Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківГоловний редактор Drinks+ побувала у Ватикані та в епіцентрі подій, організованих Gambero Rosso.
Провідний італійський медіахолдинг Gambero Rosso в черговий раз представив вина, нагороджені Tre Bicchieri гіду Vini d’Italia. «Три келихи» від GR сьогодні котируються як найвища нагорода для італійських виробників. Головний редактор D+ Ольга Піневич-Тодорюк взяла участь в ексклюзивних заходах у Римі: закритій вертикальній дегустації найкращих з найкращих Tre Bicchieri Vini d’Italia 2022, вечірній зустрічі Gambero Rosso Special Awards Winners 2022 та дводенній церемонії Tre Bicchieri 2022. Тим самим приєднавшись до команди винного гіда на чолі з Марко Сабелліко (Marco Sabellico) – одного з найшанованіших винних експертів Італії, головного редактора гіда Gambero Rosso Italian Wines.
Зануритися в атмосферу римського винного інтенсиву і, зізнаюся чесно, до досить захоплюючої роботи команди винного гіда Vini d’Italia змогли лише представники обраної міжнародної винної преси – пул запрошених на офіційний захід Gambero Rosso International цього року особливо жорстко фільтрувався. Проте прийом виявився широким у всіх сенсах цього слова. Тііна Ерікссон (Tiina Eriksson), директорка з міжнародного бізнесу Gambero Rosso, так прокоментувала організацію візиту: «Ми хотіли створити неформальну обстановку для запрошеної міжнародної преси, зробити її більш душевною, відійти від формальностей, показати всі деталі роботи команди. Адже журналісти – це особливі гості, наші друзі та партнери у просуванні глобальної місії Gambero Rosso International у світі».
Цього року щасливчиками від міжнародної винної преси стали 6 журналістів з України, Японії, Німеччини, Чехії, Канади та Росії. Наші «Римські канікули» виявилися настільки насиченими та динамічними, що заявлена концепція Friendly Informal Evenings була дуже доречною, дозволивши обговорити всі питання, згуртуватися з командою GR, зрозуміти нюанси та глобальний рівень їхньої роботи та отримати особливий дегустаційний досвід. Що ж, переходимо до подробиць.
Ексклюзивний вертикальний тейстинг The Best of The Best: Argiano, Livio Felluga та Guido Berlucchi
Стартували з вершин: перший день був присвячений найкращим із найкращих. Окремо відзначу локацію, обрану Gambero Rosso для цієї події, що надає особливої атмосфери і журналістській тусовці, і нашій нелегкій роботі 🙂 , і навіть винам. Місцем зустрічі стало розташоване біля воріт Ватикану Chorus Cafè. З його високих вікон відкривався вид на Via della Conciliazione, що з’єднує Замок Святого Ангела і Храм Святого Петра, а також туристів, святих отців і паломників з усіх куточків Землі. Атмосфера просто космічна.
Міжнародна винна преса, в тому числі головна редакторка D+, разом з командою Gambero Rosso та Gambero Rosso International, представленою метрами – Луїджі Салерно (Luigi Salerno) (CEO), Паоло Куччіа (Paolo Cuccia) (президент), Марко Сабелліко (Marco Sabellico) та Джанні Фабриціо (Gianni Fabrizio) (автори, редактори та куратори гіда Vini d’Italia), Тііни Ерікссон (Tiina Eriksson) (директорка з міжнародного бізнесу), Лоренцо Руджері (Lorenzo Ruggeri) (автор і міжнародний редактор), Джузеппе Каррусом (Giuseppe Carrus) (автор і співредактор керівництва Gambero Rosso Vini d’Italia), Мікелою Рікотта (Michela Ricotta) в той день реально здійснили вихід у космос, дегустуючи вина, відзначені найвищими нагородами для італійських виноробів: Red Wine of the Year 2022, White Wine of the Year 2022, Winery of the Year 2022.
Не перестану повторювати, що це ексклюзивний вертикальний тейстинг, про який, як то кажуть, «ні в казці сказати, ні пером описати», проте професія зобов’язує і пером. Тож спробуємо передати особливу атмосферу, а також пласт різноманітних історичних подій та нинішню філософію, які вплинули на становлення найкращих господарств за версією «Червоних Креветок».
Red Wine of the Year 2022. Найкраще червоне вино Brunello di Montalcino Vigna del Suolo’16 від виноробні Argiano – однієї з найвидатніших локацій, без перебільшення – історичних пам’яток регіону Монтальчино. Маєток з унікальною виноробною історією, яка бере початок близько п’яти століть тому. У 2012 році маєток придбав бразильський підприємець Андре Сантос Естевес (André Santos Esteves). Пройшовши довгий шлях модернізації та вдосконалення технологій з 2019 року, Argiano – перша компанія в Монтальчино, яка відмовилася від пластику, використовує технологію повної переробки сировини на всіх етапах виробництва. Шанобливе ставлення до вирощування виноградної лози з огляду на кліматичні умови регіону – девіз енолога Франческо Монарі (Francesco Monari) та СЕО Бернардіно Сані (Bernardino Sani).
У коментованій дегустації на чолі з Марко Сабелліко ми продегустували Argiano Brunello di Montalcino 1971, 1978, 1979, 1980 та 2006 вінтажів та Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Soulo 2015 та 2016.
Дегустаційні нотатки
Argiano Brunello di Montalcino 1971 – в ароматі підлісок, третинні ноти, вино вже практично закінчило свій «винний шлях», проте бальзамічні нотки надають йому енергії.
Argiano Brunello di Montalcino 1978 – в ароматі складні третинні ноти, спеції, апельсин та кумкват, вино, як і раніше, демонструє широкий фруктовий профіль, приємні таніни, довгий післясмак.
Vigna del Soulo – унікальна ділянка на винограднику, яка розташована на висоті 320 м над рівнем моря, глинисті ґрунти, багаті скам’янілістю, колись були морським дном, а сьогодні стали ідеальним середовищем для культивування стародавнього сорту Санджовезе Гроссо, яке надає винам пікантний кислотний профіль. А вінтаж 2016 року – просто вищий клас!
Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Soulo 2016 – першокласна кислотність і структура, ніжні оксамитові таніни, в ароматі стигла вишня, квіти шипшини, цедра, що плавно переходять у третинні аромати тютюну, прянощів.
White Wine of the Year 2022. Rosazzo Terre Alte 2018 виноробні Livio Felluga – найкраще біле вино 2022 та дегустація одного з найвідоміших, шанованих та незмінно гідних білих вин Фріулі-Венеція-Джулія. Фріулано, Совіньйон Блан і Піно Б’янко, що становлять Rosazzo Terre Alte, сплелися воєдино, втілюючи філософію італійських білих вин – легкість, питкість, елегантність. Зазначу, саме з виноробні Livio Felluga в середині 70-х почалися якісні стилістичні зміни білих вин, тим самим переконавши світ винних профі, що в Італії виробляють не лише сильні червоні, а й елегантні білі вина, які мають потенціал до витримки.
Трохи історії. Засновник виноробні Лівіо Феллуга (Livio Felluga) приїхав до цього регіону з Істрії у 30-х роках минулого сторіччя. У середині 50-х у Браззано-ді-Кормонс, неподалік абатства Розаццо він заснував компанію Livio Felluga. Незадовго до смерті у 2016 році Лівіо заповів своїм чотирьом дітям Мауріціо, Ельді, Андреа та Філіппо 180 га виноградників на околицях Розаццо, а також знамениту винну етикетку. Її історію розповідають у сім’ї: одного разу зайшовши в антикварний магазин, що належить другу, Лівіо Феллуга побачив античну карту Фріулі. Вона його зачарувала, і він її купив, на той момент не усвідомлюючи, що з нею робити. І лише згодом у нього народилася ідея помістити географічну карту на винні етикетки, щоб покупці бачили зону походження винограду.
Зв’язок виноробні з місцевістю зведено власниками у філософію. У 2008 році вони уклали договір з абатством, згідно з яким сім’я береться дбати про будівлю та прилеглу територію. До речі, походження споруди досі покрите таємницею віків, відомо лише, що будівництво велося близько 1000 року у романському стилі та присвячене Святому Апостолу Петру.
Вертикальна дегустація вин Terre Alte виноробні Livio Felluga складалася з 1996, 1998, 2001, 2006, 2011, 2014 вінтажів, а також вина-переможця Livio Felluga Rosazzo Terre Alte 2018. Мої враження – у душі та в дегустаційних нотатках.
Дегустаційні нотатки
Terre Alte 2018 – вино багате на аромати польових квітів, лікарських трав, зеленого яблука, шавлії, відчувається легка нотка кориці. Прекрасна комбінація мінеральності та свіжості. Вино насичене, маслянисте. Післясмак легкий, з особливою стійкістю.
Terre Alte 2014 – в ароматі нотки свіжого персика, абрикоса, смак обволікаючий, стійкий. Вино елегантне, міцне, комплексне. Один з найкращих вінтажів у Фріулі.
Terre Alte 1998 – чудова структура вина, в ароматі жовті сухофрукти, довгий обволікаючий післясмак, яскраві медові нотки.
Terre Alte 1996 – дуже рідкісний екземпляр, що практично не пропонується до дегустацій навіть на виноробні. Перший ніс – злегка бензольні тони, у смаку димні нотки і кава. Чудова структура, незважаючи на вік.
Winery of the Year 2022. Guido Berlucchi – це історія класичного італійського ігристого вина Franciacorta. Перші 3000 пляшок, виготовлені в 1961 році, зробили регіон Franciacorta колискою італійського класичного ігристого. На сьогоднішній день Guido Berlucchi виробляє 4 мільйони пляшок Franciacorta на рік із своїх виноградників площею 120 га, а також закуповує виноград у партнерів. За словами Паоло Зіліані (Paolo Ziliani), який керує компанією разом зі своїм братом Артуро (енологом та керуючим директором) та сестрою Крістіною: «Кожні сім секунд по всьому світу відкорковується пляшка Berlucchi Franciacorta».
Ми також відкрили для себе чудовий дегустаційний сет Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 вінтажів, і ще один особливий експонат – Riserva di Famiglia Magnum.
Дегустаційні нотатки
Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2009 – інтенсивний, багатий та складний аромат, виробляється тільки з винограду сорту Піно Нуар з витримкою на осаді не менше 7 років. В ароматі прянощі, фруктовий сироп, нотки підсмаженої випічки, цитрусового варення, м’який смак, пікантний, мінеральний.
Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2007 – дуже елегантне, стримане, в ароматі нотки стиглих жовтих фруктів, цитрусових, меду, випічки. Смак чудовий, обволікаючий та витончений, зі свіжою кислотністю, виразна мінеральність.
Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2004 – незважаючи на свій вік, ігристе у чудовій формі. Перший ніс – витончений аромат прянощів, чорної смородини, потім м’якоть жовтих фруктів, легка нота ванілі. У смаку насичене, питне.
Звана вечеря
Цей насичений день, присвячений найкращим з найкращих італійських вин 2022 року, був завершений чудовою вечерею у чудовій компанії з головними героями року – 12 Spеcial Awarded Wineries – нагородженими виробниками, їхніми фантастичними винами, чудовими історіями та чудовою римською кухнею в затишній атмосфері.
Gambero Rosso не дарма зупинили свій вибір на цій локації, що стала одним із історичних брендів гастрономічного Риму. Заклад починався з античної пекарні, яка отримала благословення Папи Римського, і ось уже чотири покоління керують рестораном із традиційною римською кухнею, розкішною енотекою та власним Винним клубом.
Gambero Rosso Tre Bicchieri змінює життя на краще! Підсумки
Команда з 70 дегустаторів Gambero Rosso героїчно оцінила більше 47 000 вин, з них 476 винам був присвоєний вищий статус Tre Bicchieri, а вина 1982 року пройшли у фінал і потрапили до переліку кращих згідно з гідом Vini d’Italia 2022 року. Крім того, список дебютантів склав біля 10% від сумарної кількості продегустованих вин, а на закритій дегустації найкращих з найкращих головні дегустатори Gambero Rosso в один голос відзначили: «У цьому, 35-му виданні Italian Wines Guide, ми захоплювалися менш відомими регіонами, які мають повноцінне право після нашої оцінки виходити на міжнародний рівень та представляти свої вина світу».
Spicial Awarded Wineries
• Sparkling of the Year – Cartizze Brut La Rivetta ‘20 Villa Sandi
• Winery of the Year – Guido Berlucchi& Co
• Solidarity Project Award – Paestum Fiano ‘20 San Salvatore
• Red Wine of the Year – Brunello di Montalcino V. del Soulo ‘16 Argiano
• Cooperative Winery of the Year – Primitivo di Manduria Sessantanni ‘18 – San Marzano Wines
• Sustainable Viticulture Award – Amarone della Valpolicella CI ‘16 – Brigaldara Winery
• White Wine of the Year – Rosazzo Terre Alte ‘18 Livio Felluga
• Rose of the Year – Zero Gagliopo Rosato ‘20 Brigante
• Best value for money – Brindisi Rosso Susumaniello Oltreme’ 19 Tenuta Rubino
• Grower of the Year – Barbera d’Asti ‘20 – Gianni Doglia
• Up-and-Coming Winery – Sobi ‘19 Bentu Luna
• Sweet Wine of the Year – Zhabib Passito ‘20 Hibiscus
Доводиться констатувати, що на сьогоднішній день ситуація з пандемією, як і у всіх винних регіонах світу, внесла певні корективи у діяльність малих виноробень Італії. У ході дискусії з представниками GR з’ясувалося, що винороби тепер переосмислили свої можливості, а також політику зовнішніх комунікацій, маркетингові бюджети та з позитивом розпочали боротьбу за нагороди Vini d’Italia 2022 з великими виробниками, представивши свої блискучі вінтажі. Судячи з результатів, дегустатори Gambero були раді прийняти та оцінити новачків. І справді, гідно оцінили їх. Зрозуміло, великі винні регіони Італії з великою кількістю виробників утримують головні п’єдестали Vini d’Italia. Проте, як прокоментував цей момент Марко Сабелліко, команда Gambero Rosso готова дегустувати вина з невеликих регіонів, наприклад, Молізе або Валле-д’Аоста, та присуджувати їм більше нагород.
Ще більш захоплюючим експірієнс виявилися дегустації італійських автохтонів. Таких, наприклад, як Сузуманьєлло (Susumaniello), Тиморассо, Чильєджоло (Ciliegiolo). Офіційне нагородження переможців та оголошення 12 спеціальних нагород було поділено на кілька днів. Першого дня були оголошені Tre Bicchieri Vini d’Italia 2022 з П’ємонту, Сицилії, Альто-Адідже, Кампанії, Марці, Емілії-Романьї, Ломбардії, Калабрії, Лаціо, Лігурії, Валле-д’Аоста. Другий день був присвячений нагородженню вин з Апулії, Тоскани, Фріулі, Абруццо, Молізе, Сардінії, Венето, Трентіно, Умбрії, кантону Тічіно.
Можливість продегустувати всі нагороджені вина регіонів (деякі з них, ймовірно, лише в ці дні) через обмежену кількість була надана після церемонії нагородження. І це стало, мабуть, кульмінацією нашого візиту до Риму: пробувати нові вина з рідкісних локальних сортів, зустрічати вже відомі нам вина та персоналії, про які журнал Drinks+ писав неодноразово і чиї виноробні наша команда відвідувала, насолоджуючись красою давньої Італії, її вином з талановитими та гостинними виноробами – всі ці зустрічі викликали яскраві емоції, які разом із образом Вічного міста залишаться зі мною назавжди…
Дякуємо команді Gambero Rosso та Gambero Rosso International за надану можливість взяти участь у такому актуальному для винного світу заході – Tre Bicchieri Week 2021 та презентації винного гіда Vini d’Italia 2022!
14.10.2024
07.10.2024
23.09.2024
16.09.2024