Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Fathers Wine

Татове Вино. Як хобі стало успішною сімейною справою

03.12.2021, Вино

Сімейна виноробня Fathers Wine народилася з великої мрії знаного на Тернопільщині підприємця, патріота та доброчинця Володимира Буячка. Зараз його справу продовжують дружина та діти, які створили на його честь бренд «Татове Вино» та вивели виробництво на промислові потужності.


Шляхом спроб і помилок

Нову, цікаву й неординарну справу Володимир Буячок розпочав у 2009-2010 роках, коли заклав експериментальний виноградник. Серед півсотні різних сортів були і технічні, і столові. Адже тоді не було розуміння, котрі з них зможуть дати врожай на Тернопільщині. Водночас із технічних не було жодного масового сорту, як от Шардоне, Рислінг чи Каберне. Оскільки цей регіон кліматично нетиповий для виноробства, більше приділялося уваги певним автохтонним сортам, наприклад, Дублянському, також орієнтувалися на сорти, поширені у Німеччині, Австрії. Ці країни нам більш близькі за рівнем тепла та кількістю опадів.

Fathers Wine

Перші спроби робити вино були дуже різні, без досконалої технології, подекуди з використанням порад із книжок і підказок власної інтуіції. Завдяки цьому досвіду у сім’ї з’явилося розуміння, що виноробство в Гусятині варто розвивати, проте треба заглибитися у деякі нюанси щодо сортів, стилістики тощо. З часом стало зрозуміло, що цей регіон ідеально підходить для виготовлення білих і рожевих вин. Для них достатньо температури, виноград не набирає багато цукру, відповідно стилістика вин дуже елегантна й легка. З досвідом у виноробів з’явилися свої фаворити, тому вирішили висадити більший виноградник.

Народження бренду Fathers Wine

У 2018 році життя Володимира Буячка несподівано обірвалося. Після татової смерті діти і дружина вирішили продовжити його справу. На той час обсяг виробництва був незначний, проте рідні зрозуміли, що татову мрію треба розвивати. Ось так і народилася сімейна виноробня Fathers Wine. Якраз того ж 2018 року в Україні прийняли закон для малих виноробів, який спрощував систему подання та отримання ліцензії. Нові підприємці швидко її отримали і з 2019 року офіційно вийшли на ринок та продають вино самотужки – на фестивалях, у ресторанах тощо. Торік обсяг виробництва сягнув 15 тис. пляшок.

Fathers Wine

Особливості виробництва

Для ферментації вин виноробня використовує італійське, словенське і болгарське професійне обладнання. Один із ключових моментів у виробництві продукції, якого суворо дотримуються власники Fathers Wine, – контроль температури на стадії бродіння й зберігання вина. Також на виноробні є витримка вина в дубових бочках – українських і французьких. Нещодавно почали експериментувати з витримкою в італійських глиняних амфорах, практикується витримка і в пляшках.

Ексклюзивний асортимент

Сьогодні в асортименті Fathers Wine є багато яскравих вин. Дуже ароматне й легке розе «Рожевий квадрат» з американського сорту винограду Юпітер. Fathers Wine – єдині в Україні, хто використовує його у виноробстві. Є німецький сорт винограду Йоханітер із родини Рислінгів – ароматний, з хорошою кислотністю. З Муската Оттонель тут виготовляють білі напівсухі вина, а також оранж та петнат. Fathers Wine продає вина з доставкою по всій Україні. Продукцію виноробні можна купити також у гастромаркетах мережі Wine Time і у невеликих спеціалізованих магазинах, здебільшого в Західній Україні. А з наступного літа тут планують приймати гостей з екскурсіями і облаштовують дегустаційний зал.

Варто відзначити, що вино Fathers Wine вирізняється не лише смаком і якістю, а й особливими етикетками. Основна лінійка етикеток розроблена київською креативною агенцією R Agency і має п’ять нагород у сфері дизайну. А нещодавно ці етикетки отримали ще одну відзнаку – Red Dot: Best of the Best за пакування вина. Цю нагороду українському бренду присудили вперше.

Fathers Wine

Власниця Fathers Wine Оксана Буячок з оптимізмом дивиться у майбутнє: «Я вважаю, що перспективи крафтового вина в Україні дуже оптимістичні, бо в країні працює небагато виробників, і зазвичай це великі підприємства. Але авторитет вітчизняного вина серед співгромадян, на жаль, слабкий. І цю ситуацію треба і можна змінювати. Усе в наших руках. На нашому прикладі помітно, що за три роки чіткого контакту із споживачем думка українців про вітчизняне вино зазнала суттєвих змін на краще. Я вірю, що з малих виноробів почнеться нова хвиля позиціонування українського вина. Тепер з’являється багато крафтових виробництв, дуже гнучких, які не використовують стандартних підходів, а знаходять свої сорти, подачу, стилістику. Ми зараз лише на старті великого виноробного майбутнього України».

X
Украина