндії, Швеції, Норвегії, Данії, США, Колумбії, Великобританії, Ірландії, Хорватії, Румунії, Болгарії, Сербії, Словенії, Польщі, Ізраїлю, Італії, Португалії, Іспанії, Нідерландів, Бельгія, Франція, Швейцарія, Німеччина та Австрія.

Ми зробимо цей винний конкурс головним винним конкурсом Центрально-Східної Європи.

У винному середовищі існує певний стереотип: якщо конкурс проводиться в Німеччині/Італії/Франції/Великій Британії, він зосереджений головним чином на покупцях і споживачах цієї країни. Як ви вважаєте, це правда, і які для вас основні «ринки впливу»?

Угорщина не є цільовою країною для більшості інших країн ЦСЄ, оскільки це виноробна країна, а не імпортер вина. Є деякі винятки, наприклад Pannon Borbolt зі значним вибором балканських вин, але більшість угорських покупців і споживачів перебувають на етапі відкриття, коли мова йде, наприклад, про українські вина. Але ми є каталізатором цього процесу – і ми єдині в цій країні з такою місією.

Але що важливіше, наша мета — відкрити ворота в регіон. Ми зобов’язані запрошувати баєрів та інших експертів заходу, виноробів сходу і створювати професійне середовище для зустрічей, смаків, спілкування та ведення бізнесу. Ми шукаємо конкурентну перевагу виноробного регіону Центрально-Східної Європи, аспекти, які можуть зробити цей регіон цікавим для дистриб’юторів і споживачів добре відомих країн-імпортерів вина.

Як, на ваш погляд, складається ситуація з українськими винами? Яким ви бачите їх місце серед інших вин Старого та Нового Світу в рамках Winelovers Wine Awards?

Торік 6 виноробень з України вибороли 3 золоті медалі, 15 срібних і 6 бронзових. Цього року ми прагнемо мати 50+ заявок від 10+ виноробень. Ми йдемо крок за кроком, і я думаю, що настав час світу дізнатися більше про українські вина. Winelovers Wine Award готова зробити ваші вина більш впізнаваними! Вам вирішувати, приєднуватися чи ні.


Українські вина-переможці Winelovers Wine Awards 2023

Члени журі WWA 2024

https://wineloverswineawards.com/jury

Міжнародні покупці WWA 2024

https://wineloverswineawards.com/buyers

Реєстрація та внесення зразків

https://enter.wineloverswineawards.com

X
Украина