Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

best wines of Ukraine

Вибір майстрів: Masters of Wine оберуть ТОР 24 найкращих вин України

06.06.2024, Вино Автор: Вікторія Макарова

Команда Wines of Ukraine запрошує виробників вина в Україні до участі у проєкті “ТОP 24 BEST WINES OF UKRAINE”. Цей проєкт реалізується в колаборації з Masters of Wine з Великобританії, Фінляндії, Нідерландів, Німеччини та Польщі.


28-29 липня у Варшаві відбудеться дегустаційний захід, під час котрого авторитетні міжнародні експерти — Masters of Wine — дадуть оцінку найкращим українським винам і обговорять перспективи їхнього просування на міжнародній арені. 

Чому цей проєкт є надзвичайно важливим для українського виноробства?

Мета заходу — змінити глобальне сприйняття українського вина, підвищити обізнаність про бренд Wines of Ukraine та сприяти розвитку експорту для українських виноробів. «Ми запросили визнаних Masters of Wine з ключових європейських ринків, що є надзвичайно цікавими для нашого експорту, взяти участь у цій дегустації. Запрошені експерти проведуть сліпу дегустацію близько 100 українських вин, після чого буде оголошено TOP 24 (та шортліст ТOP 12) найкращих українських вин сезону 2024 року. Цей об’єктивний список, підтверджений найбільш професіональними винними експертами світу, стане авторитетним бенчмарком якості українських вин протягом усього року», — коментує Світлана Цибак, представниця Wines of Ukraine, Голова Асоціації крафтових виноробів України та СЕО Beykush Winery.

best wines of Ukraine

Хто такі Masters of Wine?

Наразі у світі є лише 416 осіб, що досягли найвищого рівня експертизи в галузі вина та отримали титул Майстра вина (Master of Wine). Ці експерти проходять сувору підготовку та іспити, щоб здобути престижний титул, демонструють виняткові знання та здатність до дегустації широкого спектру вин і регіонів. Майстри вина мають важливий вплив на формування думок стосовно вин у всьому світі. Вони — мабуть, найавторитетніші фігури у світовій винній індустрії. Їхні оцінки та рекомендації мають значну вагу для споживачів, винних професіоналів та медіа. Майстри впливають на сприйняття вин, регіонів та стилів, встановлюють тенденції та керують рішеннями щодо закупок, відіграючи важливу роль у формуванні глобального винного ринку.

Хто з Masters of Wine уже підтвердив свою участь у проекті “ТОP 24 BEST WINES OF UKRAINE”?

Sarah Abbott MW (Сара Ебботт), Велика Британія 

best wines of Ukraine

Сара Ебботт отримала ступінь Master of Wine у 2008 році після десяти років роботи в сфері продажів, пошуку джерел, навчання та маркетингу для спеціалізованих імпортерів вишуканих вин Бургундії, Бордо та італійських вин. Сара пише про вино для різноманітних видань, включаючи timatkin.com, World of Fine Wine і блог компанії Swirl. Вона двічі потрапляла до списку фіналістів нагород Roederer wine-writing Awards і контролює стратегію контенту та створення для всіх кампаній клієнтів. 

Richard Bampfield MW (Річард Бампфілд), Велика Британія 

best wines of Ukraine

Річард Бампфілд склав іспит на ступінь Master of Wine у 1990 році. Він регулярно супроводжує групи студентів і прес-тури під час візитів до Бордо та Бургундії, а також бере активну участь у просуванні британських вин. Він відомий своєю роботою з написання дегустаційних нотаток та оцінки вин для мережі Lidl, а також є постійним ведучим на телеканалі 67 Pall Mall. Річард є колишнім головою Асоціації винних викладачів, а також у 2009 році був Європейським амбасадором Шампані. 

Wojciech Bonkowski MW (Войчех Боньковські), Польща 

Войчех Боньковські давно пише про вино і водночас зробив кар’єру у винній індустрії, працюючи в Лондоні, а потім повернувся до Польщі, де опублікував вісім книг і заснував провідний винний сайт країни Winicjatywa (2012) і винний журнал Ferment (2017). До медіагрупи Ferment тепер також входять агенція винних подій, школа вина та видавництво. Він був президентом Польської асоціації винної торговлі (2015–2022) і є членом Міжнародної академії вина. Зараз Войчех спеціалізується на винах Італії, Греції, Австрії, Центральної та Східної Європи. 

Cees van Casteren MW (Кііс ван Кастерен), Нідерланди 

best wines of Ukraine

Кііс 14 років працював у сфері хімії й енології. Він почав писати про вино у 2004 році. Відтоді він написав дванадцять книг і близько 600 статей про вино та їжу. Його остання книга — «Будь-хто може дегустувати вино». Кііс є суддею міжнародних винних конкурсів і викладачем курсу WSET. Він також керує власним незалежним винним консалтинговим та навчальним бізнесом. Пана ван Кастерена двічі було визнано нідерландським енологом року. Зараз він є головою United Vinologists, головної асоціації професіоналів виноробної галузі в Нідерландах. 

Caro Maurer MW (Каро Маурер), Німеччина 

best wines of Ukraine

Каро Маурер – винна журналістка й винна авторка, що пише для General-Anzeiger, щоденну газету, котра видається в Бонні, і для популярного сайту Decanter, а також відповідає за розділ food and wine у провідному німецькому еногастрономічному виданні Der Feinschmecker (Гурман). Каро також працює викладачем WSET Diploma в Німеччині, Австрії, Швейцарії, Тоскані, Бордо, Парижі та Норвегії. Вона проводить освітні семінари та дегустації для численних винних асоціацій, таких як Wine Australia, Wines of New Zealand або VDP. Пані Маурер є суддею багатьох міжнародних винних конкурсів, а також — головою журі на конкурсах Decanter Worldwide Awards у Лондоні та 5STARWines у Вероні. 

Heidi Mäkinen MW (Гайді Мякінен), Фінляндія 

best wines of Ukraine

Гайді є портфоліо-менеджером і партнером фінської компанії-імпортера вин Viinitie. Вона стала найкращою сомельє Фінляндії та другою в Chaîne des Rôtisseur Jeunes Sommeliers of the World у 2015 році, а також увійшла до вісімки найкращих сомельє світу у 2016 році. WSET та IWSC у 2019 році обрали її однією з The Future 50. Зараз вона також є президентом Асоціації сомельє Фінляндії та членом Комітету конкурсів сомельє ASI. Окрім своєї повсякденної роботи, Гайді викладає WSET на всіх рівнях, судить різні міжнародні винні конкурси, надає консультації та проводить презентації про вино як у Фінляндії, так і в усьому світі.


«З багатьма з Masters of Wine я познайомилась минулого року, коли мала промову про ситуацію в українському виноробстві на симпозіумі Master of Wine у Вісбадені, — згадує Світлана Цибак. — Ідея зробити дегустаційний конкурс за участі цих експертів виникла у Войчеха Боньковські під час візиту до Закарпаття в рамках заходу, організованого нашою командою. Ідея сподобалась, ми списались з МВ з різних країн, що є цікавими ринками для українського вина. І буквально всі, кому ми написали, зголосились взяти участь в дегустації і зробити це без оплати. Це дуже мене зворушило, оскільки зазвичай це високооплачувана робота. Ще більше потішило те, що більшість з них вже включилися в промоушн українських вин у своїх країнах. А двоє з Майстрів навіть вирішили залишитись після конкурсу, щоб обговорити розвиток дистрибуції на їхніх ринках. Це неймовірно».

Отже, як розвиватиметься проєкт надалі і що очікувати винам-переможцям? Ось три ключові напрямки.

  • У мережі супермаркетів СІЛЬПО з’являться брендовані полиці “ТOP 24 BEST WINES OF UKRAINE”, де будуть представлені вина, обрані експертами.
  • На сайті Wines of Ukraine (ukr.wine) буде створено окремий розділ з інформацією про ці вина.
  • Протягом кількох наступних місяців команда Wines of Ukraine планує провести щонайменше 6 Road Show з обраними винами в Європі та Україні.

«Це проєкт-мрія для українського виноробства і wow-проєкт для нашої команди,» — вважає Євгенія Ніколайчук, амбасадорка Wines of Ukraine та керівниця проектів у мережі Сільпо. — Співпраця з крутими європейськими Masters of Wine, які оберуть TOP 24 BEST WINES OF UKRAINE сезону 2024 року — це неймовірна й унікальна можливість для українських виноробів отримати професійну й деталізовану оцінку експортного потенціалу своїх вин від відомих експертів. Крім того, спеціальні корнери з винами-переможцями, що зʼявляться у Сільпо, вирішать питання — де ж їх придбати? Всі 24 топових вина будуть зібрані разом на окремій полиці!»

TOP 24 BEST WINES — це маркетинговий проект, що має вплинути на імідж українського вина на внутрішньому та зовнішньому ринку за допомогою валідації такої добірки експертними міжнародними професіоналами. Навіщо покращувати імідж? «Для того, щоб збільшувати продажі й конкурентоспроможність в Україні і поза її межами,» — коментує Євгенія. — Навіщо збільшувати продажі? Щоб розбудовувати ринок українського вина, який є частиною економіки України. Тобто все це на виході заради розбудови економіки та збільшення експортного потенціалу».

До участі в проєкті запрошуються всі виноробні, що відповідають певним критеріям. В першу йдеться виключно про ліцензовані виноробні, що вже експортують свої вина або мають намір виходити на експортні ринки. Більш детальну інформацію про умови участі та форму реєстрації ви можете знайти на сайті Wines of Ukraine

Цей важливий проєкт ініційовано Wines of Ukraine в рамках реалізації Програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», котра спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua Зміст публікації є виключною відповідальністю Wines of Ukraine і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

#eu4business, #StandForUkraine, #gizSME

Фото: Wines of Ukraine

X
Украина