Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Кращий сомельє України

We Are The Champions: як обирали «Кращого сомельє України 2025»

24.02.2025, Новини Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

Переможця конкурсу «Кращий сомельє України» від Асоціації сомельє України в цьому році визначено.


Світ вина – це не лише тонкі аромати, витончені смаки та довгі посмаки. Це ще й змагання розуму, дисципліни, чуття та справжнього артистизму. Після тривалої паузи, викликаної повномасштабним вторгненням, конкурс «Кращий сомельє України», який самі учасники вважають свого роду “фіналом Ліги чемпіонів”, повернувся, щоб довести: навіть у найтемніші часи майстерність та пристрасть до своєї справи незламні. І так сталося, що конкурс, який мав визначити переможця та фіналістів, в умовах війни став серйозним екзаменом – на єдність, на зрілість, на мужність зрештою! – для усієї спільноти українських сомельє. І сьогодні без зайвого пафосу кожен представник цієї професії може сміливо сказати: «Ми – кращі! We Are The Champions!”.

Кращий сомельє України 2025

Яскравий старт і напружена боротьба за титул найкращого

Цьогоріч конкурс відбувся у модернових стінах КВЦ «Парковий», де кожна деталь підкреслювала престижність та високий рівень події. Міжнародним інформаційним партнером виступила комунікаційна медіагрупа Drinks+, яка підтримала ініціативу, стежила за впевненими діями досвідчених організаторів, за відбором кандидатів, безпосередньо за фіналом – і досі сприяє висвітленню усіх подій.

Не буду переповідати перипетії змагань, в яких брали участь найсильніші сомельє країни, перейду до найцікавішого – кульмінації. З перших хвилин фінального заходу відчувалася особлива атмосфера – професійна, сповнена очікування й азарту. Кожен етап події був ретельно спланований і майстерно реалізований. Захід розпочався дегустаціями від партнерів – компаній «Маруся Бевереджиз Юкрейн» та SHABO.

Коментована дегустація від бренд-амбасадора SHABO Олега Антіпіна захопила гостей вишуканою підбіркою ігристих. Кожен келих розповідав історію майстерності виноробів, відкривав нові тренди – як-от ігристе з сорту Тельті Курук – і вчергове демонстрував високий рівень та потенціал української виноробні.

SHABO

Ганна Ковалевська, членкиня Асоціації сомельє України та знакова постать у вітчизняному винному бізнесі, представила вина від Шато Мухрані. Вона талановито розповіла про шляхетне біле «Гурулі Мцване» та два виразні вина з сорту Сапераві, які справили враження на гостей глибиною смаку та витонченим характером. Її розповідь оживила історію легендарного шато, що несе у собі відлуння століть, традицій та виноробного мистецтва, яке передається з покоління в покоління.

Шато Мухрані

Це була не просто презентація, а справжня подорож у світ винної гармонії, де кожен ковток розкривав нову грань майстерності виноробів. Гості насолоджувалися винами, коментарями, а тим часом відчувалося, як зростає напруга серед конкурсантів: усі чекали розв’язання головної інтриги – оголошення фіналістів.

Тож після короткої перерви настав час “Ч”. І, скажу відверто, в цьому році перша трійка стала чи не найсильнішою за усю історію спостережень D+ за змаганнями українських сомельє: у фінал вийшли Ігор Постоянкін, Павло Мнухін та Ольга Гірман. Напівфіналістами стали Олексій Бондар (Вінниця) та Павло Кузнецов (Одеса). Тобто завершальний етап обіцяв не бути томним.

Фінальна дуель: напруга, майстерність і боротьба за титул найкращого

У фіналі учасників чекали справжні випробування, що вимагали не лише ґрунтовних знань, а й вищого ступеню майстерності, швидкості реакції та вміння працювати під тиском часу та обставин. Кожне завдання було ретельно продумане (авжеж – над ним працювали справжні профі з Правління АСУ!), щоб розкрити найкращі професійні якості конкурсантів та перевірити їхню здатність орієнтуватися у складних ситуаціях. Змагання проходило англійською мовою та включало наступні завдання:

  • Сервіс під тиском 🙂 та несподівані зміни: два столики, шість гостей, власний бар та 21 хвилина на все про все – від рекомендації вин до приготування коктейлю для професіоналів міксології.
  • Дегустація вина всліпу – за 6 хвилин описати вино за міжнародними стандартами, визначити його походження, вінтаж, сорт.
  • Дегустація всліпу 5 видів міцного напою за 5 хвилин – потрібно назвати матеріал, тип, витримку та країну.
  • Створити ідеальну пару, вибрати напій до… “Київського торта” від Асоціації шеф-кухарів України. (3 хвилини)
  • За 3 хвилини знайти помилки у винній карті.

Кращий сомельє України 2025

Конкурсанти демонстрували талант, витримку й майстерність, долаючи складні випробування, що вимагали не лише знань, а й блискавичної реакції та бездоганного сервісу. І, нарешті, хвилююча мить – оголошення переможця. Після напруженої та захопливої боротьби суддівська колегія, до складу якої увійшли найкращі сомельє України минулих років, а також почесні члени журі та представники All Ukrainian Bartenders Association Ірина Машихіна та Андрій Петровський, ухвалила своє рішення.

Кращий сомельє України 2025

Переможцем конкурсу став Ігор Постоянкін, здобувши титул «Кращий сомельє України 2025». Віце-чемпіоном та найкращим теоретиком змагання був визнаний Павло Мнухін, а третє місце посіла Ольга Гірман, отримавши звання «Найкращий ніс України 2025».

За лаштунками конкурсу: враження організаторів і переможців

Звичайно, ми не могли оминути нагоду поспілкуватися з організаторами та переможцями конкурсу, аби дізнатися з перших вуст про складність випробувань, несподіванки завдань та перші враження від цього виняткового змагання. Президент Асоціації сомельє України Іван Бачурін поділився своїми враженнями: «Коли Правління ухвалювало рішення про проведення конкурсу, ми взяли на себе відповідальність у цей непростий час. Нам вдалося організувати подію, яка була цікавою для гостей, професійною для представників індустрії та захопливою для широкої аудиторії. Конкурсні завдання – максимально наближені до тих, з якими українські сомельє стикаються на міжнародних чемпіонатах. Наприклад, учасники зіштовхнулися з пастками, пов’язаними зі ступенем ігристості напою, температурою подачі та чистотою келихів. Завдяки підтримці партнерів та неймовірним зусиллям команди Правління Асоціації, ми змогли підняти планку цього конкурсу та привернути увагу до професії, яка, як і вся країна, переживає непрості часи. Проте, як показує мій досвід суддівства з 2011 року та організації чемпіонатів із 2018-го, загальний рівень кваліфікації учасників, на жаль, помітно знизився. Нам необхідно відновити престижність професії. Тому всі конкурсні завдання цього року ми вирішили проводити виключно англійською мовою, що стало додатковим викликом для кандидатів. Адже саме професіоналізм і увага до деталей відрізняють майстра від дилетанта».

Віце-президентка Асоціації Наталія Вілінська зазначила, що цього року команда доклала неабияких зусиль, аби конкурс став ще масштабнішим та більш професійним, ніж у попередні роки.

«Світ не стоїть на місці, і ми маємо рухатися вперед. Багато хто казав, що зараз не час, але я була впевнена, що ми впораємось. І, здається, нам вдалося провести конкурс на справді високому рівні», – поділилася міркуваннями Наталія. Розповідаючи про підготовку, вона зауважила, що організаційний процес тривав майже два місяці: переговори з локаціями, координація з партнерами, робота з технічною командою, яка забезпечувала два дні бездоганного супроводу. Цього разу в архіві Асоціації залишаться не лише світлини, а й професійне відео конкурсу, яке транслювалося наживо. Наприкінці розмови з  D+ Наталія підсумувала подію: «Останні шість років я постійно відвідую заходи ASI та конкурси країн Балтії. Саме завдяки таким професіоналам, як Raimonds Tomsons та Jānis Kaļķis (Латвія), Arminas Darasevičius (Литва) та Kristjan Markii (Естонія), я пройшла довгий шлях у суддівстві, організації конкурсів, роботі з партнерами й учасниками. Багато чого ще залишиться за кадром, адже це вже плани на майбутнє. Ми беремо за орієнтир світову Асоціацію, адже наші найкращі сомельє мають гідно представляти Україну на міжнародній арені. В ASI кожен конкурс – це видовищна гра, і цього року ми також вирішили долучитися до неї разом із журі, правлінням та учасниками. Я впевнена, що ви це помітили – цей конкурс був зовсім не схожий на попередні. Але й наступні не будуть схожими на цей, адже ми не збираємося зупинятися». 

Мистецтво винного сервісу: чи потрібні сомельє коктейлі?

Після фінальних змагань, коли напруга вщухла, а переможці та фіналісти нарешті могли перевести подих, ми поцікавилися їхніми враженнями. Вони гідно впоралися з усіма викликами, швидко адаптувалися до несподіваних завдань і, що цікаво, погодилися з думкою, що сучасному сомельє варто більше уваги приділяти коктейльній культурі.

Кращий сомельє України 2025

Втім, у кулуарах не вщухали дискусії: наскільки має сомельє занурюватися в міксологію? Дехто переконаний, що майстер винного сервісу повинен зосереджуватися виключно на вині та міцних напоях у чистому вигляді. Інші доводили, що сучасний світ диктує нові правила, і чим більше знає фахівець, тим більше можливостей відкривається перед гостем, а зрештою і перед самим сомельє.

Адже мистецтво міксології – це не просто змішування напоїв, а глибоке розуміння балансу смаків, текстур та ароматів. В ідеалі сучасний сомельє має бути не лише експертом з вин, а й справжнім гастрономічним консультантом, здатним знаходити ідеальні поєднання, розуміти тренди та вражати гостей неочікуваними смаковими відкриттями.

Тож, можливо, саме цей конкурс стане точкою відліку для нового погляду на професію сомельє в Україні? Час покаже, але одне можна сказати напевне: розвиток і прагнення до нових знань завжди залишаються запорукою успіху.

Ігор Постоянкін, «Кращий сомельє України 2025» і шеф-сомельє ресторану CATCH, співзасновник Ginius LTC поділився своїми враженнями: «Цей конкурс став для мене особливим – я відчував впевненість у своїх силах. Готувався не до змагання, а до професії загалом – 10 років роботи дали свої плоди. Завдання стали складнішими, рівень учасників зріс, і особливо цікаво було змагатися з Павлом і Олею – сильними фахівцями з великим досвідом. Я сприймав конкурс не як випробування, а як можливість показати свій підхід до сервісу – наче працював у новому ресторані. Було легко взаємодіяти з вином та гостями, але важко тримати максимальну концентрацію до фіналу. Це змагання вкотре підтвердило: майстерність – це не просто знання, а вміння застосувати їх у будь-яких умовах. Десь тепла пляшка, десь брудний келих, десь вперше чуєш про коктейль – і ти маєш знайти рішення. Я радий, що рівень конкурсу зростає, але є куди рухатися. Хотілося б ще більшої сцени, більшої аудиторії – усе ж таки, це «фінал Ліги чемпіонів» для винного світу України!»

Павло Мнухін, віце-чемпіон та найкращий теоретик конкурсу «Кращий сомельє України 2025», менеджер HoReCa у Бюро вин, поділився своїми враженнями: «Конкурс – супер! Завдання справді відповідали світовим стандартам, що робить змагання ще більш цінним досвідом для всіх учасників. Було динамічно, складно, але водночас захопливо. Що точно зрозумів – час приділити більше уваги коктейлям! Винна культура невіддільна від міксології, і ця навичка стає все більш актуальною. А головне – неймовірна атмосфера, драйв і непідробні емоції. Це було справжнє свято професіоналізму та пристрасті до своєї справи!»

Ольга Гірман, фіналістка конкурсу «Кращий сомельє України 2025», сомельє Goodwine, засновниця проєкту «Винні Вечорниці»: «Я задоволена своїм результатом, особливо зважаючи на те, що останній конкурс відбувся ще до війни. Це неймовірна можливість для кожного сомельє проявити себе, перевірити знання, зростати професійно та рухатися вперед. Величезна подяка організаторам за їхні зусилля, адже, враховуючи ситуацію в країні, провести конкурс такого рівня — справжній виклик. Цьогорічний рівень змагання був високим, і це відчувалося. Мій досвід участі в міжнародних конкурсах дозволяє сказати, що це дійсно значний крок, який наближає нас до світових стандартів. Особливо складним випробуванням стали 100 теоретичних питань — вони були значно важчими, ніж у попередні роки, що додавало ще більше азарту. Шкода, що багато колег не змогли взяти участь через обставини в країні, але ті, хто змагалися, — справжні молодці. Не бійтеся помилок, розвивайтеся, зростайте і ставайте кращими!»

На завершення

Конкурс «Кращий сомельє України 2025» став не просто змаганням за звання найкращого, а й подією, що підтвердила силу української сомельє-спільноти, її прагнення до розвитку та відповідності міжнародним стандартам. Коментарі учасників, суддів та організаторів свідчать про високу оцінку рівня підготовки і проведення заходу, а також про очевидні ознаки розвитку винної культури в Україні. Конкурс ще раз довів, що професія сомельє в Україні розвивається, а її представники готові до нових викликів. Безперечно, такі змагання є важливим етапом у підвищенні престижу професії, стимулюють професійне зростання і допомагають українським сомельє ставати конкурентоспроможними на світовій арені.

Попри всі труднощі, які сьогодні переживає Україна, цей конкурс став символом стійкості, натхнення та прагнення до досконалості. Нехай наступні роки принесуть ще більше яскравих відкриттів, професійних здобутків і незабутніх моментів! Бажаємо Перемоги, щоб майбутні змагання відбувалися у мирній та процвітаючій країні!

Кращий сомельє України



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

X
Украина