Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківУ 2025 році Археологічний парк Помпеї спільно з групою Tenute Capaldo, до складу якої входять виноробні Feudi di San Gregorio та Basilisco, оголосили про амбітний проєкт відродження виноробства у цьому унікальному історичному регіоні.
Ініціатива передбачає створення виноробні з повним циклом виробництва безпосередньо на території парку, а також розширення виноградників на шість гектарів. Для догляду за лозами планують застосовувати органічні методи землеробства та відновлювати давньоримські технології, включно з витримкою вина у глиняних амфорах.
Головний акцент зроблено на відновленні виноградників, які були знищені під час виверження Везувію у 79 році н. е. Нові насадження з’являться поруч із так званим Домом корабля «Європа» (Casa della Nave Europa) – однією з вілл Помпеїв, що отримала свою назву завдяки знайденому там великому фресковому зображенню торгового судна з написом «Європа». Саме біля цієї історичної пам’ятки висаджуватимуть давні сорти винограду, зокрема Альяніко. У межах проєкту планують виробляти три види вина – два червоних та одне біле, а протягом п’яти років вийти на обсяг у 50 тисяч пляшок щорічно.
Виробництво поєднає сучасні технології з автентичними практиками минулого. Процес включатиме ферментацію, витримку та розлив, а використання амфор дозволить відтворити смакові характеристики, наближені до тих, що цінували у Стародавньому Римі.
Основою проєкту стали багаторічні дослідження археологів та виноробів. Над його реалізацією працюють професор Аттіліо Сьєнца (Attilio Scienza) з Міланського університету та виробничий менеджер Feudi di San Gregorio П’єрпаоло Сирч (Pierpaolo Sirch). Окрім виробництва вина, ініціатива має культурний та освітній вимір: для відвідувачів організовуватимуть екскурсії, майстер-класи та дегустації, які допоможуть краще зрозуміти роль вина у житті стародавніх римлян.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж
⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
Джерело: decanter.com, vinetur.com
Фото: decanter.com, winespectator.com/
05.09.2025
04.09.2025