Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
Минулого тижня у Києві відбулась міжнародна виставка Wine&Spirits Ukraine 2025 — одна з найвидатніших подій вітчизняної винно-алкогольної індустрії. Це були три надзвичайно насичені дні, що об’єднали на спільній платформі українську та міжнародну професійну спільноту.
Напередодні виставки було проведено дегустаційний конкурс Wine&Spirits Awards, що зібрав близько 200 зразків — вина, міцні напої, вермути та сидри від українських виробників. Професійне журі оцінювало зразки в режимі сліпої дегустації, визначаючи переможців за 100-бальною системою. Загальна статистика конкурсу вражає: учасники конкурсу отримали 173 нагороди. У категорії вин — 1 платинова, 47 золотих, 38 срібних та 7 бронзових медалей, серед сидрів — 2 “золота” та 1 “срібло”, у категорії міцного алкоголю — 9 платинових нагород, 44 золотих, 15 срібних та 9 бронзових. Дійсно щедрий врожай!
Що думають з приводу результатів конкурсу представники журі?
Доктор Меттью Хоркі (Matthew Horkey), відомий винний критик із США та автор популярного YouTube-канала, котрий відвідав виставку на запрошення організаторів та увійшов до складу міжнародного журі конкурса, коментує: “Конкурс Wine&Spirits Awards став справжнім задоволенням для мене як дегустатора. Я відкрив для себе багато нового і був приємно здивований якістю багатьох вин, зокрема деяких ігристих — і, до речі, навіть присудив золоту медаль вину, котре вироблено з винограду, що генетично лише на 75% є Vitis Vinifera. Цей сорт називається Загрей, і з нього було створено видатне вино, витримане в дубових бочках”.

Ірина Дʼяченкова, співзасновниця Drinks+ Media Group — давнього медіа-партнера заходу, вважає, що участь у конкурсі Ukraine Wine&Spirits Awards — чудова можливість для українських виноробів, щоб презентувати свої нові релізи й зрозуміти, як вони позиціонуються не лише на українському, а й на міжнародних ринках: “На сьогодні це єдиний міжнародний дегустаційний конкурс в Україні. Багатьох вітчизняних виробників це надихає надалі брати участь у міжнародних змаганнях типу Concours Mondial de Bruxelles, Decanter чи MUNDUS VINI. Адже участь в якості суддів таких знавців вина, як Метью Хоркі, Давіде Бортоне (Davide Bortone), Рікардо Нуньєса (Ricardo Nunez) та інших експертів, котрих організатори запрошують в журі, дають можливість українським винам пройти оцінювання за найвищими міжнародними вимогами. Крім того, компанію зарубіжним суддям на Ukraine Wine&Spirits Awards щороку складає все більше українських експертів з досвідом суддівства престижних міжнародних конкурсів”.
Ірина має більш ніж 20-річний досвід суддівства у відомих міжнародних конкурсах. Вона високо оцінила як рівень організації та роботи журі Wine&Spirits Awards, так і рівень вин, що були у ньому представлені: “Організація була на найвищому рівні, починаючи від локації, оформлення, зручності роботи до формування дегустаційних комісій. У нашій команді царювала дружня професійна атмосфера, яку майстерно підтримував голова комісії Олег Кравченко”.
Загальний рівень вин, котрий оцінювала команда Ірини, на її думку, був дуже високим: “Схоже, ми присудили найбільшу кількість золотих медалей як білим, так і червоним винам у всіх категоріях: класичних, зі скін-контактом, спеціального типу, вермутів, — коментує експертка. — Більш за все мене вразила якість вина спеціального типу “ОЛЕГРО” 2024 від ННЦ ІВіВ ім. Таїрова (сухе біле типу хересу), і двох чудових вермутів — 2023 Vermouth Rosato Reserva і Vermouth Rosso Bitter Reserva від ТМ “Ентузіаст”, Dr. Gromoff. Також найбільш високі бали «золота» від мене отримали Furmint Wild! 2024 Chateau Chizay, Rkatsiteli Amber 2023 Narovylo Winery, Трамінер Оранж «Забута традиція» 2024 TM “KRITSKI”, Cabernet Pilot’s Wine 2024, Каберне Совіньон 2022 від Родинної виноробні Зелениці, Лице Каберне Совіньйон 2023 від Father’s wine, Malbec 2023 від Kulinichenko Winery і Сапераві 2022 від Kubal. Щирі вітання всім учасникам, бо вони отримали найцінніше, що може надати конкурс – неупереджену експертну оцінку плодів своєї праці”.
Виставка Wine&Spirits Ukraine цього року зібрала понад 60 учасників: виробників та імпортерів, нові бренди та відомі компанії, що представили свої колекції вин, крафтових напоїв та спеціальні продукти для HoReCa та ритейлу. Тисячі келихів вина та міцних напоїв, сотні знайомств, нових партнерств, корисних інсайтів та дегустаційних вражень — а також атмосфера, що надихає та рухає індустрію вперед.
Катерина Ющенко, DipWSET, засновниця Ukrainian Wine & Spirit School та лекторка освітньої програми Capstone California, ділиться враженнями: “Цьогорічний Wine & Spirits Ukraine знову став головною точкою зустрічі для всієї винної спільноти країни – виробників, імпортерів, експертів, сомельє та медіа. Це не просто виставка, а справжній фестиваль енергії, знань і натхнення, який демонструє, наскільки українське вино впевнено розвивається попри всі виклики. Wine & Spirits Ukraine – це платформа, де галузь говорить єдиною мовою та шукає нові ідеї, партнерства й сенси. Тут формується сучасне обличчя українського вина – від молодих виноробів до досвідчених експертів, від локальних історій до глобальних ініціатив”.

Гліб Кошелев, Шеф-сомельє Edem Resort Kyiv, бренд-амбасадор Vitis Group та засновник школи сомельє та вайнловерів Vitis Wine School, зазначає, що Wine&Spirits Ukraine 2025 його приємно вразила: “Нова локація, котра надала можливість дещо змінити формат заходу, дуже йому пасує. Атмосфера була живою, динамічною, без зайвого пафосу. Представники індустрії, байєри, сомельє та вайнлавери дегустували, спілкувалися, відкривали для себе нові стилі та продукти. Серед учасників було представлено багато невідомих для мене брендів, особливо іноземних — і це означає тільки одне: Україна цікава також і експортерам, котрі шукають тут нових партнерів та нові можливості”.
Гліб також вважає чудовою ознакою присутність міжнародних експертів на виставці та в журі конкурсу Wine&Spirits Awards: “Візит Меттью Хоркі особисто для мене став прямим сигналом: українське вино — у фокусі світової уваги. І це дуже відчувалося по розмовах, по реакціях, по тому, як люди дегустували. Я бачу реальний рух вперед: нові сорти, експерименти — приміром, витриманий Семільйон з Київської області від Григорія Кулініченка. Ну і звісно наш козир — потужні червоні. Щодо міцних напоїв, я в захваті! Категорія віскі була однією з найсильніших: сучасні технології, витримка в бочках від хереса, мускателя, баньюльса, мадери… Вітчизняний виробник Yanolinkt вкотре довів, що український віскі може конкурувати, а не копіювати”.

Гліб Кошелев підсумовує: “Попри війну, обстріли, відключення світла, логістику, ризики й втому, Україна не просто виживає — вона продовжує творити. Винороби не здалися. Українська винна галузь живе й розвивається, і світ це бачить. І допоки в нас є люди, які роблять вино, наливають його в келихи і не складають руки — ми перемагаємо не лише на фронті, а й у культурі, в смаку, в ідентичності”.
Під час виставки у Wine&Spirits Academy відбувся 21 освітній захід — майстер-класи, лекції, дегустації для професіоналів галузі. Спектр тем, котрі висвітлювали спікери, був дуже широким: винні подорожі Каліфорнією та Італією, симбіоз біодинаміки та інновацій від Château Couronneau з Франції, класичні традиції у сучасному виробництві від Kinsale Irish Whiskey та Cognac Deau, помірне споживання й глобальний тренд No/Low. У практичній площині відвідувачі дізнавалися про вплив терруару на органолептичні ознаки вин, про технології ферментації, про базові правила фудпейрингу, про безпечну, екологічну та технологічну упаковку, а також про те, як створити бездоганний сервіс у закладі та як крафтовим виноробам потрапити до винних карт ресторанів.

Катерина Ющенко, спікерка Wine&Spirits Academy, коментує: “Мої майстер-класи стали частиною професійного блоку – ми занурилися в історію, терруар і сучасну філософію каліфорнійського вина через призму програми Capstone California, а також обговорили тему сталого розвитку у виноробстві: від сертифікацій до практичних кейсів і роль соціальної відповідальності виробників. У залі панувала атмосфера жвавого діалогу, учасники активно ставили питання й порівнювали каліфорнійський досвід із європейським та українським контекстом. Відчуття після події – дуже сильне й тепле. Wine & Spirits Ukraine показує, що українська винна індустрія не просто виживає, а створює власний професійний дискурс. Учасники говорять про маркетинг, сталий розвиток, експорт, технології, туризм – і це вже зовсім інший рівень усвідомлення галузі. Дуже приємно бачити, що освіта й професійний розвиток стають одним із головних акцентів. Майстер-класи, тренінги, зустрічі з виробниками – усе це створює синергію, якої українське вино так довго потребувало”.
Чудовий майстер-клас організували співзасновниці агенції винного консалтингу VH Selection Вікторія Палінкаш та Ольга Піневич-Тодорюк: вони презентували ексклюзивні зразки вин від цікавих сімейних виноробень із Австрії, Франції, Угорщині та Португалії. Місія VH Selection, нової агенції, премʼєра котрої, власне, відбулась на Wine&Spirits Ukraine 2025 — відкривати українському ринку справжні перлини європейського виноробства. Ми пишаємось тим, що Вікторія і Ольга протягом тривалого часу працювали в редакції Drinks+, і з нетерпінням чекатимемо нових винних вражень від наших талановитих колег!

Кульмінацією освітньої програми стала перша вертикальна дегустація вин з флагманського сорту України — Одеського Чорного, організована міжнародною медіагрупою Drinks+ за підтримки Wines of Ukraine. «Еволюція Одеського Чорного» — мандрівка крізь роки, стилі та регіони, що продемонструвала багатогранність, витонченість і потенціал нашого червоного флагмана. Ця дегустація створила справжній аншлаг — усі місця в лекторії було зайнято, дехто з гостей навіть слухав та дегустував стоячи. Модерувала захід Наталія Бурлаченко, амбасадор Одеського Чорного та українських вин на міжнародній арені, колумніст Drinks+ та СЕО Big Wines. У дегустації було представлено релізи від кількох виробників: Shevchenko Winery, NAROVYLO Winery, Big Wines, Leleka Wines, Winedia, GIGI Winery, Villa Tinta. Це було чудове професійне шоу, що продемонструвало розвиток та різноманіття вин з сорту Одеський Чорний і ті ознаки, котрі ці вина набувають протягом кількарічної витримки. Еволюція триває!

Вікторія Агромакова, організаторка Wine&Spirits Ukraine, уже планує наступну подію навесні 2026 року і розмірковує: “Кількість учасників Wine&Spirits Ukraine постійно зростає. І найцінніше — те, що навіть в умовах війни міжнародні виробники та байєри бачать в Україні перспективний ринок і бажають бути на ньому присутніми. Це підтверджує, що наша подія є значущою платформою для розвитку галузі.
Тому вже навесні 2026 року Wine&Spirits Ukraine вийде на новий рівень міжнародності та бізнес-можливостей. Обіцяю — буде масштабно, змістовно та дуже результативно.”
Завершити цю розповідь варто словами гостей з Франції — Кома та Грегуара Піа, що представляли на Wine&Spirits Ukraine вина свої вина від Château Couronneau та Château de Tiregand: “Ми приїхали в Україну на винну подію — а знайшли щось значно більше: мужність, надію і широко відкриті серця. Дякуємо, що прийняли нас із такою теплотою, навіть у найважчі часи. Обмін почуттями завжди починається з келиха вина — і продовжується усмішками та незабутніми моментами”.
Приєднуйтесь до наших соцмереж
⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!![]()
03.12.2025